“Боко тиквата” води “Киро канадеца” с тонове от гафове и лапсуси

 

 

 

Нека да изненадам веднъж едновременно и злонамерените и останалите (по)читатели. Става дума за личността и делото на премиера Кирил Петков, който търпи критика.

Забележете, търпи я. За разлика от своя предшественик, който истеризира(ше) и спрямо най-малкия опит да му опонират публично, когато някоя мисирка се осмелява(ше) изобщо да го предизвика.

Но не търпението на “Киро канадеца” е акцентът на репликата ми. Писал съм вече няколко пъти с какво не съм съгласен с него и нека добавя още нещо: съгласен съм с (почти) всички останали критики към личността му. Дори и с част от злобарските, които не му дават нито ден толеранс, какво остава за онези измислени 100 дни.

Например.

1. Да, Кирил Петков сгафи при отиграването на казуса с процедурата по освобождаването си от канадско гражданство и си навлече решение в този смисъл на самия Конституционен съд. Амбицията не оправдава стремежът му на всяка цена да седне в служебното министерско кресло.

2. Да,  той произведе гаф и при първото си посещение в чужбина в качеството на премиер на първата си среща с лидер от величината на Столтенберг. Дали е лапсус или не, но заяви, че България разполага само с един мост на река Дунав.

3. Да, лапсуси прави и на езиково ниво. Време е да научи, че на литературен български език казвамЕ правим, а не правимЕ.

4. Да, повече от лапсус е да заяви, че иска да влияе върху промените в прокуратурата и особено на нейния връх. Искаме тези промени, но не желаем един премиер да замени предишния в монтирането на свои протежета в толкова важна и независима по нашата конституция институция.    

5. Да, дори и гримасите му са в повечко. Симпатичната му визия страда от тях и дава повод на вразите му да се гаврят с най-безспорната част от неговото покоряване на управленския връх: харизмата на неговото излъчване.  

Има още от критики срещу него, с които мога да се съглася. Но нека (съ)поставим “Киро канадеца” в контекст. Да го сравним с “Боко тиквата”. Ето обратното броене спрямо горните точки.

1. Самата поява на тиквата в българската политика от позицията на теляк на Живков, комуто масажирал ушите ( помните ли тази хвалба на мутрата?), не оставя място за сравнение с амбицията на “Киро канадеца” да стане министър, който стана дори премиер, белязан с клеймото “канадец”. Сравнете това с факта да си бил като стартова позиция в ролята на телоохранител на диктатора, комуто се възхищаваш като твой “университет”. Кое е по – укоримо: да си бил канадски гражданин към момента на влизането си във властта или да си бил и да си останеш мутра, стъпила на раменете на стария комунистически диктатор, за да се докопаш до авторитарната си власт?

2. Мутрата твърдеше, че България е обявявала война на СССР, макар да е обратното. Не знаеше, че Кипър не е член на НАТО. Не знаеше колко милиарда струва или ще струва АЕЦ “Белене” и произволно лъжеше в особено големи размери по тази тема – както и по други подобни. Много, много гафове още трябва да направи “Киро канадеца”, за да го стигне по гафове, сътворени от невежество.

3. Еднокнижният ни бивш премиер, следовник на неукия Живков от времето на комунизЪма и по отношение на просторечието в заиграването с простите е последният, който може да бъде даван за пример на новия премиер в езиково отношение. Колкото до двойките и тройките, които някои пишат на английския език на възпитаника на Харвард, то възпитаникът на милиционерската школа направо е нула, за да не кажа и две нули.

4. Може ли недоказаният на практика потенциален нарушител на демокрацията, заявил намерение да слага свои хора в прокуратура да бъде съизмерван в това отношение с доказания рушител на демократичните принципи, който си назначи главен прокурор да го охранява срещу всякакви претенции да му бъде търсена сметка за далавери, извършени за цели 12 години управление ( ако не и с по – задна дата)? При това Гешев не е първият главен, монтиран от доказания кадровик от Банкя, както знаем от репликата на един един друг прокурор, който казва в изтекъл аудиозапис на шефа на изпълнителната власт “шефе, ти си го избра”.

