Почина колегата Росен Янков

Починал е колегата Росен Янков, Бог да го прости!

 

 

 

 

 

 

Не бяхме близки и дори май се разминахме в позициите си след 10 ноември 1989 година. Нямам навика да се присламчвам, но освен съболезнованията си към близките му искам да добавя нещо за него, което вероятно малцина знаят.

Провокиран съм ( в положителния смисъл на думата) да го направя от публикацията на Иван Бакалов, който е бил далеч по-близък с  Росен, докато аз бях “само” негов колега от БТА , когато той работеше в специалния отдел ( описан от Бакалов).

https://e-vestnik.bg/35238/zhurnalistite-si-otivame-kato-vsichki-hora-ot-nyakoi-ostava-po-neshto-sluchki-s-rosen-yankov/

Не знам дали има значение вече, но Росен беше единственият колега от БТА, когото успях да склоня да дойде на демонстрацията на “Екогласност” от 3 ноември 1989 година, прераснала в първата протестна демонстрация срещу режима със скандирания за демокрация и избори. Изминахме заедно онези стотина-двеста метра от “Вечния огън” пред “Света София” до служебния вход на Народното събрание. Беше много развълнуван, меко казано.

Това е. А не беше малко. Както казах, беше единственият колега от БТА който се реши на онези броени стъпки, макар да ходих от врата на врата в агенцията и призовавах желаещите да дойдат.

3 мнения за “Почина колегата Росен Янков”

  1. Не всеки може да бъде Журналист но гражданин задължително. Това по Николай Некрасов.
    Бог да прости, Росен Янков!

  2. Тези дни сме особено щастливи да видим нов сериал на немската RTL, в който Императорът на Австро-Унгария – Франц Йосиф нокаутира с юмрук и разбива чеенето на знатен пратеник на Руския Цар, който иска от него да го подкрепи в Кримската война. Австрийците не само не правят това, а изпращат войски в Трансилвания, като преграждат обходните пътища на руската войска срещу турците. Това австрийският император прави напук на очакванията на русите, които преди това са му помогнали да потуши възстанието в Унгария. Сериалът, който ще се представи скоро и у нас, е нов смел поглед към историята, показващ силата на германската нация. Освен че вече убива, Франц Йосиф още се представя и отлично като мъж и то не само при жена си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.