Една коалиция се престраши да предизвика антиваксърското мнозинство

 

 

 

 

 

Какъв е смисълът от предизборните телевизионни презентации, окачествявани помпозно като дебат, ако няма кой да открои значимостта на чутото и видяното. Това се отнася и до снощната “Панорама” по БНТ. Някой може ли да каже каква новина произведоха участниците?

Агресивното поведение на Йордан Цонев от Движението за правото на свободия в интерпретацията на собствената му значимост? Ледената демонстрация на надменност от страна на Деница Сачева, горда да представя изхвърлените от властта, но пък многобройни гербаджии? Или повърхностното говорене по адрес на съседната страна, която само Христо Иванов нарече с правилното й международно признато  название Северна Македония? Повтореното от Георги Свиленски от столетницата за стотен път, че без БСП няма да има правителство?

Не това са новините от телевизионното агитационно табло с марката “Панорама”, предпочитана изповедалня за политиците в държавата, класирана на 112 място в света по свобода на словото. 

Наемам се доброволно със задачата да посоча “зрънцето” сред снощната плява. На фона на всеобщото повторение на известните партийни позиции прозвуча едно изключение по най-болезнената ( в буквалния смисъл) в момента тема от общонационално значение, свързана с пандемията. Ваксинирането.

Един през друг коментатори и анализатори отбелязват заклеймяващо от много време насам, че нито една партия не смее да призове към ваксиниране заради факта, че преобладаващите настроения в България са на страната на глухата или шумната съпротива срещу тази превантивна мярка. Нито една!

Трудно ми е да се подпиша автоматично под това твърдение без да съм следил специално как нито една партия не е призовала към ваксиниране. За сравнение – проследявам внимателно темата за отношението към несъстоялата се десъветизация у нас и мога да кажа със сигурност, че единствен от кандидатите за президент Горан Благоев – независимо дали някои читатели тук го харесват или не- поддържа “стрелбата” срещу МОЧА и подобията му. Т.е. страхът от  настъпването на съветската мотика е масов и голям сред нашите политици. Единственото изключение потвърждава тъжното в случая правило.

Но приемам за вярно, че нито една партия не се е престрашила да призове открито българите да се ваксинират. До снощи. Защото съпредседателят на “Демократична България” направи тъкмо това в “Панорама”. Заслужаваше си да се открои като новина.

Т.н. антиваксърство е прероденият като печеливша популистка тактика казус – такъв, какъвто на изборите за 44-тото Народно събрание беше грозната спекулация с уж неизбежната огромна имигрантска вълна. Онези, които крещяха най-силно срещу тази измислица, спечелиха тогава най-много гласове. Отличиха се от ГЕРБ, чийто вожд вдъхновено плашеше хората с 10 милиона ( ! ) бежанци, готови всеки момент да ни прегазят, в тандем с патриотарите, които за малко да издрапат до президентския балотаж с техния Каракачанов, но пък се намърдаха във властта като “незаобиколим” партньор на популисткото гербаджийско управление.

Тъй като патриотарите определено са наказани от избиратели да подсмърчат в електоралния ъгъл на два последователни парламента е интересно да се анализира защо същото не се случи по подобен начин и на ГЕРБ, наказана “само” с изолация и прогонване от властта, но все така печеливша в борбата за най-много получени гласове. Един от възможните отговори се крие в дълбокото проникване на гербаджийските кадри на всякакви нива в държавната, местната администрация, а вероятно и в уж деполитизираната полиция ( най-многобройната на глава от населението в ЕС) . Зад раздадените през дългото управление на партията постовете стоят гласовете на стотици хиляди благодарни за кариерата си ( или леко уплашени напоследък да не бъдат “изчегъртани”) избиратели.

Но има и друго. ГЕРБ, с любезното съучастие на доста медии, успя да заблуди страшно много българи, че носи на плещите си европейското развитие на България, докато патриотарите попаднаха в редиците на рушителите на този проект и загубиха от това в държавата, в която поне по показателя “за” европейското единство сме на едно от челните места в ЕС. Рядък случай да сме начело в положителна европейска класация. 

