Отказът от проява на национално самоуважение помогна отново на прокремълския национализъм да се прероди в парламента ни

 

 

 

 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон сменя светло синия цвят в знамето на Франция. Връща традиционното тъмно синьо, заменено с по-светъл вариант от президента Жискар д’Естен през 1976 година, за да съответства повече на европейското знаме, съобщава БиБиСи. Подробностите : https://www.ploshtadslaveikov.com/makron-promenya-sinoto-vav-frenskoto-zname/

Дали е правилно или не е редно? Това е въпрос към французите. Очевидната цел на Макрон е да се изтъкне френската традиция като върховна. Но да видим какво се случва в нашия “микрон”. Защото причината да коментирам това френско намерение не е да му давам оценка, а аналогията във връзка с толкова важната ( за мен ) тема за отношението към  символиката в отстояването на националното достойнство.

То няма нищо общо с патриотарството, което управляваше заедно с ГЕРБ и не рядко дори му се налагаше, защото на ГЕРБ се налагаше като всеядна властова хидра, готова на всичко в името на корумпираното си властово благоденствие. Имаше нужна от себеподобни за съюзници – нещо като БКП и нейният параван БЗНС в рамките на лъжата за двупартийната система на управлание в НРБ.

Самоуважението е ключов елемент от претенцията за уважение от страна на околните в състезанието за по-добро място под слънцето на просперитета. Ние, както всички останали народи, го искаме. Но дали заслужаваме чуждото уважение, след като търпим националното унижение да бъдем лъгани под диктата на чуждата символика?

Ще дам пример с кандидатите за президент у нас. Единствен Горан Благоев постави въпроса за националното достойнство с призив да бъде демонтиран МОЧА и неговите подобия в България. Единствен!

И какво реализира като резултат? Получи  0,6 на сто от гласовете на българските избиратели, които няма как да не са се запознали с посланието му, защото то им беше съобщено от няколко медийни трибуни с достатъчен обхват да заинтригуват масова публика. Но той прозвуча като екзотично изключение при това без да има подкрепата по въпроса на партията, чиито шеф Цветнов страда в очите на публиката от трайно увреждане на своя образ ( гротеска означава изкривен образ) след дългото пребиваване на върха край токсичния си шеф.

В противоположния окоп дебнеше и стреляше с руски пропагандни патрони патронът на лъжата за България като американска колония Костя Копейкин. Много бил работил за тази победа ( т.е. за прескачането на парламентарната бариера), каза една поли(тп)о(д)ложка в нощта на успешния му пробив в недостъпната за него досега парламентарна крепост, поради което заслужавало да бъде поздравен. 

Екстремистът с вълчия поглед, който от години се заканва да се разправи при първа възможност с “майкопродавците” за кеф на своята матушка, не можа да повтори подвига на батко си Сидеров, който нахлу в парламентаризма у нас през 2005 година с нещо като 8 на сто от гласовете на гласувалите българи, нито пък се доближи до Сидеровия успех да стигне до президентски балотаж през 2006 година. Партийният номад, който обиколи няколко патриотарски формации преди да си създаде своя, приложи номера с разпалването на страховете на хората от ваксиниране по подобие на своите предшествениците на тази писта от патриотарския политически спектър, спекулиращи преди с опасенията от мигрантска вълна.

Откровеният путинист Копейкин получи в пъти повече електорална подкрепа като кандидат за президент от Горан Благоев, който единствен включи темата за националното достойнство в унизителната сянка на МОЧА. Това е диагноза за загуба на чувствителност към дразнителя на закърнялата ни нервна система по показателя национално достойнство. Пандемията на безразличието по този въпрос ни е ударила  трайно както при китайския вирус, водещ до загубата на обоняние и вкус.

Дали е е завинаги?

