Съветите, прогнозите и обясненията на Ибн Халдун, Адам Смит и Макиавели за нашите избори

 

 

 

 

 

Има една мисъл на Ибн Халдун ( 1332 -1406 г.), с която искам да върна разговора към недалечното минало и несбъднатите предсказания за настоящето. Избрал съм точно Ибн Халдун, защото е смятан за бащата на социологията със своя трактат “ Въведение в историята “ ( “Мукаддима”, което означава на арабски просто “встъпление” или “въведение). Някои историци обявяват арабския мислител от Андалузия и за баща на бащата на икономиката Адам Смит, заимствал идеи от “Мукаддима” в знаменития си труд “Богатството на народите”.

 

 

 

“Ако можех да избирам между унищожаването на тираните и унищожаването на робите, без колебание бих унищожил робите, защото те създават тираните”, пише Ибн Халдун в зората на 14 век в първия в света трактат върху основите на либералната икономика век преди Макиавели ( , който също заимствал от неговите разсъждения за прословутото си произведение “Владетелят”. 

През 18 век Адам Смит обобщава наблюденията на предходните мислители по въпроса що е това сделката. 

“Всеки, който предлага на друг каквато и да била сделка, му прави следното предложение: дай ми това, което ми е нужно, и ти ще имаш онова, което е нужно на тебе – такъв смисълът на всяко подобно предложение и именно по този начин ние получаваме един от друг далеч по-голямата част от услугите, от които се нуждаем. Ние очакваме своя обяд не от благоволението на месаря, пивоваря или хлебаря, а от ревнивото им отношение към собствените им интереси. Ние се обръщаме не към тяхната хуманност, а към техния егоизъм, и никога не им говорим за нашите нужди, а за техните изгоди”. ( Адам Смит, “Богатството на народите”,  ИК “Рата”, София 2010, преводач Георги Георгиев, стр. 20).

Нека от висините на горните прозрения да се приземим към нищетата на нашата политическа действителност и да опитаме да си обясним как така си избираме владетели ( ще стане дума и за обяснението на самия автор на “Владетеля”), които винаги се оказват неудовлетворителни в крайна смета за самите нас. Нали става дума за сделка за избирателя, който предлага на владетеля ( политика) своя глас и срещу това иска да получи онова, което политикът му обещава ( по Адам Смит)!

Ибн Халдун е прав, че робите избират тираните. А робското у нас си личи от безразличието към лъжата. Тя е изписана с позлатени букви на най-високия, на доминиращия над главите ни паметник в центъра на столицата ни, като ни съобщава, че сме освободени чрез окупация. Така сме свикнали с тази лъжа, че ни ни прави впечатление. Тираните обаче са си направили изводите от тази търпимост към лъжата и системно я употребяват срещу интереса ни на свободолюбиви по природа индивиди, поробени от търпимостта си към лъжата.

Да взема конкретен пример по горещите следи на лъжата от предизборната кампания за току-що състоялите се избори у нас, както и за предходните само преди месеци. Помните ли колко пъти бившият ни владетел буквално обеща, че изборите ще се провалят, защото не ги организира той?  Ще ви кажа: най-малкото три пъти излъга. Защото имаше три избирателни кампании и преди всяка той “прогнозираше” с фалцетна заплаха в гласа си, че изборите ще се провалят. Излъга, както се доказа, но му гласуваха отново и отново стотици хиляди българи.

Друг пример, по-дребен по своя ранг в политиката, макар да беше доста едър фактор в предишното управление. В последното си предизборно говорене пред БНТ в навечерието на парламентарните избори бившият вицепремиер Каракачанов предрече, че на следващия ден след изборите ще бъдем затворени по домовете си ( локдаун, според утвърдилия се термин). Толкова държеше на тази прогноза, че я повтори няколко пъти. Но и тя се оказа лъжлива.

Писал съм за провала на социологията, която не “позна” буквално нищо относно резултата от парламентарните избори. И какво от това? Нали е сключила сделка с поръчителите ( по Адам Смит). Явно и двете страни са си получили онова, което им е нужно от сделката. Няма и да се промени нищо, докато робът в нас не бъде изтребен ( по Ибн Халдун, бащата на социологията).

А ето и мнението на любимеца на владетелите по света.

