10 минути слава по закон за кандидати с нулеви шансове да се прославят

Идеята да се кандидатираш за президент с минусови шансове за успех не е трудна за разгадаване. Живецът й е в обстоятелството, че ще живнеш в качеството си на (не)признато величие чрез медийното внимание, което ти се полага по закон. А законът е такъв, че направо те задължава да дефилираш в държавните медии, за да те правят известен за 10 минути ефирно време, което ти се полага като свиждане на затворник – строго регламентирано и без отклонение от правилата.

И снощи беше излъчен подобен фарс в “Панорама” по БНТ. Няма закон, който да дава задължително думата на творци, журналисти и прочее публични фигури, които са се преборили да имат аудитория в днешния свободен от регулация ( нещо като задължителна ваксинация срещу свободолюбие). За такива “несретници” действа неписаният закон на забранителните списъци. Но има закон, според който БНТ и БНР са длъжни да поканят нищо не очакващите от кандидатирането си мераклии, кандидати за своите 10 минути слава.

Онзи, който е измислил регламента за въпросните десет минути е имал  чувство за хумор. Или поне случайно, но забавно като съвпадение, е възпроизвел в живота известният израз за мераклиите да се прочуят, които веднъж в живота си получават своите 10 минути  слава и не могат да се нарадват на себе си.

Славолюбците, трябва да се признае, успяват да се възползват и да си начешат крастата. Самият факт, че за втори път се захващам да ги коментирам, го доказва поне в моите очи. 

Че какво друго ми остава, освен да бъда заподозрян в ревност като презрян завистник, който е в списъка на коментаторите, забранени да бъдат “показвани” в “Панорама” откакто Бойко Василев, бивш нещо като приятел, седна на своя стол като водещ и не става от него вече 20 години. Помня им бройката, защото ми предложиха да сменя прескочилия в Нова телевизия през 2000 година в качеството на ( кратковременен, както се видя) началник Иван Гарелов. Но отказах заради вече поетия ми ангажимент към БТВ по онова време. 

Е, оцелях само 6 години в БТВ, но със сигурност нямаше да оцелявам 20 години в БНТ точно пък като водещ на водещата телевизионна говорилня на държавната телевизия. Не владея изкуството на оцеляването на всяка цена. Искат се за него особена гъвкавост и умение да се мълчи, когато трябва.

В името на истината снощи Василев се опита да не премълчи на един от гостите си фактът, че е свързан с Луковмарш. Зададе му риторичен въпрос по темата и гостът му, Мирослав Паскалев от Българския национален съюз, гордо се похвали, че е основател на Луков марш и го е “провеждал”. И толкоз.

В студиото беше и Боян Расате, друг  участник и основател на този марш, задържан многократно от полицията за какви ли не улични прояви. Но него Василев не го попита нищо подобно, че да се похвали и той с някой от подвизите си.

Публиката, която, за разлика от мен, не е писала статии във връзка с разните им прояви, така и не разбра интересната биографично подробност, че Мирослав Паскалев-Зорец, освен че е марширувал на Луков марш, се разхождаше с руското знаме на 3 март 2013 година по време на протестите, подпалени няколко месеца по-рано от едни подпалени сметки за ток. Лайтмотивът на протестите беше да се лае мотивирано срещу монополите в енергетиката, но само срещу притежаваните от чужди компании електроразпределителни дружества, а не срещу монополната ни зависимост от руските енергоносители.

Зорец обича да протестира и срещу “педера…”, абе знаете ги, онези които в днешна Русия, както в някогашната нацистка Германия, са гонени от закона. На снимката от такъв протест Зорец носи на раменете си дете, което пък носи плакат със съответното съдържание в духа на омразата.

 

 

 

 

Не знам дали това е негово дете, но разбрах, че един уличен агресор, който ме нарече “еврейска подлога” в центъра на София и изпружи ръка за нацистки поздрав ( на снимката, на която той охотно ми позира) , се оказа негов син. И други неща, както разбрах, се “оказаха” след това известни на полицията покрай тази описана от мен в блога случка. Явно това е случаят, когато не може да се каже, че родителите не носят отговорност какви стават децата им.  

