Доган не е награден от Американския конгрес, а от Русия – като във вица за компютрите, които се оказали компоти

“Свободна Европа” опроверга размахваната от кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ опашата лъжа, че почетният председател на движението Ахмед Доган бил носител на награда на Американския конгрес. Така че освен побойникът на жени, арестуван за хулиганство, какъвто е кандидатът за президент Боян Расате, вече имаме доказан лъжец в надпреварата за президентския пост в лицето на Карадайъ.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/11/03/4274265_koe_e_viarnoto_ima_li_ahmed_dogan_medal_ot_kongresa_na/

Нахалството на партийната върхушка на партията да търси одобрение сред “своето” население чрез злоупотреба с авторитета на водещата в света западна демокрация е особено цинично на фона на демонстрацията с връщането на Делян Пеевски в депутатските листи. Уж се беше оттеглил на предишните избори, а тъкмо сега, когато беше санкциониран от САЩ по закона “Магнитски”, той “възкръсна” наистина демонстративно като кандидат за депутат.

От една страна ДПС показва по такъв начин пръст на САЩ и той определено не е вдигнат за одобрение във връзка с тези санкции палец. В същото време Карадайъ търси одобрението на “населението” като величае с измислена за целта “американска награда” човека, комуто дължи поста си.   

Истината обаче е като в онзи също така опашат виц от съветско време, според който обещавали на колхозниците да им прожектират шведски филм, а той се оказал съветски.

Да, Доган наистина има награда, но е руска.

Връчена му е през декември 2016 в руския културен център в София от неговия директор Павел Журавльов и е обоснована с приноса на Доган за духовното сближаване между двата народа. На което той, дълбоко трогнат по собствените му думи, отвръща с прочувствени благодарности и уверения, че разбира “Широката руска душа” ( цитат с главната буква от благодарственото писмо на Доган). https://offnews.bg/politika/ahmed-dogan-s-nagrada-za-duhovnoto-ni-sblizhavane-s-ruskia-narod-641756.html

Наградата е от Благотворителния фонд за социални инициативи “Народное Единство” – Русия. След това отличие Доган сипе похвали за руската външна политика и я нарича “гарант за планетарния мир”. И това в разгара на евроатлантическите санкции срещу Русия след окупацията на Крим от 2014 година!

Руската награда не е случайна. Тя идва година по – късно след  свалянето на руския самолет от турски изтребители през 2015 година.  Тогавашният председател на ДПС Лютви Местан застана на страната на натовска Турция и поради това беше светкавично прогонен от поста си от Доган, който монтира на негово място Карадайъ. Така ДПС за пръв потвърди недвусмислено проруската си ориентация след дългогодишни опити да заблуждава с твърдения, че била най-евроатлантическата партия в България.

Да приемеш награда от Русия, прикована на стълба на международния позор заради агресията й срещу Украйна, е вид демонстративно противопоставяне на западната политика по най-важния й приоритет в опазването на международния правов ред. Но Доган не само я прие трогнат, но и обсипа руските си благодетели със суперлативи и комплименти. И сега Карадайъ се опитва да замаже този факт?

Германският разследващ журналист и писател Юрген Рот написа в книгата си “Газпром-зловещата империя” през 2012 година, че една от най-големите грешки на Бойко Борисов е била да приеме руския орден “Михаил Ломоносов” през 2007 година. Ето какво обяснява той, цитиран в сайта “www.de-zorata.de и в “Дойче веле”  https://www.dw.com/bg/имперската-политика-на-кремъл-в-българия/a-15859128

“Когато в края на декември 2007 г. получава орден “Ломоносов” в руското посолство в София ( в присъствието на шефа на службата ФСБ Патрушев ), Борисов все още е бил смятан от Москва за благонадежден. На същата среща са наградени хора от политиката и бизнеса, както и български културни дейци. Така например шефът на Лукойл-България и близък приятел на Борисов, Валентин Златев, получава орден “Александър Невски I степен…

По онова време Кремъл е бил убеден, че Борисов ще заложи на руската карта. От друга страна той играе едновременно и в отбора на германския Християнсоциален съюз, т.е. залага и на картата на Запада. Мнозина политици биха се зарадвали да се накичат с лъскав орден. Бойко Борисов обаче е трябвало да си даде сметка, че получава това отличие в присъствието на Патрушев, който представлява безмилостния апарат на ФСБ. За руската страна награждаването на Борисов е умел тактически ход, за самия Борисов обаче приемането на ордена представлява една от многото допуснати от него политически грешки”.

