Внушението за вдигнатия юмрук направи услуга на Радев – обърна се като бумеранг под формата на руски кукиш към пропагандистите

Вдигнатият юмрук, който символизира призив за борбеност, в днешния български контекст на пропагандата на посърналото статукво се превърна в символ на слабост. Ако не и на слабоумие понякога – при това, уви, проявявано и от доказано умни българи, които се хвана отчаяно за тази символика с нейното избирателно тълкуване.

Не, не става дума да бъде защитаван Румен Радев, когато няма как да подкрепям при ясната му заявка да си остане същият както през 2016 година, когато се изяви като привърженик на руската съвременна версия на политиката на свършените факти по отношение на окупирания украински Крим. И макар да не съм длъжен да мълча в личния си блог в деня за размисъл, все пак не желая да бъда упрекван в нарушаване на добрия тон, изискващ отказ от “агитация” ден преди утрешния президентски балотаж.

Говоря за друго – за това как пропагандата на бившата власт се опита да извлече от вдигнатия юмрук на Радев идеологическа изгода и се провали в това начинание. Следващият път да питат, преди да си избират бита карта за своята кауза. Защото хората не пасат трева, виждали са всякакви вдигнати юмруци, много от които не просто не са “червени” по своя идеологически заряд като послание, а направо са си антикомунистически.

Вече съм илюстрирал тази своя теза в предишни мои публикации. Но съм провокиран от днешен колаж в агенцията на посърналата Бойкова власт, която явно няма намерение да се смирява в деня за размисъл  и публикува за пореден път внушение по темата за вдигнатия юмрук. Избирателно е илюстрирала злополучната си теза за юмрука като символ на диктаторски нагон със снимки на Хитлер, Георги Димитров, Ленин и Хрушчов.

 

 

 

 

Пропуснали са Живков, “университета” на настоящата мутра и бивш премиер от гр. Банкя. Май не е случайно, а за да не дразнят ученика му. Попълвам пропуска им.

 

 

 

 

 

Пропагандата не винаги лъже директно, но винаги се стреми да манипулира. Тя е по-въздействаща, когато използва избирателно факти, подредени така, че да вършат работа на поръчителите без непременно тези факти да се изкривяват, а като се “спестяват” фактите с обратен знак. Такъв е и случаят с въпросния колаж на отчаяните пропагандисти.

 

Наемниците на срутилото се статукво му направиха лоша услуга като се вторачиха в юмрука, ставайки лесна плячка за ответен удар. Достатъчна е малка разходка из фотоархивите в интернет, за да се видят вдигнатите юмруци на самата нашенска мутра, на разпусналия КПСС и погребал СССР Борис Елцин, на символа на успешната германска десница в наше време Ангела Меркел, на френския президент Емануел Макрон, на символа на съпротивата срещу диктатурата в Беларус Светлана Тихановская и най-вече на шампиона по многотия от снимки с вдигнат юмрук Доналд Тръмп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С други думи, от лагера на простите се опитаха да опростят пропагандното си послание и да го сведат до вдигнатия юмрук, но получиха руски кукиш, спомагайки за преизбирането на Радев с нелепата си теза, че вдигнатият юмрук е непременно заявка за диктатура. Но се питам дали те, горките, имаха избор – можеха ли да заложат по-скоро на разобличаването на Радев като руски инструмент в българската политика? Май не можеха и не им беше позволено. Защото поръчителят не само е гузен (и) по този въпрос, но и щеше да спечели състезанието по показателя кой на практика е свършил повече работа на Путин в България.

А ето и малко по-антропологичен поглед към символиката на вдигнатия юмрук – с образователна цел като за злополучните натегачи пред тяхното непрежалимо началство. https://horoskop.rozali.com/zagadki/tainata-na-stisnatiia-iumruk.html 

32 мнения за “Внушението за вдигнатия юмрук направи услуга на Радев – обърна се като бумеранг под формата на руски кукиш към пропагандистите”

 1. А как бихте коментирали твърдението на Калин Тодоров в последната му книга от поредицата “Зад завесата”, че Радев е бил вербуван за американски шпионин, докато е учил в САЩ?

 2. Не ме интересува пропагандата на бившата власт. Виждам как в четвъртък червения президент РРадев ни вкара в дипломатическа война с две държави и целия ЕС! Така ли е? От вчера бясното куче Рашков се опитва да ни вкара в кървава разпра на границата с Турция! Така ли е?

 3. Към Иван Илиев:

  Ако питате мен ( защото не става съвсем ясно към кого задавате въпроса) мога да коментирам твърдението на Калин Тодоров като твърдение на Калин Тодоров. Няма как да знам нещо по темата, а фактът, че моят бивш колега от БТА е син на Станко Тодоров не го прави в днешно време меродавен източник за нещо, което се предполага да бъде голяма американска тайна.

