Първото телевизионно интервю на премиера Кирил Петков- минуси и плюсове

Една от причините да публикувам ( серия от ) критични забележки към новия премиер Кирил Петков е във факта, че той стои достатъчно стабилно на новия си пост, за да има опасност да бъде разклатен от подобни коментар – мои или на когото и да било.  

Гледам интервюто му по БТВ и си водя хронологично бележи. Не са по смисъла на казаното от него, а е във връзка с това как го казва. Т.е. споделям наблюдения за формата, а не по съдържанието на изявата му. Коментарите по същината са друга тема, която оставям за края на моята реакция на първото телевизионно интервю на премиера Петков .

Първо – критиките по формата на неговата изява. 

1. Говори на ти на водещия. Така демонстрира близост, което помага на враждебната пропаганда да говори за сговор и близост, от която произтича “нагласеност”.

2. Поправи се сам след езикова грешка. Първо заговори за “газта”, но бързо изрече правилното “газа”. Учи се от грешките си или от грешките на онези преди него, които така и не научиха, че газта е нещото, с което ( евентуално) си светим на село в случай, че спре токът. После, при повторно споменаване, се замисли и пак се заплете дали става дума за газ от мъжки или от женски род. Това не е въпрос на езикова чистота, а на смисъл: говорим за природен газ!

3. “Доколкото знаемЕ”, изречено от него ( във връзка с темата за прокуратурата), показва, че не е чел моята препоръка да изчисти този свои езиков недостатък ( отбелязвам това със самоирония относно очакванията ми да  чел и да се съобрази с препоръката ми).  

После продължи с “правимЕ”, “изпратимЕ”…След това пък заговори правилно “правим” , “няма да отстъпим” . Значи май се бори с тази своя малка слабост?

4. Омикрон не е щам, а вариант на китайския вирус, г-н Петков. Питайте специалистите, те ще Ви обяснят!

НА СНИМКАТА ОТ ЕКРАНА  ( заедно с грешката “напрАжение”):

 

 

 

 

 

Плюсовете : положително впечатление (ми) направи откровеността му да разкаже за диабета на едно от трите му деца във връзка с имунизацията. А също и яснотата и лекотата с която борави с точни данни ( за пандемията, икономиката ). 

Ако можех да му намеря повече слабости от споменатите най-горе, щях да го направя. Но Кирил Петков не ми даде шанса истински да му “глозгам кокалите” ( както се изрази неговият предшественик на поста в негово обаждане по телефонна мен, за което съм писал ) .

На четящите този текст оставям да отчетат минусите и плюсовете на везните на собствения с прочит. 

 

27 мнения за “Първото телевизионно интервю на премиера Кирил Петков- минуси и плюсове”

 1. Всичко бих преглътнал, но говорене на ТИ ми идва в повече. Няма ли кой да му каже, че не е прилично да се говори публично на ТИ? Къде са му пиарите?

 2. Българите обичат да се подиграват на северномакедонците за изкуствения им език без да осъзнават, че българската норма (погрешно наричана „книжовен“ или „литературен“ език) също така е изпъстрена с изкуствени и измислени правила и точно едно от тях е това за изкуственото разграничаване на газа от газта. Има много малък на брой думи, които могат да се членуват и по двата начина: газът/газта, прахът/прахта, грахът/грахта, като само за първата е измислена измишльотината, че ако е един вид газ се членува по един начин, а ако друг – по друг.

  Относно „знаеме“, „правиме“, „изпратиме“ и т.н., това е парадигмата на западнобългарските говори, която не е включена в опитите за налагане на източните говорни особености, върху които е основана нормата (правописната и правоговорна номенклатура).

  Многообразието в езика ни излишно се дамгосва и се правят опити да се изчегърта като диалектно (все едно „книжевният“ език не е също диалект, построен на географски диалекти!) вместо да се изпозлва за неговото обогатяване, за сметка на това ни „обогатяват“ езика със стартиране, финализиране, диверсифициране, реализиране, локдаун, бустер… и най-отвратителното – масовото уъ-кане на журналястите, които не могат да възпроизведат правилно „л“.

  Едно време същата полуграмотна гилдия взе на подбив мадридския мошеник заради „вервайте ми“ без да отчита факта, че сегашният правопис/говор е резултат на пагубната комунистическа езикова „реформа“, премахнала двойното е.

 3. Признавам си, че съм склонна да виждам Кирил Петков изцяло в добра светлина, въпреки тези езикови проблеми, които има. Струват ми се незначителни. Но това вероятно е, защото изпитвам дълбок потрес от индивиди като ББ. И на този фон Кирил Петков ми изглежда напълно окей във всяко отношение. Само допреди няколко месеца ми изглеждаше химера възможността да имаме за министър-председател нормален, порядъчен човек. И сега му стискам палци. Пиарът вероятно е важно нещо, но аз не мога да го оценя. Дори смятам, че чрез пиар често се фабрикуват фалшиви “герои” и фалшиви “портрети”. Познавам лично хора, които нямат почти нищо общо с добрия “имидж”, с който се подвизават в обществото, но влагат много в пиар, инвестират в имидж и т.н. Предпочитам министър-председателят да гледа честно и открито, да се усмихва като Кирил Петков и да прави дребни “гафове” пред това да не прави никакви гафове и да прилича на онова страшно недоразумение ББ, което имаше и добра страна – отказа ме напълно от телевизията.

