Африканските постижения на Путин в чужбина и у дома или защо Русия не е привлекателна дори и за нашите русофили

Путин не е просто руски цар от съветски тип. Той разширява царския си кръгозор, общува с царски субекти там, където намира общи черти в царуването. Като Централноафриканската република ЦАР, с чиито цар Фостен-Арканж Туадера си стисна ръцете за все по тясно сътрудничество.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/11/29/4287558_ruskiiat_shte_stane_zaduljitelen_v_universitetite_v/?ref=home_NaiNovoto

 

 

 

 

ВЖъне успехи на този горещ африкански фронт. Неотдавна сключи споразумение за сътрудничество със Зимбабве в Космоса. Африканската му експанзия продължава. Но да видим от какви позиции към днешна дата разиграва руските ресурси.

Ето някои актуални параметри на руската царщина, която по някои от тях се родее с африканските роднини на Путин по “постижения” в световното състезание между народите за по-добър живот.

 

Държавата ( му) която претендира да е велика и изисква от света да бъде уважавана като такава, не може да осигури сама на гражданите си елементарни стоки и услуги. Стоките за всекидневна употреба, които внася от чужбина, надхвърлят 75 процента, т.е. по-малко от четвърт от най-необходимото, което купуват руснаците, се произвежда в Русия. За играчките и резервните части за автомобили делът на вноса надхвърля 90 на сто, за обувки и дрехи 80-90 %, за телекомуникационни стоки-86 %, за платове- 73 %.

 

А как стоят нещата “на едро” като сравнение с други държави?

Южна Корея, която е 170 пъти по-малка от Русия, очаква  брутният й вътрешен продукт през следващата 2022 година да достигне 1, 9 трилиона долара. За Русия прогнозата е 1,8 трилиона $.

Миниатюрната Белгия е изнесла през 2020 година лекарства и медикаменти за 31,1 милиарда долара. Русия е изнесла за същия период газ на стойност 25,7 милиарда долара. 

Само за лунната си програма “Артемида” Американската космическа агенция ( NASA ) заделя 93 милиарда долара. Това е около половината от целия държавен бюджет на Русия.

Минималната заплата в Литва е планирано да се увеличи през 2022 година до 730 евро, в Естония до 654 евро, в Латвия до 560 евро. За Русия е заложено в бюджета такова увеличение до 170 евро ( 13 617 617 инфлационни и към днешна дата рубли).

Писах наскоро как Норвегия, държава с повече от два пъти по-малко население от Москва, изпревари Русия в износа на газ за Европа. https://ivo.bg/2021/11/21/норвегия-изпревари-русия-по-износ-на-г/

Мога да продължа с примерите за “величието” на Русия, която дори и нашият президент Румен Радев отхвърли като пример за подражание в онзи дебат със злополучното му изказване за “руския Крим”. И като стана дума за него, ето какво мисли по този повод Христо Грозев, който се превърна с разследванията си в сайта Белингкат в световна величина в разследващата журналистика. В интервю за украинския журналист Дмитро Гордон българинът заявява, че първоначално е бил шокиран да чуе, че българският президент е обявил Крим за руски, но се надява, че това е бил лапсус, отчитайки например факта, че е споменал “ с агресивна реторика” за отравянето на българския бизнесмен Гебрев от руски агенти.

“Грозев:– Это для меня было шоком. Я сразу стал звонить людям, которые его знают, и спрашивать: “Что произошло?” Они начали его частично оправдывать: “Он констатировал факт сегодняшнего дня, но сразу после этого исправился и сказал, что здесь не идет речь о том, каким Крым должен быть и каким нужно его признавать”. И дальше он действительно продолжил довольно агрессивную риторику по отношению к России. Например, он впервые признал, что российское государство стоит за попыткой убить болгарского бизнесмена, который продавал оружие Украине. Так что очень важно, чтобы такие ляпсусы не допускались, даже если ты имеешь в виду что-то другое. Вы высказались на “Эхе Москвы”, а члены Совета Федерации стали его хвалить: “Болгария наконец-то согласилась”…

Гордон:– Конечно.

– Так что этот ляпсус дал возможность пропагандистской машине говорить о том, что все болгары признают Крым российским. Так что это ошибка. Я очень хочу верить, что это был именно ляпсус”. https://gordonua.com/publications/grozev-v-kremle-est-spisok-smerti-1582946.html?utm_source=redtram&utm_medium=referral&utm_campaign=news&utm_content=607708014&utm_term=356808&rt_campaign=353515&rt_click_id=29844542

Но да се върна към големия въпрос защо Русия не може да бъде привлекателен пример дори и за българските русофили. Хората с критично мислене в самата Русия формулират въпроса така: защо победените ( от СССР ) живеят днес по-добре от победителите?

Ето един от отговорите в руските социални мрежи. Неизвестен автор обяснява, че това е така, защото в Москва има нов престижен жилищен комплекс, който се нарича “Вилата на Сталин”, а в Берлин, дори и в неговите далечни квартали, няма жилищен комплекс “Вилата на Хитлер”.

 

Ето и още два бисера от руските мрежи, които не се поддават на римуван превод поради играта на думи.

“Где серп и молот – там смерть и голод.” ( Където има сърп и чук, там има смърт и глад”)

 

“Сначала в россии переписали историю, а потом и население”. ( Отначало в Русия пренаписаха историята, а после преброиха и населението – “перепис” е проброяване).

В царщината на ЦАР Путин, който се е засилил да пуска руски корени в центъра на Африка, е така…

 

 

 

1 мнение за “Африканските постижения на Путин в чужбина и у дома или защо Русия не е привлекателна дори и за нашите русофили”

  1. В ЦАР президента е предложил закон,съгласно който руският език става задължителен за изучаване във висшите училища.А относно сърпа и чука в русия битува и следния бисер:хочеш жни,или хочеш куй,все равно получиш …й.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.