5. Гримасите на Кирил Петков могат ли да догонят по своята отвратителна непоносимост истеричните конвулсии на мутрата? Да публикувам ли отново снимки на муцуните, които прави разярената от самонавиване мутра или все пак ги помните? 

Сигурно има и още кривици на “Киро канадеца”, които могат да бъдат изчоплени от неговото представяне за тези няколко дни като премиер. Но и това сравнение по горните показатели дава основание за въпроса: можете ли да кажете, че греховете му натежават на този кантар спрямо тоновете гафове и престъпен баласт, натрупани от мутрата? 

Не можете. Така че си помислете, кого предпочитате, все пак. И не се хващайте на въдицата на онези, които бързат да очернят “Киро канадеца” и да ви накарат да забравите “Боко тиквата”.

20 мнения за ““Боко тиквата” води “Киро канадеца” с тонове от гафове и лапсуси”

 1. Склонение на глагола „правя“ в шопската диалектна форма:
  Ед. число: Мн. число:
  Яз правим Ние правиме
  Ти правиш Вие правите
  Он прави Они прават

 2. Като си представя само, че вместо Кирил канадеца, за премиер отново имаме Тиквата с министерската му “свита” или някой от “пичовете” (клоуните) на Слави Трифонов и изведнъж всичките гафове на Кирил Петков направо ми домиляват, стават ми някак симпатични !
  А кога Тиквата би провел тричасов разговор с наглеците от Лукойл с условието да внасят данъците си в България, ако искат да продължават да работят тук? НИКОГА!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10519263

 3. Г-н Инджев,

  Понеже упреците са и към мен.
  Николай Стайков е прав – журналистите като съвестта на обществото са длъжни да кажат на новоовластения че не може да “..слага хора в прокуратурата, ей така..”
  Независимо дали новоовластеният е в първият си работен ден или не.
  А и за “е”-тата не е проблем да му се направи забележка.. ако е умно харвардско момче ще се коригира..

  Иначе за паралелите, да, няма спор, по-добре е да имаме образован лидер с по-малко его.

  Моето мнение за това правителство ще се формира от това дали ще има опит да разровят далаверите на предните.
  Някой ще каже – трудна работа.
  Аз ще кажа, да трудна но не и невъзможна.
  Защото ако няма сериозен опит това правителство ще се окажат не харвардски мозъци а наистина едни ПП (прости перачи)..

  Ето един бивш финансов министър вчера напомни за себе си.
  Толкова ли е трудно да се проследи ощетил ли е този хазната чрез действия или бездействия относно данъците на Черепа?
  Става въпрос за сериозни цифри..

  И нещо друго си мисля. Гешев с този букет направо се подигра с новият правосъден министър.
  И понеже споделям тезата че именно Гешев помогна на Радев да превземе протеста съм склонен да вярвам че проблеми за Гешев няма да има.
  Времето ще покаже разбира се, но за да премина на страната на Кирил Петков той ще трябва да изкачи една много висока планина.
  На този етап за мен те са едни момчета на които са им позволили да си играят с играчките в една стая но не и да отварят вратите към едни други стаи..

 4. Престъпление е един отговорен държавен служител,какъвто е бил ББ, да обвинява собствената си държава,че е обявила война, т.е. нападнала, СССР,когато е било точно обратното. Така че Кирил Петков и Б.Борисов са несравними личности.
  На пресконференцията с генералния секретар на НАТО Кирил Петков ни даде възможност да се гордеем,че сме българи.
  Можеше ли да си представим на неговото място Боко тиквата?

 5. По стар български обичай някои наши сънародници (ако не повечето) чакат да се появи някой, който има желание да “изкачи планината”, а те отстрани да дават акъл как не точно така и не точно от тази страна трябва тя да бъде изкачвана. И в този форум има такива. Не е ли по-добре да се включим всички кой с каквото може да помогне за нейното изкачване вместо да се търсят кусури на дръзналите да се заемат с това дело?!