Моята грешка е, че се опитвам да обърна внимание върху необходимостта от ваксиниране срещу загубата на тази чувствителност. Явно онези политици, към които апелирам, знаят отлично, че тази ваксинация не води до имунизация срещу изборна загуба. А тъкмо напротив – кланяш се на Кремъл или поне си траеш, за да не дразниш Москва и имаш шансове да те обичат зомбираните със съветолюбие болгары. Т.е. въпросните политици хитро, но безпринципно и страхливо продължиха да крият главите си в корубата на безразличието по въпроса като костенурки. От което спечели Костя, носителят на поредния путински проект, който се намъква в българското Народно събрание.

Костя надхитри костенурките…Ето такава басня се разигра на тези избори. А националното достойнство го оставяме на французите, които се бунтуват срещу какво ли не, но не забравят никога най-главното, което ги прави уважаван народ: себеуважението.

 

38 мнения за “Отказът от проява на национално самоуважение помогна отново на прокремълския национализъм да се прероди в парламента ни”

 1. Направих си труда да вляза в сайта на ЦИК и да потърся процентните резултати на копейкиновото “възраждане” по областни градове. Почти навсякъде процентите са около 4% и малко отгоре. Останах с усещането, че има нещо нагласено, сякаш в определен момент е бил активиран някакъв алгоритъм (свързан името или нещо друго) който им дава едни и същи 4%-ови резултати навсякъде, към които после са “надграждани” реалните броки гласове. Защото не е възможно русофилските идиоти да са чак толкова РАВНОМЕРНО разпределени по цялата територия на България! Би трябвало резултатите в “синя” София и рубладжийските Бургас и Варна съществено да се различават, “рубладжийските” Плевен Казанлък и “синият” Пловдив, Русе, Силистра, Видин, Габрово и т.н…

  Би трябвало и програмистите да си кажат компетентното мнение възможни ли са подобни софтуерни манипулации ?

 2. Избирателите с криворазбрани патриотични наклонности се обединиха около най-кресливия и най-вървежен от путинофилните фашизоиди в българското политическо пространство: Костя Копейкин. Останалите кандидати от неговия сорт не взеха и по половин процент. Така че в този сегмент стана нещо подобно като в нашия, демократичния евро-атлантически: най-новият и най-екстровертният “изяде” останалите. Болен Сидеров си има достоен наследник и може вече спокойно да се пенсионира. Копейкин ще е в удобната позиция да си кряка на воля в парламента, “кефейки” простаците и харчейки си субсидията. Ho Кирчо & Кокорчо да му мислят, защото им предстои да носят тежка отговорност и нямат право да пробутват на народа подмяна вместо обещаната промяна, иначе догодина ще има да гледат пълни площади с протестиращи като Орешарски & Пеевски през 2013-14-та и Буци през 2020-та.

 3. Капитан I ранг о. з. Васил Данов

  ” Днес, веднага, макар и със закъснение Обединена Европа, ЕС и НАТО са длъжни да окажат морална и материална помощ на Полша. Защото ако Украйна и Полша се прегънат, нали знаете чий ред идва? Или по-скоро вече е дошъл.
  Време е за мощни санкции от ООН, САЩ и ЕС. Време е за континентална блокада на людоедския фашистко-лукашенковски режим, време е да бъдат прекъснати търговските и дипломатическите връзки с него.
  Време е за нови, по-строги и твърдо спазвани санкции срещу кремълския вещер подп. Путин.
  Кремълските стратези мечтаят за отслабени Полша и Литва, за нерешителен, разединен ЕС, за нови Шрьодери, Меркели и Щайнмайери, готови да се пазарят за жива плът от снагата на съюзници. Да продадат идеали и ценности за малко по-евтин сибирски газ или нефт. ”

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-putin-i-lukashenko-predprieha-hibridna-diversiya-sreshtu-polsha-i-litva-s-desant-na-kyurdski-migranti

  Достойна позиция!
  Я да видим по темата как ще се снишат останалите…То точно тази тема е лакмуса за отношението към диктаторския режим на Лукашенко и фикусът, който му прави “сянка” и “заслон” – Шутин.

