Без промяна в медийното статукво, подобна на политическата, пак ще ни облъчват с фалшиви прогнози

След снощното ми мимолетно завръщане на екрана на БТВ след 15 години изгнание като политически коментатор в деня на избори за миг се видях самоиронично като един …Наполеончо. Толкова много усмихнати колеги, претегнати към мен за здрависване ръце, вдигнати пръсти в знак на победа на едно място не бях виждал от 90-те години на миналия век. https://btvnovinite.bg/bulgaria/zhurnalisti-blizo-sme-do-razvrazkata-i-sformirane-na-kabinet.html

 

 

 

 

А защо точно като Наполеончо? Споменавам се в умалителна форма, за да изтъкна още веднъж самоиронията.

Поводът за аналогията е историята със завръщането на Наполеон от заточението в Елба на 1 март 1815 година, когато акостира на френския бряг с намерение за реванш. Александър Дюма – баща е авторът на хумористичното обобщение с колекция от заглавия на тогавашните френски вестници. Твърди през 1841 година, че в угода на властта първо са посрещнали Наполеон с обвинения, че е чудовище и човекоядец, но с напредването му и приближаването до Париж постепенно смекчават тона. Докато 20 дни по-късно, след като той триумфално влиза в столицата без срещу него да бъде изстрелян и един куршум ( както срещу Червената армия в България през септември 1944 година), го посрещат с овации и приветствия: “Императорът се завърна”!

Някои днешни историци оспорват  автентичността на колекцията от заглавия на Дюма но по своя смисъл неговото наблюдение върху това как тогавашните журналисти са угоничели е напълно валидно днес у нас. Не само за журналистите. В не по-малка степен важи за постоянния контингент от шамани, които също толкова постоянно се провалят в прогнозите си, но все така постоянно “прогнозират” неистини от избори на избори. Направо си живеят в телевизионните студия в изборния ден и получават безкрайно дълго телевизионно време да се оправдават без нито веднъж да кажат едно “извинявайте”.

Защо моя скромност, без да разполага със собствени “социологически инструменти”, а само с логически такива, не беше изненадан от факта, че ГЕРБ беше разгромена, а въоръжените с многомилионни договори за наблюдение и разпит на населението специалисти се оказаха ( отново ) изненадани? И що за “оправдание” е да си “изненадан” от видимата нагласа на българите, които искат промяна.

Ще си спестя подозренията за целенасочена манипулация като някаква всеобща конспирация на гадателите с научни титли – кой от кой по-доцент и професор. Макар да е видно, че някои от тях са се нагълтали толкова с отчисления от пачките и златните кюлчета на самозабравилата се десетилетна власт и така са натежали от преяждането, че не могат да се оттласнат от дъното на платения слугинаж.

По-важната причина за тази поредна кампания по заблуждаване на избирателите, според мен, е симбиозата с медиите, които носят солидарна вина с “пророците” и пороците на този омагьосан кръг от поръчители и изпълнители. Абонираните за постоянно облъчване с “мъдри мисли” и “прогнози” говорещи глави, някои от които шетат от десетилетия в студиата по-често и от чистачките след тях, се чувстват абсолютно недосегаеми за критика, какво остава за поемане на вина. Политиците все пак се сменят, но те -не. Как да не си повярват, че са недосегаеми, вечни, незаобиколими и дори любими на невидимия зрител, когото мамят вдъхновено в името на собствената му (дез)информираност?  

А и кой да ги критикува? Домакините на техните изяви или политиците на които пак ще потрябват?

Нищо не познаха! Като казвам нищо, имам предвид точно това. Нито първото място на парламентарните избори нито разликата, нито невижданото падение на уж възходящата поради своята новодемонстрирана диалогичност БСП или пък степента на пропадане на ИТН, което ще се запомни като куриоза да загубиш първото място, за да се бориш да надскочиш петото само три месеца по-късно. Не познаха дори и лесния за предсказване висок резултат на най-постоянната величина в българските избори ДСП, мобилизирано до крайност от въодушевлението сред населението с мюсюлманско самосъзнание, предизвикано от издигането на български турчин за президент за първи път в историята. 

НА СНИМКАТА: Инфографиката с прогнозата на Галъп интернешънъл от 6 ноември, т.е. само седмица преди реалните избори. Тя е доказателство за разпространяване на фалшиви новини под формата на прогноза само седмица преди реалността да опровергае всеки елемент от това предвиждане. Сравнете ги с днешните данни на същата и други агенции, нито една от които също не “познаха” каквото и да било близо до истината!

Нека позная тогава с моята прогоноза: нищо от това няма да се промени, докато не се промени и медийното статукво, както е на път да се случи с политическото. 

Ако някой привижда в тази моя прогноза “нещо лично” заради факта, че съм изключен от това статукво вече от 15 години, мога да се съглася само в частта, че снощи наистина ми дадоха за няколко минути думата по изключение. Поканиха ме още преди месеци, когато дори не се знаеше датата на изборите. Знак за промяна? По скоро изключение, което потвърждава правилото. А и както всеки интересуващ се от скромната ми публицистична дейност знае, че не кълва на “подкупи”. 

 

 

16 мнения за “Без промяна в медийното статукво, подобна на политическата, пак ще ни облъчват с фалшиви прогнози”

 1. Така е Иво. На боб да бяхме гледали, по вярна прогноза щяхме да получим. Ама кънчовците лапат още преди тиквата. И като резултат: Black Sea Rama resort.
  И малко за похода на Наполеон към Париж. Вестниците започват със заглавие “Корсиканското чудовище напусна Елба” и завършват с “Нашият любим император се завърна!”.

 2. Г-н Инджев, жив и здрав да сте!