НА СНИМКАТА: Ордена “Михаил Ломоносов” и снимката, с която “Дойче веле” илюстрира статията си за награждаването на Борисов 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звучи поучително, но не и за Доган. А е важно да се знае какво и кой стои в Русия зад кулисите при решението да бъдат награждавани българи. Ето защо си заслужава цитатът да бъде продължен във връзка с церемонията по награждаване в руското посолство :  

“…( наградите) връчи лично посланик Анатолий Потапов. С орден „Михаил Ломоносов” бе удостоен Бойко Борисов. Орден „Княз Александър Невски” първа степен пък бе връчен на бизнесмена Георги Гергов, шеф на Пловдивския панаир и собственик на ЦУМ. С различни отличия бяха почетени още Вежди Рашидов, акад. Антон Дончев, писателят и депутат Дончо Цончев и др. Сред кавалерите на „Княз Александър Невски” бе и шефът на ЛУКойл – България Валентин Златев.

В същото време посланик Анатолий Потапов бе удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Правец. Поводът е 130-годишнината от освобождението на родното място на Тодор Живков от турските войски.

Връчените награди не са държавни и не са включени в указ на президента Путин. Те се дават от името на АБОП – Московската академия по проблемите на националната сигурност, отбраната и вътрешния ред. 

Тя е е основана през 1999 г. и неин президент е о.з. генералът от КГБ Виктор Шевченко, бивш командващ контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски. Както често подчертава в публикации на Академията президентът Шевченко, тя е била създадена по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин. Целта на инициативата била “да се обедини дейността на обществените организации, които се занимават с проблемите на сигурността и отбраната на държавата”. Идеята на о.з. полковник Путин е подкрепена от Министерството на отбраната, от МВР, от ФСБ и от други висши държавни ведомства.

Трудно ще намерите подробности за АБОП в централната руска преса. Информация се прокрадва понякога в медии от типа на иркутската агенция Байкал инфо. Източносибирските колеги съобщават, че в АБОП има над 1200 академици. Действителни членове на Академията са актуалните силови министри на Русия, сегашният и бившите премиери. Сред “елита” на Академията 30 са явни служители на КГБ-ФСБ, преди всичко генерали, работещи на министерски, заместник-министерски и по-ниски длъжности. 23 са висшите армейски чинове. Общият брой на членовете на АБОП е 8500.

Mediapool вече писа подробно за това, че въпреки формалния си статут на обществена организация, АБОП се намесва в държавните дела, че в нейни подразделения кадри на ФСБ се преквалифицират в цивилни професии и след това с дипломи в ръка заемат позиции в частни и държавни фирмени и служебни структури. В научните сегменти на Академията историята на комунистически репресии в СССР се претворява от гледна точка на съвременни национал-имперски идеологически постулати. Един от съществените департаменти на АБОП работи по “безопасността в културната област”.

Преди две години заедно с руския колега Дмитрий Хмелницки разкрихме пред германската общественост любопитния факт, че с ордени на АБОП са били отличени наред с бившия шеф на шпионажа на Щази Маркус Волф, и водещи социалдемократи на днешна Германия.

Скоро след това ордените започнаха да се присъждат формално не от името на АБОП, а от аморфна организация, наречена Национален комитет за обществени награди. Този комитет е естествено стопроцентово създание на АБОП и ордените продължават да се връчват от президента Шевченко, от изтъкнати о.з. генерали на КГБ или – и това е най-забележителното, когато става дума за обществена награда – в посолствата на Руската федерация от местния посланик.

В повечето случаи самият посланик е член или лауреат на Академията. Така бе с връчването на ордена на Маркус Волф, извършено съвместно от генерал Шевченко и от понатрупалия скандална слава в Германия руски посланик Котеньов. Така става и днес в Столична община, където орденът на “обществената организация” АБОП е връчен на Бойко Борисов от носителя на академичния орден “Св. Александър Невски” посланик Анатолий Потапов”.