 

 

 

 

 

 

За финал, като съм тръгнал да замествам (мълчанието на) Бойко Василев да добавя, че Зорец съчетава успешно кафявите си възгледи по линия на БНС с червеното си присъствие в компанията на другари от крайно ляв десен, като например Спас Колев, гуру на едни младежи от “Червена сила”, които русофилите, перчещи се с червени знамена, пращат да тормозят противниците на съветската окупационна символика в София.Някои от тези младежи много приличат на онези, които горят европейското знаме в подножието на Монумента на окупационната червена армия, а тарторът им Георги Марков ми се заканва с пращане в Белене, колчем ме срещне на улицата.


 

 

 

 

Писал съм и за това не веднъж, но 10-те минути за писане по темата ми приключиха. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  https://asengenov.wordpress.com/2014/05/16/national-socialism_bulgaria/

https://offnews.bg/obshtestvo/koj-zapali-znameto-na-es-shtrihi-ot-portreta-na-natcional-sotcializma-336182.html

34 мнения за “10 минути слава по закон за кандидати с нулеви шансове да се прославят”

 1. Не им вярвам на Кошлуков и останалите ТВ директори, че въобще спазват някакъв регламент и че участието на кандидатите “уж” било с някакъв жребий, защото предизборните циркове по всички телевизии включват постоянното, задължително присъствие на едни и същи ОФИЦИАЛНИ руски наемници- антиваксъри като Малинов-дурачок, атакиста Сидеров, Копейкин, соросоидната баба Миглена Ташева и пълнеж от НЕОФИЦИАЛНИ рублофили, представящи се за “независими патриоти” като този М. Паскалев (в Панорамния паноптикум) с вид на дрогиран клоун, дето предлагаше да си внесем от Русия милиони “специалисти” за строеж на мегаломански руски и китайски проекти у нас. 🙂 Най- екзотично и “носталгично” ми беше участието на Маргарит Мицев, дето си беше спестил от закуски няколко милиона, както и на някакъв брадясал субект с вид на пасославен руски “старец”. Сибирският звяр разчита на много куци коне, отдавна е заложил енергийния си капан пред сигурната плячка България и чака неговото щракване чрез подписването на нов ДЪЛГОСРОЧЕН()! договор с “Газпром”. Ето днес и товарищ Мутрофанова пак е изказала неудовлетворението си от нивото на българо-руските отношения, защото още сме се мотаели, вместо да сключим поредния (заробващ ни) газов договор, на всичкото отгоре сме изгонили и част от шпионите им, за което сме наказани! Путин нямало да дойде у нас… Сякаш някой го е канил!

 2. Голямото мнозинство от кандидатите за президент се изевяват като случайни личности от улицата. Те повтарят чутото от медиите и по 1-2 опорни точки на тези,които са ги извпратили.
  Кой печели от тази простотия? По всяка вероятност бившите управници и някои маскирани като нови с цел да се възприема само тяхния глас. Този тяхен глас е школуван във времето и изпитан в измамите.
  Подобно е положението при кандидатите за депутати.

 3. този също е кандидат за Президент.. и никой няма да си мръдне пръста да му потърси отговорност.. за тези ширини това е нормално.. понеже политици и населението в мнозинството си гледат накриво различните..

  https://www.voanews.com/a/press-freedom_russia-using-foreign-agent-law-attack-journalism-media-say/6206858.html

 4. Кирил Петков беше поканен при Цънцарова в БТВ, за да бъде заклеймен публично като конституционен престъпник. Но злобните й гримаси и безцеремонни прекъсвания на отговарящия показаха, че вместо да “извади очи”, както беше обещала на задкулисието, което обслужва, му “изписа веждите” 🙂

  https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/petkov-ne-izpitvam-moralna-vina-kam-nikogo-a-dazhe-se-gordeja-s-njakoi-ot-neshtata-koito-sam-napravil-dokato-bjah-ministar.html?fbclid=IwAR0wtlj-otHBv5GHywFhVx5x_oumwFxXQILRlxp4H0kjvNHJoTK1YyCwGOI

