“Надежди говежди” се оказаха очакванията, че “натовският” Радев е заровил руската томахавка

 

 

 

Едно мога да добавя към безбройните си текстове за важността на руската тема в българската политика. Румен Радев, за когото се надявах да потвърди упреците, че е “предал” Русия, не само не оправда надеждите ми, но потвърди и легитимира дългогодишните ми усилия да привлека вниманието към факта, че отношението към Русия в българската политика е ключов фактор.

Постигна го само с няколко думи, с които препотвърди позицията си от 2016 година, че Крим е Руски защото това е свършен факт. Позорно е, че за 5 години власт никога никой – нито журналисти, нито политици – например от неговата “опозиция” в ГЕРБ- не се опитаха да го предизвикат да  се отрече от заявката си в навечерието на встъпването му в длъжност тогава. И трябваше да се “чудим” дали воплите срещу него от лагера на червените и русофилите, според които бил загърбил Москва, са автентични.

И кой да го попита от свитата на ГЕРБ в политиката и журналистиката, при положение, че собственикът на партията не само мърмореше солидарно с Радев за необходимостта от премахване на санкциите срещу Русия, защото били лошо нещо и за България, но и поведе путинофилското хоро у нас в състезанието между двамата като угоди на Путин с “Турски поток”!

Воплите по адрес на “предателя” на Русия Радев се оказаха “йеремиев плач”. “Хотелось как лучше, а получилось как всегда”, както гласи популярния руски каламбур ( искаше ни да стане по-добре, но стана както винаги).

На български афористичната руска фраза има по-кратък и простичък еквивалент със здрав селски произход: “надежди говежди”.

Москва беше дала знак, че не вярва на въпросния плач с фамилирания демарш на посланик Митрофанова, която в прав текст сподели предизборно, че харесва Радев и го смята за красив. Тогава го призовах да й отвърне със същото, но с подобаваща ирония. Само че кой съм аз, че да ме послуша!

Да, искаше ми\ни се да се е променил, но всичко което постигна е да обърне внимание на целия свят, че България, както твърдя от много години, страда от затворническия синдром да си харесва окупатора, известен като “стокхолмски”. Дано са прозрели това и западните дипломати, които са ме питали по какво му личи на Радев русофилщината.

А колко просто би било да бъде “конфронтиран”, както е модерно да се казва на новобългарски език! Само “някой” трябваше да му припомни, че в трите балтийски държави, окупирани и анексирани от СССР, почти половин век се вееше съветското знаме, но САЩ никога не ги признаха за съветска територия. Никога, г-н “натовски генерал”! 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Фалшив акаунт на Инстаграм , рекламиран от агенцията за фалшиви новини ПИК, разпространявани в полза на проваленото статукво у нас, “съобщи”, че Путин е аплодирал в Истраграм изявата на Радев в полза на “руския Крим”. За момент се хванах на тази лъжа. Но на лъжата животът е къс, ако има кой да и се противопостави.

https://pik.bg/скандалът-се-разраства-путин-въодушевен-от-радев-след-изказването-му-за-крим-снимки-news1068831.html

 

22 мнения за ““Надежди говежди” се оказаха очакванията, че “натовският” Радев е заровил руската томахавка”

 1. Ами Крим ни Клим, отиваме да пуснем за Радев, защото двамата с Кирил са градуирила магистри от американски учебни заведения, където не виреят разни академични ректори и доценти, които са обикновено убиецът във всеки криминален роман.

 2. Смятам, че за разумните люде, илюзиите по отношение на явните представители на 5-та колона у нас, са се изпарили окончателно след “дебата”. Истинскит дебат се води между принципни противници, а в случя това бяха обществено видими представители на руското влиние у нас.
  Спорът беше за това, как и кой по-добре ще прокара руските интереси. От тази гледна точка
  ние сме само територия за руснаците, на която те сигурно да стъпят за да разпрострат импер-
  ското си влияние по-нататък. Т.е. всичко от тях е “мижи да те лажем”. Така че, когато някой е промотиран от тях, не го слушайте каво говори. Дори не го гледайте какво прави в момента.