 4. Като стана дума за самоуважението на една нация какво да кажем за масовата ПОДМЯНА на класическия православен кръст над куполите на древните ни малки, а и по-големи храмове ( като “Св.Св. Кирил и Методий” в Бургас) с еретичния руски кръст с допълнителната наклонена “летва” в основата, подмяната на българските икони с икони на руски светци и т.н., ставащо под благия овчи поглед на “затлъстелите” духовно и физически български свещеници и митрополити ? Гнуссс!

 5. Две и кусур поколения бяха приучени със заплахи за живот и свобода, да споменават колкото може по-рядко думата България, поради което почти се загуби представата за нейното значение. Дори и при празниците на двамата братя Кирил и Методи, ставаше все повече дума за славянска писменост с която пишат нашите двойни поробители.
  Как да се създаде самоуважение, когато се отричаше и странеше от всичко национално, понеже от една страна го свързваха с националсоциализма на Германия, а от друга трябваше да се набляга на интернационализма, защото един виден печатар станал гражданин на ссср, бил делегиран да го оглавява. Дори се коментираше, че световното бъдеще принадлежало на комунистическият интернационализъм! Явно много им се щяло на превратаджиите от Аврора да завладеят земното кълбо. И за да не пострада и строеният „социализъм“, който щял горе долу по точно сегашното време, да премине в комунизъм, прекръстиха германското творение във фашизъм.
  Децата се учеха от опитът на родителите си или на учителите си, които единствено за да прогресират, аплодираха непрестанно простите си вождове и съветската власт на която се слугуваше. След като фактическа промяна без лустрация не е настъпила, пак са на власт тези, които славят московския строй. Те получиха и благата иззети от „социалистическото“ наследство. Единственото което беше добре научено през тези поколения, това беше продажничеството, подлостта и завистта, които бяха и все още са стълба за възкачване.

 6. Я да им вкарам на французите за 50 години трети украински фронт и да изколя там разните му макронци, саркозита, делонци и жан-полци, да ги вкарам в ТКЗС-та и комсомолски лагери И тогава ще им видим националното им достойнство

 7. @Boris

  Не трябваше ли социализЪма да стане комунизъм през 1980-та?

 8. @ Борис
  И сега евразийците продължават да ни наричат “местно население”, “православна народност”, “задунайски славяни”, “черковнославянски език” и стриктно избягват да употребяват думата БЪЛГАРИ, БЪЛГАРСКИ език и т.н.
  Старая се вместо често употребяваната дума “население”, което асоциативно свързвам с нещо като “овцеление” (стадо) винаги да използвам определящата ни дума “Българите”. Звучи ми някак по-достойно и гордо.
  Спомням си преди години как един таджикистански студент много се възмущаваше, че евразийците наричали родината му неуважително Таджикия, а името й било ТаджикиСтан (стан значи държава).

 9. Здравейте група, аз имах определено интересна случка при моето гласуване, след като избрах своите кандидати /ДБ за парламент/ , пропуснах да погледна прегледа и зачаках бележките – първа излезе за президент – това което бях избрал, но втората бележка остана вътре на хармоника, едвам вадейки я с два пръста виждам че съм гласувал за Възраждане! Е смачках и я пуснах в кутията , при свършения факт, но за мен остана чувството за тежка манипулация – къде е номер 5 къде е номер 30 ..

 10. @sms
  Здравейте напълно е възможна манипулация с алгоритъм, ето моя случай – след като гласувах за президент и парламент /ДБ/ , бележката за президент излезе нормално , но втората остана в машината намачкана , едвам вадейки я видях че съм гласувал за Възраждане! , при вече свършен факт я смачках, казах че това не е моя избор и я пуснах в кутията. Вярвам че това не е инцидент a тежка манипулация.