“ Ако някои смятат, че един владетел, считан за разумен, е такъв НЕ ( курсивът мой – бел. ИИ) по природа, а благодарение на добрите съвети, които получава от приближените си, без съмнение грешат. Защото това е едно правило, което никога не допуска грешки : владетел, който не е мъдър по природа, не може да има добри съветници, освен ако, той изцяло не се е доверил на някого, който да го направлява във всичко и да е изключително благоразумен. В такъв случай това би било възможно, обаче не за дълго, защото такъв съветник много скоро би му отнел властта. Но ако един владетел, който не е мъдър, се съветва не с един, а с мнозина, той никога няма да получи еднакви съвети и няма да може сам да извлече нещо цялостно от тях. Всеки съветник ще мисли за личната си изгода ( виж. Адам Смит по-горе – бел. ИИ), а владетелят няма да разбере това и няма да може да вземе мерки. Другояче не може да и да бъде, защото хората всякога са лоши, докато необходимостта ги върне към доброто. И така, в заключение ще кажа, че добрите съвети, от когото и да идват, се дължат на мъдростта на владетеля, а не мъдростта на владетеля е плод на добрите съвети”. ( Николо Макиавели, “Владетелят” , “ PANORAMA BG, София, 2006, стр. 110 ).

 

9 мнения за “Съветите, прогнозите и обясненията на Ибн Халдун, Адам Смит и Макиавели за нашите избори”

 1. Брилянтно!
  Да дам думата на Мартин Димитров 1:1.
  1. Енергетиката е затънала в корупция. Искаме одит на цялата държавна енергетика, включително “Белене” и “Турски поток”.

  2. Публичност на всички разходи и документи, като се започне с изчезналата пътна карта с Газпром за газа

  3. Завършване на интерконектора с Гърция през 2022

  4. Удължаване срока на експлоатация на 5ти и 6ти блок на АЕЦ Козлодуй. За необходимостта от допълнителна ядрена мощност сме поискали технико-икономическа експертиза.

  5. Намаляване зависимостта от един доставчик при вноса на газ. Създаване на алтернативи, които да водят до по-добри цени.

  6. Предприемане на всички действия на ниво правителство и парламент за запазване цената на тока за битовите
  потребители

  7. Компенсации за небитовите потребители.

  8. Петгодишна програма за мерки срещу енергийната бедност

  9. Искаме работеща КЗК, която да направи истинска проверка за изкривяванията на конкуренцията на пазара на горива.

  10. Облекчаване на достъпа до данъчно-акцизни складове за повече конкуренция и съответно по-ниски цени на горивата

  11. Улесняване на процедурата за поставяне на малки фотоволтаици от домакинствата.

 2. Признавам си, че като психо-стерилно-десен, отново не гласувах за президент (просто нямах избор!), но при първа възможност ще гласувам за нов избирател!

 3. Не по темата, с извинение.
  От статия в сайта “Фактор” днес научих, че шеф на наследника на мракобесното КГБ – Федералната служба за сигурност на Русия е Павел Волгин.
  Въпрос: някой знае ли дали има роднинска връзка между него и Петър Волгин – пропагандатор по БНР
  на антибългарските и, по същество, антируски “опорни точки” на престъпници режим на Путин.
  Може би кръвта вода не става, а?

 4. Римски Корсаков ми дава музика, Кримски Кремляков ми дава службица ! ( из песента на президентския съветЧик )

 5. Към Деде:

  Щеше да е по-приемливо да носи тази фамилия по рождение, за което да няма вина или заслуга ( според гледната точка). Но той приема Волгин като псевдоним, сам си го е избрал. Иначе е Петър Георгиев.

 6. Драги ми Иво,
  Just in case,
  И баща му работеше в БНР навремето със същата фамилия. Ми..като не знаеш – питай.

 7. Към Деде:

  Тебе ли трябваше да питам? Че къде се криеш, Йорданов Лозан(ов) – както се подписваш в електронния си адрес, че да те намеря и да те питам за толкова важно нещо? Следващият път ще знам: трябва ли да кажа нещо, първо питам теб.
  А че се казва Петър Георгиев – и за това ли да те питам да потвърдиш?
  Обичам, когато скритите картинки се появават да блеснат със знания по този начин – особено по наистина дребни въпросчета. Че и за моя сметка, ако може.

 8. Към Todor Todorov:
  Добрите съвети не водят до мъдрост.

 9. към tervel:

  Няма как добрите съвети да водят до мъдрост! Тя се изгражда индивидуално на базата на житейски опит/страдание!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.