Европа за първи път подкрепи правото ни да се разпоредим с наследството на съветския комунизъм

Европа, в лицето на Европейския съд по правата на човека, направи първа и фундаментална по своето значение стъпка към утвърждаване на правото ни да се разпоредим със съветското монументално комунистическо наследство според актуалния ни национален интерес и законодателство, обявяващо наложения от СССР комунизъм тук като престъпен.https://faktor.bg/bg/articles/asen-genov-specheli-delo-v-strasburg-za-uvrezhdane-na-nezakonen-sots-pametnik-pred-tsentralata-na-bsp

Вникнете в следния цитат от решението на съда в Страсбург, за което съобщава Асен Генов: 

…паметникът е бил издигнат по време на комунистическия режим в България и е бил ясно свързан с ценностите и идеите, за които се застъпва този режим. Следователно, едва ли може да се разглежда като ползващ се с всеобщо почитание в страната. Първоинстанционният съд, разглеждащ делото срещу жалбоподателите, подчертава специално интензивния обществен дебат относно наследството на режима и по-специално за съдбата на паметниците, останали от него. В тази връзка не може да се пренебрегне, че българският законодател осъди този режим като „престъпен“ и официално определи Българската комунистическа партия, която доминираше в страната през целия този режим, като „престъпна организация… целяща потискане на човешките права и демократична система” 

Смея да твърдя, че това е първата и същевременна мощна подкрепа от страна на Европа и Запада за нашата кауза във връзка с правото ни да демонтирме монументите, прославящи съветската окупация, причинител на самия комунизъм в България. Всеки желаещ да изрази такова мнение върху тези монументи вече е въоръжен с юридически аргумент от общоевропейско естество. Той има последната дума в оценката за успешно замитана досега под червения килим истина срещу червения аргумент в защита на съветските монументи тук. Те били закриляни от международни спогодби, лъжат вдъхновено апологетите на съветския реваншизъм в България.

 

 

 

 

 

След като охранителят на Тодор Живков охраняваше толкова години неприкосновеността на монументалната диктатура на покойната Империя на злото в България, идва време за граждански натиск върху онези, които го изчегъртаха от властта. Те трябва да заявят позиция по този въпрос. От нея ще проличи доколко са алтернатива на предишния едноличен режим.

За начало текстът от решението на Европейския съд трябва да замени позорния надпис с позлатените букви, в рамките на който се съдържат трите лъжи за:

 1. благодарността на българския народ
 2. към Съветската армия ( каквато не е имало с такова назвние през 1944 г.)
 3. която ни била освободила.

Подкрепяте ли тази справедлива идея, драги нови управляващи и вие, които стоите зад тях? 

16 мнения за “Европа за първи път подкрепи правото ни да се разпоредим с наследството на съветския комунизъм”

 1. Към Павел Тинков:

  Сега медиите са на ход. Ако са медии, а не обслужващ персонал на конюнктурата, която изисква да не се дразни Путин. Трябва поне да задават въпроси след този прецедент. Защото политиците ( съжалявам за обобщението, не ми е присъщо, но е факт!) няма сами да си развалят рахатлъка да не си създават проблеми с Москва и нейните слуги тук. Но трябва да заемат позиция.Ако не бъдат мушкани с ръжена, няма да има развитие по темата, която направо отсъства от т.н. дневен ред в България.

 2. Както редеше командира на сапьорната рода в поделение 60020 където служеше офицера киров:”Мостът тръгна, леваци качвайте се”
  Кой разбрал-разбрал..

 3. Очаквам всички скулптурни фигури на МОЧА да намерят своето заслужено място в музея близо до метростанция “Г.М. Димитров”.

 4. Не необходимо голямо главоболие, какво да се направи и как да се постъпи с Моча(овете). Само трябва да се каже в Маалата, че им се дават на разположение да се разпореждат свобосдо с тях. За месец, няма да остане и следа от тях!

 5. Куриозите в България нямат край – трябва да стане жестока катастрофа за да разберем че пътя няма Акт 16. Т.е. държавата която изисква от поданиците си да спазват законите просто пикае на същите (закони и поданици).
  Куриоз 2 – Асен Генов осъден за оскверняване на паметник прославящ комунистическият режим (нека не се заблуждаваме че е нещо друго) който пък е със закон заклеймен от Народното Събрание.
  И наистина трябва хора отвън да ни кажат колко ни е сбъркана логиката.

 6. Искам да чуя мнението по въпроса на Баш гербаджията б.б.
  Учудвам се, че фактор май вече не го долюбват. Май геп ще си търсят друг официоз.

 7. Ако ГЕРБ се върнат на власт, трябва да наблегнат на идеологическата и културно просветна дейност. И, най сетне да осеят страната с паметници на Пашата, братя Маргини, Маджо и всички герои на прехода, загинали в неравен бой.

 8. Хващам се на бас, че няма да направят нищо..

 9. https://faktor.bg/bg/articles/sharenkova-sipe-ogan-i-zhupel-sreshtu-sada-za-choveshki-prava-v-strasburg-za-izrisuvanite-pametnitsi-na-sotsa

  Гади ми се от тази.
  Призовава за почитане на невинните жертви и “от едната и от другата страна”
  Същата е от инициативният комитет на Радев, същият на който не му пука за каквито и да е жертви на комунистическият режим.
  От тези промяна не очаквайте – руски слуги до гроб.

 10. Все пак да отбележа, че паметникът, за “оскверняването” на който става дума в случая с Асен Генов не е МОЧА, а скулптурната група пред централата на БСП на “Позитано”. Тази композиция няма пряка връзка с Червената армия и поради това не се намира под (неформалната) защита на Москва.

 11. Към кбогжилов:

  Така е формално относно неформалната защита на Москва, но официално вече има юридически аргумент от най-високо европейско ниво в защита на нашето право да се противопоставим на причината да има паметници, като този на “Позитано”.

 12. Мисля, че предложената първа стъпка /заличаването на посочените текстове/ е добро начало, но имам предчуствието, че така ще бъдат туширани по-нататъшни активни действия по демонтажа на паметника. При настоящия президент-русофил и псевдо натовец, при обещаният 1-годишен мандат на Корнелия Нинова като председател на НС, при кмет на София – заклет русофил …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.