 11. Единственият начин да погледнем малко по-оптимистично е да съберем резултата на Копейкин и БСП сега и от прогнозите и да се надяваме, че това са си същите 15% червенотиквеничковчета, но по-голяма част от чистия чугун е припознала Копейкин.
  При 50% антиваксъри и 50% радеволюбци, петте % за Копейкин с мед да ги намажеш (лъжица мед в кацата с катрана).
  Лошото е, че дори да е влязъл на вълната на антиваксърството, а не на антиамериканизма, в парламента ще кряка пропутински и антиамерикански… И ще потвърждава казаното в статията и коментарите…
  Туй вот ли бе – да го опишеш?
  Туй вот ли бе – да го разровиш? (да му преброиш контролните талони)
  И да го ровиш, и да бришеш,
  Все на кремльовци ще мирише.

 12. напълно е възможна манипулацията на софтуера,например,всеки 5 ти глас за ДБ да се отчита за Възраждане.Всеки програмист ще Ви го каже.

 13. до Стефан

  Напълно е възможно да има подобна машинация в полза на Копейкиновите хора.
  При Вашия конкретен случай аз лично за нищо на света не бих пуснал бележката в кутията и бих поискал повторно гласуване (не знам това дали би било възможно…), но бих пуснал единствено разписката, която отразява Вота ми!. При по-предните избори, когато се гласуваше с бюлетина, мисля, че имаше някаква опция при сбъркана хартиена бюлетина човек да поиска нова. Мисля, че имаше някакво ограничение – до три подобни случая на секция, или нещо подобно. Спецовете да кажат;)

 14. какви са резултатите за Възраждане в секциите,където се гласува с хартиени бюлетини?

 15. Като сумирам невъзможността “Избирателите с криворазбрани патриотични наклонности…” /симпатизант/ка на ДСБ/ да се обединят около един малоумник – нормално е да имат различни предпочитания към “путинофилните фашизоиди”, освен ако не е наредено отгоре; и констатацията на sms “Би трябвало резултатите в “синя” София и рубладжийските Бургас и Варна съществено да се различават, “рубладжийските” Плевен Казанлък и “синият” Пловдив, Русе, Силистра, Видин, Габрово и т.н…” нещата много започват да миришат на измама! Трябва да изискаме от новите управници да отговорят на този въпрос! Ако ние не се активираме, на никого не можем да се сърдим за дереджето си!

 16. уважаеми sms, аз съм емигрант и когато България, след крахът на комунизма, даваше признаци, че започва да се „отървава от него, ми се отдаде една възможност да направя първото си посещение. Тогава ме учуди един разговор с българският посланик в българската легация. Съпругата ми бе прочела във фармацевтичен журнал, че в България се подготвя фармацевтичен конгрес на който канят и чужденци да вземат лекторско участие. Въпросът й към мен беше, какво ще кажеш, да отидем на него, аз ще изнеса доклад, ти ще ме придружаваш и ще видиш отново родината си? Уж настъпваха „промени“ и можеше да се опита, при УСЛОВИЕ, че от българското посолство ми се дадеше писмена гаранция, че при посещението ни няма да ми създават неприятности и след това ще мога да изляза безпрепятствено от страната! Така, че се наложи разговор с посланика. Той ме попита, какъв е проблемът аз просто казах, че искам ПИСМЕНА гаранция, че БЪЛГАРИТЕ няма да се опитат да ме задържат или арестуват. Въпросът му към мен беше Вие какъв сте? Казах, че имам двойно гражданство, на което той отговори защо употребявам това пренебрежително определение, с което СЪМ искал да ги приравня с някакви бимбинистанци…Моят отговор обаче го закопа, защото му заявих, че не познавам бимбинистанци, но познавам българи, към които самият аз принадлежа, и се гордея с това! Дори не само аз, а и съпругата ми също, защото за нея е чест, да вземе дейно участие на този български конгрес. Горкият нещастник, за него се оказа пренебрежение названието българите, което получава преди всичко всеки един български гражданин, особено тогава, когато е непознат и не може да бъде дефиниран по друг начин. Е, можех наистина да назова по-точно ЧЕНГЕТАТА, защото и те се водят българи, пери които наистина имам основание за пренебрежение. Разбира се, аз не търсех конфронтация и тя нямаше никакво място там. И така, след шикалкавене получих писмена гаранция, че към мен няма никакъв повод за поголовно престъпление, като също обявих, че това ще бъде нотариално приложено към поводът на пътуването ми.
  Всичко тогава наистина мина безпрепятствено. Вероятно от „високо ниво“ е било разрешено.
  Един втори случай при тогавашното ни пребиваване в България ни изпълни с „възхищение“ към БЪЛГАРИТЕ, след като темата на моята съпруга беше компютризацията използвана във фармацията (точно по времето на западното ембарго на високите технологии). От инициативният комитет доклада беше обявен постфактум като „постър“ (явно за да не се мъти водата на програмираните видни комуняги там), НО, се получи такава огромна съпротива от страна на посетителите, че бяха принудени да отделят за доклада й един цял ден в аудитория на фармацевтичния институт. Както забелязахме, когато има съпротива, тя дава резултати, но за съжаление САМО в едно осъзнато общество. И това, за съжаление, не мога да установя в сегашната България.