 6. димитър,

  Нека все пак не забравяме че “дръзналият” е нарушил закона като се е подписал под документ с невярно съдържание.
  И как според вас ще стане това “дайте да дадем”? Аз виждам моят принос точно като критикувам когато според мен има за какво. И да се информирам естествено

 7. Към изключително приятния текст на г-н Инджев бих добавила някои свои впечатления. Кирил Петков не е човек на реториката, а на действието. Смятам, че много от “гафовете” му се дължат на това, че е леко непохватен в изразяването. Той не е оратор, няма ораторски нагласи, а е технократ – и по природа, и по образование. Възможно е да има и лингвистична бариера поради несистемното упражняване на българския език. Харесва ми добронамереността, която демонстрира, искрен и естествен е, дори наивен. Възможно е дори да има донкихотовска нагласа, която го прави да изглежда симпатичен, но не зная доколко ще му помогне в нещата, с които се е заел. По-скоро ще му попречи. Ето защо смятам, че следва да се огради с добри и опитни съветници. Въпреки всички резерви, хора като Бойко Рашков ще му бъдат полезни. Боя се, че не е напълно наясно с какво се е захванал и като честен човек не си дава сметка през каква кал трябва да премине. По повод смяната на главния прокурор – не, не мисля, че имаше предвид намеса в съдебната власт. Просто не се е отърсил от позициите си на свободен гражданин.

 8. Кирчо, използвам умалителното обръщение към Вас, защото изказването Ви го причислявам към или недочетените, или по-точно към недоразбраните изяви тук във форума. Позволявам си да Ви доизясня, че очакванията НИ (на тези „повечето“, за които споменавате) са наистина големи и силно желани, но като си познаваме „стоката“, и от там и „подводните камъни“, ни наляга едно потискащо чувство, че ПАК може да се случи поредното посиране. И за съжаление вината не е в нас, наблюдателите, защото освен наблюдатели други не можем да бъдем. Обединението ПП самО търси коалиция всред не чак подходящите, защото ако НИЕ имаме някаква вина, тя е само до толкова минимална, че не ги избрахме с мнозинство. Но това се дължи, както се казва, на това, че нямахме хабер от тях (кои са, кой ги промотира и стои зад тях, какво точно искат да направят). Единственото което беше видно е, че президентът ги беше избрал във временното му правителство, а и от към него имаше (за съжаление и все още има) трески за дялане. За сега нещата вървят твърде удовлетворително, но тава са само началните стъпки от овластяването им. Ако не беше дело на участник в блога, нямаше да бъдем (поне аз в частният случай) свидетели на срещата му с НАТО и Щолтенберг, което ме (ни) изпълни с гордост и нескрита надежда, че този път са избрани правилните ХОРА. Но останалите от миманса, примерно Йотова, която съвместно със зловещата Митрофанова, ни гласят едно също „съвместно тържество“ на абсурда, което да съгласува обща подготовка за честването на кръглата годишнина от Руско-турската война, придружена с привличането на младото поколение у нас! Това ми напомня за израз на господин Инджев, „В къщата на обесения, да се говори за въже“, явно за да могат да бъдат повторени и утвърдени лъжите всред не облъчените относно целта на „освобождението“ ни. И все пак, нека да изчакаме как ще потръгнат първите стъпки, да „гледаме да видим“. Нищо повече!

 9. @Георги Харизанов
  Разпознахте се и пак с вашето “нарушил закона, като се е подписал под документ с невярно съдържание.”
  КС се произнесе по въпроса, а както е известно, решенията на съда не се коментират.
  Но някои хора нищо не може да ги успокои и продължават с “приятелския” огън!
  Ваша работа, продължавайте да “критикувате”.
  Само вижте в каква компания се оказвате: ГЕРБ, ДПС, Копейкин и Хаджи Тошко!