  Честно да Ви кажа, вчера като Ви видях в студиото, се ущипах по ухото! Направо не беше за вярване! Че и с г-н Агов “в компания”… Г-жа Ризова направо заслужава похвала за смелостта да ви покани.
  Дано и занапред се “разчупва ледът”!

 3. С тези прогнози и на децата стана ясно че всички социологически агенции и ”специалисти” са на издръжка от чекмеджето.

 4. Така е г-н Инджев. Ето потвърждение: За 1% увеличаване на електорална нагласа преди избори, с цел заблуждаване на избирателите, партиите плащат по 100000лв (сто хиляди) на социологическите агенции – думи на Осман Октай бивш шев на предизборния щаб на дпс. Пресметнете колко стотици хиляди лева са дали герб-сдс, бсп и итн, сега, и откъде са им парите. И въпреки тази камора между социологичски агенции и медии Българският народ реди нещата така, както той си ги иска. Не ми се мисли какво би станало, ако нещата показвани от медии и проучвателни агенции биха били реални. Партиите, които днес триумфират са „Асен и Киро“ и русогнилити: дпс и копейкин. Останалите си ближат раните. Ще има Правителство, но много по-лошото е, че ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ остана сама в Парламента. Изтървах ме времето. Докато влезем отново в него ще са ни необходими търпение и постоянство. ГОРЕ ГЛАВАТА, защото нещата сега ще се развиват много по-бързо.

 5. Когато излизаха резултатите, първо ми хрумна да се пошегувам “Дано някой да не каже, че ДБ е проект на статуквото, целящ да открадне гласове от ПП”, но когато стигнаха до резултатите на Копейкин, всяко желание за шеги ми се изпари. Ако някой е виновен за неточните прогнази, това е избирателят, че на 14-ти не е гласувал така, както е казал на 6-и. При това твърдеше, че 56% са решили за кого ще гласуват, а 16 се колебаят… Горната графика е малко дребна, та не виждам с колко процента са завишили резутата на ГЕРБ (нали са на издръжка на чекмеджето) и с колко са завишили резултата на ДБ?
  Когато обвиняваме социолозите, че не са познали, да не забравяме, че не това им е работата – да познават. Те до един може да са знаели, че ДПС ще се мобилизира, но как да го отразят, след като не анкетират в Турция? Иначе излиза, че безочливо са надували резултата на ДБ и Лозан Панов … може би с лукавия замисъл да разхлабят техните избиратели и да не си дадат зор да идат до машините…
  Като се обърне колата, виновни социолози много…

 6. Ето какви бяха “прогнозите” на 11. 11. 2021.:
  Аlfa Mediana Барометър Тренд Market l. Сова Х. Gallup Int.
  ГЕРБ 24.1 25.4 26.4 22.9 23.0 23.8 23.5
  ПП 16.5 17.3 11.2 14.8 16.3 15.6 15.5
  БСП 16.0 15.6 15.8 15.1 12.1 16.7 15.2
  ДБ 10.2 9.7 8.1 9.1 10.5 9.1 9.6
  ИТН 9.9 12.2 13.4 12.8 9.7 13.4 11.4
  ДПС 9.8 10.6 11.4 10.3 11.2 9.7 11.3
  Възражд. 3.8 ….. 1.5 ….. ….. 2.5 3.5
  ИБГНИ 3.6 4.2 2.9 ….. ….. 4.1 3.4

 7. Мисля, че няма нужда от кой знае какъв коментар, освен това, че доста от съдържанието на чекмеджето е отишло при “прогнозиращите”.

 8. Трябва прозрачност във финансирането и тогава ще е ясно кой поръчва и кой изпълнява поръчките. Не че за по- четящите не е ясно. Вземете една новина и вижте коя медия какво заглавие е поставила и разбирате кой плаща. Особено ми е смешно като вместо автор слагат името на сайта и гръмко заглавие, което да ви насочи, а след това тенденциозна подборка от различни материали, често без връзка със заглавието.

 9. Поздравления г-н Инджев! Радвам се за вас! Да сте жив и здрав!

 10. Преди няколко дни инцидентно без да търся популярност споделих мнение за Възраждане и автора ме заклейми като провокатор!? И че съм нямал снимка (даже не знам как се слага). Нямах и намерение да влизам в дебати, но резултатите са показателни. Въпросната еднолична партийка е нещо безкрайно вредно Европейското бъдеще на България, но съществува и мери ръст с ДБ. Докато софийски “елит” арогантно и назидателно се отнася към простолюдието с претенции да управлява, ще има такива “изненади”.

 11. Към Веско: Ами да, за мен всяка форма на пропаганда в подкрепа на фашизоиди, чиято агресия при това съм изпитал лично, е провокация. А че фашизоидите ги има и се обединяват в партийки не е никаква изненада. И не е резултат от нечия друга “арогантост”, а от собствената им агресивност и арогантност.

 12. Добра новина: Социолозите се провалиха, а ГЕРБ срещнали страшния вълк

  “Егати партията, щом един само Рашков ги извадил от равновесие, а и от играта! Какво ще остане от ГЕРБ ако Рашков продължи да е вътрешен министър и в редовен кабинет? Искаме да видим това.”

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/dobra-novina-sotsiolozite-provaliha-gerb-sreshtnaha-strashniia-valk.html

 13. Г-н Инджев, моля ви! И Вие сте се вгледал в тези социологически проучвания като влюбена девойка в циганска врачка. Еле пък Галъп Интернешънъл. Всичките тези неща се правят заради шоуто по телевизията и съответно има тежестта на развлекателна телевизионна програма.

  ПП ГЕРБ не ги грози разгром, докато има пачки в чекмеджетата.

  ППП редовият българин определено има нужда от обяснение що е то демокрация и има ли почва у нас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.