Русия не е гигант, какъвто изглежда на картата

 

Русия, оказва се, не е това, което изглежда като размери на световната карта на сравнима основа. В пъти по-малка е като визия и като съотношение спрямо други големи държави, ако се постави в реална “конкуренция” в географски контекст, проектиран на картата.  Не вярвате ли? https://mirovich.media/721455.html

Не става дума за загубените от съветската империя територии, а за реалната пропорция на руската територия спрямо други големи държави като проекция на световната карта. Ако същата тази руска територия бъде насложена близо до екватора се получава съвършено различна от познатата ни картинка. Руската територия става съпоставима с тази на Китай, САЩ или Канада като визия.

Най-голяма по територия държава на света, която продължава да е такава, всъщност не е такъв гигант, какъвто е изобразен на картите от 16 век , стига да бъде преместена визуално на юг. Белоруският блогър Максим Мирович обяснява с езика на науката защо се е получила зрителната измама с добре известната ни огромност на Русия. 

Принципът на картографията да бъдат изобразявани териториите на плоска карта е бил заложен, според Мирович, през 15 в. от картографа Меркатор ( да не се бърка с онзи сталински убиец Меркадор, пробил по заповед на болшевишкия диктатор черепа на беглеца от СССР Троцки в Мексико – не можах да се въздържа на не отбележа…). И от тогава заблудата за невероятното големия дял на Русия като територия на световната карта се възпроизвежда и до днес.

Фламандският картограф, географ и философ Герардус Меркатор създава през 1569 г. сензационната за времето си световна кара през 1569 ( тук Мирович, който датира дейността на Меркатор през 15 век, греши, но това не променя същността на наблюдението на блогъра ).

Колкото по-близо до полюса е един остров, толкова по-голям изглежда. Той се смалява пет пъти, наставен със същата територия близо до екватора, пише Мирович.

Русия изглежда едва ли не три пъти по-голяма на дължина от Африка , показана на известната ни плоска карта. На нея Русия се разпростира от запад на изток на около 6380 километра, докато “малката” Африка е дълга по хоризонтала 7341 километра! 

Икономическото джудже Русия, чийто БВП като част от световния, е в рамките на статистическата грешка със своите около 2 на сто от него, на сравнима картографска основа не превъзхожда съществено другите големи държави. 

Големината й, пресметната в квадратни километри, си остава, но Русия губи от тази визуализация претенцията си за величие на световната карта ( без да броим факта, че 64 на сто от територията на Русия е вечно замръзнала, необитаема земя ). 

Е, остават й на днешна Русия двете оръжия, придобити и развити с цената на много десетилетия лишения в режим на вътрешна война на съветско-руското самодържие срещу жизнения стандарт на населението в рядко населената държава: газовото и ядреното. Но това е друга тема…

А ето и визуализацията.


 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( и още как!): https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Na-tazi-data-se-razhda-kartografat-zaradi-kogoto-Evropa-izglezhda-po_149343.html

И ОЩЕ: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Na-tazi-data-se-razhda-kartografat-zaradi-kogoto-Evropa-izglezhda-po_149343.html

19 мнения за “Русия не е гигант, какъвто изглежда на картата”

 1. Не е точно така.Дължината на Русия от крайната западна до крайната източна точка е около 10000 км.Обхваща 11 часови пояси.

 2. Ако от БВП на Русия, който е около 1,4 трилиона долара за 2020 г.,(малко зад Бразилия и Южна Корея), извадим приноса на суровините, който е около 70-80%, остават едни 400-500 милиарда. За сравнение, 8 милионна Швейцария има БВП около 600-700 милиарда долара.

 3. Министърът на отбраната изказал публично лично мнение по международен въпрос.
  Аз като обикновен човек мога да си позволя да изкажа лично мнение, което по никакъв начин
  не заангажира правителството, но не и министър да прави лични внушения
  Не приемам публично лично мнение на министър, несъгласувано с правителството.
  Всяко публично лично мнение на част от правителството е заангажиращо за цялото правителство.

 4. САЩ: “Златните” паспорти (за руснаци, които правят фиктивни инвестиции в България срещу българско гражданство) са пречка за безвизов режим за българите !

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10535258

 5. Стоян,

  Зависи как е мерена тази дължина.
  По права линия цифрите са такива каквито са споменати от г-н Инджев.
  Часовите пояси нямат значение.
  И Гренландия лежи на 5 часови пояса но e широка само 1000 км.
  Как става така че страна която е уж 10000 км широка има 11 часови пояса а такава която е 10 пъти по-малка на широчина има половината от тези пояси?
  Просто, Гренландия се намира по на север където часовите пояси стават по-тесни.