 17. @Stefan
  А може би не трябва да се смеем на госпожата, която изяде фиша с избора си. Сигурно и тя като Вас е установила, че името върху този фиш не е нейният избор и е предпочела да го унищожи. Едва ли е сгрешила при гласуването си, защото казаха, че била учителка по IT технологии. Възможно е повечето избиратели да са се доверили на машината и софтуера и да не са погледнали какви точно имена са изписани на двата фиша за парламент и президент, които са пуснали в изборната урна.
  Аз, като всеки “Тома неверни”, проверих и изчетох много внимателно целия принтиран текст, даже малко изнервих един член на СИК, който ме питаше защо се бавя пред урната и какво чета. Но при мен всичко беше ОК 🙂

 18. Към Иванка,
  уважаема госпожо Иванка, прочетох с нужното уважение и съчувствие Вашето скромно и сдържано описание на вълнуващото Ви битие. Там ме впечатли не толкова личната Ви неволя, която е прекомерна, но преди всичко ме развълнува Вашето възвишено чувство на човечност. При това не от съжаление към Вас, защото Вие по моя преценка не се нуждаете от това. Вие сте една гигантски силна натура, която очаквано се е справила със съдбата си, при това, без да загубите всяка човещина. Такива хора по моя преценка бих посмял да подредя всред приятелите на семейството си, защото от тях едва ли би могло да последва разочарование, което с годините самият аз, всред многобройните си „приятели“ съм могъл да изпитам. Макар, че Вие преди всичко коментирате политическите фигури на денят и при това се стремите както в ежедневието си, да не правите упреци, все пак, когато едно нещо няма нужната стойност, то това трябва да бъде изказано и с това да бъде прекратен всеки по-нататъшен контакт. Силните натури винаги се справят и въпреки неволите си, те служат за пример на много от нас, защото неволите са човешки и даденият пример е една подкрепа за всеки от нас. Приемете моите почитания постфактум (от Ваши предишни изяви).

 19. @Борис
  Вашият спомен е още едно потвърждение, че в България евразийците налагаха подмолно чувството, че понятието “българин” е унизително, срамно, един вид абориген. (В Поморие руските собственици на имоти и днес наричат помежду си местните българи “аборигени”.)Тогава употребяваха “неутрални” думи като другари, лица, граждани, селяни и други безлични обръщения, за да забравим след време КОИ СМЕ?
  Първо сме Българи и после всичко останало!
  Бъдете здрав, уважаеми Борис!

 20. Измама чрез софтуера е напълно възможна, както Караиванов и други отговориха. Само екзитпола на Галъп (тоест Кънчо и Сънчо!) “позна” (или легендира) отрано триумфа на ПППП. Антоний Гълъбов коментира, че динамиката на гласовете е странна- първоначално разликите между партиите бяха близки до прогнозираните, после внезапно резултата на ПППП тръгна нагоре. Все едно докарват автобуси с гласподаватели (ала ДПС) или чрез манипулиране на софтуера. Аргументите относно “Възраждане” също са убедителни. Към момента не може да се направи проверка, защото (1) поне доколкото знам, не е публикуван изходен код на софтуера и (2) дори това да се направи, анализ без наличие на машини за тестовете е невъзможен (тоест могат да пуснат какъв да е изходен код, без да е ясно това ли наистина е софтуера в устройствата). Интересно е, че от всички възможни варианти, са избрани машини от Венецуела- където Мадуро е спец по честни изборни победи. Също, че машините се внасят от частна фирма обвързана с част от политическите играчи. Машинното гласуване е премахнато в Холандия и други държави в ЕС, точно защото се смята за податливо за фалшификации и трудно за одитиране.