 3. Много е трудно когато две държави са във война и са твои съседи а народите им говорят на език много близък до твоя да изразиш позиция в полза на единия или другия. Очевидно Крим е Руски и Очевидно е пълен с руснаци. От друга страна Крим е законно Украински и Русия го превзе със сила. Радев просто трябваше ясно и смело да заяви че не одобрява начина по който Крим е станал руска територия, че уважава много и двете държави и двата народа и би желал те да се осъзнаят като два братски народа за да може да живеят в мир и спокойствие. Аз мисля че водещата също изнерви малко дебата с постоянните напоняния че няма време като в Минута е много. Според мен Радев е доста по-загрижен и фокусиран към Българските неволи и поради това се изрази така невнимателно. В момента той е много по-полезен за нас като Защитник на прохождащите млади партии отколкото обиграния в приказки но обвит в тъмнина Професор, подкрепян само от милиционери и раздавачи на порции. Затова не е грешка да подкрепим Радев. Грешка ще е ако пак го играем на сърдит Петко и се оставим в ръцете на мафията още веднъж. Те са Хамелеони! Мошеници! На приказки са най-добрия ни приятел а на дела всички знаем какво са.

 4. Според мен днес, при закриването на кампанията си в Пловдив, Радев се опита да коригира снощното си изказване, че Крим е на Русия, като каза, че анексирането на Крим безспорно противоречи на международното право. Имплицитно това е признание, че Русия е агресор. От една страна ми се струва, че има нещо символично в това, че Радев е избрал именно Пловдив и по-точно – паметника на Съединението, за да сложи точка на кампанията и посланията си. Защото Съединението, освен всичко друго, е и акт на отхвърляне на омразната руска политика спрямо България. От друга страна, обаче, има нещо наистина много гнило в България. Никога не можем да бъдем сигурни кой кой е. Защото, по ориенталски, едно се говори, друго се мислия, трето се прави. Това ориенталско лукавство и пресметливост винаги са ми били хем противни, хем объркващи. Relpolitic по балкански. Та на въпроса – кой всъщност е Радев – предстои да научим отговорите през следващия му мандат, когато няма да има какво да губи.

 5. Непоклатима е политическата амнезия на българите. Няма да гласувам за никого.
  пп – Радев успя дори четящите този блог да разедини.

 6. “Огледал се Илия……. пак са тия…….”

  Гледаме поредната театрална СЪВЕТСКА постановка. Хвани единия, удари другия.
  Така ще да е дорде сме ЗАДУНАЙСКАТА СЪВЕТСКА ГУБЕРНИЯ.

  За когото и да гласуваш в неделя все е тая. От 30 (ТРИДЕСЕТ) години гледаме един и същи цирк.
  Яздят ни все същите СЪВЕТСКИТЕ кадри от български произход, които редовно плащат данък “PUT-IN”…..

  Единия – пРезидента Радев е нЪй-великия НАТОвски генерал…….
  Другия – нЪй-великия професор……

 7. Бихте могли да се запознаете и с мнението на Огнян Минчев, изразено в Концентрацията на власт е изключително тревожна и вредна.
  https://tinyurl.com/3pyvcvhj

 8. да си кажа честно и аз не харесвам боко ама проницателните му слова за лошия матрял както се изрази едно време за българите май май без да иска ще се окажат верни напълно, как пък не намерихме да подкрепим един демократичен и свестен кандидат за президент, а то костя копейкин повече събра от лозан панов, срам, срам, срам и позор за призивите на градксите ни демократи да се гласува за радев. само да вметна градските демократи на чехия взеха властта с огромно мнозинство и скоро ще сменят и президента им русофил, а ком партията им за първи път от 70 години не влиза в парламента, да не говорим, че официално са враг номер 2 на путинска русия след сащ, ехх кога и ние ще стигнем тези висоти вместо да копаем това дъно….

