Дясното консервативно левичарство – уникален български принос

 

 

 

 

 

Да се спори дали левият популизъм е по-вреден от десния е като да има значение дали покойникът е щял да оцелее ако товарният влак го беше блъснал отляво, вместо отдясно. Левият популизъм у нас обаче все пак е уникален с едно нещо: той е десен по своя консерватизъм. 

Не е от вчера. Спомнете си онзи десен по своята философия данък, който левите въведоха, когато управляваше техният лидер Станишев. Няма как да не го помните, защото той и днес се прилага от всички управления без оглед на идеологическите им претенции.

Поводът за тези констатации е поредното телевизионно интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова, която не е съвсем лидер, защо е подала оставка, но щяло да се реши дали ще остане лидер на конгрес догодина. Така е и с партията й- лява, ама не съвсем. Щеше да бъде за добро да е изпитала положителното влияние на дясното и да се попримъкнала към центъра, но случаят не е такъв.

Вижда се от “червените” линии на червените. Нинова отново ги повтори: Истанбулската конвенция и упоритият отказ на македонците да се съобразят с българските изисквания, за да бъдат допуснати да станат като съюзни европейци като нас.

Честно казано, направо съм учуден от скромността на Нинова. На нейно място любимия и враг Бойко щеше сто пъти да се похвали, че е изиграл главна роля за отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Но Нинова не е такъв човек. Тя скромно премълчава факта, че тъкмо БСП и лично тя превърнаха отхвърлянето на документа в своя кауза, към която ГЕРБ се присламчи след като вече се беше направила на партия за европейско развитие и беше приела конвенцията на правителствено ниво.

Сега Нинова не само препотвърждава антиевропейския характер на лявото у нас, но и с гордост го размахва като интригантства срещу очертаващия се основен опонент за лидерското място в партията им. В телевизионно интервю тя натопи другарчето си Крум Зарков, че е привърженик на Истанбулската конвенция. Този грях за БСП се превърна в компромат от рода на това да открият в “Демократична България” смятан преди за свой човек, който се е притаил и не си е признал за досието.

Не мога да твърдя, че тази тежка слабост на Зарков е публично неизвестна. Може би само аз съм пропуснал ужасното му залитане към “джендър идеологията”, както се изразява на руски жаргон Нинова. Но е очевидно, че Нинова доносничи за нещо, което се предполага да е новина за широката публика с цел да навреди на репутацията на Зарков – в случай, че е припознаван досега за правилен червен мачо.

Това силно ми напомня за комунистическите времена, когато на “джендърите” им викаха само пе…, абе знаете как. И досега така им викат в посткомунистическата ни държава. Тогава обаче нямаше глезотии като дискусии и разни неправителствени организации, които да ги защитават. Не само ги съдеха ( както в нацистка Германия), а направи ги биеха по подозрение, че са “обратни”. В София имаше “отрядници”, доброволци по поддържане на комунистическия ред, които душеха в мъжките градски тоалетни и се забавляваха да ги ловят и да ги бият. Доказано или не,  заради престъплението им да са “обратни”, ги хвърляха ги в езерото “Ариана” за публично опозоряване и са свой кеф. 

Нинова не е отишла много по-далеч от този начин на мислене, макар и да не пропагандира чак пък реставрирането на старите изпитани методи от времето на НРБ. Левичарката на думи е за силна десница в зъбите на тези врагове на “традиционно българско семейство”, в което мъжете традиционно си бият жените и никаква конвенция не им пречи да го правят и днес – вкл. с подкрепата на лидери на партии, от които се очаква съчувствие към т.н. слаб пол.

Виж, по отношение на македонците Нинова и компания от бившата компартия, е направо обратна на българската традиция от времето на комунизма. Или поне на неговия първоначален етап, наложен тук от СССР, който изискваше именно българите да се откажат от себе си в името на интернационализма, т.е. на македонизма, рожба на коминтерна в Москва. Само че за тази чудесна червена традиция Нинова предпочита да не говори. Пък и любезно не я питат. 

Ако я питаха можеха да стигнат и до въпроса как така левите в Европа са готови да се прегърнат с всякакви братя и сестри без оглед на тяхната националност ( и сексуална ориентация), а у нас тъкмо левите са прегърнали национализма и консерватизма от средновековен тип като своя чисто нова кауза. Това е направо принос в световната съкровищница на левичарството. Като се притури към него и уникалното в историята монархо-социалистическо управление на БСП със Симеон, можем да кажем, че и ний сме дали нещо на света. Уви. 

 

12 мнения за “Дясното консервативно левичарство – уникален български принос”

 1. Прочее, как не се намери някой журналист да попита Нинова публично и по възможност – в реално време – Крим украински ли е?
  Как?
  Да и видя физиономията (суратя) в момента!

