Русофилът Андрей Пантев не е съгласен да имаме “руски цар” за патрон на патриаршеския храм

Руският газов шантаж, довел до невиждан скок в цената на природния газ, предизвиква възмущение в зависимата от суровината Европа, но не и в България, която е монополно обвързана с вноса на този енергиен източник от Русия. Нещо повече, дори и политиците, които си позволяваха у нас някоя неприятна за Кремъл оценка за руската политика, абдикираха предпазливо от темата тъкмо в рамките на предизборната кампания.

Ето това е наистина русофобия- фобия, страх от Русия!

Дори и да има някакво изключение, каквото не съм забелязал, отново се потвърждава правилото, издигнато в култ от бившия ни премиер Бойко Методиевич: “нека не дразним Путин”. 

Припомням, че го чух лично от него през пролетта на 2012 година, когато ми се обади по телефона с изпреварващата информация за прекратяването на проекта АЕЦ “Белене” и се възползвах от уникалната възможност да му задам въпроса, който стотиците интервюиращи го през годините журналисти му спестяват: кога ще премахнем монументите на червената армия. Не искам да дразня Путин докато водим преговори за газа, отвърна ми тогава той.

Преговорите, както знаем, никога не са спирали. За разлика от строителството на алтернативното газово трасе  през Гърция, за което повече от 10 години безконтролна власт не му стигнаха на Методиевич да построи. Говорим при това за същия премиер, който ударно прокопа за две години руския “Турски поток” в угода на Пути и без никаква изгода за България, платила със свои милиарди поръчката на Москва.

До тук- нищо ново, ще рече някой. Но за моя лична изненада нещичко все пак ми привлече вниманието на фронта на русофобията у нас…

Става дума за интервю на един от водачите на русофилите в днешна България , историка Андрей Пантев. Многократно съм коментирал негови проруски изказвания и писания. Паметно за мен беше негово интервю в деня, когато президентът на САЩ Бил Клинтън пристигна в София. Пантев ехидно подхвърли пред БНТ, че на Клинтън му предстои да мине по булевард “Руски”, да стигне до паметника на “Цар Освободител” и да говори на митинга край катедралата “ Александър Невски”.

Днес обаче Андрей Пантев, без да бъде питан по темата, заявява следното в интервю за в. “Труд”:https://trud.bg/професор-андрей-пантев-историк-и-бивш-депутат-пред-труд-българинът-трябва-да-се-поправи-а-/

Нашата огромна и прекрасна катедрала се казва „Св. Александър Невски“. Не е вярно, че той бил мюсюлманин. Но сърбите си кръстиха своята катедрала, която е малко по-голяма от „Св. Александър Невски“, „Свети Сава“, не „Руски цар“.

В самата Русия историци отбелязват, че Александър Невски е приел исляма като главен събирач на данъци за ислямизираната монголска Златна орда от руската рая ( с огън и меч). За доказателство тези историци сочат шлема с текстовете от корана на арабски език, който неговият суверен от Златната рода хан Бату му подарява във връзка с помохамеданчването му. Съхранява се като голяма ценност в музея в Кремъл.

 

 

 

Но може би Пантев е по-голям специалист от въпросните руски историци, които също така признават, че житието на Александър Невски , както и канонизирането му за светец от руската православна църква ( заради противопоставянето на западното християнство, а не заради хиперболизираната му битка с тевтонците), датира векове след неговата смърт. Подправено е в героичен дух по времето на Петър Първи, а при Сталин е извадено на показ за целите на патриотичната пропаганда по време на войната, когато вождът изведнъж започва да нарича безправните другари и другарки в своето царство “братя и сестри”.

Е, както се казва в такива случаи, нека оставим историците да спорят. Пантев обаче този път обръща внимание на безспорното: че дори и в смятаната за още по-русофилска Сърбия нашите съседи си кръщават катедралата на собствен светец, докато у нас патриаршеският храм носи името на руснак. 

Катарзис? Като онзи, който Иван Вазов преживява на същата възраст, на която е сега Пантев, подкрепяйки преименуването на столичния патриаршески храм на “Св.св. Кирил и Методий”?

Не знам. Но е парадоксално тъкмо от Пантев да чуем такъв неудобен за русофилите упрек, докато храбрите ни политици, кой от кой по-голям евроатлантик, мълчат като едни истински русофоби поради фобията си от Русия.

   

4 мнения за “Русофилът Андрей Пантев не е съгласен да имаме “руски цар” за патрон на патриаршеския храм”

  1. Мил им е живота на хората. Сума ти безстрашници ги натровиха, кой с отрова, кой с полоний…

  2. Нямам нищо против Пантев да го прекръсти. Само да е на български светец.

  3. отъ 143 годинъ вЭkэ московиЭто не ни дадэ да станемъ държава. То нЭ нэ бэ’А преврати .. то нэ бэ’Атентати убийства и отровитэлства на правитэлства и Гэбрэвъ Но Шошко Живковъ э дълбоко загнэздэнъ в сърцэто на средностатичкочэския Андрэшковэцъ элэкторална эдэница с или безъ ГЕРБ надэница. Нэ стаНАродъ оТуй плэмэ жалко 🙁

  4. В този храм видяхме наи-отпред,в първия ред да се кръстят Добри Джуров,Луканов,Младенов…та защо сега и един Пантев да не потърси индулгенция?Ти можеш така,а аз мога още по-така…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.