 4. Мутрата използваше само “АЗ”(плащам, давам, строя, решавам и каквото се сетите още) и говореше на “ТИ” на всички останали, но тогава нямаше много възмутени.
  Специално в САЩ и в Канада хората са доста непринудени в контактите си и много бързо след първоначалното си запознанство и официалности минават на малките си имена. Така че при Кирил Петков това може би е следствие от начина на общуване в страните (Канада и САЩ), в които е живял и учил. Казвам това от личен опит, а не че някой ми е казал как е там.

 5. Продължение:
  За разлика от там, в България беше и все още се счита за нормално шефът да се обръща към подчинените си на “ТИ”, а те задължително да се обръщат към него на “ВИЕ”. В английския език има само “ВИЕ” (“ТИ” – “thоu” e отдавана отпаднало), но служителите и работниците в дадена фирма, се обръщат към собственика на малкото му име.

 6. Относно газа и газта. Тази грешка е допускана от толкова много публични личности, че тези, които не я допускат, са по-скоро изключение.
  Доколкото съм забелязал “правимЕ”, “ходимЕ”, “пишемЕ” и т. н. е характерно за софиянци. Особено неприятно впечатление прави когато казват “такивИ” вместо правилното “такивА”. В някои части на България пък казват “такъви”. Тази тема е много дълга и затова спирам.

 7. Надявам се,че има неразбиране какъв е характера на Кирил Петков. Според мен егото му е на нормален човек.За това той се опитва да се държи естествено и не си позволява да демонстрира по-високия си статут от този на обикновен човек.
  Той има право да поправя неволни грешки в думите и да слага равенство между себе си,макар и премиер, и журналиста като си говорят на ти. Не си слага вратовръзка за да бъде редом с обикновения гражданин.
  Пропуск беше,че липсата на вратовръзка не беше отчетена като грешка,или слабост дори.
  Това са дребни неща и той ги допуска,мисля аз, в опит да спечели разбирането и подкрепата ни в изкачването на планината,за което всички говорим.
  Вместо да търсим кусори по-добре е да обсъждаме сегашните му и бъдещи задач

 8. Говори по същество, фокусирано, няма го “баластра мохабета” и кълченето на предшественика му.
  В сравнение със същият предшественик егото е изтикано назад.
  Има воля за промяна, мисли рационално.
  Има мислене на “troubleshooter”, т.е. опитва се да разбере първопричината на проблема.
  Образован, информиран, държи на порядъчността.
  Говоренето на “ти” не ме притеснява, така е в Канада, Америка, не е проблем.
  До тук добре, стискам палци..

 9. При встъпването си в длъжност главен прокурор Иван Татарчев наложи стил на общуване-поголовно, отгоре-надолу и обратно само на Вие. В огромното си мнозинство дотогава прокурорите не брояха “цивилните гарги” за живи. Последниите се почустваха хора, а голяма част от прокурорите ги отнесе или сами предвидливо си биха камшика “вятърът на промяната”.
  И те, така.

 10. ..продължение..
  Но, нямаше фокус върху миналото.. може би вина на водещият.
  Дори не се ангажира да отговори малко по-категорично че, няма как човекът който искат да се махне от поста главен прокурор да бъде награден с друга държавна служба.
  Последните години имаме период на сериозно крадене и злоупотреби.
  Искам да чуя от него че няма да има мораториум върху решения на предишните и когато има съмнения за нередности ще се направи разследване и ще се търси наказателна отговорнос.. това е един вид инвестиция / данък порядъчност за в бъдещето..
  В противен случай наистина ще допринесе за изпиране на откраднатото..

 11. Относно говоренето на “ти” мисля, че това е поколенческа привилегия. Те така си говорят, защото са “на една възраст и на един акъл”. С по-възрастните несъзнателно превключват на “вие”, за да подчертаят, че са от друга “кошара”. Нито ме дразни, нито ми пречи.
  Просто всички страшно сме се изнервили след 30 години очакване на промяната и вече нямаме нито търпение, нито доверие на някого, искаме всичко да стане изведнъж: “Искаме промяна сега, в момента я искаме!” Може и някъде да е възможно, но тук, с този двуглав хищник, дебнещ от Кримския полуостров отсреща с втренчен поглед към Черноморието ни, който, за да продължи да ни граби безпрепятствено, нахъсва продажни безродници (русофили) да саботират интеграцията и развитето на държавата ни, без поне първоначално доверие и обществена подкрепа никое правителство няма да успее да осъществи задължителните за освобождаването ни от руското робство реформи.