 21. sms,

  Знам че в много страни се гласува с машини.
  Но според мен най-сигурният начин е материалният, т.е. хартия която не можеш лесно да я изчезнеш или преиначиш.
  Броене на гласове в една виртуална среда задействана от ток е много трудно да бъде проследено, наблюдавано и гарантирано като неманипулирано. Да не говорим че ако има нужда от преброяване как точно ще го направим? А да, ще броим разписките. А каква е гаранцията че те отразяват истината?

  Ще започна като кажа че не знам как точно се броят гласовете при гласуване с машина.
  Знам че избухна скандал ден, два преди изборите при които имаше настояване да се броят бележките от машините.
  Според Цветозар Томов това “обезмисляло машинното гласуване” а и още повече било ненужно понеже “всички досегашни контролни проверки не дали индикация за зловреден софтуер”.
  Мисля че в крайна сметка се съгласиха да броят тези бележки.
  Ако бележките не бяха броени предполагам че в края на изборите машината ще извади един резултат/протокол и точка.
  Няма никакъв начин да знаем (потвърдим) това дали отговаря на истината.

  Да направим сравнение – при гласуването с хартия хора от различните партии броят независимо гласовете и стигат до съгласие относно крайната бройка. Прави се протокол който може да се копира от всеки от застъпниците и тези цифри отиват на централно място където се събират.
  Застъпниците от всяка партия реално погледнато имат копие от всички цифри.
  Накратко, крайният резултат се ражда пред очите на всички заинтересовани и има документирана следа за всяка стъпка ако е нужно процеса да бъде повторен/ревизиран.

  При гласуването с машини, броенето и раждането на крайният резултат става във виртуална среда която е напълно невидима за всички, т.е. на тъмно.
  Излиза един резултат който трябва да се приеме за истина без да има документирана следа за всяка стъпка.
  Всички се доверяваме на виртуалният брояч в машината.
  Цветозар Томов напълно му се доверява понеже всички контролни проверки показвали точни сметки.
  Ами какво правим ако брояча е настроен да брои различно според дата/час?
  Тези машини пристигат в секциите и никой там няма представа какъв софтуер е сложен на машината.
  Имало хаш кодове които трябва да съвпадат което гарантира че софтуера не е сменен.
  Да, но проверени ли са обстойно всички елементи на този софтуер и машините от всички заинтересувани участници в изборите?
  Кода спокойно може да бъде направен да се държи “нереално” в деня на изборите.

  Аз съм притеснен че много бързо и в такъв мащаб се въведе машинно гласуване в България.
  Не говоря за факта че елиминира много от гласовете на възрастните хора заради страх от машините.
  Аз също гласувах на машина и не обърнах голямо внимание какво точно бе изпринтирано на бележките, просто ги сгънах и пуснах.
  Предполагам много хора са направили същото.
  Ще има такива като Стефан примерно които установяват разминаване между подаден глас и бележка.
  И това е огромен скандал но колко човека ще обърнат внимание на подобно разминаване и колко от тях имат реално погледнато доказателство за това?
  Точно тези разминавания дават възможност за манипулиране на вота без да бъде уловена измамата дори и ако се броят бележките накрая.
  В България знаем сме много добри на измами.

  В световен мащаб мисля че ще има връщане към хартиено гласуване. Виждаме в Америка как продължават да броят хартиени бюлетини независимо че имат възможност да минат напълно на електронно гласуване.

