Борисов и Радев тайничко се кланят на “руския цар”, разобличи ги Лозан Панов

Човек не може да се разочарова от някого, който не го е очаровал. Това е краткото ми обяснение защо не съм очарован от кандидатурата на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, независимо от личностите му качества и академични достойнства. За действащия президент, който има амбицията да ни сервира още веднъж от същото, да не говорим…

Не познавам А.Герджиков. Това, естествено, не е повод да му отказвам симпатии. Само че няма как да подкрепя играта му в отбора на една мутра, претендираща да ни спасява от други мутри. Това е като да се хвърлиш в обятията на СИК защото не харесваш конкурентната й борческа групировка ВИС. 

Тази игра с белязани карти е белязана от всички елементи на политическата подлост. Защото нито е частна, нито е частна. Мами доверчивата част от публиката, че ставало дума едва ли не за някаква лична инициатива, която обаче се нуждаеше да бъде ваксинирана с легитимност от страна на инициативен комитет от личности, някои които, за разлика от професора, доказано са защитавали и рискували с ярка политическа позиция уюта на личния си живот от десетилетия насам. 

Ако трябва да продължа разсъждението си с категорията на разочарованието, то съм разочарован именно от съучастието в тази измама на въпросните личности, доста от които познавам лично от много години. И сега ми се ще да ги попитам защо в интервютата на подкрепения от тях с биографиите си на демократи А. Герджиков не четем и не чуваме нещо подобно на това, което казва днес в едно свое предизборно интервю Лозан Панов. 

Не че ще ми отговорят, а и не искам да продължавам да си развалям стари приятелства, но се надявам и старите ми приятели, и читателите тук да се замислят за разликата между Панов и Герджиков. Професорът ръси единствено благи приказки за обединение и мъдрости от рода на това, че е да си млад, красив и здрав е по-добре от нещастието да си стар, грозен и болен. Пожелания като изтъркана президентска реч на Нова година.

Впрочем и Лозан Панов познавам в лично качество съвсем бегло. Бяхме заедно на една церемония по награждаване на личности на годината по инициатива на “Правосъдие за всеки”, която ме беше поканила в журито. По случайност дори седях в залата по време на церемонията до г-н Панов и съпругата му. Размених със семейството любезности и толкоз.

Фактът, че хората от “Правосъдие за всеки”, които издигнаха кандидатурата на Лозан Панов, този път не ме поканиха в своето “жури” ( нито дори в миманса) е разбираем. Нали кампанията на “Демократична България” преминава под мотото на лустрацията като висша ценност в очите на избирателите! По-скоро е направо за чудене, че допреди година – две са ме припознавали за човек, който да представя инициативата им пред публиката.

Интервюто на Лозан Панов, за което става дума, е публикувано днес в сайта OFFNews. Авторът Юлияна Ончева демонстрира колко важно е кой и какво пита. Което може би обяснява защо досега Лозан Панов не беше ( поне по мое впечатление), засягал изключително важната тема за приликите между Румен Радев и Бойко Борисов по руска линия – нещо, което дори и руската секция на “Свободна Европа” вече посочи, но досега остава(ше) “тайна” за българските медии. Ако не броим този скромен блог и многобройните текстове, които съм посветил по въпроса тук.

Цитирам без ( нужда от кой знае какъв) коментар два абзаца от интервюто. Казаното от Лозан Панов в тях няма да срещнете сред водопада от сладникави общи приказки на Анастас Герджиков, макар той да е подкрепен от инициатори за неговото избиране, чиято позиция относно приликите между Радев и Борисов в отношението им към “руския цар” ( напълно “незабележими” за А. Герджиков) е вън от съмнение.

Лозан Панов:

 

 

 

 

През 2017 г. в интервю за канал France24 г-н Радев заяви, че Крим е украински, но де факто е руски. Не можело да се пренебрегва реалността, че имало руски флаг в Крим и това било реалността. Очевидно няма да получа възможност да го попитам, но не пречи от Вашата трибуна да задам въпроса по същия начин ли би мислил, ако господин Ердоган дойде и забие турско знаме в Родопите”?