 12. Кирил Петков ми симпатичен и много се надявам на него. Но това ТИ ми напомня на една мутра от Банкя. Тя титосваше наред.
  Но Кирил Петков е Харвард! Нека покаже малко стил, малко уважение към аудиторията, към водещия.
  От Тиква не съм очаквал стил и уважение. Затова и превключвах канала right away, немедленно.
  И впрочем, една корекция – американците не си говорят на ТИ с непознати. Много учтиви и любезни хора са. А канадците дори повече. Все пак живея тук и имам лични наблюдения.
  Поздрави на всички. Бъдете здрави!

 13. Децата на едрата номеклатура от преди 10-ти се борят с тези, които поставиха родителите им да свършат мръзната работа на прехода – тъпите милиционери.
  Те бяха преди 10-ти, те управляват и сега. А сметката се плаща от тези, които викаха против Бай Ганьо премиер.
  Много хитър номер. Но се надявам живота да донесе изненади на каста с кръв по рацете и наследниците и.

 14. Бepиcов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

  18.02.2021 http://www.24chasa.bg

  https://nova.bg/news/view/2019/11/11/268218/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8

  11 НОЕМВРИ 2019 г. !!!

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/borisov-gazovata-vrazka-mezhdu-balgarija-i-garcija-shte-bade-gotova-do-kraja-na-godinata.html 18-02-20121 г.!!!!

  https://offnews.bg/ikonomika/balgaria-kupuva-20-ot-terminala-za-vtechnen-gaz-do-aleksandrupolis-v-735168.html 24 август 2020 г. !!!!

  https://bnr.bg/horizont/post/101445705/borisov 31-03-2021 г. !!!!!

  Ето това са само на първо четене заглавията (всъщност – ПР акции…на Борисов) относно завършване газовата връзка с Гърция!

  За сведение…на Шкварек (и De Profundis)
  Ама…тогава на тях това не им е правело впечатление, ни най-малко!

 15. @ Българин
  Кристиян Шкварек, кандидат за евродепутат от ВМРО, помня един тв репортаж, където едно цяло село, без изключения, беше гласувало за него на изборите, но се оказа, че никой от селото не го познава. НЯКОЙ му е купил цяло село!!! КОЙ ли е този НЯКОЙ? И въобще КОЙ му е финансирал СКЪПИТЕ обученията по света и скъпия предизборен PR у нас ?

 16. Шкварек може да е всякакъв. Но това няма никакво значение ако е казвал неща които са истина.
  Истина е че ББ беше Бай Ганьо премиер и нещата в България не бяха ок по негово време. Но това означава ли, че трябва да си затваряме очите пред глупостите на КП и това, че той с 200 се е устремил към Бай Ганьо Харварски.

 17. Към LetsGoBrandon:

  Нещата при Методиевич до такава степен не бяха ОК, че Кирил Петков изглежда сега на фона на простия бай Ганьо като подобие на изискания Алеко Константинов.
  А накъде се е устремил, предстои да видим. Посоката му на тази ранен етап изглежда правилна още с първата му стъпка ( конектора с Гърция). Поставяйки този приоритет, той се изявява като антипод на предишния деспот.

 18. фактор си пада хибридка.. отдавна имам тези съмнения..
  Надявам се новото правителство да не е такова..

 19. Izbroenite zabelejki kato po spisyk sa nerealni.Oratorite dobre se izrazqvat na razlichni govorimi narechiq za da bydat razbrani ot poveche hora

 20. @Иво Инджев
  Така е, за съжаление Борисов свали толкова ниско летвата, че всеки аджамия побутнат от ДС изглежда като великолепен антипод.
  Това е класически полицейски трик – лошото ченге те малтретира за да се прецакаш с доброто ченге.
  Номера е изтъркан но работи безотказно.

 21. @sms
  20.12.2021 в 13:10

  Явно въпросното лице не изпитва никакво неудобство от това.. За мен е ясно #КОЙ е “побутнал” каквото трябва на целото село.

 22. @ Иво Инджев
  20.12.2021 в 13:42
  +++++++++++++++
  Едва ли би могло да се каже по-точно и по-лаконично!!!!

 23. Някой казва тука, Алеко , в тази връзка, пазете Кирил, той е най-хубавото нещо, което ви се е случвало в тази държава. Толкова хубаво, че ме е страх да не го пребият мутрите некъде. Те са грабили толкова много, че сега треперят по къщите си за гости и някой може да му изпуши бушона. Както се чува и за влизане на американски и канадски войски на територията на България и Румъния?! Ако те все пак дойдат, ще тича Борис Велчев по петите на Кирил да му се моли да му върне паспорта на Бритиш събджект, подданик на Н.В. Кралицата, която е помазана от самия Господ в Уестминстър аби, а не като вашти руски шпиони дет сти си избили илита и Цола е играла хоро връз трупувете на илита.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.