 22. В допълнение, ДБ бяха тези които настояваха най-много да се въведе електронното гласуване.
  (Ивайло Мирчев примерно)
  За мен е странно всичко това при положение че е компютърно грамотен и знае много добре за какво става въпрос.
  В крайна сметка направихме гласуване в много голям мащаб и то с вид машини които са най-уязвимите откъм манипулация. Тук работата мирише според мен.

 23. Колкото повече чета толкова повече се убеждавам че има нещо нередно с посоката по която поехме а именно тоталното гласуване с машини.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_by_country

  Няма друга страна която да използва този вид машини за гласуване в подобен мащаб.
  В Белгия гласуват с машини които се използват само да принтират бюлетината, т.е. накрая се броят бюлетините и всеки гласуващ очевидно се предполага ще обърне внимание какво е изпринтирано поради тази причина преди да го пусне в кутията.
  Холандците са се заигравали с електронно гласуване ( в много по-малък мащаб обаче) и накрая го забраняват.
  За Естонците знаем, правят го по Интернет и Ивайло Мирчев много иска да приличаме на тях но експертите са категорични че не е сигурно.
  Та, очевидно сме “най-умните” в Европа и затова имаме най-ниско ниво на ваксинираните (поради липса на доверие във ваксините) и в същото време напълно се доверяваме на някакви машинки да броят вота и определят бъдещето ни независимо че никой друг не го е правил в мащаба в който ние го правим. Електронното гласуване в този вид трябва да бъде прекратено!

 24. Повече информация тук:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting#Concerns

  Хората нямат възможност да проверят какво се случва в тези машини по време на изборите.
  И също че хората нямат доверие на софтуер който не е програмиран от самите тях.
  Резултатет е че DRE гласуването почти не се използва.
  А това е видът машина използвана на национално ниво (не знам точният процент гласували с машини но мисля че определено минава 50-60).
  Това е просто безумие!
  Още повече съм притеснен от хора като Цветозар Томов които го раздават специалисти но очевидно не са запознати с практиките за гласуване по света и с лека ръка се доверяват на тези машини.

 25. Аз от много години съм участник в изборни комисии и сега бях председател на комисия въпреки, че на моята възраст трябваше отдавна да бъда заменен от по млад човек, но за съжаление хората не желаят да отделят време за това. Няма мераклии, но даване на акъли колкото щеш.
  Категорично смятам, че единствения начин за провеждане на честни избори е машинното гласуване! Не случайно гроб и дпс и не само те се чудят как да го отменят!
  По отношение на машините забелязах недостатък, че няма звукова сигнализация за изтекло време, което според мен е предостатъчно да се направи избор. Това доведе до дълги опашки в съседна секция, където неподготвени хора се мотаеха дълго време.
  Не е работа на комисиите да броят гласовете за партии и кандидати!
  Има си органи, които трябва да сертифицират машините!

 26. Не мисля, че Костадинов заслужава толкова много внимание, колкото му се отделя. За мен той просто е един “трън в петата”, или както би се изразил напр. Борис Джонсън “a pain in the ass”.

 27. Към ДД:

  Когато започнах да му обръщам внимание, а неговите примитиви ми “обърнаха внимание” с нещо като линч в Добрич, също имаше мнения, че е трябва да бъде просто игнориран. Днес обаче вече е в парламента и получава трибуна за усилване на провокативните си мании, които досега разпространяваше “само” чрез медиите.

 28. Прав сте, г-н Инджев, но той все пак си е a paim in the ass.

 29. Проблемът с машините е, че софтуерът, който ги управлява не е достъпен за проверка от широката публика. Всъщност не е известно кой го е сертифицирал и одобрил и какви тестове са проведени. Това позволи на ББ да прави някои предизборни инсинуации.
  А причината ДБ толкова да скачат за машинното гласуване е не защото е сигурно, а защото са безкрайни оптимисти, че това ще докара 2-та милиона българи зад граница до изборните помещения.