Да, Лозан Панов не казва нищо ново, но го заявява, докато Герджиков подминава темата по присъщия на неговия ментор в сянка от Банкя начин. А уж менторът му и Радев били големи врагове…

И още за известните факти, заобикаляни от А. Герджиков, които Л. Панов не спестява:

Онова, което свързва господин Радев и господин Борисов, е, че и двамата тайничко се кланят на „руския цар“. Ще припомня само инвестицията от над 2 млрд. лв. в нар. Турски поток, която едва ли някога ще се възвърне, но за сметка на това подпомага установяването на руска хегемония на Балканите. Не си спомням господин Радев да е възразявал някога срещу политиката на Русия както у нас, така и на Балканите. Струва си да си припомним как неговото вице госпожа Йотова, виден функционер в БСП, унизително се просна в краката на руския патриарх, който бе изпратен от Путин, за да размаха пръст на държавния ни глава и да ни унизи. За мен най-удивителна е недалновидността на САЩ, защото преплитането на руските и турските интереси в последно време е факт, а това крие голяма опасност”. https://offnews.bg/izbori/lozan-panov-ako-imashe-debat-shtiah-da-popitam-g-n-radev-otkoga-smia-764388.html

Боя се, че това интервю изяснява позицията на г-н Панов по ключовия за България въпрос за отношението към руската политика твърде късно и се разпространява от трибуна. При цялото ми искрено уважение към нея можем да очакваме позицията на Лозан Панов, изразена в интервюто, да бъде премълчана от “големите медии”, тъй като сайтът е далеч от възможностите за популяризиране на тази позиция в сравнение с телевизиите, в които доскорошният съдия “изконсумира” участието си в рамките на предизборната кампания без да изясни отношението си по темата.

И без това появата на този стойностен кандидат закъсня много. Ако се съди по социологическите допитвания – фатално. А можеше Той да бъде кандидатът, когото да подкрепят ( поне някои от) същите инициатори, за които говоря с разочарование по-горе. 

Защо това не се случи и защо Панов трябваше да се появи на кандидатпрезидентския хоризонт ден след Герджиков ( който “обра овациите” на мнозина поради липса на друга възможност)?  

Рядко завършвам текстовете си с въпрос без отговор. Смятам, че да препращаш читателите си към бъдещето, което “да покаже” , е признак за авторско и анализаторско безсилие. В случая обаче си и е чисто самопризнание  за моето незнание.

 

27 мнения за “Борисов и Радев тайничко се кланят на “руския цар”, разобличи ги Лозан Панов”

 1. Страхотно интервю на г-н Панов. Жалко че в нашата псевдодемокрация я докарахме до положение да няма истински дебати между кандидатите. Всичко е внимателно опаковано в целофан. Кич!

 2. Според мен времето на появата между кандидат президентите, след самообявилия се месеци преди тях Грипен Радев-“Твердая рука, друг Кремля“, е без значение. Значение имаше единствено излъчването на Лозан Панов от СЪЕДИНЕНИЕ между ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, ИТН, ИБНИ и Асен и Киро. Но това е невъзможен казус ще кажат мнозина. Не, не е невъзможен, и още повече ДРУГ ПЪТ НЯМА! Това в пълна сила се отнася и за парламентарните избори. САМО ХОРАТА ГОТОВИ ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО ЩЕ ДОНЕСАТ НЕЗАВИСИМОСТТА И БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Добре, но това вече е изтървано. Не, не съвсем. Помнете хората (политическите субекти), които отказаха СЪЕДИНЕНИЕТО и ги накажете. Помнете хората (политическите субекти), които предложиха СЪЕДИНЕНИЕТО и гласувайте за тях.

 3. tervel,

  Аз мисля че съединение е невъзможо. ДБ е сама. Останалите са руски матрьошки.