Прави чест на “Демократична България” че намериха сили да застанат на страната на истината, макар и тя да не им носи ( краткосрочни) ползи сред все така скептичното по въпроса за ваксинирането население. Да се надяваме, че в перспектива хората ще “прогледат” и по този въпрос, както установиха що за измама беше лъжата за надвиснала огромна мигрантска вълна над България. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( за друга коалиция, призоваваща към ваксиниране): https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-moskov-i-tsvetanov-pozdravyavame-vsichki-za-parvata-pobeda

16 мнения за “Една коалиция се престраши да предизвика антиваксърското мнозинство”

 1. Точно това е проблема на ДБ и Христо Иванов. Това е бил и проблема на един друг велик Христо – Ботев.
  А той е мишкуването и ниското образование сред населението.
  Същият проблем имат и всички онези българи които намират време за четене на история писана не от московски слуги. Да си на страната на истината/фактите/науката в общество на неуки не е никак лесно. Единственото спасение е нивото на образование да се вдига.

 2. “Докато онази част от българското общество, която поставя знак за равенство между патриот и русофил не се излекува от това шизофренно състояние, нищо добро не ни очаква. И ще продължаваме да смятаме за нещо нормално бившите агенти на ДС да са част от елита на обществото, да са мастити бизнесмени, професори и прочие.”
  Горан Благоев

 3. Това снощи по “Панорама” щеше да е предизборен дебат ако участниците в него бяха Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Курнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Славyцa Трифонов и Мая Манолова (лидерите на партиите, които според социологическите сондажи ще влязат в следващия парламент). Снощната говорилня не даде на публиката нищо освен отвратителното впечатление от Данчо Ментата, който успя да счупи собствения си рекорд по безочие.

  Победа за Демократична България! Лозан Панов президент!

 4. Открит е гена , който прави известна част от световното население смъртоносно уязвимо на китайският вирус. Днес информация за това може да се намери и на местта в българския печат. Така генните терапии които по принуда трябва да приемат всички “на един аршин” , ще са достояние на хората с неоходимост от тях. Не си причинявам “канал 1” или “Панорама”, но щом въпроса се превърна в “политически ” , добре е да се знае , какво имат на ум политиците от целия спектър.

 5. Харесам Горан Благоев. Един от най-просветените хора (наред с Иво Инджев) по темата за ДС, бандитското изтребване на всичко светло и инакомислещо в мрачните дни на комунизма, подмяната на историята и лъжата, в това число – грозната роля на Русия и СССР в нашата съдба. Трудно ми е обаче да го възприема като кандидат на Цв. Цв., който носи вина за създаване, утвърждаване и налагане на ББ и модела “ГЕРБ”: посредственост, милиционерщина, партизанщина, долнопробна лакомия и алчност. Този модел ще продължава да мъчи незнайно до кога сърцата и душите на всички българи – както на просветените и образованите, така и на невежите и простите; ще държи България на дъното на цивилизования свят. Освен това – същият до ден-днешен не смее дума да отрони срещу бившия си началник. За вината за налагане на новата БКП (ГЕРБ) сигурно и през ум не му минава да поиска прошка или поне извинение. Въпреки че съм много про Америка, а той минава за американски човек, каквото и да значи това, не мога да си затворя очите за глупостта му.

 6. Някъде прочетох: ако правилното действие се извърши от неправилния човек, то и действието става неправилно. Въпросът за авторството е важен. Може би най-важният. Последните 12 години потвърждават верността на тази мисъл. Това по темата Цв.Цв. и МОЧА. Обратното изглежда не е вярно.

 7. Горан Блогоев се компрометира напълно с това че до него е ЦЦ. Просто да се чуди човек как се получават такива номера. Или някой иска с този случай подобно на случаят с Луна (която заговори за лустрация) да се маргинизират тези идеи и обикновеният българин да не смее и да си помисли дори за тях.