  Апропо, ако Радев си беше променил позицията спрямо Русия, каквито надежди се породиха от упреците срещу него по русофилско-левичарска линия, можеше да се спекулира с подобна хипотеза. Но нищо подобно не се случи. Не ми се вярва американците да искат у нас да има “техен агент” на върха на България, който говори с езика на Бисмарк в полза на свършените факти, свързани с руската агресивна политика.

  За мен също съм чувал и чел, че съм “вербуван от американците” ( Андрей Райчев се ангажира с подобна клевета в едно интервю за “24 часа” преди 20 години). Онези, които съдят по себе си и собствените си чужди зависимости, обясняват така необяснимото за тях обстоятелство, че някой може да бъде независим и да има собствено мнение в полза на Запада. Само че в случая с Радев няма логическо покритие между внушението, че е “американски агент” и говореното му в полза на Русия.

 4. Как стигнахме до положението да избираме между “чумата” и “холерата” (все смъртоносни болести) без да имаме друга, по-цивилизована алтернатива ? Сигурно вината е на т.н. “Народен съд”, който не е бил народен, а съветски и не е бил съд, а азиатска скотобойна, инструмент, чрез който Сатанинската болшевишка сатрапия целенасочено е избила цвета на българската нация, лишила е България от интелектуалния й елит и силата на духовния й потенциал.
  Нали уж “свобода или смърт”ни завещаха скъпите ни възрожденци преди около 145 ?! Тия чужди наемници доброволно няма да се махнат от властта!

  https://ivo.bg/2014/09/11/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d1%83/

  ttps://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?topic=834.0

 5. Въпросът ми беше към Вас, господин Инджев, естествено. Аз лично не бих очаквал Щирлиц да застане пред Райхстага и да крещи: “Да живее Ленин!” Според мен Вие не сте вербуван, а си имате лични причини. В момента чета книгата Ви “Президент на РъБъ”.

 6. @ Иван Илиев
  Аз пък го коментирам (твърдението за вербуването на Радев за американски шпионин) като класическа Fake news (дезинформация). Изчетох наивните книжки на Калин Станков Тодоров и гледах няколко тъповати интервюта с него. Спомних си за един стар български филм от 1956 г. “Следите остават” с участието на Стефан Данаилов като пуберитет. 🙂

 7. @ висок

  Не знам какво става на турската граница,по-добре го кажете.
  Министър Рашков изпълнявайки задълженията си опитва да ограничи купуването и продаването на гласове,което както си знае е престъпление.
  Поради това ДПС /най-вече/ постоянно се оплаква и ще съди Рашков.
  Вие може да сте от заемащото тази позиция,но това не ви дава право да наричате човека бясно куче; Така създавате подозрението,чи здравословното състояние е под въпрос другаде,а не при провъзгласения за бесен Министър.

 8. Ако министър Рашков е бясно куче, какво куче е каскета?!

 9. Каскет с диплома от милиционерската школа е по-опасен от каквото и да е друго куче!

 10. Има ли място в деня за размисъл предаването на Любо Огнянов с неговите гости Даниел Вълчев и Антон Станков с техните разсъждения и внушения?!

 11. Очаквам да бъдат предприети необходимите мерки срещу Любо Огнянов и неговото предаване в деня за размисъл!

 12. @ Асен
  Представи си трима полицаи затварят магистрала Тракия в 9 ч сутринта Август и започват да мерят с микромер грайфера на всички гуми на всички превозни средства. Официално се съобщава, че се вземат мерки за гарантиране безопасно пътуване на всички към морето!
  Спокойно, методично на всички гуми на всички превозни средства. На нередовните спокойно се съставя АУАН, редовните се пропускат спокойно да пътуват. Представи ли си картинката? Това е картинката на границата с действията на Рашков.

 13. Аз ще гласувам за Радев.
  Премахването на сталинистката структура на прокуратурата е най-важното услови за започване на каквото и да е оздравяване на държавността, което изисва още и отстраняването на ГЕРБавите калинки и наказарелно преследване на “простите” съласно законите.
  Л. Панов и Р. Радев са единствените лица на високи постове, които са открито против СИКаджийската проста мутра и неговия Каскет .С двете си правителства Радев вече направи каквото можа срещу тях. В това време “професорът” ГЕРБаджиков “не се интересува” от Гешев, не се интерсува от чекмеджетата на “аз съм прост”, не се интерсува от побоя над студентите?!

  Някой нямало да гласуват. щото това, така, онака и т,н, еми да ви кажа – ангели от небето няма да слязат, та да гласуваме за тях. Изборът, който имаме е между независим летец, когото ГЕРБавата мафия ненавижда и онова там другото, дето “простите” го подкрепят.
  Мисля, изборът е очевиден, дори без много замисляне. Трябва само да оставим настрана емоциите.