  Тези от руският сайт можеше да дадът кредит на двете момчета които са направили сайта откъдето те най вероятно са направили снимките за статията си..

  https://thetruesize.com/#?borders=1~!MTc1MTI2MDM.NzgwOTA5*MzYwMDAwMDA(MA~!RU*OTYyMDM1NA.ODE2MDgzNQ)MA

  От сайта на момчетата..


  It is hard to represent our spherical world on flat piece of paper. Cartographers use something called a “projection” to morph the globe into 2D map. The most popular of these is the Mercator projection.

  Every map projection introduces distortion, and each has its own set of problems. One of the most common criticisms of the Mercator map is that it exaggerates the size of countries nearer the poles (US, Russia, Europe), while downplaying the size of those near the equator (the African Continent). On the Mercator projection Greenland appears to be roughly the same size as Africa. In reality, Greenland is 0.8 million sq. miles and Africa is 11.6 million sq. miles, nearly 14 and a half times larger.

  This app was created by James Talmage and Damon Maneice. It was inspired by an episode of The West Wing and an infographic by Kai Krause entitled “The True Size of Africa”. We hope teachers will use it to show their students just how big the world actually is.

  Мдаа, искат момчетата да развенчават митове, подобно на г-н Инджев.
  И ако зависеше от мен техният сайт щеше да бъде посещаван от всички български ученици в часовете по география.

  И линк за часовите пояси.

  https://www.timeanddate.com/time/map/

 6. Разгледайте сайта https://thetruesize.com/ Пишете името на дадена държава в полето и след това можете да я влачите по картата, а нейния размер се променя според това колко близо до екватора я поставите, така може да се придобие визуална представа коя държава колко е голяма. Сайта го намерих покрай една бяла баба, мразеща белите. Не знам от кое движение беше, но обясняваше, че картата на света е нарочно изопачена така от белите за да може САЩ и другите бели държави да изглеждат по-големи за сметка на африканските.

 7. Господин Инджев, първият коментар под името Стоян не е мое.Аз не съм географ и нямам представа от големината на държавите.

 8. Мутрата разказва на своите любимци от ГЕРБ как още от времето на социализма, когато милиционерите на Бойко Рашков преследвали такива свободомислещи като него и баща му, слушал радио Свободна Европа на УКВ!?
  За да не губите много време, въпросният пасаж е след 14-та минута:

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31619749.html

 9. теоретически е възможно,практически е силно зависимо прохождението на УКВ вълни зад хоризонта.Случва се многократно отражение от различните слоеве в тропосфератаТова са въпроси на радиолюбителското хоби.А иначе в пригранични районИ НА ГДР,Чехословакия е било възможно да се слуша

 10. димитър

  Изобщо не съм учуден. Този няма навика да говори истини.
  Определено е било на УКВ 🙂

 11. Един червенеещ експерт при Волгин (а къде другаде) приветстваше изказването на министъра на мира и разправяше, че ако и ние (НАТО) струпаме войски по границата, това ще доведе до ескалация на напрежението, която не се знае как ще свърши… Знае се, знае се, с купони за хляб….
  Лошото е, че вече чувам и от сравнително умни познати да казват “Тоя, лудият, ще направи някоя трета световна”… Тя, китайската капка работи не само в наша полза…
  Докато броя стоте дни, чакам с нетърпение да чуя какво мисли Петков за Путин и МОЧА. Но това ще си остане забулено в тайна (което може и да не е много лошо – оставя надежда), докато някой истински журналист не го попита. Дори Байдън нямаше да нарече Путин убиец, ако не го бяхя попитали директно.

 12. Към Георги Харизанов:

  И аз го чух да обяснява как слушал на УКВ “Свободна Европа” – все едно, че е излъчвала от околностите на Банкя! Не е задължително да лъже- достатъчно е да не знае, какъвто е по-скоро неговият случай. Слушахме като ученици румънската версия на “Сводобна Европа” заради музикалната класация на актуалните парчета от поп и рок музиката. Заглушаващите я у нас вероятно не са й обръщали голямо внимание заради неразбираемия за нас румънски език и тя все пак достигаше до радиоапаратите въпреки пукотевицата и спадовете. Излъчваха я на обяд и съвпадаше с началото на часовете в училище – живеех насреща и дори чувах звънеца, поради което успявах да изтичам в последния момент.

