Тукашният Буда е (под)будител към невежество и простотия

Денят на будителите с основание буди положителните емоции на будните българи. Би трябвало, посвещавайки своя текст на този ден, да настроя клавиатурата си на тази вълна. Но друг го е направил и няма смисъл да повтарям ретроспекцията. https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-za-buditelya-posochil-podviga-balgarinat-da-se-nareche-balgarin

Поемам риска да бъда заподозрян, че приспивам читателя в Деня на будителите с критични думи за нашето съвремие. 

Търпяхме дълги години да ни управлява Невежеството, гордо със своето еднокнижие, незнание на чужди езици и с агресивното натрапвано българско просторечие, което ни върна във времената, когато да си прост и с такъв произход беше положителна характеристика за правене на кариера в условията еднопартийната политика. Така че си заслужаваме (само)критиката заради съучастието в съвременното  опростачване на България.

Когато вчера зърнах възклицанието “Долу Винету” си помислих, че това е поредната ( сполучлива) закачка с Еднокнижния на остроумни ползватели на интернет. Оказа се, че “Долу Винету” е лозунг на протестиращите в Деня на будителите библиотекари ( на снимката от “Дневник”). Но не става дума за онези “библитекари” от “библиотекарския”, където посткомунистическото задкулисие кове и подковава кадрите си за управленска работа, а за истинските библиотекари, оставени на доизтляване в затихващото огнище на българското просвещение, превърнало се в част от глобалната мрежа в наши дни.   

 

 

 

 

Не, не съм критично настроен към модернизацията на информацията по електронен път. Самият аз съм до голяма степен продукт на този процес като автор. Къде по принуда, къде по желание да пийна от информационния океан колкото мога, за да почерпя публицистични силици, се превърнах в маркозависим. В смисъл, че моя запазена марка стана да маркирам и коментирам злободневно информацията в електронните медии, а след това да използвам написаното за отсяване на най-важното от него, събрано в книга.

Стоейки покрай тази поточна линия нямам търпението да дочакам “труповете” на моите врагове да преминат покрай мен- според знаменитата дефиниция на Конфуций за търпението като победна стратегия. От върха на камарата от събития и анализи, преработени в почти 8000 ( осем хиляди ) собствени публикации в този блог, си позволявам да откроя от плявата на всекидневието едно зрънце с големината на тиква, осмяно от библиотекарите с един от неговите популярни прякори. 

Да бъдеш наричан Винету не би трябвало да бъде обидно, освен ако това не беше изобличителен намек за инфантилността на Еднокнижния.

Къде е тук упрекът за съучастието, който обещах в началото на текста? Не върви някак той бъде свеждан до онези, които му гласуват. Не защото ( все още ) са много, а защото са безлики. Мотивите им могат да са всякакви, но едва ли са вдъхновени от Еднокнижието му.

Говоря за лицата, който виждат будител в техния Буда и не им е неудобно да му служат, макар да го превъзхождащи интелектуално и образователно. Снишават се но неговото ниво, че и под него клякат. В тази поза позволяват да ги яха и пришпорва в желаната от него посока като един Винету. По този начин показват на останалите “индианци”, че самоунижението е пътят към успеха за онези, които са готови да се лишат от достойнството си заради благини.

Благо – дарение на такива хора, надарявани с блага от техния вожд, България се закотви трайно в тинята на позорните класации в европейското състезание за по-добър живот. Един ден те ще срамуват от биографиите си, с които са доказали обратното на ироничното определение за вождизма като “много вожд и малко индианци”. Напротив, “индианците” в нашия случай са много, а вождът им е един и те не пропускат повод да препотвърдят раболепието си пред него, подлагайки гърбовете си като стреме.

17 мнения за “Тукашният Буда е (под)будител към невежество и простотия”

 1. Едно време на България са и довели цар.. да я облагороди..
  Днес българите си избират сами по-простите и лъжливите..