 9. Осман Октай: “Ще има три синджира мутри…:

 10. Но пък американският конгрес се кани да приеме резолюция, че няма да признава Путин за руски държавен глава след 2024г. Проектът е внесен от двама конгресмени, по един демократ и републиканец. И не, не като “частно мнение”, както обичат да казват родни “евроатлантици”.

 11. С изписаното от Огнян Минчев доста пространно изложение ни се внушава, че в неделя трябва да гласуваме за ректора – чалгар за да не се концентрирала много власт в Румен Радев! Мерси, но няма да се възползвам от съвета на уважавания от мен в миналото варненски мислител. Причината е, че той и други като него доста добре си преживяваха край мутрата, но повече ме е срам от другата част от ителигенцията, която додрапа до някакви трохи – пенсии и други привилегии и сега се спотайват в бърлогите си и с нищо не показват подкрепа на новата партия, а чакат да стане чудо – мутрата по някакъв начин да се върне на бял кон, но мога да ги успокоя – тяхната няма да стане!
  Много по – достойно постъпват Осман Октай, Мехмед Дикме и още няколко български турци, които също са се включили в отвоюването на държавата от мафията!

 12. Мария, това цялото поведение, описано от Вас е вербално купуване на гласове от целия възмножен спектър. Целеше да отправи послания към всеки и на всеки да му хареса по нещо, предвид неприемливия Герджик. С ПиАр-а се справи много добре.
  Ще видим как е на дела, защото се нагледах на ПиАр.

 13. @ TR

  Както пишете “Много е трудно когато две държави са във война и са твои съседи а народите им говорят на език много близък до твоя да изразиш позиция в полза на единия или другия. Очевидно Крим е Руски и Очевидно е пълен с руснаци. От друга страна Крим е законно Украински и Русия го превзе със сила.”

  Защо да е трудно ? Много е лесно и достойно да изразиш една честна позиция. Само трябва да имаш смелостта да застанеш на страната на справедливостта и да признаеш истината, че единият съсед е ОКУПАТОР, причинил смъртта на повече от 20 000 невинни украинци, а не да твърдиш, че “очевидно Крим е Руски и че очевидно бил пълен с руснаци”. Как няма да е пълен с руснаци като след руската окупация полуостовът бе превърнат в руска военна база и скоростно (понякога ултимативно!) заселен с хиляди руснаци, както от години (поне 15!) същият този ОКУПАТОР усилено заселва с хиляди руски собственици на имоти и нашето Черноморие. Не ви ли хрумва понякога на ума, че може би и на нас ни готвят същото ???? Не ви ли е жал за България, не се ли тревожите за бъдещето на децата ни, че може отново да се озовем в евразийския концлагер на основание, че морето ни вече е “пълно с руснаци” и че Варна, Бургас, Поморие, Камчия, Созопол и други морски градове са “руски”, защото над тях вече се вее руски флаг?

  Не се възхищавам особено на Петко войвода и не смятам, че трябва да бъде пример за младите българи, защото е русофил, служил е на чужди интереси, за разлика от Г.С.Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов, Стамболов и други святи за всяко българско сърце Български патриоти!

 14. Николай, вероятно сте прав. Само че вкъщи взехме трудното решение да гласуваме. Не толкова по убеждение, а по съвест. Не “за”, а “против” срамното за 21 век, а и за последните три века, използване на зависими малцинства и малтретирането им. Някак си не мога да го преглътна. Възмущението ми е огромно. По-добре да гласувам и да сгреша, отколкото да остана мълчалив наблюдател на опита с гласовете на ДС-ДПС-ГЕРБ да бъде избран нещо като втори Гоце.Да остана безучастна към това как един бесен диктатор връща на един провален самозабравил се политик “жеста” (да си спомним как Мутрата нареди да бъдат изловени като пилци турските интелектуалци и върнати на тепсия на падишаха, въпреки решението на българския съд за противозаконността на тази мярка). Би било позорно свободните граждани на тази държава да допуснем подобен произвол. Един безличен, безгръбначен президент, преоблечен в ректорска тога, такъв какъвто е удобен за шайката. Виждам как утре подобен президент ще посочи служебен кабинет начело с Делян Пеевски, за да се изгаврят окончателно с нас.