 4. И защо съединението бе невъзможно. Руските матрьошки пуснаха сигналите рано рано. ПП още преди да са станали партия застанаха зад Радев. Понеже бил много печен.
  ИТН също се обявиха за Радев мисля дори преди да се знае точната дата на изборите.
  Майчето и тя се втурна при Радев понеже там и е мястото разбира се. Най се дърпа адвоката от отровното трио.. дори отиде на сбирката когато се обяви кандидатурата на г-н Панов.
  Независимо, след ден два или нещо подобно се строи послушно зад Радев.
  С тези съединение не става.
  Проблема на България е че тези руски паразити са много силни.
  Вече дори нападат и от запад (ПП) и така или иначе ошашавеният народен чиляк не може истински да се ориентира кой кой е. Първият път се втурна при Славиту сега ще отиде при Кирчо.
  И в двата случаят целта на руските паразити е изпълнена – влиянието на ДБ е силно ограничено.
  Нужна е много дълбока и продължителна разяснителна кампания за това какво зло е Русия и как ни точи парите но руските паразити ще борят това със зъби и нокти.

 5. В първият си постинг написах кич. Да уточня – руски кич! Няма по-голям кич от руският! Завалиите са толкова зле, не знаят кои са и копират напосоки. Резултата е кич.

 6. Той Ицо на друго място заплаши , че “онези , които си позволяват да подценяват Слави , много ще сбъркат”. Причината е , че въпросният Трифонов бил “голяма личност” , защото имал толкова пари , че където и да отидел можел бил да живее до края на живота си , без да прави нищо . Но вместо това , каква саможертва , си причинява тая гадост , политиката . Само и само да е полезен .

  Не каза на кого .

  Слушам и не вярвам на очите си , щото пък го и гледам . Има , викам си най-малко две възможности . Или съм надценил Христо Петров , или Хазарта още с приемането на ПП-предложението , мигом се е превърнал в изпечен политик .

  Дали са повече ? Ще видим .

 7. В краткия интервал между издигането на Герджиков и Лозан Панов, тук Пламен Тинков написа “Какво ще му мислим, гласуваме срещу Радев”, на което някой остроумно репликира, че и Копейкин е срещу Радев. Появата на Лозан Панов постави нещата на мястото им и спести на доста интелигентни хора неудобството да обясняват защо да се гласува за Радев срещу протежето на Борисов. Обаче въпросъ остава за втория тур, когато Копейкин няма да го има, но хората му ще гласуват. Затова с радост забелязях, след изреждането на недостатъците на Герджиков, репликата “за Радев да не говорим”.
  Преди втория тур на кметските избори един познат яко громеше Фандъкова и съм сигурен, че повлия на доста приятели да гласуват за Манолова. Представям си учудването им, когато след изборите каза, че не е гласувал за никоя, защото еднакво не може да ги понася. Напълно ръзбирам чувствата и решението му, ама да го беше казал преди изборите.
  Горното не се отнася за този форум, където всички много добре знаем за кого да гласуваме на първия тур.

 8. Заченат в грях, мандатът на Радев завършва с национално предателство

  Време е сградата на „Дондуков“ №2 да бъде проветрена от миризмата на съветска казарма, от вкисналите бръщолевения на запасни фатмаци от ВВС, на векерейци и на други ченгета, от „майстори“ на конспирации и стратези на мутренския бум, от дребни корупционери и крупни кокошкари

  Капитан първи ранг Васил Данов, член на Атлантическия съвет на България

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-zachenat-v-gryah-mandatat-na-radev-zavarshva-s-natsionalno-predatelstvo

 9. Мисля че е голям компромис да се гласува за кандидат когото не харесвате, поне малко.
  Избора изначало е подкрепа. Аз не се виждам как бих могъл да подкрепя някого който реално погледнато е предател. Интелигентен човек уж но подвил гръб пред тъпата мутра.
  Това е част от големият проблем на България – интелигентните или избягаха или се скатаха или най-открито заработиха със и легитимираха по този начин мутрите. Вместо от техните среди да дойде осъждането, критикиката че пътя е грешен. Не се ли водеха нещо като съвест на нацията? Как този човек Герджиков ще защитава обществените интереси когато с пълно съзнание се е продал на еднокнижник?
  Най-доброто според мен което може да се направи при балотаж Радев Герджиков е да не се гласува. Когато избирателната активност при такива случаи стане 20-30 процента избраният няма да може да се тупа в гърдите че има представлява народа. А и ще се изпрати добър сигнал на кукловодите които въртят, сучат все ни поставят пред такива шизофренични избори.

