Идва време за плащане на сметки след медийния брак по сметка с бившата власт

 

 

 

 

 

 

Политическите скандали позатихнаха и дойде ред на медийните.

1. Полиция се опитва да изчегърта от сградата на Министерството на културата редакцията на Блъсковия “Труд”,  настанена там от старата власт. ГЕРБ, при управлението на която свободата на словото в България потъна на световното дъно, изведнъж изплува от тинята в позата на защитник на вестника, който обслужваше години наред гербаджийските безобразия, а сега изведнъж се оказа в крайно некомфортното положение да се съобразява с някакви си финансови задължения към държавата.

Вместо да разкаже как една редакция е била приютена в греховно съжителство с властта в сградата на неговото министерство, бившият министър на културата Вежди Рашидов, който наричаше журналистите “лайнари”, кълне като бабичка “борците за свободно” слово и пита гневно къде са те сега. Ами там са, нейде в нужника, в който бяха натикани в ролята на “лайнари” и изглежда не виждат нужда да се месят в тази хлъзгава пързалка, по която сега се опитват да ги пуснат в защита на един чевръст главен редактор, настанил се до неотдавна удобно в скута на властта. Макар да се хвали непрекъснато какъв е занаятчия в професията, същият явно не го бива в прогнозите. Иначе трябваше да е изчислил, че дори и царуването на ГЕРБ един ден ще приключи задно с безплатния обяд за царедворците от свитата на Бойко.

Апропо, точно “Труд” пусна на първа страница радостна реакция на Валерия Велева във връзка с това, че бях принуден през октомври 2006 година да напусна БТВ. Припомням и таза “дребна подробност” по темата за калташкото поведение като заместител на журналистическата солидарност с дребнодушието на злобата, обслужваща силните на дея.

 

2. Скандал се вихри и между различни русофилско-червени крила в Съюза на българските журналисти, превърнат по времето на същата тази бивша власт във филиал на руското посолство. Цепят се вътре на привърженици и противници на фракциите в БСП във връзка с аналогичен скандал в партийния орган “Дума”.

3. Скандалните бивши медии на Пеевски пък имат нов шеф в лицето на колегата с добра репутация Емил Спахийски. Това, което мнозина ще разберат от тази днешна новина, е старата новина, останала някак в сянка, че тези медии бяха вкупом напазарувани от собствениците на “Нова телевизия”. Тя пък беше продадена от братята Домусчиеви, обявени миналата седмица от “Форбс” за първите български милиардери. Кой кум, кой сват, кой на Пеевски е брат в този карамбол, знаят само посветените в сценария на играта на медийни тронове.

4. Въпросните (бивши) медии на Пеевски се опиваха да унищожат непослушни колеги с клеветнически кампании, описани днес от друг пишещ събрат в неговия  e-vestnik. Собственикът му Иван Бакалов разказва как е успял на осъди куп клеветнически медии, за което мога само да го поздравя, вкл. за упоритостта и търпението, с което моя милост явно не е надарен. Сътворил е полезно четиво за опресняване на паметта на внезапно появилите се с днешна дата защитници на медийната свобода. 

Не мога обаче да се въздържа да не предложа на самия Бакалов, който пусна клеветническа статия срещу мен в своя сайт, където години наред препубликуваше мои статии от ivo.bg и ме принуди да прекъсна отношенията си него по този повод, да се замисли над следното изречение в собствената му статия, адесирано към друг журналист ( и явно бивш вече негов приятел):

Дали е нормално, като пускаш клеветническа статия за свой колега и личен познат, да не му се обадиш, да попиташ вярно ли е, да му дадеш думата да коментира”? https://e-vestnik.bg/35155/kak-osadih-pik-telegraf-monitor-shou-i-dr-polezen-opit-sreshtu-takiva-medii/

Обобщение:

Няма как да е напълно случайно, че изведнъж в един и същи ден гърмят гореспоменатите бомби в медийния сектор. Политиката и медиите са женени и без се харесват взаимно – въпросът е само дали този брак протича по неписаните демократични правила или медиите се държат в неговите рамки като държанки на управляващите . Така че имаме 4 в едно за един ден в четвъртата власт и това е повече или по-малко свързано с процесите в държавата, настъпили след края на ерата на “неотразимия” ни бивш премиер.

Когато мечката ( на промяната) танцува в съседния политически двор, няма как да не посети и медийния. 