И още – за носителя на руския орден “Петър Велики” Стефан Софиянски, награден преди Бойко Борисов:

“И да е имал днешният кмет на София ( Бойко Борисов – бел. ivo.bg )  известни колебания относно приемането на наградата, те навярно са били пометени от съзнанието, че неговият предшественик Стефан Софиянски не само е награден с орден “Петър Велики”, но е станал и редови член на АБОП през 2005 г.

Когато преди две години след публикациите в немски медии в Германия стана известно за награждаването на водещи социалдемократи с ордени на АБОП и това бе документирано с позоваване на сайта на Академията, от канцеларията на Гернот Ерлер отрекоха, той лично да е получавал такъв орден. От канцеларията на министър-председателя на провинция Бранденбург Плацек обещаха да проучат произхода на ордена “Петър Велики” и да постъпят по целесъобразност в случай, че изнесеното за Академията отговаря на истината.

Не само масови медии критикуваха тогава приемането на ордени от подобна на АБОП организация. Д-р Еберхард Шнайдер от реномирания тинк-танк на правителството “Фондация за наука и политика” описва в своя научна студия от 2006 г. АБОП като организация за прикритие на служители на Държавна сигурност, действащи в ролята на “обществени дипломати”.

След горните пояснения ни е трудно да си представим, че софийският кмет, който се стреми да влезе убедително в ролята на политик, предан на западните ценности на демокрацията и гражданските права, ще реши да задържи орден от номенклатурата на Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред. Академия, сред чийто орденоносци са последният шеф на КГБ и пучист Крючков, търсеният като военнопрестъпник Караджич и покойният диктатор на Туркмения Ниязов.

*Статията е публикувана в блога на Милен Радев: www.de-zorata.de

 

9 мнения за “Доган не е награден от Американския конгрес, а от Русия – като във вица за компютрите, които се оказали компоти”

 1. След като обяви изданията за разследваща журналистика “Bellingcat” и “The Insider” за нежелани и агенти, Русия (службите) са се заели да изяснят как Навални е научил имената на отровителите си. Оказват се трима частни детективи, които той е наел. Те вече са арестувани и им е повдигнато обвинение, защото са се представили за агенти на специалните служби и така са получили достъп до информацията за операцията по отравянето.
  В Русия в момента тече затварянето на устата на всяка медия, показваща и най-малка независимост. Същото се случва и с частни лица. Всеки, получил дори и минимални средства от чужбина, бива обявен за чуждестранен агент. Последният фрапиращ случай е с онлайн медия, която се чете само и единствено с абонамент. Няма реклами, няма донорски сметки. Повдигат се обвинения за публикации преди години, преди приемането на пакетите от репресивни закони. Ученик е с условна присъда от 2.5 години за пост в Телеграм от преди четири години, в който обяснява как да се хвърлят камъни по полицията.
  Малцина си дават сметка за процесите, които текат в Русия. А там се потъпкват всякакви прояви и на най-малка опозиционност, или граждански свободи, колкото и малки да са били. Нашите медии мълчат, или цитират (удобно) ТАСС и други прокремълски официози.

 2. Процесите в Русия са такива какито са били още по време на средновековието.
  Вече дадох информация за какво става дума.
  Тия хора си знаят едно и също.
  Не можем да очакваме от русите да се цивилизоват те са били, са и ще си останат варвари, културните наслоявания при тях са по-тънки от златното покритие върху кубетата на църквите им, което те правят в разрез със християнската традиция.
  Дори османците, които също са били варвари, са се цивилизовали след като са подчинили ИРИ.
  Русите не могат защото в същността си са такива, спомнете си баснята за скорпиона и жабата.
  Със здраве.

 3. към The Rock:

  Прав сте, не случайно украинците ги наричат северните варвари, а поляците ги наричат белите цигани и до ден днешен.