 2. Българските русофили както не знаят чий е Крим, така не знаят и чий е МОЧА и какво трябва да се прави с тях. Питайте ги и ще се убедите, че е така. Те знаят, че всичко е руско.

 3. кУрнелия дава всичко от себе си да погребе бесилето със съответните последици.
  Останалото са подробности от пейзажа.
  Стискам ѝ палци.

 4. Искам да ви попитам господин Инджев какво мислите за зелените сертификати, и не са ли те препратка към нацистка Германия

 5. Да се завърнеш в Банкянската къща,
  властта ти мутренска кога угасне,
  и кой те види да му се повръща,
  и да му иде с нещо да те прасне
  Да ти тежи народната умора
  от твойте кражби и от твойте гаври
  И да поемеш пътя към затвора
  И всичко да разкажеш на бай Ставри

  Гинчо Павлов

 6. БСП може, примерно, да стане филиал на ВМРО или “Възраждане”, както СДС – на ГЕРБ Заедно ще си гласуват срещу джендърите и конвенциите, които споменават тази дума. И поне ще стане ясно на всички, че не са никакви леви, ами са десни националисти, при които национализмът се измерва с любовта към Русия – всичко руско е родно.

 7. “Според Корнелия Нинова червените линии в преговорите са джендърите и Република Северна Македония. Ами, ако дойде нов лидер и очаква да постави червена линия – бедността? – попита Добрев – Това да помогнеш на бедния, да помогнеш на този в нужда – е исконно задължение. А днес се делим на такива, които гонят джендърите и които са против зелените сертификати. Нинова се държи като заместник-председател на Волен Сидеров и на Коцето от “Възраждане” с подобно поведение. С подобно поведение заедно с тях ще се реди след това да влезе в парламента след 4 години.”

 8. Към Марин:

  Искам да Ви отговоря господин Марин, че в нацистка Германия “сертификатите” са били първо кафяви, каквито в началото са били униформите на СА, преди да бъдат заменени от черните на СС, но никога не са били зелени.
  Зелени бяха униформите на пратениците на лъжеца Путин при нахлуването в Крим, който отричаше цял месец, че окупаторите са негови подчинени и лъжеше ” их там нет”. След което бяха наречени “ихтамнети”.

  Нищо задължително в призоваването към ваксиниране като паралел няма в днешно време. Нацистки тук са само националистическите антиваксърски вопли със социалистически корени.

  Ето и един актуален пример от “нацистка” Швейцария с днешна дата.
  https://www.clubz.bg/121345-s_62_shveytsartsite_podkrepiha_chrez_referendum_zelenite_sertifikati

 9. Марин,

  Нека аз да ви отговоря – не не са! Зелените серификати не са препратка към нацистка Германия.
  Не мисля че днешното население в България помни друга такава ситуация където с поведението си можем да застрашаваме живота на другите.
  Пушенето на цигари, неслагането на предпазни колани и подобни имат ефект реално върху отделният индивид.
  Т.е. тук става въпрос за осъзнаване на отговорност към другите.
  С нивата на ваксинация най-ниски в България ние показахме че не ни пука за другите.
  Не че досега не е било ясно, разбира се.
  Ще ставаме швейцарци на балканите – почти сме готови, нали!
  Само дето швейцарците днес гласуваха на референдум и 60% от тях са съгласни с мерките включително и техните си серфитикати.
  Това е в страна която също не е лидер във ваксинацията.
  Но явно са осъзнали че без мерки нещата ще са много по-зле.

 10. значи приемаме,че в ощественото хранене и редица професии могат да работят само хора със здравни книжки,здрави,без паразити,без венерически и други заразни болести,без далтонизъм и т.н.,а зеления сертификат е лошо нещо,де гиди Путински слуги и българомразци,само тояга ще ви оправи…

 11. Упадъкът на БСП започна още по времето на Станишката, но стана видим с просто око по времето на Орешарски. Нинова можеше да я вдигне на крака и да я направи привлекателна за младите българи, като я модернизира идеологически в посока европейска социалдемокрация. Вместо това Нинова изпадна до нивото да се боричка с другите путлерофилски патрЕоти, където в момента Костя Копейкин се е разположил. И БСП стана излишна: виж й по време на преговорите за правителство безсмислените”червени линии”, виж й и експертите по крадене, фалиране и национални предателства – и повече не питай. Тя бездруго никога не е имала някаква притегателна сила извън кръга на потомствената комунистическа номенклатура, но под ръководството на Курнела стана непривлекателна дори за нея. Да дърпа вече шалтера, за да спре тази агония.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.