14 мнения за “Идва време за плащане на сметки след медийния брак по сметка с бившата власт”

 1. Аз съм далеч от журналистиката, но ми чудно как е възможно (частна) медия, която се има за стожер на журналистиката у нас (с такова впечатление оставам, дали е така не мога да потвърдя) да си позволява да бъде на държавна издръжка. Че къде остава независимостта, ако зависиш от милостта на правителството да ти дава подслон?
  От друга страна журналистиката не е занаят, който позлатява практикуващите я, Навярно финансовата помощ би била добре дошла. Все пак къде трябва да е границата?

 2. Ей,разсипа се тази държава.П.Блъсков с в.” 24 часа” и Т.Тошев с в.”Труд” излизаха от кожите си за да заливат с помия и клевети СДС,Костов,демократите,реститутите и всичко антикомунистическо,сега са крепени финансово от ГЕРБ-СДС.

 3. Блъсков разбира от ‘свободно’ слово т.е. ‘free’ или по нашенски ‘на аванта’

 4. Колко нагъл трябва да си, че почти цяла година да не си плащаш наема, тока и водата и когато накрая собственикът (който и да е той) дойде и поиска да си уредиш сметките, ти да кажеш, че ти нарушавали правата?!

 5. Виц на деня:
  “Лъсков загрижен за медийната свобода”.

 6. Днес, по един от сътрешните tv блокове, интервюираха някаква чалга певица във връзка с неин предстоящ концерт в Бургас и на въпросите дали ще има епидемични ограничения за влизане в концертната зала тя отговори че “нали знаете” в Бургас и по Черноморието законите и ограниченията се различават от тези в страната, но сигурно щяло да има някакви изисквания !? Това значи ли, че вече са започнали някакви законови и административни ОТЦЕПВАНИЯ на Черноморието ни и там законите на държавата не се прилагат с еднаква сила ? И каква е целта на това “обособяване?
  В такъв случай не трябва ли служителите в държавните институции на място, както и местния кмет, да бъдат “немедленно” уволнени за системно неизпълнение на служебните си задължения?

 7. Относно това, което представляват някои медии, нека само спомена медията в кавички Гласове, на Явор Дачков, който ръсеше глупости днес в Пресечна точка, че уж други ръсели глупости на преговорите в мола, а всъщност продажната медия Гласове е рупор на путлериски маргинали, които останаха сираци изведнъж и от възхвала на Радев изведнъж станаха негови най-големи врагове, а лицето Галя Лазарова е готова да зарше с парцал като някой дневален всеки един пост посочен и от мъжа й, а също и всеки призив за защита на човешките права.

 8. Такъв беше нашия призив за СВОБОДА за СОФИЯ САПЕГА, новата Зоя Космодемянская, попаднала в лапите на фашистите от Минск, след като самолетът и бе свален от Фашисткото Луфтвафе на Колхозника Лукашенко! Подобно на 41ва година, когато Сталин и Молотов се черпеха водка на вилата докато хитлеристите се гавреха с партизанката, така и днес Володя Путин и Лавров си барат ония работи докато Фашистки ОМОН-овци спят в един апартамент в пуснатата под домашен арест САПЕГА , принудена чрез гаври да даде фалшиви показания по медиите. Всичко това изглежда не е на нивото на големия журналист Дачкопф и жена му, защото те маат с парцала по такива постинги а благосклонно оставят всички други, които псуват Петков и Радев. Тва е положението с медиите, а Гласове явно си плаща наема добре с руски пари по тарифата на Митрофанова.

 9. @Явор
  Прав сте, че журналист у нас, по принцип и изобщо, трудно храни къща. Буци и Ко дадоха всичко от себе си, България да остане червеният фенер по бедност вв ЕС. Когато се бориш за оцеляване практически е невъзможно да отстояваш принципите и стандартатите на свободното слово.
  В Япония преди 30-тина годинии, водещият Куме Хироши на програмата New station по телеизия Асахи години наред бе в тройката на архипелага по плащане на данъци. Влезе в челен сблъсък с чорбаджиите, би си сам камшика, дотук дежавю, поне в БЛОГА НИ, но след като гледаемоста на предаването падна с фантастичните 70%, шефа му по указание на КОИто трябва, тури наколенки и го върнаха отстоял изцяло себе си.
  И те, така.

