Малко като Живков на 10 ноември и ученикът му от Банкя днес се оказа без защитници

Прав или не, министърът на културата Велислав Минеков е последователен. Обеща вчера, че днес ще помоли ГЕРБ да напуснат офисите си в сградата на НДК, собственост на това министерство и го направи. Дали от молбата му ще произтекат някакви реални последици за партията е друг въпрос. Но се видя, че ГЕРБ не са толкова недосегаеми, стига да им кой да ги предизвика.

Не се видя обаче от прякото излъчване на събитието в сайта на все така близката до ГЕРБ “агенция” да се мярка на терена на “битката” неофициалният партиен говорител Тома Биков, който заплаши вчера със “стена” от противодействащи симпатизанти. Може би го е досрамяло да се мотае наоколо без да може да осъществи кухата си закана? Това да не му е село Горно нанадолнище, където предварително строяват за аплодисменти посрещачи на бащицата му от Банкя!

По-вероятно ми се вижда бягащият от истински битки негов шеф да го е смъмрил, че обещава акции без да е получил благоволението на шефа, който не е изневерил на господарския си навик да разполага с депутатите и политиците като със свои пешки и да обявява дори предварително какво им е наредил или забранил да правят.   Тъй че ми се вижда достоверно да е дръпнал каишката на онзи, който е решил да изръмжи без да е упълномощен – привилегията да заплашва си остава за алфа мъжкаря в глутницата.

Не съм привърженик на количествените показатели в преценката за тежестта на политическите демонстрации. В същото време отсъствието на партийния вожд (и) от този пряк сблъсък, в който го отмениха негови заместници, изглеждаше още по-конфузно заради присъствието на Йоло Денев ( надничащ на снимката зад рамото на Даниел Митов), вечният протестиращ на всякакви публични прояви на недоволство в столицата. Съдейки по фамилиарната му близост с говорителите на ГЕРБ пред камерите той явно се изживяваше като гербаджийски адвокат ( в един момент изсъска наставнически на поредния бранител на офисите  “свали си маската” докато въпросният говореше пред журналистите). 

 

 

 

 

Нямаше да има кой знае какво значение куриозният факт, бившият протестиращ срещу ГЕРБ от миналото лято днес се оказа единствен защитник на същата партия в епицентъра на предварително обявената “гореща точка” на конфронтация ми напомня още веднъж на аналогията между диктатора Живков и неговия последовател Бойко. След десетилетия на безалтернативна власт диктаторът от Правец се оказа без нито един защитник на 10 ноември 1989 година. 

И днес беше така. Как пък не се намери един “заблуден” от преклонението си към вожда да дойде да брани офисите му !

СИК tnasit gloria мутри! 

17ти декември, 19.00ч., камерна зала “България”https://www.eventim.bg/bg/bileti/koledno-deja-vu-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-569576/event.html

 

4 мнения за “Малко като Живков на 10 ноември и ученикът му от Банкя днес се оказа без защитници”

  1. Страшно е положението с журналистиката в провинцията. Скоро беседвах с моя позната, която бе талантлива журналистка в миналото беше уволнена от местна телевизия затова че е поканила в студиото американски гражданин, който макар и българин, е разказвал как е там. При последното си идване в града я открих в жалък местен вестник, а тя сподели, че “Романтичният период на българската журналистика отдавна бил завършил”, а за шеф на изданието било назначено местно борче-силовак, който направо й казал, че не е нужно да пише интересни статии и да търси инфо тук-там, ами трябвало да си “откупи греховете” задето била канила американци.

  2. Тя отказвала, но под предлог работно съвещание борчето ги завело до голяма вила извън града, което представило като Дом на журналиста, с още две нейни колежки, за която само той имал ключ, и ги държал там цяла седмица през което време им се изредили той и охраната , която ги пазела на смени. Тя едвам се прибрала, но другите момичета предпочели да си живеят там и от журналистки станали на одалиски. Междувременно моята позната научила, че вилата е на виден функционер на ДПС, който имал и други фирми в града, включително за даване на коли под наем, за които се кодошили, че били толкова стари, че се били вече изплатили 100 пъти, а ако някой се оплачел или пребиел, в същата сграда имало и охранителна фирма на същия собственик. Сега, като паднали ГЕРБ и ДПС от власт, този “директор” им казал, че трябва да слязат в града в издателството, че щяло да има Строй се и преброй се! и вестника имал да дължи пари и за офиса и за вилата на Пеевски а по-нататък като се успокояло положението, щял пак да ги заведе там да празнували рожденните си дни.

  3. Не само в ПП има американски възпитаници, оказва се, че и младото попълнение кандидат депутати, обавени в интервютата имв в Блиц като работили в Щатите в елитни фирми също присъстват, например тяхната млада кандидатка във Своге, била финансов експерт, според тях, с опит от работата си в голяма фирма във САЩ, се оказва че всъщност е работила като чистачка в луксозен хотел по линия на студентската програма Уърк енд Травел за няколко месеца едно лято и дори си е заминала преди другите български студенти, явно колкото да се отърка (и да потърка малко с парцала) в голямата щатска фирма и толкова. Е, няма лошо, важното е , че е про-Западно ориентирана!

  4. Фифи, звучи зловещо, но не съм изненадан.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.