Продължителите на промяната в политиката и в медиите скоро ще се натъкнат на пазителите на статуквото

 

 

 

 

 

 

Голяма издънка се случи днес от екрана на Нова телевизия, където един адвокат ( на престъпната пропаганда срещу ваксинирането ) успя за кратко време да разстреля като обезумял картечар цял полк обезоръжени войници, каквито са липсващите на терена авторитети, защитаващи здравия разум в борбата с пандемията. Адвокатът ( на дявола) сколаса да рани тежко и без това колебливата държавна политика за насърчаване на ваксинирането в името на здравето на хората. Избълва антиваксърски фалшиви новини, които ехото на податливите на тази пропаганда зрители ще има да повтарят дълго като самата истина, защото са я чули по телевизора. Явно организаторите на това вредно шоу са объркали лекарството с отрова.

Да, водещите му се опълчиха категорично, но остава въпросът на кого ще повярват повече новозаразените с антиваксърска агитация зрители сред масовата публика. И защо, по дяволите, след като толкова много държат по телевизиите да ми запушват устата с монтирането на заглушителни устройства с човешка външност, канени задължително да ме надприказват по политически теми ( най-вече относно руската политика спрямо България), не прилагат към такива вредители на общественото здраве същият подход в рамките на изискването за “другата гледна точка”?

Кой го е поканил? Може ли такъв професионален манипулатор да бъде “затапен”, ако случайно е било известно какво може да се очаква от него? Ако ли пък не е било известно, защо изобщо му дават трибуна да руши и малкото доверие в здравеопазването, останало у нас?  

Една от най-големите мистерии за зрителите се отнася до “задкулисието” на телевизиите. Този път нямам предвид болната тема, свързана със собствеността, а нещо конкретно, което се знае дори по-малко от това кой е истинският владетел на една влиятелна медия у нас.

Кой взима решенията за допускане на гости до екран? Не, това не непременно големият шеф, мениджърът или иначе казано – лицето на управлението на една телевизия, което няма как да остане скрито. Дори напротив, то е фасадата, по която желаещите могат да “стрелят”, макар като правило да е подсигурена с противокурШУМНА защита срещу  шума, който вдигат евентуалните протестиращи. Неотдавна една такава “фасада” ми сподели, че не съм канен в съответната телевизия, защото там има на шефско място спрямо редакционната политика персона, която и дума не давала да ми се даде думата. 

Става дума не за личността, а за функциите на втория ръководен ешелон на бойното телевизионно поле, което взима полевите решения всекидневно, а понякога и в режим на извънредни ситуации. Това са професионалисти, да ги наречем условно “продуценти” на модерен български език. Преди им викахме цензори, но днес имаме свободата на словото да изберем по щадяща формулировка. 

Сами разбирате, че имам известен личен опит като водещ на предаване в БНТ за кратко през 1992-93 г. и най-вече като водещ на предаването “В десетката” за цели 6 години в БТВ. Бях си извоювал свободата да си избирам гостите, но в отделни случаи са ми “препоръчвали” по началническа линия някой и друг събеседник. 

и твърТрябва да си призная, че въпреки добрите ми отношения с продуцентите на предаването ми и до днес не познавам истински механизма на работа на тези загадъчни ключови лица в други предавания и телевизии. Т.е. не съм научил кой знае колко за специфичната технология на подбора на теми и събеседници. Защото тя е смесица между “линията” на медията и личните пристрастия на онези, на които големите шефове са поверили задачата да следват въпросната линия. Тя, както знаем всички, може да се променя в зависимост от зависимостите по веригата политика-бизнес-пропаганда, но е твърде съмнително, че междинните звена сред изпълнителите на върховната воля в медията са оставени сами да се “досетят” какъв завой да вземат. 

Телевизиите ревниво пазят тайните си относно механизма на решенията, които водят едни лица пред камерите, а други държат далеч от студията. Ситуацията е малко като при кренвиршите, които Бисмарк е сравнил с политиката: ако хората знаеха от какво се правят, нямаше да ги консумират, казал той.

Сблъсквал съм се с какви ли не ситуации, някои от които на ръба на куриоза, че и отвъд него. Всичките те ме вкараха в невидимия за публиката, но изпитан на гърба ми черен списък за гости в големи медии- в някои за дълго, а в други- завинаги. Споделял съм, но да припомня бегло няколко примера.

