Млади и зелени: тупкат топките, за които розови старчоци ги стискат

 

 

 

 

 

Българското устно творчество, като про(т)екция на манталитета ни, отрежда специално място на “зеленото”. 

“ Да се хванеш за зелено”. Всички знаем, че това означава да доживеем до пролетта. Това ли е хоризонтът на властта в политическия контекст на “зеленото” ?

Зимата едва започва. Младите симпатяги в парламента се хванаха на кукичката на  старите (рибо)ловци. Започнаха да се гърчат в оправдателен режим. Оплетоха се в мрежите на бракониерите , свикнали да ловят риба с динамита на популизма. https://offnews.bg/politika/gerb-iska-otpadane-na-zelenia-sertifikat-v-parlamenta-db-s-kompromi-766528.html

Много, много слабо отиграха младоците силните карти, които им раздадоха избирателите. Вместо да хванат бика за рогата на арената на популистката битка за зеления сертификат, позволиха да ги хванат за топките, които тупкат по необясними причини. Защо си го причиниха?

Те (не) си знаят. 

Прекрасно е да си млад, красив и умен. Но стига да си само умен. Би трябвало да знаеш, че насреща имаш следните противници: стари и грозновати ( в смисъл – протежета на една политика в полза на интересите на родината на Иван Грозни ), че и прости ( в лицето на вожда на простите).

  Роналд Рейгън, атакувн от младия му  опонент Уолтър Мондейл по възрастов признак на президентски американски избори през 1984 година, отвръща със знаменитата реплика, че няма да се възползва от младостта (  т.е. неопитността) на своя опонент.  Предизвика бурен смях сред аудиторията на диспута – дори и от самия Мондейл получава усмихнато признание за остроумието.

Разликата между Рейгън и нашата мутра е нещо, което не искам да обяснявам, за да не обиждам интелигентността на читателите, вкл. и на онези от обкръжението на мутрата, които тупкат топките му.

 

https://www.eventim.bg/bg/bileti/koledno-deja-vu-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-569576/event.html

17ти декември, 19.00ч., камерна зала “България”

 

 

9 мнения за “Млади и зелени: тупкат топките, за които розови старчоци ги стискат”

 1. Това малко ми напомня как младият Борисов, дошъл на вълната на борбата с тройнокоалиционната корупция, назначи амбициозния професионалист Дянков да прави реформи. Първо май започна със здравната, но главатарят му подви опашка пред съпротивата на корумпирания лекарски елит. Всичко по-нататък беше нескопосан кърпеж… Дори съм забравил какво точно предвиждаше реформата и няма никаква гаранция, че щеше да е успешна, но помня подвиването на опашката. После това го видяхме и с БАН… И така до края на 20-те.
  По гореспоменатата причина няма да изреждам разликите между тогавашния Борисов и днешните млади, но усещането за неприятно дежавю се прокрадва…
  А онова, другото, Коледното дежавю сигурно ще е прекрасно…

 2. Благодаря на Иво, че сочи слабостите и грешките на новото мнозинсвто.

  Новите, както междувпрочем всеки нормален човек, имат нужда от подкрепа и насочване, имат нужда от добронамерена критика (обратна връзка), защото ГЕРБавите и Д(п)С са обиграни, МНОГО опитни,, силни, подли и безскрупилни И със сихурност готови на всичко за да задържат заграбеното.

  @dkaraivanov

  Вайкането в стил ГЕРБава пропагаДна, как новото правителство било, видите ли, като някакво правителство на МУТРАТА е новата / стара Опорка на ГЕРБавите, която се изчерпв със следните основни пропагаДни внушения:
  1. Тия (ПП) са като нас
  2. Нищо няма да промените

  Като всяка Опорка на “простите” и тази има за цел да разколебава подкрепата за неизбежните тежки битки,- БИТКИ, които ще се налагат за ОТВОЮВАНЕ на България от мафията.

  Ако сте добронамерен, ще сочите ДЕЙСТВИТЕЛНИ слабости, но няма да споделяте “усещания за прокрадващо се дежа-ву”., които нямат практическа полза.

