Медиите, за разлика от политиците, не се явяват на избори и избягват наказанието на гражданите

Наградата “Шиши” за антижурналистика повдига въпроси. Защото няма кой друг да го направи.https://www.clubz.bg/122091-razdadoha_nagradi_zlaten_shishi_za_antizhurnalistika

Подвиг е да ги повдигне някой , макар на мнозина от нас да ни се повдига от спестяването на въпросите за солидарната вина на обслужващия персонал на властта за нейния провал и за пропадането на очакванията, които тя е възбудила, за да се възцари простотията на върха на държавата. В нашия случай – за повече от две петилетки.

Единственият проблем на сатирата в рамките на тази награда е, че тя няма как да бъде изчерпателна. Журито демонстрира компетентност в проследяването и изобличаването на ярки образци на антижурналистиката. Посочва конкретни имена и примери. Това е голямо достойнство в неравната битка, в която посочените победители в (анти)класацията като правило нямат задръжки да очернят колеги, но разчитат, че няма да им бъде отговорено със същото. Поради гнусливост.

Иначе казано, както на “културния фронт” (почти) липсва критика спрямо творческите изяви на литератори, артисти, режисьори и т.н., така и на полето на журналистиката липсва някакъв коректив от авторитетни позиции.  “Кой си ти, че да ми кажеш” е водещият инструмент на маршируващата посредственост и пошлост в журналистика. Тя не е точно като “високото изкуство”  за ценители и познавачи. Цели се в сърцето и ума на всеки един гражданин на страната. По този показател е солидарно виновна с политиците за закотвянето ни на европейското дъно по манталитет в много области от живота.

В политиката все пак има селекция, която прави виновниците видими. Най-ярката звезда в съзвездието от овластени прости хора от съвсем прясното ни минало се беше барикадирала зад свое подобие на поста министър на културата с агресивно поведение в публичното пространство, който псуваше на майка из кулоарите на парламента и наричаше там журналистите “лайнари”, пушеше самодоволно в кадър по време на пряко телевизионно излъчване като демонстрация на недосегаемост спрямо правилата за забрана на пушенето и си позволяваше откровено да лъже как в Лувъра излагат негови произведения, макар неговото натрапничество да беше отблъснато с ледено презрение. Но тъкмо тази одиозна фигура, вместо да бъде изолирана, беше издигната на пиедестал от угодници в медиите и превърната в един от най-честите говорители на властта, най-вече персоналната на шефа му, но и на собственото си гигантско его.

Само че как да очакваме един министър да бъде изолиран по естетически причини от журналистическата гилдия, която отказа да остракира мутренския му шеф заради квалификациите и обидите към журналистите като “мисирки”! Ако по свобода на словото България се класира на опашката на държавите, то по мазохизъм на журналистическата общност (?!) би се класирала на върха. Защото дори и в един Пакистан ( изоставащ с цели 27 места даже и от България по свобода на медиите) журналистите се оказаха по-обидчиви от българските, както показах чрез един пример за тяхна реакция срещу самозабравил се пакистански министър.https://ivo.bg/2021/04/24/как-ще-ги-стигнем-пакистанските-журна/

НА СНИМКАТА: Пакистански журналисти солидарно оттеглят микрофоните  си при опит на пакистански министър да оправдае арогантното си поведение спрямо тях. Невиждана сценка по нашите демократични земи!

 

 

 

 

Видимостта на подобни едри примери в българската политиката, като споменатите описателно по-горе, няма аналог в медиите у нас. Собствениците тук се снишават и дори се опитват да се разграничават от простотиите на медиите, които владеят – припомнете си как бягаше по това нанадолнище Делян Пеевски в тандем с властната си майка. Отговорността за общото незавидно състояние на медийната среда се оказа размита и фрагментирана до степен, че хората предпочитат негативните обобщения за нея.  В края на краищата за политиците гражданинът гласува и може да ги накаже с гласа си, докато на медиите може да отмъсти само с презрението си.