В БНТ отпаднах изцяло от най – доброто им публицистично предаване “Референдум” още при прохождането му. Негов продуцент се засегна от нежеланието ми да дебатирам с опонент, който е извършил доста гадости срещу мен. Така и си останах с едно единствено участие в това шоу. Продуцентът отдавна вече не работи там, но черният печат върху името си остана. За “Панорама” – да не говорим. Там “някой” е решил, че не бива да се появявам, макар да бях получил покана да водя предаването преди Бойко Василев. Шефовете на телевизията се сменят, но забраната си важи вече 20 години ( хайде, да извадим 6 от тях, докато съм бил в конкурентната БТВ, но през останалите 14 за какво съм “наказан”?).

Като споменах “куриозите”, сред тях беше случаят, когато от БТВ ми се обадиха минути преди началото на едно предаване да не идвам, защото вече били поканили много (други) коментатори. Едва ли с моята скромна персона се е разправила фигурата на собственика или на мениджъра на телевизията.

А защо не съм добре дошъл в “Дарик радио”? Ами защото “някой” беше наредил на водещия Карбовски да си оттегли поканата към мен, на което възразих бурно. 

В БНР поне е ясно за всички: там не вирея, защото се вихрят на воля мои антиподи по мироглед, като Волгин, които има свободата да зове от държавния микрофон за крайно ляво партийно строителство ( по подобие на Сириза в Гърция, която го караше да изпада в транс от възторг, преди безславно да повехне в очите на гръцките избиратели).

Скандал ми се случи и с несъществуващата вече “ТВ 7”, когато там се разпореждаше Бареков. Водещата Люба Кулезич ме беше поканила, но й се наложи да ми звъни с нелепи обяснения за някаква “ промяна в концепцията”, която доведе на екрана й моята противоположност Светлана Шаренкова. Въпреки единомислието ни по основни теми, вече от години Кулезич не ми говори ( защото написах в блога си истината), какво остава да ме кани да си поговорим в студиото й ( във вече друга телевизия).

В предаването “На Кафе”, чисто имиджово за гостите, имаше кратък период, в който бях чест гост – цели няколко пъти за кратко време в годините, когато напускането ми на БТВ ме направи прокажен за тогавашното медийно статукво в нозете на президента Г.Първанов. Докато не поисках право на отговор срещу лъжата на Петьо Блъсков, че съм бил офицер от ДС. Край. Спряха изведнъж да ме харесват и там.  А какви комплименти ми ръсеше само водещата Гала преди това, пък се оказа, че от “страшно готин” за един миг съм погрознял отБлъскващо!

Личният ми (с)писък е дълъг и си позволявам да го припомня само защото се стремя да споделям само онова, за което съм наистина сигурен, а не съм го дочул от нейде. Смисълът на това е да обърна внимание, че и в медиите е като в политиката: смяната на титулярите в ръководството не води задължително до промяна на самата политика ( и на медията), която се прави от несменяеми специалисти по налагане на промяната през филтъра на личните им пристрастия и зависимости. В историята е пълно с примери, когато пълната промяна, т.е. превратите, се извършва от средния офицерски състав, а не от висшите офицери.

От “Продължаваме промяната” скоро ще се сблъскат с този факт, ако вече не са го установили.

 

13 мнения за “Продължителите на промяната в политиката и в медиите скоро ще се натъкнат на пазителите на статуквото”

 1. Путлерофобията се наказва от медиите в съвременна “европейска” България.
  Толкова по въпроса кое посолство я управлява…

 2. Същото може да се каже и за ваксините ако хората знаеха от какво се правят нямаше да ги погледнат,защо да нямат право другите с различно мнение да не могат да се изказват срещу”ваксините” хората имат разум и могат да проумеят кое е добро за тях

 3. Към Марио:

  Нищо подобно, създаването и производството на ваксина е от компетенцията само на изключително профилирани специалисти с дългогодишен опит. Не е като да застанеш край казана с каймата и да забележиш, че там слагат копита в смеската за кренвиршите.
  Точно хората, които демонстрират липса на разум чрез отказ да се доверят на специалистите, не са за хвалене. Ако им се наложи да се оперират спешно ( както стана със спешната операция по изобретяване на ваксини) дали тези хора ще отидат при местния касапин или при доказан хирург?
  Не, хората не могат да проумеят всичко свързано с високите технологии, но се поддават на неандарталската пропаганда със сибирски произход , че някой иска да ги чипира.
  Вие, след като сте умен, можете ли да си сглобите самолет или да си произведете в гаража компютър само защото сте умен?
  Колкото до правото да се изказват срещу единственото средство за предотвратяване на масовата смърт то е като правото на педофила да си удовлетворява нагона.
  ПРАВОТО не е универсална категория, когато нарушава правата на останалите, застрашавайки правата на много хора в качеството на двукрак преносител на зараза с доказано опасен ефект върху милиони.