 10. @Георги Харизанов;прав сте,руски матрьошки са.И дано отново не ни карат да гласуваме с отвращение..Затова мобилизация за Панов още от първия тур.

 11. Кога ще ги стигнем американците? Ами когато след всяко престъпление се появи прокурор, така както след всеки пожар се появява клошар..

 12. На първия тур – твърдо за Лозан Панов!
  На втория тур – разходка в планината с приятели!
  Ако имаше хартиени бюлетини, бих се разходил рано сутринта преди разходката, за да забия две дебели черти и на двамата “финалисти”.

 13. Към Георги Харизанов: „Аз мисля че съединение е невъзможо. ДБ е сама.“

  КАТЕОРИЧНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! Да не би русогнилите в Източна Румелия да са били по-малко и тя да не е била под чужда власт, в сравнение с днешна България? А хората осъществили СЪЕДИНЕНЕНИЕТО не бяха ли сами, и въпреки това влязоха в сърцата и душите на другите и те направиха така, че СЪЕДИНИХА БЪЛГАРИЯ И Я ЗАЩИТИХА…………………………..

 14. ……………..ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е сама само срещу върхушката на статуквото и партиите, които изреждате и така трябва да бъде, но ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ все повече навлиза в душите и умовете на българския гласоподавател и той рано или късно ще се ориентира към нея. Това е свързано с неговия по-продължителен сън, но важното е, че той вече се събуди и видя изгряващото слънце. Ето за това говоря и съм убеден, че това е не само възможно , но е и единствения път да видим страната си НЕЗАВИСИМА, УВАЖАВАНА И БЛАГОДЕНСТВАЩА. И това ще стане, и то не само защото здравия разум го изисква, но и защото „АКО БОГ Е С НАС, КОЙ ЩЕ Е ПРОТИВ НАС?“ /РИМЛЯНИ 8:13/
  И един съвет: Имайте вяра в неограничените възможности на българския дух, които историята на българите ни е засвидетелствала, и гледайте на нещата с оптимизъм.

 15. tervel,

  Съединение с която и да е друга партия в момента е невъзможно.
  ДБ наистина е сама и в тази си изолация е склонна да прави грешки както и г-н Панов е забелязал.

  https://www.facebook.com/lozan.panov/posts/2545303505613912

  Ще погледна с оптимизъм когато най-малко 30-40% от избирателите започнат да подкрепят хора като г-н Панов. За сега имаме 25% подкрепа (първа сила) за доказан крадец, лъжец и най-отровен простак. Малко ми е трудно за оптимизъм.

 16. @ Българин !!!
  Това повечето от нас са го правили, когато Първанов взе втория си мандат. Той беше по-малкото зло, но не вървеше да се гласува за него….
  @ Георги Харизанов
  “Как този човек Герджиков ще защитава обществените интереси когато с пълно съзнание се е продал на еднокнижник?”. Че кой е казал, че ще го защитава? Просто може по-малко да му вреди. Плевнелиев беше още повече зависим от Борисов, но от време на време не се държеше съвсем лошо… шегувам се… има да си спомняме за него…
  Определено Герджиков е по-малкото зло, но това не пречи да послушаме Българина…
  Знам, че понякога наричането на нещата с истинските им имена прилича на агитация, но в случая не е… А дори и да е….инженерите казваме, че специалистът не мисли, той знае. Всеки си знае и без агитация…