В този смисъл наградите “Шиши” запълват една празнота. Не че това изпълва някого с усещането за осъществена справедливост, но е по-добре от нищото, което всекидневно ни се предлага.

На този фон ще бъде интересно дали и новите управляващи ще продължат с дългогодишната практика на властта да си посочва любимци сред журналистите, като им връчва ведомствени награди за “отразяване” дейността на неотразимите им ведомства. Тази публична форма на омаскаряване, приемана обаче с благодарност от награждаваните, е форма на корупция, при която корумпиращата и корумпираната страна се гордеят със себе си пред публиката. Защото няма случай институция или ведомство да са наградили журналист, който е помогнал да се изчистят от вредни практики или казано направо – от самата корупция. Виж, ако е “помагал” за утвърждаване на положителния образ на чиновниците ( макар за тази работа да си имат пиари ), значи е достоен за награда пред строя.

За да не остане някой с впечатление, че влагам някаква ревност в горните редове, ще припомня, че съм награден от факта, че сте прочели този текст. 

20 мнения за “Медиите, за разлика от политиците, не се явяват на избори и избягват наказанието на гражданите”

 1. …а плэмэто зоба ли зоба отъ гнусната злоба на роба на кремълъ

 2. Щях да го пропусна този текст! И “пластиките” за първа, втора и трета награда са впечатляващи с реализма си. Браво на Клуб Z !!!
  Полезната идея за присъждане на журналистически награди “Златен Шиши” би трябвало да продължи с нови и нови предложения, които да се публикуват в отделен сайт с линк към “произведението”.
  Класацията може да става автоматично (чрез брояч) за награда на публиката, а всеки месец професионално жури, избрано от читателската аудитория, ще прави своя селекция, която не е задължително винаги да съвпада с наградата на читателите и зрителите.

 3. пост от форума в Клуб Z:

  Мома Биков
  Ние , бившите журналисти ( сега тиквени кавали ) не подкрепяме подобен начин за оценяване на почтените медии . Все пак и техните гл. редактори и собственици имат право на големи къщи , апартаменти и нови коли . Нали за едните пари ни праскат 12 години с 200 .

 4. То, като сме затънали до ушите във фекална маса, как да се погнуси човек от нещо конкретно?
  Свестните предавания и журналисти се броят на една ръка.

 5. Когато гръм удари, как ехото заглъхва:

  Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации и е поискала от БНБ справка за серийните номера на кюлчетата и банкнотите от шкафчето на известните снимки “Баце_спинка”

 6. Какъв ден сме днес, приятели?
  Не спират добрите новини…

  https://www.mediapool.bg/fridrih-merts-e-noviyat-vodach-na-germanskiya-hristiyandemokraticheski-sayuz-news330261.html

  https://www.mediapool.bg/konservatorite-na-boris-dzhonsan-ponesoha-tezhko-porazhenie-na-chastichni-izbori-news330242.html

  https://www.mediapool.bg/novoto-pravitelstvo-na-chehiya-polozhi-kletva-news330256.html

  (highfive) 

  Много, много отдавна не съм се чувствал горд с Български Премиер…и съвсем неволно, рефлекторно, почти стъписано, чак невярващо, правя сравнение с тегобата ни отпреди само 9 месеца…
  Как успяхме да се отървем от Еднокнижника?
  Пу пу пу пу пу…

 7. Идват светли Коледни празници, приятели!

  https://www.youtube.com/watch?v=u7GMbEBvcPQ

  Закъде сме без тази невероятно човешка реклама на Finnair? 🙂

  “Shall we travel together. We have the same destination”

 8. @Николай
  И аз с интерес научих за това. Очевидно разследването е срещу неизвестен извършител (не вярвам да е срещу неизвестен премиер), но по-интересно е какъв е съставът на престъплението?
  Чудя се дали да не се обзаложа, че е за оклеветяване и набеждаване…

 9. Ще се намери ли някой журналист/медия да попитат за коментар новите Мин. Председател или М-р на Външните работи или Президента за условията на Кремъл към НАТО от днес:

