Диагнозата на Пушкин за Русия от 1830 година е валидна и днес

Пушкин:

С външни врагове ни плашат,

а вътрешно убиват ни,

но с времето не се променя

девизът царски: 

кради, лъжи!

Отговороността  за превода е моя, но смисълът си е на Пушкин.

2 мнения за “Диагнозата на Пушкин за Русия от 1830 година е валидна и днес”

 1. Новият политически термин Нео-феодализъм, въведен от някои, важи с пълна сила за Русия на злото. В Русия имаме приватизирано управление и голямо разделение в обществото на обикновени хора/крепостни/ и богати/благородници/ едни от важните условия за нео-феодализма.

 2. „Идеологията на хитлеризма, като всяка друга идеологическа система, може да бъде призната или отречена, това е въпрос на политически възгледи. Но всеки човек ще разбере, че идеологията не може да бъде унищожена със сила, не може да се сложи край на война с нея. Следователно, тя е не само безсмислено, но и престъпно да се води такава война.като война за „унищожаване на хитлеризма“, покрита с фалшиво знаме на „демокрацията“…“ – В.М. Молотов на извънредната пета сесия на Върховния съвет на СССР на 31 октомври 1939 г.
  …………
  „Сигурен съм, че и в двете страни днес има режим, който не иска да води война и който се нуждае от мир за вътрешно изграждане. – Адолф Хитлер на Вячеслав Молотов, 12 ноември 1940 г
  ……
  „В СССР и Германия има много прилики, тъй като и двете страни и двете държави са от нов тип. – Вячеслав Молотов на Рудолф Хес, 13 ноември 1940 г.
  …………
  Това са само някои цитати от периода в началото на ВСВ, когато се договаря подялбата на света (сферите на влияние и интереси)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.