 17. Към Георги Харизанов: „Едно си баба знае, едно си бае.“
  Демократична България е сама заради принципите и убежденията си, но не живее в самота, защото живее в сърцата и умовете на хората. ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ не е идеална, но не прави такива сериозни грешки като тия на М.Лалов и Л.Панов. Не можеш да сееш съмнения в навечерието на решителна битка, изходът от която определя условията ни на живот години напред. Поуката от изходът на битката и времето след нея са напълно достатъчни и навременни, за да можеш да защитиш вълнуващите ти теми.
  „Малко ми е трудно за оптимизъм.“ Трудно ви е,защото чакате „най-малко 30-40% от избирателите започнат да подкрепят хора като г-н Панов“, а не го търсите. Да ви попитам, в тези „.. 25% подкрепа (първа сила) за доказан крадец, лъжец и най-отровен простак.“, вие имате ли участие?

 18. Понеже ПП и Кирил Петков се очертава да са тук в обозримото бъдеще реших да напиша едно “аз нали ви казах”.
  Възможно е подобно на ИТН да се спихнат бързо но това е по-малко вероятно.
  Най-малкото защото не са толкова глупави да направят същите грешки.
  Но все пак, мисля че ще има изтрезняване от КП.
  Не гледам телевизия и не съм следял много изявите му на екрана.
  От това което прочетох в нарочно търсене тук там формирах следната идея за това момче.
  За жалост ми напомня на Доналд Тръмп.
  Много е вероятно той самият да го имитира виждайки до къде стигна оранжевият мошенник.
  Та, мисля че има тенденция да преувеличава нещата откъм позитивност.
  Също така мисля че има тенденция да послъгва.
  Подобно на Тръмп е много склонен да се самоизтъква и да си приписва заслуги които не са негови.
  Това последното мисля ще изиграе най-силна роля при евентуалното народно изтрезняване.
  Изтрезняването ще дойде рано или късно но проблема е че днес той успя да парира ДБ.
  Дори и да зависи само от тях, не си правя никакви илюзии че ще се стигне до някаква работеща коалиция между ПП и ДБ която да донесе реални промени в правосъдието (да не говорим пък за реални присъди).
  Има много общо между К Петков и Герджиков.
  Дано да греша.

 19. tervel,

  Ще подмина бабините ви деветини..
  Не всички “Георги Харизановци” са в 25-те процента.
  Левски е казал “За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора.”
  В една демократична партия подобни неща не би трябвало да са проблем.
  Мисля че заиграването на Христо Иванов с БСП всъщност може да коства повече гласа на ДБ отколкото критиката на Панов или Лалов.
  Между другото това заиграване с БСП не е от днес. Случвало се е вече няколко пъти.
  Правил го е и А Атанасов. Заиграваха се и с ГЕРБ. После се обясняваха.
  И всеки път подобни заигравания уронват доверие и престиж.
  Не по много.. по малко.. но като се прави няколко пъти и започва да се събира..

 20. @sms

  Благодаря за линка. Направих си труда да го изгледам.
  Съжалявам но изгубих желание когато КП спомена че Спецов е събрал 2 милиарда повече в хазната. Това ми е трудно да го повярвам.

 21. Не бих оприличил Кирил Петков с Тръмп, определено.
  По-скоро напомня с много неща на Макрон.

 22. Към Георги Харизанов: „Мисля че заиграването на Христо Иванов с БСП всъщност може да КОСТВА повече гласа на ДБ отколкото критиката на Панов или Лалов.“

  Когато съберете две числа, сборът им по-малък ли е от едно от двете? Ако се затруднявате с решението на задачата, ползвайте справочник „Елементарна математика“

  И още един път, само за вас:

  Не можеш да сееш съмнения в навечерието на решителна битка, изходът от която определя условията ни на живот години напред! Поуката от изходът на битката и времето след нея са напълно достатъчни и навременни, за да можеш да защитиш вълнуващите ти теми.

 23. tervel,

  Ако искате да водим някаква дискусия моля ви слезнете да се гледаме на едно ниво.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.