 4. Не знам кой и как е достигнал „обичта към похитителя“ да нарече Шведски синдром, но доказано с времето, по-правилното название на този изблик, би трябвало да се нарича Руски синдром. Първо, защото този народ винаги в историята си е бил подвластен и ако е бил гален, то само с нагайка. Така, че както и да ни наричат и окачествяват, дори и нашето отношение към тях наистина да е синдроматично, това пак ясно показва, че последствията след пословичните ни две „освобождения“, поради дългосрочното си влияние (все пак не вечно) са следстгвие на този Руски синдром. Да, робите (у нас) се чувстват изоставени откъм този вид „милувки“ и мечтаят пак да си ги ЗАСЛУЖАТ. Дано някой в бъдеще им даде тази възможност с един безплатен еднопосочен пътеически билет за Москва. При това в конски вагон, за да не се разнежват. Ще им е в полза!

 5. Точно затова е меко казано наивно, даже унизително, когато президенти на водещи държави, на международни организации, дори шефът на ЦРУ тези дни, продължават да се срещат с Путин и така да го легитимират като законен световен лидер, а той си е просто “вор в законе”, Навални, който показа това във филмите си, сега лежи НЕЗАКОННО в затора. Тези срещи на световния политически елит са абсолютно БЕЗСМИСЛЕНИ, защото, както всеки варварин, Путин не уважава и НЕ РАЗБИРА смисъла на международното право. Като всеки варварин световното обществено мнение и международната репутация на страната му не го интересува. От момента, в който се почувстват по-силни, руснаците, без колебание, нарушават международните договори, които са сключили. Така е било винаги. От векове!
  Изглежда единственото решение на проблема с Евразийската кочина е да бъде изолирана зад “санитарен забор” и евразийските неандерталци да бъдат оставени сами да се самоизяждат и избиват, защото всяка икономическа полза от общуването с тях е пренебрежимо малка в сравнение с риска от поддържането дори и на най-ограничени контакти.

  https://pbs.twimg.com/media/BlcagdNCIAAaXH3.jpg

 6. Към sms:

  Това е редкият случай, когато не съм много съгласен с Вас.
  Наскоро посланик на една западна държава, където от векове не обичат ( меко казано) Русия, се поинтересува за мнението ми защо България не поддържа редовни контакти с Путин, както лидерите на въпросната държава правят. Моят отговор беше- не мога да избегна да спомена в този контекст казаното от мен- беше, че Путин и Русия имат респект към държавите, които превъзхождат Русия с успехите си, но към България, която сама се поставя в положението на комплексирано джудже ( макар размерът по територия и население в международните отношения да не важи – вж. Швейцария, Сингапур и т.н.), няма самочувствието да преговаря като равен с властелина на най-големия арсенал от ядрени оръжия в света.
  Да добавя не много дипломатично: управляват ни ако съвсем путинисти, то путьо..и.
  Западът е длъжен да се среща с Путин, да го изучава и евентуално да му влияе, доколкото възможно.
  Това се нарича дипломация.
  А дипломацията, според една от дефинициите за нея е: да стоиш срещу озъбеното куче и да му подвикваш “добро куче, добро куче”, а да държиш зад гърба си камък в ръката.

 7. Този западен дипломат или се е объркал нещо или са го излъгали! Та това е единственото , в което не могат да бъдат обвинени нито правителства нито пРезиденти на България ! Контактите са на всички нива и от игла до конец , ежедневно и нощно а с Пут.ин се контактува само по негово подсвирване, в случай че трябва да се поднасят някакви извинения и оправдания. Да не споменавам пък каква надпревара настава тогава по трасето към Сочи и Москва!

 8. @ Иво
  Мисля, че “да стоиш срещу озъбеното куче и да му подвикваш “добро куче, добро куче”, а да държиш зад гърба си камък в ръката” е дипломацията на неадекватните с реалността оптимисти, които се надяват, че все някога “кучето” ще стане добро, ще се социализира и цивилизова. Но в резултат на дългогодишни целенасочени наблюдения и четене на исторически източници (в оригинал) аз лично не вярвам, че тази “Империя на злото”( по Р. Рейгън), както и народът й с “имперското” му мислене, имат потенциал да се променят. Така че, за да се минимизират моралните и материални щети за света, най-добре “кучето”, (собаката, де! т.е.кучката на руски) да се залости в кучкарника й доживотно, поне да не разнася заразата на примитивната агресия. Човечеството днес си има къде по важни и вдъхновяващи цели, насочени към изследване на Вселената и духовното си възвисяване, вместо да влиза в ролята на звероукротител!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.