Щом интелектуалци подкрепят ГЕРБ по целесъобразност, значи трябва да приемат същата логика и за обединяването срещу собственика на тази партия

 

 

 

 

 

 

Не вярно е, че двамата основни конкуренти от 5 години насам кой да управлява ( еднолично) България не дебатират помежду си. Говорят си всеки ден, но на кратки откоси през медиите, които поне в това отношение изпълняват ролята си на посредници.

Не знам дали водещите по аудитория телевизии правят опити да убедят  съответно водещите в социологическите проучвания кандидати за президент, но мога да си представя, че много биха искали да домакинстват на такъв форум. Твърде вероятно е да полагат усилия в тази насока, но в оставащите само 4 възможни дни преди деня за размисъл подобно чудо не се очертава. Вече спокойно мога да “спекулирам” , че дебат с участието на действащия президент Румен Радев и главните претенденти за креслото му няма да има.

Възмутително? Уви, вече е традиция, към която ни приучиха. Тя води началото си от онзи дебат преди 20 години, от който хитрецът Георги Първанов избяга. Беше настойчиво канен. Като водещ на дебата с участието на тогавашния действащ президент Петър Стоянов по БТВ мога да свидетелствам, че до последния момент се надявахме и Първанов да се появи. С други думи, нямахме предварителен категоричен отказ от неговия щаб, а само сигнали, че не му се дебатира много.

Цецка Цачева злополучно наруши от прекалена самоувереност тази тактика на бягството от личен сблъсък. Някой я беше излъгал явно, че става за президент, щом е посочена от Бойко и може да надприказва новака в политиката Румен Радев. Видя се, че тези сметки са били правени без кръчмаря.

Сега самият Радев, следвайки печелившата традиция на бягството от дебат, се е устремил към втори свой мандат, този път без дебат. Услажда му се примера на Първанов. В това отношение се родее и със своя враг Номер едно Бойко Методиевич, който никога не посмя да излезе на тепиха на дебата с претенденти за властта.

Като става дума за погрешните сметки без кръчмаря, кръчмарският език на бившия ни премиер не е просто резултат от изпускането на нерви. Първо, защото той толкова си може и второ- защото е убеден, че относителната многотия от симпатизанти зад гърба му харесва точно този “народен” език: за голия задник, за воя на койотите в противниковия лагер, за тулупите от жълтите павета и пр. А как се чувстват интелектуално превъзхождащите го чистачи на неговия образ в момента в това кално езиково блато, е въпрос на “целесъообразност” и “второстепенност”. Готови са явно да си запушат носа за вокалната воня, която се носи откъм Бойковите уста с оправданието, че така (му) помагат да свали по-голямото зло от престола, т.е. самия Радев.

Тогава да не се чудят, че има политици и граждани, които са готови на всякакъв съюз и компромис в името на целта да бъде  трайно отстранен от властта  вождът на простите, каквито интелектуалците около него ( поне в инициативния му комитет, маскиран като инициатива на проф. Анастас Герджиков) определено не са.  Иначе какво излиза: един простак, яхал държавата повече от 10 години, може да бъде подкрепен от хора с изтънчени вкусове, но подобно обединение срещу самия простак било самоцелно, че и вредно дори? 

Е, няма как. Щом като “целта оправдава средствата”, трябва да очакваме и на всяко действие да има противодействие. 

12 мнения за “Щом интелектуалци подкрепят ГЕРБ по целесъобразност, значи трябва да приемат същата логика и за обединяването срещу собственика на тази партия”

 1. След дебата с Цецка единственото което запомних е израза “Зомбирано каканижене”…

 2. По мои лични впечатления разочарованите от ГЕРБ (заради пачките евро & кюлчетата в спалнята на Буци) се насочват основно към ПППП, но не и към Румен Радев. Струва ми се, че последният няма абсолютно никакви основания да се надява, че вторият президентски мандат му е вързан в кърпа, въпреки че следва челния опит на банкянската тиква, бягайки от предизборни дебати. Кáжи им гeнералчета и повече не ги обиждай……

