Американските централи – виновници за БНТ, която не вижда проблем в руския енергиен шантаж

Гледам новините на БНТ на днешния 8 ноември и какво да чуя в частта за недоволството на бизнеса от високите цени на електроенергията? Кой мислите, че е виновен ( пак)?

Не си мислете, че по някакъв начин е станало дума за руския газов шантаж спрямо Европа, евентуалната му връзка с ценообразуването и особено за руския монопол в снабдяването на България с енергоизточници. В главната роля да обясни проблема в рамките на репортажа участва пред микрофона на БНТ Соня Кадиева, значим играч на енергийната борса, председател на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар” и съпруга на червения Георги Кадиев. 

(Още за нея: https://www.flagman.bg/article/79851)

Докладва репортерът Николай Минков ( на снимката), автор и на разследване по темата в специално заснет за БНТ филм.  Заявява следното за публиката на най-гледаната емисия на държавната телевизия:

 

 

 

 

“Като трайна мярка от бизнеса поискаха да не плащат такса “задължения към обществото”, с която те компенсират по-скъпия ток от възобновяеми източници и от Американските централи в Маришкия басейн”. https://bntnews.bg/news/biznesat-e-nedovolen-che-se-bavyat-merkite-za-kompensirane-na-skapiya-tok-1174477news.html

Кратко и ясно като руско пропагандно клише за българска употреба. Американските централи!

Да сте чували някога в подобни репортажи ( където не се предполага да има подобни внушения) за ценообразуването под влияние на руския монополен внос на газ, нефт и ядрено гориво? Не, не сте чували. Не и в БНТ. Но че въпросните централи са именно американски се крещи подчертаващо отдавна. Тон даваха атакисти и техни подобия още от времето на протестите срещу скъпия ток, избухнали в края на 2012 година, използвани няколко месеца по-късно от слугата на Газпром в България Методиевич да абдикира тактически от премиерския пост, за да се завърне отново в това качество.

Такива “леки” внушения и прегрешения чрез акцентиране върху едни истини и спестяване на други се случват в облъчването с ловка пропаганда от държавния телевизионен екран в нашата евроатлантическа по документи държава.

9 мнения за “Американските централи – виновници за БНТ, която не вижда проблем в руския енергиен шантаж”

 1. Така наречените американски централи не са собственост на американската държава и на американци. Наричат ги така,когато трябва да насаждат омраза към САЩ.
  Същото е и с БАКБ,която не е американска ,а банка на Цветелина Бориславова , бивша,или още сегашна на Бойко Методиевич.

 2. Доколкото ми е известно, т.н. “американски централи” участват с под 2% в родната енергетика, която е 98% руско притежание. Докато средствата за масова /дез/информация не започнат да говорят истината, по-голямата част от българския народ няма никакви шансове да взима правилни решения!

 3. Мисирки, Сър!
  На 112-то място по медийна Свобода!
  Гарантирано от Кошлучето и компания!

 4. Към Тодор Тодоров:

  Май съм споменавал как по време на онези протести през 2013 г. срещу чуждите електроразпределителни монополи някакъв заядливец ме попита шумно и ехидно на касата на един супермаркет какво ще кажа за американските монополи в България. А когато му отвърнах също толкова шумно, че да чуят всички, че най-големите монополи, опериращи тук, са в енергетиката и са руски- Газпром, Лукойл и Росатом- той се опули, млъкна и загуби интерес към заяждането.
  Подобен случай имам с гражданин, който ми препречи пътя на ул. “Граф Игнатиев” в София с предизвикателния въпрос дали не смятам, че нашето спасение от пандемията е в руската ваксина. Набързо му изброих държавите на няколко континента, които са се подлъгали,но вече се отказват от руската ваксина- току що беше гръмнал скандалът в Словакия, където върнаха спутника на руснаците ( тогава още британското разузнаване не беше оповестило, че шпионите на Путин са откраднали формулата на “Астра Зенека” и така възниква “Спутник V”). Русофилът се опита да ме изпепели с поглед и се оттегли мълчаливо от полесражението.

 5. Точно при тази криза те продават тока си най-евтино защото цените им са фиксирани.

 6. Зад говорещите кратунки и тиквички на репортерите и “водещите” в БНТ прозира сянката на генералния й директор, борецът за демокрация с “политзатворнически” ореол Емил Кошлуков, въпреки че след протестите пред БНТ той тотално премина в нелегалност, никакъв го няма! 🙂 Но дресираните му кучета в дирекциите, охранители на евразийското присъствие в новините и културните предавания, са на мястото си и зорко бдят, облайват и изгризват до кокал всеки, който не се старае достатъчно по Темата. Също като в репортажите, които видяхме, от погребението на Ким Чен Ир в Северна Корея. Смейш ли да не ревеш с едри сълзи и да не се тръшкаш от отчаяние за непрежалимата загуба! Така напр. оцеля водещият на познавателното шоу “Последният печели”, който (въпреки антисемитския си гаф) остана на екрана, защото започна усилено и задължително да включва във въпросите към участниците руската тема .

 7. Слушах радио “Хоризонт” невнимателно днес към 13:10 часа и въпросът на водещата към “яростния защитник на ядрената енергия” /чийто име не чух/ беше дали ни е нужна, а той отговори следното: ” Ядрената енергия е като демокрацията, не е съвършена, но нищо по-добро не е измислено.” Затворих радиото по разбираеми причини.

 8. Предизборно Митрофанова с “декрет” към българите и политиците – немедлено изпълнявайте!
  (Абревиатурата Гeстапо спонтанно извиква в съзнанието ми точно това изражение на тов.Муутрофанова!)

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-predizborno-mitrofanova-s-dekret-kam-balgarite-i-polititsite-nemedleno-izpalnyavayte

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.