 5. Кирил Петков нищо не е свършил докато беше министър. Президента му бил дал карт бланш да прави каквото намери за добре.. на него и Василев. Трябва много да си наивен да вярваш на подобни думи.
  Същият този “либерален” президент който предизборно до такава степен е оставил служебното правителство да прави каквото намери за добре че забравихме името на Премиера – уж най-силната властова позиция в държавата. Всъщност Кирил Петков свърши доста работа за паразитите по тези земи – успя да раздели и обере доста от подръжниците на ДБ. Това мисля е била и истинстката му мисия и тепърва ще се изяснява. Казуса с гражданството е от ясен та по-ясен. В момента на встъпване на длъжност е бил с двойно гражданство. Декларацията която е подписал е с невярно съдържание. Това са фактите. Всеки който говори за “дух” на закона в подобен случай преиграва. Доказателство за това че е слуга на паразитите е факта че никой не го закача заради тази лъжлива декларация. Ако беше Лозан Панов или Георги Георгиев от БОЕЦ вече щеше да има заведени дела. Да ходи по разни студия и да се изявява като невинен при наличието на документ който категорично го уличава като виновен ми идва малко в повече. Но свръх наглостта е типична за тези с които се е събрал и на които служи.

 6. И да сравним как действат почтените на които Кирил Петков иска уж да подръжава.

  https://time.com/4898990/australia-dual-citizenship-politicians-joyce/

  Политици в Австралия които са в нарушение на конституцията заради двойно гражданство понеже става ясно че те имат право на такова наследявайки го от родителите си.
  Т.е. формално те нямат документа че са такива а просто че теоретично биха могли лесно да го придобият при желание.
  И следват извинения и оставки.
  Нашият наглец продължава да се прави на невинен дори и след като е подписал декларация с невярно съдържание. Да, продължавайте да вярвате че Кирил Петков ще донесе промяна.

 7. Извинявам се но ще пусна още един пост по темата Кирил Петков.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/10/31/4272775_kiril_petkov_sega_bulgarite_shte_poiskat_da_se/?ref=home_layer2

  Според него сега българите щели да поискат премахване на двойното гражданство като изискване.
  Ти да видиш!
  Харесва ми замаха с който този господин работи..

  Кога да очакваме назначаването на руснаци министри? (Имайки предвид себеотрицанието с което се хвърля да защитава Радев с казуса на лъжовната декларация която е подписал – Радев не бил знаел че той ще лъже в декларацията, всичко бил направил на своя глава)..

 8. Да приемем, че Кирил Петков е имал все още двойно гражданство докато е бил служебен министър на икономиката. Да приемем най-лошото, което му приписват – че е излъгал. Добре, той е излъгал, а тези,които го обвиняват са най-честните и непорочните, така ли?! Само се огледайте и вижте какви отрепки го нападат! Те не казват дума за руснака, оглавил СГС, който дори няма българско гражданство!
  Още, една лъжа е по-страшна от едно повече от 10-годишно ограбване на цял един народ от една шайка бандити?!

 9. Продължение:
  То само прокопаването на руско-турския поток за наша сметка и бавенето на интерконектора с Гърция е хиляди пъти по-голяма измама, да не говорим за раздадените милиарди левове авансово за “наши” фирми, които я построят нещо срещу тези пари,(което ще бъде без никакви гаранции) я чисто и просто ги откраднат и после фалират и иди ги гони след това! И кой се зае с озаптяването на тези пладнешки разбойници? Кирил Петков и Асен Василев бяха тези “лоши” хора, нали?!

 10. Продължение:
  Затова е толкова оглушителен воят срещу тях и цялата тая канонада на почти всички медии! Не липсва и приятелски огън!
  Ще видим какво ще стане на изборите, но както става ясно в последно време, ЦИК иска да се броят разписките от машините и там ще стане една мътна и кървава – пак ще има нагласени протоколи и шашми!

 11. Отгатнах КОЙ е тролът, внедрен да трови форума за предстоящите избори !!!
  Преди избори задължително вкарват по няколко трола с цел да “поразмътят” водата.
  Няма опасност да назначат някой руснак с ВТОРО гражданство (българско) за министър у нас. Става въпрос за отпадане на ограниченията за БЪЛГАРИ с придобито второ гражданство в демократична държава, с която споделяме едни и същи цивилизационни ценности, а не в някоя евразийска диктатура.