 3. ‘старчоците’ всъщност са добре смазана мафиотска структура както знаем. От една страна е грубата сила и наглостта на мутрите на герб от друга изпитаните дс кадри и манипулатори на доган. И двете са силно авторитарни организации с огромни ресурси и пипала простиращи се навсякъде в структурите на държавата и обществото. Към това трябва да споменем, че отвътре гърбът им се подсигурява от гешефтурата а отвън от кремъл. Срещу това имаме 4-на коалиция в която мандатоносителя се учи в движение и може да разчита напълно само на ДБ, докато славчо и курнелка могат да взривят правителството във всеки момент. Не се опитвам да правя внушения но за мен силите са толкова неравностойни, че ако това правителство просъществува 4 години и осъществи и 1/10 от програмата си, ще я цяло чудо. Коледа идва, казват, че се случвали чудеса… дай Боже да е така…

 4. И аз бях разочарован от реакцията на заложения капан, в който попаднаха младоците по отношение на зеления сертификат. Вероятната причина според мен е незнанието как се действа в тази ситуация в ЕП, което даде възможност на копейкин да ги блъфира успешно.
  Справка в предаването на Сашо Диков от вчера след 18 та мин.

 5. Не е лесно, когато нямаш пълно мнозинство, да прокараш напълно нужните реформи. И ако искаме да правим добронамерена критика, примерно за темпото или относно коалиционните партньори, които във всички случаи няма да са много полезни в правителството, трябва да се хванеме за носът и да признаем и нашата грешка, че не им осигурихме изборното мнозинство. Само дори в това, че започнаха с мотото, дайте да направим от България една просперираща държава, като всеки помогне и даде от себе си каквото може, е правилен ход. При него, лесно и веднага могат да се оборят неправилните хора и техните дела, когато се оказва, че не са достатъчно ефективни или са камуфлаж за прикриване на обратни желания. Така тасковците или овчаровците могат да бъдат елегантно отстранени от предложенията на съответните партии, просто защото сме им яли попарата. Достатъчно ще е да се направят подобни изяви и да се посочат подходящите вместо тях като се каже защо, без да се изострят дебатите. Аз следя до колкото ми е възможно изявите и действията на новоизбраните и оптимистично очаквам разрешения към положителните резултати. Предполагам това е и мненирто на Артур.

 6. @dkaraivanov

  “Амбициозния професионалист” Дянков не беше ли стипендиант на Фондация “Л,Живкова”?
  Здравната му реформа приключи с национализация (практическа) на 1.4 млрд здравни вноски на хората (вкл. и моите…). И след всичко това, доколкото си спомням, истинските му гасудари вместо да го “напляскат”, си го прибраха в някакъв московски фонд с петцифрена заплата разбира се!

  Поздрави, @dkaraivanov! :))))

  Със здраве!

 7. @Българин
  Много точно го описахте. Но това не променя факта, че Борисов му пречеше.
  Дано Радев не им пречи (много) на сегашните.

  @Артур
  Аз наивно си мислех, че е излишно да изреждам разликите между младия Борисов и новите млади… Простете ми…

 8. Бандата на Гешев и присъдружната й БНТ и сие се оптиват да създадат паралелна реалност, да измамят всичко онова, което може да бъде измамено със селски вечеринки и пошли представления, които се предават нон стоп по БъНъТъ, да саботират избирането на правителство и да отстранят Рашков преждевременно. Да заметат следите на разбойничествата си, на съсипаните животи, бизнеси, съвести. Имаше будни гласове, които предупредиха, че изриването на бруталната мафия, която пороби държавата ни, не може да се случи без отстраняването на Гешев. Дано Кирил Петков разбира за какво става дума, дано има добри съветници, дано няма (много) троянски коне. Най-големият – Корнелия – поне е очевиден. Бог да им (ни) е на помощ! Тези са способни на всичко. Може би сега е моментът Радев да упражни основното си конституционно правомощие и да се обърне към нацията с обяснение какво ни предстои и какво ни е причинено.

 9. @Мария

  Не е работа на Радев, а на премиера Петков да обяснява какво е причинено на България и какво предстои. Той и като служебен министър го правеше, сега трябва само да продължи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.