 4. г-н Инджев,няма лесно да се отървем от чипираните със Сибирският чип,но винаги трябва да даваме отпор.Марио трябва да знае.че без ваксина, досега Вариолата щеше да го е отнесла.

 5. Марио,

  От какво се правят, бре тези пусти ваксини? Ами да, съжалявам, не слагат в тях сирене или шоколад.. или злато..
  Светнете ни моля та да се изучиме и ние простите и да спрем да си ги бием тия омразни ваксини.
  Преди ваксините, приятелю хората са мрели като мухи от болести които днес са безобидни.
  Как мислите, в онези години когато са излезнали ваксините мнозинството което са искали да си ги сложат за да спасят кожата си питали ли са какво по дяволите има в тези ваксини или просто са навили набързо ръкавите? Не са питали приятелю. Защото са се доверили на сънародниците си специалисти.
  И защото не е имало Интернет и социални мрежи които бъкат с лъжи генерирани най-вече в ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!.
  И нещо друго приятелю, много хора се поминаха заради тези си вярвания..
  И молеха докторите за ваксини когато било вече късно за тях..
  Не са един и два случите, направете си трудът и проучете.
  Не бъдете глупав, сложете си ваксина, особено ако не можете да се изолирате добре.

 6. От Марио:
  “Значи трябва да вярваме на осъдени престъпници всички( фармацевтични компании ) защото те са такива и да им доверим животите си”

  Марио, приятелю, по мостове минавате ли?
  Предполагам го правите, кога пеша, кога с колата, кога с влака.
  Така, има мостове които всъщност са падали, Марио. И ще продължават да падат.
  Повечето докато по тях са преминавали хора.
  Заради грешки човешки, корупция и т.н.

  Но 99% от мостовете, скъпи Марио ще стоят и ще вършат работа така както специалистите са ги проектирали и другите спесиалисти строителите построили.
  Така че, вместо да се фокусирате върху тоя 1%, за ваше добро, сложете си палтото, намерете център за васиниране и запретнете ризата.

  Пазете се, вируса не е шега работа!!!!

  Знам за много хора които загазиха заради вируса, доста от тях за жалост вече не са между нас.
  Не знам за нито един който да е имал проблем с ваксина!!

  Вие избирате на кого ще вярвате – на “една приятелка на жена ми казала”.. или на специалистите.. строящи мостове.. към бъдещето..

 7. Едно от най-трудните неща, които трябва да се случат е медиите да спрат да слугинстват. Почти 80 г. са в подчинено положение и огромната част от поколенията журналисти са свикнали да се снишават.

  Към Марио:
  Ако желаете може да погледнете в собствения си здравен картон за да видите колко пъти сте ваксиниран и тогава да пишете тези мъдрости. Може би сте жив заради ваксините.
  Аз съм чипиран (ваксиниран) и три пъти срещу китайския. Кръводарявал съм около 40пъти и смятам, че е било полезно за моето здраве.

 8. За съжаление, високата трайност на продукта “водещи”, особено в обществените медии у нас, се дължи точно на стриктното следване на инструкциите от “секретните” списъци на забранените за канене събеседници или публикуването им. До 1989 г. интуитивно подозирах за тяхното съществуване, а след демократичните промени дълго време упорито отричаха съществуването на подобни списъци, докато един радиоводещ, доколкото помня, показа спуснатия от прекия му началник списък на низвергнатите. Последваха и други откровения. Да, топ началниците често не са в течение на тези “технически” подробности, те са задължени да се съобразяват само с генералната линия. Също както и при “бизнеса” по време на криминалния “преход” от командна към пазарна икономика след 1989 г. “Реформите” (грабежът) бяха поверени от предпазливост не на първия (безценен !) “генералски” ешелон, а на втория ДС ешелон , второразрядни ченгета и откровени мутри, евентуални изкупителни жертви, някои от които по-късно, заради непослушание, бяха гръмнати за назидание в луксозните си возила, офиси и хотели.

 9. @Е.Гаврилов
  Доживях друг да е кръводарявал повече от мен. Тамън два пъти. ШАПО!