 12. Към димитър:
  К.Петков излъга за гражданството си-Факт. И ако не беше Станислав-Шута, К.Петков щеше да се нареди рамо до рамо до „ руснака, оглавил СГС“.
  К.Петков и А.Василев не „озаптиха“ нито един от „пладнешките разбойници“, но ги използваха много добре за изграждане на президентската партия „Продължаваме промяната“, която да не позволи на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА и да разруши статуквото в България-Факт.
  К.Петков и А.Василев и тогава и сега остават БЕЗМЪЛВНИ и ИНДИФЕРЕНТНИ спрямо проклятието на България, русия-Факт.
  Именно затова всички рационални гласоподаватели ще игнорират, и то напълно заслужено, К.Петков и А.Василев.

 13. към Георги Харизанов:

  “Кирил Петков нищо не е свършил докато беше министър.”

  За разлика от тези, дето грабиха и продължават да грабят България, така ли?

  Опитвайки се да дискредитирате Петков, постигате точно обратното!

  Няма да гласувам за Петков, а за ДБ; но да се отрича направеното от него си е чиста проба поръчкова работа!

 14. Понякога приятелският огън по нищо не се различава от този на неприятелите.

 15. Todor Todorov,

  Тези които грабиха и продължават да грабят България са поклонници на Русия.
  Кирил Петков коментари по тази тема няма да направи. За да не разсърди покровителите си предполагам.
  За сметка на това безрезервно застана зад Президента русофил.
  Кирил Петков голям спасител се опитва да се изкара, но да се беше подготвил малко по-адекватно за тази си роля а не да попълва документи с невярно съдържание.
  Почвам да си мисля след думите му днес (че българите щели да махнат изискването за двойно гражданство) че е възможно наистина покрай неговият случай да се намери мнозонство за прокарване на подобен закон и гарантирам ви тогава че министрите с руско гражданство ще са повече от тези със западно.

 16. sms,

  Интересно ми е как Кирил Петков без БСП и срещу покровителя си Радев ще прокара закон за отпадане на двойното гражданство но само за българи придобили западно такова.

 17. Мисля че като цяло българите сме уязвими откъм култ към личността.
  Постоянно търсим месии спасители.
  Случаите с К. Петков и Трифонов са в тази категория. Борисов, Кобурготски преди тях също.
  Сякаш нямаме търпение положението да се оправи ведната и вярваме че единствено месиите могат да свършат тази работа.
  И пренебрегваме тези които говорят (и работят) за промяна на системата.
  Виждам и тук във форума има хора които поддържат К. Петков понеже бил работил в правилната посока.
  И са готови да му простят законови залитания.
  Това си е култ към личността.
  Симпатизирам на ДБ защото мисля че имат вярната визия и работят за промяна на системата.
  Христо Иванов е лидер там но имат и много други кадърни и достойни политици.
  И ако случайно Х. Иванов изпадне от лидерската позиция аз съм сигурен че останалите ще останат верни на идеята и принципите.
  Нищо от това не може да се каже за ГЕРБ примерно.. или ИТН.. или ДПС..
  Това са човек-партии. Отива си човека и много е вероятно да си отиде и партията понеже няма идеи, принципи.
  В деня в който излезна записа на Х. Иванов с името Маджо споменато на Орлов мост преди година и нещо аз бях бесен.
  Бях бесен на Иванов но в последствие приех обяснението му за правдоподно и продължих да му вярвам.
  Готов съм да сваля доверието от всеки в момента в който стане ясно че е оплескал посоката.
  К. Петков може и да е вървял добре в началото но оплеска посоката покрай разкритието за двойното гражданство и особено последвалите обяснения които даде.
  Така няма да сменим системата, приятели.
  Трябва безкомпромистност относно основните принципи.
  Да омаловажаваме факта че К. Петков е прекрачил закона като го сравняваме с айдуците преди него не е правилният път.
  Не ни трябват кумири, трябва ни работеща, справедлива система!
  Така както Левси ни е завещал.
  Всеки който работи за постигането на тази цел е добре дошъл.
  Но всеки които петни идеята с действия и думи трябва да си тръгне.