 14. От его войната между Радев и Борисов последствията върху политиката, икономиката и съдбата на българите са трагични. Всяко зло за добро! Руското влияние в България е доста застрашено от деградацията обзела прогнилата ни политическата класа и в частност двама явни русоиди, като Борисов и Радев.

 15. Arthur,

  Каква е “структурата на прокуратурата” в Крим?
  Радев ни казва че руският модел не бил за подражание но е от малцината европейски лидери които зад един или друг измислен довод защитават руските интереси.
  Вие се надявате този да промени “сталинисткото” в прокуратурата?

 16. @ Г. Харизанов,

  Аз гласувах за Радев.
  Избрах това, ВЪПРЕКИ че позицията му за Путин е абсолютно срамна.
  Избртах го, защото Радев ПОНЕ открито говори срещу корупцията на ГЕРБавия СИКаджия и Каскета Му. И понеже Радев назначи правителства, които откито поведоха борба с “простите”.

  Ако идеалният кандитат за президент трябва да отговаря на три условия, то Радев покрива две.
  Аз искам да видя “простите” изритани от всички бордове, искам да видя послушния ВСС смененен с независими магистрати, Каскета и Цацата премахнати, искам да видя реформирана прокуратура. Нещата започнаха да се случват спомощта на Радев. Има щанс да завършат.

  Политиката е изкуство на възможното. Както писах вече, нямаме ангели на разположение и най-доброто днес е един летец. А Радевото отношение към Русия ще се промени само с натиск., с критика към него. Криътикувайте го, и аз ще го правя, но гласувайте днес.

  Другият вариант е да оставим “простите” с Д(п)С да назначат “незаинтерсования” ГЕРБджиков, който е пълна нула по всички условия и категорично ще саботира всякакви усилия за положителна промяна на България. А, и за “бонус” ще пълзи пред Русия, защото така ще му заповяда вождът на “простите”.

 17. Своебразна анкета сериозна/несериозна медия:

  mediapool.bg
  offnews.bg
  segabg.com
  svobodnaevropa.bg

  pik.bg
  blitz.bg
  frognews.bg
  24chasa.bg

  Първата група спазват правилата и не публикуват измислените прогнози.
  Втората група по стар балкански обичай шикалкавят, пренебрегват правилата и утвърждават правилото “с тарикатлък към прогрес”.

  Активноста за сега ме радва.
  Ако завърши под 35% ще бъде звучен шамар към кукловодите.

 18. Благодаря Arthur,

  Не мога да споделя ентусиазма ви.
  Може би защото минах през няколко разачорования..
  Дано да излезете прав.

 19. Между другото, след коментара му относно Крим покдрепата за Радев ще бъде следена близо от Масква.
  Това ще бъде преброяване на потенциалният вот за анти ЕС иниациативи.

 20. Кирил Петков: “По тези теми не искам въобще да говоря, знам за какво ме питате. Аз вярвам, че България е активен и силен член на ЕС и нашата ориентация е натовска”.

  Това в отговор на въпроса “Чий е Крим?”

  Жалко, аз пък се надявах на една добре онагледена презентация с множество карти, закони..
  Чудя се в какъв момент и колко лесно ще се променят “вярванията” на господина..

 21. Към Arthur: „Аз искам да видя “простите” изритани от всички бордове, искам да видя послушния ВСС смененен с независими магистрати, Каскета и Цацата премахнати, искам да видя реформирана прокуратура.“
  Аз също, и това ще стане с помощта или без помощта на ангелите, но най-вече на основа на мъдростта и на практичните ни действия.

  Поздрави!

 22. завършилият Изкуствознание Антон Кутев беше 3 години в борда на ЧЕЗ при тройната коалиция на Станишев/бсп,сега чакате назначилия го за говорител на правителството да го изХвърли от подобни бордове?Определено не съм от 80 те % Иво Христов и затова казвам,че не не е яд,че ме лъжеш,а ме е яд,че мислиш че ти вярвам.

 23. Впечатляващ е оптимизмът на някои хора надяващи се промяната да дойде от ДС (инициативният комитет на Радев).

 24. Напълно съм съгласен с Момчил Дойчев!
  Резултата е че ДС се задейства и парира започнатото от Христо Иванов.
  Кирил Петков е проект на ДС и рано или късно ще стане ясно (не че вече не се изяснява де след коментарите му относно Крим)

  https://faktor.bg/bg/articles/momchil-doychev-geshev-legitimira-radev-kato-lider-na-protesta-a-prezidentat-promeni-smisala-mu

  Малко хора ще се съгласят с мене, но аз съм свикнал. Истината трудно си пробива път по тези ширини, а който я казва почти винаги губи – Лозан Панов е живо доказателство за това. Та КОЙ мислите легитимира Радев като лидер на протеста и осигури преизбирането му за президент с голяма преднина на балотажа вчера?
  Главният прокурор Гешев!