  “…. Plus the Russians want to turn the clock back to May 1997. Any country that joined the Nato alliance after that date won’t be allowed Nato troops or weaponry…”

  https://www.bbc.com/news/world-europe-59696450
  https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13233865

 10. @Българин
  Благодарности за линка към пресконференцията! Наистина, разлика от земята до небето.
  Но преброихте ли във встпителното си слово норвежката гордост Солтенберг колко пъти спомена Украйна и Русия, и колко пъти ги спомена нашата гордост?
  Тази бройка е по-важна от бройката на мостовете над Дунав.
  Страхувам се, че Еднокнижникът вдигна толкова високо летвата на “балансирането”, че следващите без да искат ще се пънат да се правят и те на балансьори.
  Независимо от тази лъжица катран, кацата си беше бая пълна с мед!
  Поздрави!

 11. Изгледах натовската пресконференция Петков- Столтенберг и още един път си дадох сметка колко смешни и жалки бяха ГЕРБ тази сутрин, когато злобната Десислава Атанасова високомерно се подиграваше от микрофона на Кирил Петков, не знаел, че мостовете на Дунава са два и затова предлагал изграждането на втори мост при Русе, а останалите герберастки цървули се хилеха просташки, по борисовски маниер.
  Боже, как сме ги търпяли 12 години !??

 12. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-nikolay-staykov-s-ostar-komentar-kam-premiera-slagat-se-probiotitsi-po-raftovete-na-lidal-v-prokuraturata-e-drugo

  „Уважаеми пепепепейци,
  Уважаеми г-н новопремиер,
  Мостовете по Дунав ще ги броиме по-натам, че сложничко стана, обаче израз като “нашата роля е да сложиме хора в прокуратурата …..” и Борисов не си е позволявал. Слагат се пробиотици по рафтовете на Лидъл, тук е друго.
  И проблемът не е в излишното “е”.“

 13. Отдавна не съдя хората по това колко им е префърцурен изказа.. или колко езика говорят..
  Откакто Давид Ка-морон съсипа държавата си като предложи един референдум или пък откакто един многоезичен тарикат дойде в България за да си върне замъците..

 14. @dkaraivanov

  Накъде до 6-тата минута бройката от наша страна бе 1, но не бройката е най-важна в случая. По-важното е, че я няма вече ФАЛШИВАТА евроатлантическа солидарност, с която се пъчеше надутият като паун (пуяк) сикаджийски ЕДНОКНИЖНИК!
  И подопечните му медийни мисирки кудкудякаха ли, кудкудякаха край шарените му пера…

  Със здраве, г-н dkaraivanov!

  Апропо, чета за нЕкакви проблеми с Чичовото Влади на КПП-то…?
  Предполагам, напълно невинен, милият…безсребърник..?

 15. @ Българин
  Мисля, че за “дуенето” на еднокнижника повече подхожда определението ПУЯК, заобиколен от мисирките си, защото паунът е ДРУГ животински вид, определено е по- красив и по различен начин ухажва “паунките” си! 🙂

 16. Добре, приемам (благородно) благородната и уместна забележка.
  🙂

 17. @ Българин
  Четох този материал, видя ми се едностранен като анализ, изводи и прецених, че не си заслужава да бъде коментиран. Направи ми впечатление, че “Фактор” не цитира името на украинската медия, от която е преведен. Едва ли е случайно. При това положение кой знае дали и преводът е точен ? 🙂

 18. Украинското издание е цитирано – “Главред”.
  Доколкото ми се въртят някакви спомени – едно от изданията в Украйна, застъпващи проруските позиции.

 19. Преди години им писах на “Фактор”, мисля че беше покрай събитията на Майдана.
  Попитах ги, няма ли да спрат да цитират и ползват информация за събитията в Украйна от ИТАР-ТАСС, Интерфакс, РИА Новости и т.нат. … в 99% от случаите.
  Все пак, от кумова срама, да цитират инфо от някоя украинска държавна агенция, УНИАН примерно…ей тъй, “за баланс” дет се вика..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.