 3. Ако се каже, че от 5.9.1944 СССР и България са били в състояние на война, ще е фактологически вярно, но дълбоко неточно, защото не се подчертава, кой кого е нападнал. По същия начин, като се каже, че дебат с участието на действащия президент Румен Радев и главните претенденти за креслото му няма да има, не става много ясно кой бяга от дебата? В момента нямам възможност да следя подробно медиите, но на вярвам продажният професор да бяга от дебат с доблестния натовски генерал…
  Това е само коментар, а не упрек към автора, който не е длъжен да обяснявя на непросветените кой бяга от дебата… предполагам на всички им е ясно…
  Нещо подобно е и с броенето на контролните талони (или както там им казват). Не мога да преценя дали трябва да се броят, но ако не трябва – не им викайте контролни…

 4. Политическата ситуация в България е плачевна. Има имитация на демокрация, избори и какво ли още не.
  В нормалните държави претенденти излизат един срещу друг пред очите на нацията и кръстосват шпаги с идеи, програми, приоритети, харизми, визии и какво ли още не.
  В България кръчмарското надвикване става задочно по платени медии.
  Няма сблъсък относно това какви са най-важните проблеми за страната които трябва да се решават.
  Независимо че страната е в криза в каквато от много отдавна не е била.
  Вместо това има каруцарски подмятания за сеир.
  И няма авторитет който с две думи да засрами тези безсрамници.
  Разлагане..

 5. Към dkaraivanov:
  Лозан Панов внесе официална покана в Президентството за дебат с фърчилкоф, но е малко вероятно да се състои.
  Вероятно ще има дебат между четиримата с най-висок резултат според проучванията за замазване на очите.
  Геройкото пак се скри! Знае ги шумкарските номера! Дано след изборите от много криене да се окаже скрит при бай Ставри.

 6. Поздравления на страхотния фотограф за попадението с есенните цветове на планината и слънцето!

 7. Дали целесъобразността на интелектуалците подкрепящи ГЕРБ на изборите е лично,или по линията на по-малкото зло, си е тяхно решение, е все едно.
  .Това не е добър атестат. Има нужда от по-широк хоризонт на мислене.
  Като че ли в комитета на Герджиков зърнах Богдана Карадочева и Димитър Бочев.За такива като тях се оказва,че това е лична работа,което е голяма грешка,особено за интелектуалец.
  За супер големия учен Герджиков обаче ще се окаже голям провал да влезе в познатата роля на Цецка Цачева,с която Методиевич си избърса ръцете.

 8. Към sms:

  Благодаря, беше селфи. А фонът е част от живота ми на това място. Не съм го избрал случайно.

 9. „Костинбродската афера“ е дело на Борисов! Играта на ”жертва” се изтърка

  Заплакал е Борисов, заплакал за Костинбродската афера. Отново тя му се привижда и никак не е случайно. Само той през годините от 2014-а досега е казвал 32 пъти, че „има сведения, че се готви втора Костинбродска афера“. След него се нарежда Томислав Дончев със скромните 18 пъти и трети е Тома Биков с два броя конспиративни изказвания по-малко.

  https://frognews.bg/novini/kostinbrodskata-afera-delo-borisov-igrata-jertva-iztarka.html

 10. След “Костинбродската афера”, гербаджиите лепнаха на Мая Манолова прозвището “Костинбродска”, защото тя даде гласност на готвената измама – нещо като с “Испанския грип”, защото Испания си позволи да го огласи.

 11. Мая Костинбродска и Дудук Бареков-Костинбродски получиха за добре изиграното театро добри награди: тя стана омбудс-маман, а той – евродепутат. Целта на постановката беше Буци да подари властта на БСП, а сам да стане президент, но Станишката оплеска работата с Пеевски, софиянци излязохме на жълтите павета и добре замисленият план се провали, така че се наложи да прехвърлят Мая от нашата страна на барикадата, Дудука още е в отпуск по майчинство, а Буци не може и да мечтае вече нито за президентския пост, нито за титлата “най-голям хубавец в политиката”, отнета му от българския Траволта. Отгоре на всичко, по неофициална информация откъм социологията, голямата борба на парламентарните избори ще е не за второто, а за първото място (между ГЕРБ и ПППП). Вероятно това обяснява кахърните герберастки физионоимии напоследък, за които тези дни някой писа тук. Sic transit gloria mundi 🙁

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.