  Г-н Инджев, честит празник!
  Трудна и неблагодарна е съдбата на хора като вас в общество като българското.
  Но съм сигурен че процентът на пробудените и облагородените от перото ви не е несъществен.
  Успех!

 2. Само да добавя, че това позорно решение на ЦИК е получило пълното одобрение на еднокнижника!

 3. Бивш пандизчия от затвора Панкрац може да управлява България, но бивш гражданин на Канада – сакън, не може!

 4. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК Г-Н ИНДЖЕВ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СЪМИШЛЕНИЦИ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, БЪДЕТЕ БУДНИ!

  Вече излязохме от дълбокия сън на руския комунистически свинарник. Вече сме будни, но трябва вече и да сме мъдри, защото е крайно време да прогледаме, и да разбереме, че единствения лек за облекчение на нашите страдания и за нашето спасение е не в създаване на партии и партии, водещо до нашето разпиляване, а ОБЕДИНЕНИЕТО НИ В ЕДНА. Думите на един от най-великите ни възрожденци ВАСИЛ ЛЕВСКИ ни задължават: „ВСИЧКО СЕ СЪСТОИ В НАШИТЕ ЗАДРУЖНИ СИЛИ, ПРОТИВ ТЯХ НЕ МОЖЕ ПРОТИВОСТОЯ И НАЙ-СИЛНАТА СТИХИЯ.“, затова БЪДЕТЕ 100% ЗАДРУЖНИ НА 14.11.21Г! И ГЛАСУВАЙТЕ С №30 и №19. ДА БЪДЕ!

 5. Честит Празник г-н Инджев! Вие сте моят БУДИТЕЛ! Благодаря ВИ!
  Не е по темата, но като инженер чиято работа беше свързана с качеството ще кажа, че ЦИК са пълни неграмотници с изключение на Цветозар Томов! Това е резултатът от дълги години управление на необразовани наглеци от 1944г. та до сега с изключение на управлението на Иван Костов.
  Да броиш разписките от машините не е работа на комисиите. Всички машини трябва да са преминали окачествяване от оторизирана компания и да имат сертификат удостоверяващ годността им във всеки един аспект.

 6. Честит празник, будителю! Бъдете здрав!

 7. Честит празник Иво, БУДИТЕЛЮ! И продължавай в същия дух. Честит празник и на вас приятели: коментатори и читатели в този БЛОГ!!!

 8. Абе защо у нас най-силно се почитат хората, чието дело не е дало почти никакъв ефект върху народа?
  Уж будители, уж национален дух за свобода, пък накрая народа не е прихванал една дума от това което са казали “учителите”. Карат си по старому. С Левски и Ботев – същата работа – почит, паметници, сирени, вечерна заря-проверка. Ако хванете 10 случайни човека от улицата и ги питате за делото на Левски и заветите му ще ви изредят ред заучени фрази, които нямат нищо общо с истината… А да – и Левски и Ботев са предадени от българи.
  Не ви се карам, ядосвам се на “суверена”.

 9. Добри въпроси, Явор.
  Най-вероятно защото суверена вместо да се фокусира върху заветите на възрожденците, Левски и Ботев е вкаран в руски филми и е объркан. Прочита на историята и отражението на този прочит върху суверена е силно контролирано от “братята”. А от там няма добри ценности за подражаване, копиране..

 10. Преди 3 дни беше Хелоуин, трябваше да си направя костюм с надпис “Долу тиквите!”.
  Будистите в България можеха да се избъзикат “Долу Буда”!
  Ама де акъл да се сетим.

 11. Чудех се под коя ваша статия да сложа този линк, г-н Инджев.
  Тази за будителството и простотията ми се видя подходяща.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31541819.html

  Кога ще ги стигнем американците ли?
  Ами когато отимаме гей кандидат за президент. И той открито е излезнал с този факт пред обществото разбира се.
  За жалост не го виждам в следващите 30-40 години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.