Руската дезинформация си има български аналози в собственото ни минало

Онзи ден, на 5 ноември, обърнах внимание върху факта, че руската дезинформация си е избрала обобщаващо анононими мнения на “българи”  в български форуми в интернет, за да приписва чрез тях на българиТЕ възхищение от режима на Путин. Този абсурд предизвиква серия от подигравки в руската мрежа, чиято “съпътсваща жертва” от приятелския огън става образът на България като държава, която аплодира лъжите на Кремъл. 

Тенденцията е трайна. Вече ни сравняват и със Зимбабве във връзка с факта, че тази африканска държава сключи споразумение с Русия за сътрудничество в космоса. То също било обект на аплодисменти от страна на “българиТЕ”, както и прочее “постижения” на Русия, иронизират потребители на интернет. 

 

 

 

 

Вообще, план норм. Объединяемся с Лукашенко и вместе Зимбабве летим в космические ебеня. Под громкие аплодисменты болгар, разумеется”.

“Болгары восхитились полётом российского дипломата

Темата си има продължение…назад във времето. При това в България.

Споменавал съм за една уводна статия във в. “Монитор” от преди 20 години, но не пречи за илюстрация да я припомня отново като “шедьовър” на вестникарското малоумие, от което сякаш днес се учат руските пропагандисти. На първа страница на всекидневника в неподписан пасквил се появи на 20 юли 2001 година твърдение още в заглавието: “Сини стратези планирали разкол в правителството”. Украсена беше допълнително с “надзаглавие”: Клин. Което препраща към емблематичната дезинформация на в. “Дума” от 1993 година, в която пък ми се вменяваше участие в друг “син заговор” ( срещу мафиотското правителство на ДПС и “Мултигруп”) в рамките на кръг “Кинжал”, от което произтече дългогодишното етикетиране на визираните личности като “кинжали”. 

 

 

 

 

 

 

“Клиноведите” този път бяха избрали Блъсковия “Монитор” ( не мога да кажа дали по това време там работеше Волен Сидеров или вече се бяха изпокарали с Блъсков – чак такъв познавач на подробностите от биографията на атакиста не съм). В поредицата от лъжи, изписани от името на редакцията ( както се разбира от факта, че беше водеща публикация на първа страница без подпис), имаше няколко куриоза. За мен, естествено, най-любопитният беше, че научавам колко съм “велик” благодарение на неназования източник на “Монитор”. Описан бях като ръководител на заговор на СДС за разцепване на правителството на Сакскобургготски. С други думи съм бил шеф на Костов, споменат по-нататък.

Не стига това, ами съм бил и началник по заговорническа линия на сините политолози Евгений Дайнов, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов. Наречен съм стратег- как да не се възгордее човек!   

Притоплям тази манджа заради факта, че днешните дезинформатори не са измислили нищо ново нито в Русия, нито в България. Имат си учители, които все така се смятат за “журналисти”. Виждаме техните отровни творения в предизборната кампания. Но старата “дописка” има едно предимство пред актуалните нейни подобия в наши дни: тя е доказано фалшива новина или по-точно – сбор от фалшиви новини в особено голямо количество в сравнително кратък текст. Нито една от “прогнозите” в пасквила не се потвърди и това е знайно за всички.

Малко опресняване на паметта не вреди, но се боя и че не помага много. Керванът на лъжите и дезинформациите си върви все така уверено и вероятно ще подмине и пътния знак 112, с който  е обозначено падението на българското свободно слово в световната класация на “Репортери без граници”.

Тогава защо си правя труда ? Как защо- нали съм “стратег”!

8 мнения за “Руската дезинформация си има български аналози в собственото ни минало”

 1. Фактът, че напоследък и товарищ Муутрофанова, и грустната лошадка Лавров, и т.н. руски “обществени” медии все по-усилено, в един глас, акцентират на “непоклатимото” русофилството на българите, като основание да си прокарват евразийското влияние тук, е знак, че нещата с русофилството в България нещо НЕ вървят в правилната посока. 🙂 Изборните резултати на Малинов, Сидеров, Копейкин, Каракачанов, Румен Петков, Марешки и останалите безродници го доказват!

 2. Надявам се резултатите на предстоящите избори да предизвикат разкаяние и обръщане на палачинката в медиите(още от 2001 лижат задните части на геройкото и герб) и българите да видят архивите от “освобождението” във филма на проф. Евелина Келбечева “Второто освобождение”.
  Ще гласувам за ДБ! Само това е начина да се случи.

 3. @sms, аз най-вече за Копейкин се притеснявам, защото с благосклонното подпомагане от страна на ВСИЧКИ национални телевизии, този рублофил е на път да влезе в парламента. Ще бъде истинска трагедия, ако този руски патриот “замести” ИБГ в Народното събрание…

 4. @SteveN
  Ами, плаща си човекът (Копейкин) 350 000 лв. за ТВ участие, нали затова всички канали се избиват да го канят, особено закъсалите финансово, а за подаден “възрожденски” глас, казват, било двойно в сравнение с другите купувачи. За “възрожденски” глас, подаден зад граница, тарифата била много по-висока, зависело от стандарта на страната.

 5. Октай пред Фрог: “Чувалите с пари за АМ „Хемус“ са изнесени като ценни пратки с правителствен самолет на „Авиоотряд 28“ в Ливан и Дубай”

  “Преди няколко месеца в интервю за Фрог казах и искам да го напомня – че чрез действията на Бойко Рашков, с подкрепата на президента Радев и с очакваното парламентарно мнозинство на промяната, ще има не три синджира роби, а три синджира мутри, които ще наблюдаваме по българските килии.”

  https://frognews.bg/inteviu/oktai-pred-frog-chuvalite-pari-hemus-izneseni-kato-tsenni-pratki-pravitelstven-samolet-aviotriad-28-livan-dubai.html

 6. Политолог: Допълнителните машини да се озоват до сертифицираните, за да гръмне някой бомбата, че вотът се фалшифицира

  Едно птиченце ми каза каква е схемата с допълнителните машини, която изплува днес, една седмица преди вота. Това пише в профила си във Фейсбук политологът Слави Василев и разкрива въпросната „схема“:

  https://frognews.bg/novini/politolog-stsenariiat-bil-dopalnitelnite-mashini-ozovat-sertifitsiranite-gramne-niakoi-bombata-che-votat-falshifitsira.html

 7. Забелязвате ли в последно време колко кахърни са физиономиите на боковите хрантутници, участващи в груповите снимки? Няма ги вече познатите ни ехидни усмивки – явно усещат, че много скоро ще им се стричи дъвката!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.