 15. Шубето от путя е по голямо от това на чичо Сам. Иначе друго щеше да плещи. Ама и тиквата от Банкя не пада по долу от него. Не говореше за Крим, “да не дразни Путин”. Разбира ги той тия работи.

  Но Иво, какво се чудим, като самата меркел (с малка буквичка) построи СП2 и казваше, че това е изключително бизнес проект. Не бил политически, не представлявал заплаха за Украйна!? Хайде де!

  Притеснявам се от подли егоистични, божем евро, политици. Накрая ще я сурнем тая Европа. И тогава, ние ще сме от към страната на булката.

 16. Иска ми се до следващия президентски
  балотаж, да са се добрали кандидати, за които
  избирателите да се чудят кой е по-добър за
  България.
  ЗА БОГА, ГЛАСУВАЙТЕ!

  А сега са такива, за които човек да се
  чуди кой е по-услужлив на Путин = вреда за България.
  Единият представлява настървено прокопалия България
  надлъж за руския газов поток, а другият от най-високата
  политическа трибуна в България обяви Крим за руски.
  ЗА БОГА, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!

 17. И като не гласуваме, какво ще получим като резултат? Зализаният ректор, който се кълне ,че в никакъв случай не прикрива мутрата, ще ни стане президент за 5 години и всички щастливи!
  Има един руско – израелски поет Игор Губерман, известен със своите кратки “гарики”.
  Ето един от тях:
  – Что такое счастье?
  – Родиться в такой великой стране как Советский союз!
  – А что такое нещастье?
  – Иметь такое счастье!

 18. Извинявам се за грешката: не е “нещастье”, а “несчастье”.

 19. Мария,

  Виждам че за вас определящо е отношението на ГЕРБ и ДПС към малцинствата.
  Това е похвално.
  Но мисля че ще подкрепите този който предава мнозинството.
  Радев не си мръдна пръста при назначаването на Гешев.
  Единствената кандидатура която бе наложена на обществото след слугуването на Цацаров.
  И на децата стана ясно що за “служители” са тези, само Радев не разбра.
  Сега съжалявал че не бил почнал да работи по-рано за разбиването на този модел.
  Но ни каза че Крим е руски.
  Предполагам че един ден ще съжалява че не е започнал да работи по-рано против модела Путин.
  Правата на малцинствата в днешният свят са най-добре защитени в Европа.
  Но Радев е единственият европейски политик който открито заявява че Крим е руски.
  Само това е достатъчно за сериозен размисъл без да споменаваме съдбата на малцинствата в Крим.

 20. Г-н Харизанов, не зная от кои точно мои думи направихте извода, че за мен определящо било отношението на ГЕРБ-ДПС към “малцинствата”. Това, което казвам, е, че с гласовете на зависимите малцинства от турските райони и гетата ни гласят втори Гоце. Хора, впрегнати, въпреки волята си, да обслужат шайката. Не искам да влизам в ролята на защитник на Радев, макар да има какво да се каже в негова защита. Някои от пишещите тук споменават заслугите му. Все пак, не бива да забравяме факта, че именно Радев беше единственият, който подкрепи протестиращите хора, когато шайката около бившия първи се подиграваше с тях. Той се обърна към него с унищожителни думи, които мутрата напълно заслужаваше. Не зная дали и колко е зависим от Русия. Надяваме се да не е. За нас, свободните хора, остава да гласуваме по съвест. Бездействието и “неутралитетът” според мен са по-лошият избор. Крим е важен и е рана, но раните тук, които трябва да бъдат излекувани, са не по-малко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.