  На 7 юли 2020 г. Христо Иванов дебаркира на Росенец. “Частните” на Доган гардове от НСО реагираха просто по обичайния безцеремонен за комунистически милиционери начин – изтикаха Иванов в морето. Това неочаквано за кукловодите на власт отключи огромна вълна от гняв и вдигна тройно рейтинга на притисканата и “отляво”, и особено “отдясно” коалиция “Демократична България”. Това доведе до протести не само в София, но дори и в заспалата провинция за първи път се състояха протести. И за пръв път се създадоха условия това да са не патриотарски “антитурски”, а антиолигархични протести. Това задкулисието нямаше как да позволи! Работата не е в това, че като използва популистки похват ДБ вдигна своя нисък дотогава рейтинг. Работата бе в това, че се създаде опасност да са разплете причината за олигархичното господство, а не да се нападат неговите следствия. За пръв път за виновен не бе изкаран обикновения човек от малцинствата, не обикновените избиратели на ДПС, а посткомунистическият кадесарски проруски олигархичен елит на ДПС и останалите посткомунистически партии.

  Това постави в шах и президента, и премиера. Оказа се, че никой от тях не може да отговори как така НСО се е превърнала в частна охранителна агенция на двореца на Доган в контролираната от руснаците зона на Росенец. Ситуацията замириса на помитаща революционна буря. Радев и Борисов се заобвиняваха взаимно. И тогава, на 9 юли сутринта Гешев прати своите хора “да нахлуят” в Президентството. Защо ли се забравя за какво прокуратурата нахлу “незаконно” там? Защо се забрави, че прокурорите откриха в кабинетите на двама от съветници на президента секретни документи на НАТО, които впоследствие се оказаха в руското посолство?! А нахлуването в Президентството стана точно на 9 юли сутринта, защото за вечерта беше предвиден огромен антиолигархичен протест в защита на акцията на Христо Иванов. Едва на този протест Румен Радев излезе с вдигнатия юмрук и така институционално оглави протеста с лозунга “Мутри вън!” Така протестът срещу дълбоката паралелна държава се подмени с протест против охранителите на тази нелегитимна държава!

  Така Гешев легитимира Радев като лидер на протеста, а Радев промени неговия смисъл от протест против посткомунистическата олигархична система в протест против “стражевите кучета” на истинската мафия. Борбата против причините се изроди в битка с последствията. Да, мутрите са продукт на посткомунизма с важна социална функция – да предотвратят раждането отдолу на “капитализъм” и да узаконят “първоначалния грабеж” на кадесарската олигархия и да подменят впоследствие демокрацията с мутрокрация. Вдигнатият по коминтерновски юмрук на Радев промени смисъла на протеста, олекоти го и не случайно той бавно се спихна. Но това осигури на президента Радев материализирания снощи втори мандат.

 25. Аз съм на 75 години, от всичките обсъждания и мнения написани в този сайт разбрах , че ББ и Гешев са лоши, а защо всички вие пропускате да споменете, кои са добрите хора и значими личности у нас? Хайде назовете тези, които са живи сега, държавници, политици, пък и новинари / не споменавайте в отговори великите Ботев, Левски…/ !
  С уважение към сайта Румен Панков.

 26. Румен Панков,

  Достатъчно се говори тук и кои са добрите, като цяло форума подкрепя ДБ.
  Вие бихте ли се обосновали защо ББ и Гешев не са лоши?

  Благодаря

 27. Към Георги Харизанов: Вие, както и G_G, сте безнадежден случай, защото дори капаците да ви махнат пак ще си останете с перде в очите и катинар в ума. И отгоре на това изопачавате думите на несъгласните с вас. Саксийно мислене и песимизъм е отвратително съчетание водещо единствено до линеене и пълна безполезност.

 28. tervel,

  Добрият тон и взаимното уважение са необходими за качествена дискусия, особено когато е между съмишленици.
  Когато това липсва има вероятност от съмишленици по 80% от случаите дискутиращите постепенно да станат врагове по 100% от случаите.
  Призовавам за толерантност и фокусиране върху факти, идеи и т.н. а не върху персони.
  Благодаря.

 29. @Георги Харизанов

  Благодаря ви за анализа на Момчил Дойчев. И аз мисля така.

 30. Към Георги Харизанов:
  Винаги се отнасям към вас с цялата си откровеност. Какъв по-добър тон и взаимно уважение от това? Казвате, че сме съмишленици. Мисля че избързвате. Не може да се каже, че ние с вас сме съмишленици само защото и двамата подкрепяме ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Откликвам на призива ви за фокусиране върху „факти, идеи и т.н“. Опитайте се да слезете от саксията и да анализирате резултата на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ постигнат на изборите за Парламент и Президент.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.