 30. @Георги Харизанов: Благодаря ви за обзора на проблемите с машинното гласуване и на конкретният модел машини. Колебаех се дали да пиша подробно за това, но вие го направихте много добре. Да, може да се манипулира резултатът и одитирането на софтуера е на практика невъзможно, защото трябва да е в реално време. Броенето на разписки е единственият друг вариант, стига гласувалият да е обърнал внимание дали информацията в разписката е коректна. Показателна е съпротивата срещу броенето, от кой идва, както и кой активно лобираше за машините. Проблема е много сериозен, защото засяга не само влизането на Копейкин, но и челните позиции. Грешка 8-10% при представителна извадка е невъзможна, и не и при всички агенции (далеч не всички от тях са на хранилка на ГЕРБ). За съжаление, едва когато революционният плам приключи идва вторият акъл на българина, но май вече е късно. ОФ взима властта, както винаги с фалшификации. ДБ повтори грешката на Никола Петков, който също е мислел, ще се разбере с комунягите, след смяна на властта. Времената са други, и вероятно няма да платят неговата цена. Само ще изчезнат от сцената, след окончателното си падение като се продадат за постове.

 31. Благодаря, Явор за тази бих казал силно притеснителна информация.
  Чудно ми е как този толкова мним народ който много иска да знае какво има във ваксините така безропотно прие машините без да знае какво се случва в тях.

 32. Разбирам всички изложени критични аргументи, но тъй като от 25 години живея в Германия и съм гласувал/а през 2001-та и 2009-та в Бон след 4-часово чакане на километрични опашки, смятам резултатите от парламентарните избори почти логични. Както през 2001 и 2009, така и миналата неделя имахме нови “месии” и беше логично те да привлекат много гласове. Вярата и надеждата в “месии” явно са наша манталитетна особеност вследствие дългия горчив опит да ни управляват калпаво. А обяснението на високия резултат на Костя Копейкин е още по-просто и логично: той обра патрЕотарския вот – огромното мнозинство от българите с националистически наклонности избра партията с видимо най-големи шансове да влезе в парламента. Отделно на това, Копейкин си подбра точно тези предизборни послания, които му свършиха най-добра работа.

 33. И според мен трябва въпреки всичко, което изложих пó горе, да се направи проверка на машините за гласуване, макар че всички отлично знаем, че резултат от такива проверки никога няма, камо ли наказания за неправомерности. За мен принципното решение на проблема е гласуване по пощата , което се практикува отдавна успешно в целия свободен свят.

 34. Благодаря G_G за линка от Бивол.
  Мисля че сме първата държава в ЕС която гласува масово с машини при това с най-уязвимите (DRE).
  Ако загрижеността е била да се елиминира високият процент недействителни бюлетини спокойно е могло да се отиде на Белгийският вариант където машината реално се използва само за изпринтиране на бюлетина а не за броене на гласовете.
  Факта че има само една, две фирми които произвеждат подобни DRE машини показва че няма голямо търсене за тях.
  В Америка машините които се използват са преобладаващо оптични сканери.
  Сканират хартията/бюлетината и толкоз. Първоносителят обаче си остава точно бюлетината която се запазва и ако има нужда от ревизия, преброяване и т.н. това може да се направи по други методи.
  Всичко това се прави точно заради това че не може да се има вяра на тези машини за директно гласуване. Умът ми не го побира как в България се стигна до подобна ситуация където цялото гласуване е с такива машини.
  Направи ми впечатление как американските специалисти използват термина “честен” софтуер, гласуване и т.н. докато нашите “зловреден”.

 35. симпатизант/ка на ДСБ,

  Права сте, вместо да се правим на опитни мишлета и първи в ЕС да ползваме неустановени практики на гласуване със съмнителни машини щеше да е много по-добре ако бяха помислили за гласуване по пощата. Нещо което се практикува много повече и е по-сигурно. В Швейцария примерно мнозинството гласува по пощата. Да не говорим че това бе и много по-добрият вариант за гласуване дори и в страната по време на пандемия.

 36. Към Boris

  Благодаря Ви за топлите думи и Бог да е с Вас!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.