 10. Подмазвачеството и Г-лизачеството са аксесоар на некадърността. Ако си близко до „брилянтен“ в професията си всеки частен собственик на каквото и да било предприятие ще направи почти всичко според силите и възможностите си, за да те приобщи към него. Така правят от край-време в Америка, така постъпват и всички останали бизнесмени от свободния пазар (научили се от там). Затова ако една държава иска да гарантира успехи в предприемачеството, предава колкото се може повече инициативи в частни ръце. Мотивът е един, никой собственик не желае да предостави предприятието си в нескопосани ръце, пък дори и това да е изпълнение на молба от страна на приятел или роднина.
  Има обаче една фалшива симбиоза, между некадърната държава и некадърният бизнес, които по разбираема нужда се подкрепят. Първичната нужда е липсата на брилянтните специалисти, защото те лесно не се поддават на манипулации. Тогава държавата започва да преследва личностно като създава основания за лишаване от препитание, с което подпомага лансираните от нея медии или предприемачи, които в даден момент стават „всички“, а от там и наемниците, които ако не „играят“ на хорото, остават гладни. В такъв един момент, на картинната повърхност изплуват предимно тези, които най-успешно могат да се подмазват и лижат, след което там се нареждат и „гладните“.
  Соца получи от Москва този тертип и успя да го наложи успешно. Неспособните дори бяха привилегировани, защото поради това си качество не се отмятаха. При другите гладът ги научи как да се държат, за да бъдат заситени. Е, сега не е лесно нещата да си дойдат на мястото защото са се навъдили много некадърници или ако не е много сигурно дали настъпващата промяна е безвъзвратна. В този случай някои пак могат да станат гладни. По тази логика начинанието на харвардската ПП е доста рисковано, защото не е много сигурно дали ще намерят съответните „можещи“. Те много се лъжат, ако очакват това да дойде от контингентите на БСП и подобните й. Да, те обявиха, че разчитат и на българите идващи от западните страни (интересно не от Русия, защото и тя разчита на този западен контингент),
  А не на последно място, не трябва да се пренебрегва и факта, че неспособните ще драпат и ще се мъчат да парализират всякакви промени при които ще се наложи те да заменят бюрократичните си аксесоари с лопата, „чук и сърп“ и да се отзоват като труженици от родът на вратари, метачи и чистачи, или прости прислужници.

 11. Зоя Космодемянская не е партизанка а обучен диверсант,палещ къщите на селяните,за да няма къде да спят немците.Хваната е от селяните и предадена на немците.Не я е интересувало къде и как ще живеят посред зимата .тези старци,жени,деца останали по селата .

 12. Boris,

  Добре го описахте.
  Тези некадърни блюдолизци ги видях на събранието което ГЕРБ свика по времето на лятото на протеста през 2020.
  В най-голямата жега се стовариха със скъпите си возила купени с подарени(разбирай крадени) пари и безропотно се потяха под жаркото слънце за да спасят силно потящият си бос по онова време.
  Но преди всичко бяха дошли да спасяват себе си.
  И да, прав сте – проблем на всяка власт е набирането на талант.
  Това е проблем на всяка организация.
  Талантът е най-важният ресурс.
  Той е разликата между успешна и неуспешна мисия.
  Набирането на качествен талант е право пропорционално на качеството на набиращият.
  ИТН не успяха да привлекът талант поради клоунската си същност, независимо от големият процент спечелен вот.
  ГЕРБ през годините също не можаха да наберат талант – разчитаха предимно на калинки.
  ПП на този етап мисля че успяват да наберат по-добър талант от горните двама, доколкото това е възможно поради наличност.
  Винаги съм мислел че най-голямото зло причинено от Борисов не са кражбите му.
  Най-голямото зло е опростачването на политическата среда и култивирането/засилването на качества сред обществото които описахте.
  Примерите които се дават на обществото отгоре са много важни.
  Дадохте Америка за пример и как там третират кадърните.
  Само да добавя че независимо колко си кадърен в Америка все още има морал – Cuomo бе уволнен вчера заради прекрачване на морални норми независимо че водеше едно от най-популярните CNN предавания. Но и Америка си има изключенията – все още близо 40% от американците подкрепят един аморален тип който е на път да направи нова социална мрежа и това никак, ама никак не е добре.

 13. Тези, които проглушиха ушите ни, че промяната ще е подмяна показват нагледно как се прави това. Един некоректен наемател опортюнист се преставя като репресиран, защото трябва да си плаща задълженията и този проблем се представя като посегателство срещу свободата на словото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.