 10. И, да, разбира се, че Кирил Петков не е извършил документна измама. Тази димка я пусна Гешефтурата, за да мъти и без това замъгленото съзнание на клетия българин. Няма компетентен юрист, който да се хване на тази въдица, както и няма мислещ човек, който да не може да различи мюрето от дивата патица. Освен това на полето на експертите мненията се раздвоиха: 1) отказът сам по себе си е достатъчен, за да настъпят правните последици на прекратяването, защото става въпрос за едностранно волеизявление, което не се нуждае от насрещно съгласие; 2) необходимо е, освен волеизвлението за отказ, още и насрещно потвърждение от органа, пред когото е направено. А иначе КС се произнесе по друг въпрос и той засяга доколко е отговарял на изискванията на Конституцията да няма друго гражданство освен българско към момента на встъпването си в длъжност.

 11. димитър,

  Не бе трудно да се разпозная, щеше да ми е по-приятно ако директно се бяхте обърнали към мен.
  Ето един линк:

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-shte-zapazi-li-promyanata-dosegashnoto-postkomunistichesko-statukvo

  Споделям мнението на г-н Дойчев а именно че проблемите са доста дълбоки и системни и чудеса не може да се очакват.
  Но, да дадем време на “Промяната” да си проправи път.

 12. Гешев се подиграл „с новият правосъден министър.“; Гешев помогнал „на Радев да превземе протеста“; „проблеми за Гешев няма да има.“ Никой тук досега не е правил по-добра защита на гешев. Той надмина дори говорителите на прокуратурата. Но не е само това. Той, великият саксиен мислител смята, че хората, които са гласували за Асен и Киро без самите те да са доказали способностите си на алпийски покорители или най-малкото на планински спасители, са безполезни наивници, вярващи в „едни момчета на които са им позволили да си играят с играчките в една стая но не и да отварят вратите към едни други стаи.“. Оля се. Жалко лапацало!…………………………

 13. ………………„Ще запази ли „промяната“ досегашното посткомунистическо статукво?“. На този въпрос доц. М.Дойчев отговаря, че промяна е възможна в съотношение 1:100 и толкова. За какво време? Няма отговор. С други думи той и тукашните саксийни мислители утвърждават посткомунистическото статукво. Те не допускат промяна, но Промяна съществува въпреки тях, и тя ще нараства непрекъснато. Откъде идва тази увереност и надежда. Естествено от Надежда, която не се поколеба дори и за миг и заяви смело в очите на гешев –нашата работа с вас е само една, да определим в рамките на 2-3 месеца условията на оставката ви. Точка!…………..

 14. ………….Идващите три месеца ще докажат това, но ако все пак някой се опита да ограничи промяната, защото Тя не може вече да бъде спряна, това Правителство ще се окаже преходно, но въпреки това Промяната ще продължи!

 15. tervel,

  Вместо да пишете много постове в които неизменно присъства думата “саксия” се стегнете понеже ви предстои сериозна битка с комунягите.. Бяхте ни обещали все пак..

  https://faktor.bg/bg/articles/metodi-andreev-kiril-petkov-da-kazhe-na-vseusloshanie-che-ne-tolerira-probutvaneto-vav-vlastta-na-hora-ot-ds-inache-krahat-na-kabineta-e-predopredelen

 16. Отличен сравнителен анализ между две несравними величини, г-н Инджев. На мен в текста ми липсва само непростимият факт, че Тиквата си позволяваше редовно да не се явява на парламентарен контрол. Вероятно и занапред ще трябва често да прибягвате до художествения похват “сравнителен анализ”, за да опонирате на наглите герберасти, които следват тактиката да доказват недоказуемото, а именно че “тези новите са по-зле и от нас” и “новият вожд е по-смóтан от нашия”.

  Споделям скептицизма на г-н Харизанов и смятам, че не бива да се жалят новите управници с градивна критика (както я практикува домакинът на блога). На управляващите трябва да им се диша във вратовете, за да не се замозабравят като предшествениците си. Колкото до букета на Гешев, намирам че е жалка постъпка да се мазни така на някого, който не крие, че иска да го пръждоса.

 17. Към Георги Харизанов-“саксия” №1:
  Броят на постовете ми свързани със саксийни мислители е във функционална зависимост от качеството на коментарите им. Борбата с комунизмът е сериозна, и затова е по-добре да спрете с нескопосаните си призиви за „битка с комунягите“, защото това води не до тяхното отстраняване, а до тяхното угояване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.