 8. В политиката веднъж оцапаш ли се, приключваш. Първо Петър Москов се присъедини към пътуващия цирк на Борисов. Оттам пътят надолу е безпрепятствен и не е изненада за никого, че ПМ се събра с Цветан Цветанов, който колкото и да гледа невинно сега, е съавтор на уродливия обществено-политически модел на ГЕРБ/БСП/ДПС, който трябва да бъде разграден от новите партии. Какво търси един уж качествен човек като Горан Благоев в компанията на ПМ и ЦвЦв? Не може да не съзнава, че единствената им цел е да разпиляват десния вот, полза от което има само Борисов.

 9. Има много неща на този свят, които са за чудене, и във фолклора имаме поговорка за това– „Ум царува, ум робува, ум патки пасе!“ Единственото което може да се предполага при (иначе) умнни хора (в случаят с Горан Благоев) е, че почти винаги има зависимости, които диктуват взимането на „грешни“ решения. Случаят с професорът Герджиков също никак не е по-различен, като повод за чудене. Или по-скоро се чудим защото може би от тях поради самолюбие или зависимости е взето едно прибързано решение, което в повечето случаи или винаги, е фатално. Да приемем, примерно при Горан, първо по комунистическо вероятно никога не му е минавала през главата мисълта да разгледа „двойното НИ освобождение“, като насилствен акт. Или ако, като при мен, твърденията за второто (освобождение) е отхвърлял или е приемал с многозначна усмивка, защото със сигурност ако се противопостави, нищо не би могъл да промени, освен да се лиши от свобода, дори от живот. Друг е въпросът с Моча, при който той, както също и моя милост, събуден(и) от такива ерудити като господин Инджев и съответните историци ни предоставят факти с които се изобличава преиначената история и лъсва демагогията относно това. Като гербаджия, съгласно абревиатурата им, тези партийци и последователи се водят за проевропейци. Сега, вождът с пачките и кюлчетата се срина, но вероятно ЦЦ като опонент за някои е приемлив (при това има и американско лоби). Друг е въпросът, че някои все още не виждат в ръководствата на Герб загнездените корупционери, бандюги и службогонци цицащи на хранилката, които за да премахнем, трябва да се премахне и партията. им Подобното важи и за прикритите комуняги от БСП. Поради всичко това трябва да се говори такелес, за да се разясни поне на тези, които могат да използват сивото си вещество да вемат правилните решения. Така, че всичко е все още в процес на осъзнаване. Добре, че ги има будителите, макар, че събуждането винаги е труден процес.

 10. Мисля че много хора гледат на ЦЦ като на много добър партиен апаратчик и организатор на избори. Някаква такава слава му се носеше по времето когато бе с ГЕРБ. Онзи тираджията от Америка и той май по това се подлъга на предните избори та му стана спонсор. Един вид ЦЦ успява все още да се продава добре използвайки стари лаври. И тези които се събират с него успяват да убедят себе си че греховете му не са толкова големи. А и може би се надяват и на късата народна памет.

 11. ДБ са джобна организация на 3 микро-партии, които могат да си позволят да говорят всичко подобно на патриотите. Доказано никой не ги слуша 🙂
  В България е традиция гласът на разума да се слуша в последните мигове преди катастрофата.

 12. “Джобната организация” ДБ е първа политическа сила в София и втора сред българите в чужбина. Дай, Боже, на всяко политическо сдружение такава “джобност” 😉

 13. Да добавя и аз към казаното от симпатизант/ка на ДСБ по повод коментара на Явор.
  Относно “никой не ги слуша”.
  Миналото лято доста хора ги слушаха, Явор.
  Толкова доста че паразитите в БГ се стреснаха и изкараха тримата мускетари и уредба на площада пред президентсвото.
  Толкова доста че Мая Манолова плачеше да е на Орлов Мост.
  Толкова доста че паразитите трябваше много бързо да избутат на преден план нови герои и партии.
  Кирил Петков за мен е мошенник. Той и Слави може да се правят на воюващи един срещу друг но работят а едни и същи кукловоди. За кратко ги наричам “паразити”. Паразити с московски корени..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.