 18. До Георги Харизанов
  Вашета категоричност в съжденията и осъжданията предизвиква размисъл;
  Какво значи да си симпатизант?
  По какво разбрахте,че във форума има поддържници на К.Петков?
  Имало кадърни и достойни хора,които можели да заместят Христо Иванов. Интересно умозаключение на един симпатизант. Посочете ги.
  Да бъдеш бесен, независимо каква ситуация, не е добра атестация;
  Издигате в кумир конституцията,а тя е дело на знаем какви хора. Има и други закони като 10те божи заповеди например.
  Левски,на когото не се съмнявате в личността, е казал,че трябва да си посочим кривиците за да вървим напред. Надявам се вие не сте против това

 19. Асен,

  Виждам че и вие като мен се съмнявате във всичко.

 20. факт е,че и Луна и К.Петков ще късат избиратели от демократичния сектор,няма да откъснат нито един от комунистическите и русофилски партии.Това е проекта,независимо дали ще си го признаем или не.

 21. Асен,

  Относно коментара ви за конституцията. Мисля че имате предвид забраната за двойно гражданство при заемане на важни държавни постове?
  Ако е така не виждам това като нещо негативно независимо кой е писал конституцията.
  Много държави по принцип забраняват двойно гражданство за обикновените хора.
  Повечето държави мисля че забраняват двойно гражданство при заемане на значими държавни длъжности. И в това няма нищо неестествено.
  Но вестник “Сега” примерно днес се опитва да ни убеждава че това било нещо “архаично”
  https://segabg.com/category-video/spasyavaneto-na-bay-gano-bulgarina

  По принцип харесвам в-к “Сега” заради определено по-високият им професионализъм в сравнение с други издания но не мога да разбера откъде извадиха довода че забраната за двойно гражданство за високи постове било нещо лошо.. Така е в нормалният свят! Или пак сме “криворазбраната цивилизация”?

 22. Изгледах клипчето от вестник “Сега”.
  Според тях не сме били демокрация а “бащиния” понеже на някои комуняги и на царя им било забранено да заемат определни длъжности.
  Ти да видиш.

  Набързо попитах гугъл как стои въпроса за Англия и Америка..

  Can you work for the UK government with dual citizenship?
  Candidates with dual nationality are in principle eligible for employment in the Civil Service provided that they meet the requirements in relation to one of their nationalities. They may not be eligible, however, for employment in certain reserved posts where additional nationality requirements are imposed.

  Can dual citizens work for the US government?
  If you are seeking a position with the U.S government or your job requires access to information that is considered classified by the U.S. government, having dual citizenship may bar you from gaining the security clearance you need for this type of employment.

  Предполагам и те са бащинии?

  Русофилите се опитват покрай казуса с Кирил Петков да премахнат тези ограничения които имат чисто практически смисъл (справка текста на английски по-горе).

 23. Един коментар на случая с Кирил Петков от мрежата:
  Вcички кoнcтитуциoнни cъдии кoитo ca ce прoизнecли пo кaзуca зa Кирил, ca прaвни тaлибaни oт квoтитe нa ГEПИ, БCП и ДПC. C рeшeниeтo cи тeзи cлуги нa мaфиятa, пoгaзихa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия и кoeтo e пaрaдoкc пoгaзихa кoнcтитуциятa нa Бългaрия. Вoлятa нa Кирил e нoтaриaлнo зaвeрeнa и e дoкумeнтирaнo жeлaниeтo му зa oткaз oт кaнaдcкo грaждaнcтвo, кoeтo e нaпълнo дocтaтъчнo и Бългaрия и бългaрcкaтa кoнcтитуция нeзaвиcимa oт рeшeниятa нa други държaви e cпaзена.

 24. Продължение на коментара:
  . Тeзи мишки-cъдии прeдaдoхa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия и пoгaзихa кoнcтитуциятa нa нeзaвиcимaтa ни oт други държaви Бългaрия, и cлeдвa дa бъдaт нeзaбaвнo изгoнeни oт тoзи cъд и дa върнaт вcички зaплaти и привилeгии кoитo ca пoлзвaли нeзacлужeнo. Cрaм и пoзoр ca.