 10. Натъкнах се на статия от 2013г, в която политолог от СУ е показал документ от 1991г с, указания как се пази статуквото. Документът е след изборите през октомври.
  Насладете се:

  След минималната загуба на изборите през 1991 г. не трябва да се губи самообладание, няма място за тревога и страх от загубата ни. Напротив, казаното от А. Луканов – и когато губим ние пак печелим, важи с всичка сила, особено за нашите организации, претърпели неуспех в изборите. За това, горе главата и на работа, защото след не много време правителството на СДС ще падне и ще има нови избори. Подготовката за тях е изцяло във ваши ръце затова спазвайте всичко, което има в тези указания!

  1. Не се противопоставяйте явно на решенията, които се вземат с мнозинство от противниците – СДС или СДС, ДПС, СДС – център, БЗНС.

  2. Търсете хора от техните редици, които имат амбиция за директори, началници и други. Предлагайте сътрудничество (тайно), обещавайте и няма да се противопоставяте на техните желания и предложения.

  3. Много важен момент в работата на общинските съвети е да се поставят наши хора начело в групите на СДС, ДПС, СДС – център, БЗНС.

  4. Ако има лица, които не можете да контролирате или не се поддават на по-горните предложения за кариера в работата, намерете начин те да бъдат отстранени и компрометирани пред обществото. Компрометирането в никакъв случай да не става от хора от БСП. Това трябва да стане от нашите в СДС.

  5. Търсете и внедрете в редиците на СДС деца и внуци на АБПФК, бивши членове на БКП (по възможност млади хора), лица, които са назначени от нашите правителства до 1991г. директори и началници, лекари, учители, управители на фирми.

  6. Там където в местните КС на СДС има водачи с изграден обществен авторитет, направете всичко възможно те да бъдат отстранени и на тяхно място да се наложат нашите хора, предпочита се те да оглавят партиите в СДС и оттам целия местен КС на СДС.

  7. Да се избират лица, лежали в затворите за криминални престъпления и да им се оказва необходимата подкрепа, за да влязат в КС на СДС. Те да се ползват с неафиширана наша подкрепа.

  8. Внедрените от нас лица – да се подкрепят неофициално и да не им се пречи, напротив, да се използват срещу онези местни лидери, които могат да обединят отново хората и да попречат на изборната ни победа в предстоящите избори.

  9. Да се използват всички възможности на изпълнителната власт (кметове, зам. кметове и представители на общински съвети), които са от СДС за компрометиране. Опитайте да запазите нашите кадри в общинската администрация. Да не се завършва или да не се започва ново строителство там където кмета е от СДС.

  10. Да се образуват инсценировки с предварителни сценарии, следствия и съдебни дела срещу лица водили активна предизборна кампания срещу БСП. Да бъдат разпространявани слухове за тези лица в негативен порядък.

  11. Важна основна задача е да се получи разцепление в редиците на СДС, да се избере ръководството на СДС, което да е съставено от наши подставени лица и да няма обществен авторитет.

  Това са задачите. Решението им трябва да започне веднага, защото изборите са на прага ни.

  Организация “Отпор” към ВПС на БСП

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2013/11/20/2184809_opornite_tochki_atrofiia_na_publichnostta/

 11. Много е тъжно споделеното от Иво Инджев за работата на медиите. Защото е абсолютно точно и вярно. Всички медии и особено телевизиите имат огромен грях пред гражданите за своята недодялана програмна политика. За това че няма истински дебати и анализи по актуалните обществено-политически събития у нас, лишавайки от достъп до екраните си на личности като стопанина на блога. И тяхна е вината според мен да сме най-зле откъм ваксинирането – защото ни заливат с отвратителни реклами, а им липсват грабващи вниманието и приобщаващи зрителя към доброволно и необходимо ваксиниране предавания, образователни филмчета и реклами чрез познати личности и авторитети, например.
  За това имаме нисък процент гласували и огромен брой поддръжници на антиваксърството, удостоено дори с политическо представителство в парламента с тенденция към националсоциалистически реваншизъм. За това такива като Марио трудно ще приемат даваните им препоръки от тази трибуна.

 12. @Николай
  Благодаря за линка в “Дневник” и че, за всеки случай, сте копирали текста, защото често подобни линк-ове стават “неактивни”, просто изчезват от мрежата.

 13. Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България
  Руски чиновници се занимават с износ на корупция, твърди Леонид Волков

  …. „България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно – огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания“, предаде БНР.
  Волков определи това като „износ на корупция“ и предупреди: „Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му“. На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори: „Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания“.

  https://faktor.bg/bg/articles/saratnik-na-navalni-60-mlrd-godishno-iztichat-ot-rusiya-chast-ot-tyah-kam-balgariya

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.