 13. Fury малко ме е изпреварил(а), но да допълня – Япония като _брой_ население е приблизително колкото Русийката, но територията е категорично по-малка и още по-категорично по-бедна на ресурси. Едните си имат цар-бог, другите император-бог, но това май е последното общо между тях.

  Моля не ни пробутвайте руската пропаганда, че видите ли, понеже Русия е най-голямата по територия, тя е и най-мощната държава. Благодаря!

 14. г-н Инджев,

  Да, най-вероятно не знае. Но очевидно и не му пука.
  Мисля че този наистина взема по-голямата част от населението което до скоро управлява за глупаво и затова си позволява да ръси неистини без да се притеснява.

 15. И аз си спомних, че като ученици редовно слушахме румънски радиостанции, заради хубавата музика и рок касациите. Предпочитах музикалното предаване от 19 ч. по втората им програма, даже помня как започваше: Aici Radio Bucuresti, programul -2. Ora exacta 7 p.m.
  По морето не я заглушаваха, а и румънският все пак е романски език, лесен за разбиране. 🙂

 16. Правителството “на промяната” започва да губи 100-те дни толерантност сектор по сектор. Аз не следя нито Радев, нито Кирил Петков, нито Нинова нито Трифонов. Следя реакциите на ДБ и то само по един въпрос – отношението им към МОЧА. ТО Е БЕЗГРЕШНИЯ ЛАКМУС ЗА ПАТРИОТИЗЪМ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКА МЪДРОСТ.

 17. Преди 3 месеца рових в Нета и случайно попаднах на карта на Руската Федерация. Стори ми се прекалено огромна.
  После проверих за карти на СССР – също огромни, маркирани в червено.
  После проверих за карти на Руската Империя – също в червено, също огромни.
  Нямам под ръка атлас на хартия, но си спомням, че преди 90-та година Руската Федеративна Соц. Република беше едно джудже на картата на СССР.
  А сега това джудже е огромно и е маркирано в червено – да се знае какъв е цвета на комунизЪма. И се нарича с гръмкото име РУСИЯ. Понеже СССР няма древна история, комунистите решиха да я прекръстят на Руска Федерация, която един вид е наследник на Руската империя. Това са стари китайски номера.
  Ако имате желание, потърсете атлас с карта на СССР от преди 1990 г. Там ще видите огромната разлика сравнено с това, което днес е територията, която русолюбците наричат РУСИЯ.

 18. @Любен Стойков

  А аз следя още едно нещо. Отношението към братска Украйна и надвисналата над нея огромна, черна сянка на руската агресия!
  Честно казано, очаквах доста по-мъжко, по-достойно и по-смело поведение по темата, даже и от Стефан Янев, и особено от Кирил Петков.
  Честно казано, от Слави Трифонов и Тошко Йорданов по темата не очаквам нищо, а от Корнелия Нинова – по-добре нищо, отколкото да има отношение по темата!

  Който разбрал – разбрал…

 19. Димитър, по препоръката изгледах коментарите на Тиквоций.
  След като знаем, че в повечето случаи не ни казва истини, а той е и прекалено прост, изцепката за Свободна Европа по УКВ е достатъчна за да затвърди мнението ни. За него това отдавна не е тема, а може да е забравил, че го преписваше на дядо си и сега съкращава дистанцията, защото не му остава много време. Целта очевидно е да бъде привлечен и ГЕРБ в управленческата глутница, което поради малцинството се опитва от всевъзможни партийни посоки.
  Друго ми направи впечатление, когато започна да говори за газа, че нямало опасности за недостиг. Според неговата преценка, нямало опасност, защото направил(И) връзката с Гърция!?, а и интерконектора с Турция. Е, лъжата за гръцката връзка беше толкова очевидна, че се наложи с половин уста да направи „посмали Манго“, като каза, че ще станела готова до края на годината! То и това няма да се случи, но тогава вината ще се прехвърли на новото правителство макар, че и този срок никъде от ГЕРБ не е публикуван. Освен това се знаеше, че никой нямаше да му зададе поне въпроса, защо не Е разменил двете „направи“, като първо и така ударно не направи интерконектора, а после потока? За да бъдат изключени шикалкавения и това да се припише на Гърция, един такъв въпрос може(ше) да се обоснове и с по-голямата леснина за успех, след като и двете страни са членки на ЕС. Всичко е ясно и ще е добре, ако тази личност и тази партия по възможност бързо да бъдат подведени под отговорност. Апропо, думата отговорност се избягваше в коментара. Дори когато ставаше дума за гафове на следващите правителства.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.