 25. Още един коментар от мрежата по същия казус:
  “Кoнcтитуциoннитe cъдии, c цeл дa oбcлужaт мaфиятa кoятo ги e прaтилa дa грухтят и дa лaпaт гoлeми зaплaти oт гърбa нa бeднитe бългaри, в cлучaя пoгaзихa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия дa взeмa caмa рeшeния нeзaвиcимo oт другa държaвa, в рaзрeз c кoнcтитуциятa кoятo трябвa дa пaзят. Нeкaдърни пaлячoвци излязoхa.”
  Пропуснах да поставя кавички на цитирания преди това коментар.

 26. И още един коментар от мрежата:
  “Чиcтo хипoтeтичнo дa ви питaм: Cлeд кaтo, зa пaрлaмeнт и прeзидeнт глacувaт cтoтици хиляди бългaрcки грaждaни, кoитo прeбивaвaт в БГ пo мaлкo oт мeceц гoдишнo в пocлeднитe пeт гoдини, кaтo c глacувaнeтo cи учacтвaт дeйнo в бългaрcкия пoлитичecки живoт, зaщo дa нe мoжe бългaрин, c бългaрcкo caмocъзнaниe и кoрeн, oткaзaл ce c нoтaриaлнo зaвeрeнa дeклaрaция oт чуждoтo cи грaждaнcтвo двaйceт дeнa, прeди дa cтaнe миниcтър, дa e миниcтър в БГ и тaкa дa учacтвa в пoлитичecкия живoт?
  Aми хaйдe мaхнeтe прaвoтo нa глac нa рaбoтeщитe в чужбинa и прeбивaвaщитe oт нaд 30 гoдини, и c двoйнo грaждaнcтвo в Дeлиoрмaнa! Щo кoнcтитуциoннитe cъдии нe ce прoизнecaт зa тoвa, a?”

 27. към Георги Харизанов:

  От това, което чета, разбирам, че Асен се съмнява във Вашето “всичко”!

 28. @ Георги Харизанов
  Абе, ти остави “двойното” гражданство, оказа се, че той е скрил и факта, че имал някаква брадавица под бельото, което вече си е пълен провал отвсякъде, обезсмисля и зачерква всичките му управленски решения като министър, както твърдят Румен Петков, Каракачанов и другите чистопородни русофили- възрожденци, бившите членове на бордове на банки, шефовете в пътното строителство, началниците на язовири и водопади всичките с поне 10 000 лв заплати! Позор!

 29. Г-н Харизанов,
  Елегантно,така да се каже, избягахте от въпросите.Не може да виждате,защото има неща,в които наистина не се съмнявам.

 30. Асен,

  Какво значи да си симпатизант?
  гх: Допадат ти техните идеи за управление на държавата. Симпатизираш на каузата им.

  По какво разбрахте,че във форума има поддържници на К.Петков?
  гх: Тук във форума има хора които открито защитават КП. Не е трудно да се разбере кои са те.

  Имало кадърни и достойни хора,които можели да заместят Христо Иванов. Интересно умозаключение на един симпатизант. Посочете ги.
  гх: Не разбирам кое точно намирате за интересно – това че си позволявам да спомена евентуално заместване на Христо Иванов? Това е хипотетично разбира се. А и не съм човек който си пада по идоли, култове към личност и т.н. така че не виждам проблем. Както казах и преди, готов съм веднага да сваля доверие от политик ако стане ясно че е оплескал посоката. (между другото симпатизирах на ББ в продължение на година след като се появи на небосклона)

  https://demokrati.bg/parlamentarni-izbori-noemvri-2021/kandidati/

  От този списък ето списък от хората от ДБ от които имам впечатления. (не е в някакъв особен ред)

  Ивайло Мирчев
  Владислав Панев
  Мартин Димитров
  Иво Божков
  Петър Славов
  Атанас Славов
  Атанас Атанасов
  Антоанета Цонева
  Тома Белев
  Найден Зеленогорски
  Николай Табаков
  Стела Николова
  Димитър Найденов
  Стефан Тафров

 31. Не мога да подкрепям човек,който одобрява действията на Румен Радев и ще го подкрепи с гласуване.За втори път го пиша…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.