Китайските комунисти премахнаха неудобна за тях статуя- кой сега е вандал, български другари и другарки?

Китайските комунистически власти, които обещаваха при преминаването на британската колония Хонконг в техни ръце през 1997 година да запазят демократичните традиции на в анклава, демонтираха последния монументален спомен в държавата за зверската разправа на режима с младите демонстранти на площад Тянанмън в нощта на 4 юни 1989 година, съобщи СиЕнЕн.

 

 

 

 

Премахнаха от Университета в Хонконг 8 метровата “Колона на срама”.

 

 

 

 

Избирам американската телевизия сред много други възможни източници за тази информация по сантиментални причини. Бях дежурен в редакция Международна информация  на БТА през онази нощ. Сам сред информационния поток, но с изрична писмена забрана зад гърба си на стената да съобщавам за абонатите на агенцията какво се случва в Пекин. Помня как беше прекъснат репортажът на СиЕнЕн, когато танковите колони на режима се насочиха към площада. В кадър от прякото включване остана да се люлее дълго една слушалка в телефонна кабина, откъдето вероятно е предавал репортерът преди да му запушат устата.

Запушването на устите в БТА за най-горещите събития в чужбина, свързани с мирния протест в полза на демокрацията на Тянанмън, беше в ход от дни по конкретната тема. На стената в редакцията висеше специално “дадзибао” , прокламиращо пълната цензура върху информацията от Пекин без разрешението на началството. Но кулминацията се падна на моето самотно нощно дежурство. На сутринта заявих, че ще си хвърля журналистическата книжка ( от Клуба на младия журналист). “ Ако тук поискат да свалят властта по същия начин, няма ли да бъдат изпратени танковете”, почти пророчески ми беше отговорено от началството.  

Дни по-късно се опитах да призова ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ, в което бях привлечен след като се завърнах от Бейрут, да излезем с декларация за солидарност с репресираните ни връстници в Китай. Отвърнаха ми същото:  да се доверя да официалната китайска версия, вместо да се “правя на интересен”. Интерес прояви дисидентът Пламен Даракчиев, който на следващото заседание на клуба дойде да ме подкрепи. Със същия (не)успех.

Сега, след десетилетия на ялови опити да постигна нещо в съвременния контекст на битката за свобода по темата, свързана с комунизма и неговия съветски фундамент у нас, съм обявен за “вандал”. Според Петьо Блъсков, цитиран от руската пропаганда, съм най-големият “херостратовец” в България, а според водача на моторизираната глутница, имитираща руските “Нощни вълци” у нас Денчо Златанов, съм “най – големият изкривител на историята” тук.  Включително защото настоявам Монументът на окупационната червена армия МОЧА в София ( и неговите подобия в други наши градове) , наречен така от мен в блога ми, да бъде преместен в музея. 

Премахването на паметници е вандализъм, твърдят в хор защитниците на монументалното наследство на вандалската съветска окупация на България. Да ги попитам сега: как се нарича премахването на “Статуята на срама” , поставена през 1997 година в кампуса на местния университет в памет на загиналите под куршумите на китайската комунистическа армия и веригите на танковете младежи. И до днес няма точни данни за броя на жертвите. Той варира от няколкостотин до няколко хиляди – със същата неточност, характерна за прикриваната статистика за жертвите на комунизма, за които се спори тук дали са десетки или стотици хиляди у нас, а в СССР ( например “само” за жертвите на изкуствено предизвикания глад в Украйна ) спорът е за милиони. 

Вандали са онези, които газят с танкове бъдещето на нацията си. В основата на “Колоната на срама” не случайно пише “ Старите не могат вечно да убиват младите”.

 

Вандалите командват в Китай и у нас. Тук танковете не дойдоха все пак на площада, но газенето на българското свободолюбие в угода на съветските господари продължава.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сега свободолюбивите китайци са направили виртуален модел на премахнатата “Колона на срама” и го споделят в интернет. Всеки може да го копира и възпроизведе в знак на съпротива. Дали комунистическите власти няма да съжалят, че отново сгазиха стремежа към свобода на бъдещето на нацията?

 

 

 

 

Предстои да видим, а може би и да се поучим.

 

11 мнения за “Китайските комунисти премахнаха неудобна за тях статуя- кой сега е вандал, български другари и другарки?”

 1. Българските другари и другарки трябва да излгедат този филм.

  https://www.ploshtadslaveikov.com/balgariya-iztrita-ot-kartata-na-pismenostta/

  След това очаквам да ги видя пред МОЧА за да го ликвидират собственоръчно и се извинят на българският народ.

  Сарказъмът настрана, този филм спонсориран от руснаците показва за пореден път истинската “братска” същност на руснаците спрямо нас българите.
  Едва ли има по-злонамерена нация от Русия.

  Срамота е че ние не можем да се избавим все още от МОЧА и тяхното пагубно влияние.

 2. “Да ги попитам сега: как се нарича премахването…”
  Няма смисъл да ги питате. Ще Ви отговорят “Вандализъм. Нима и ние трябва да приличаме на тях?”
  Статията е много уместна, защото показва, че докато в Китай премахват паметник, който трябва да си стои, у нас не премахват паметник, които трябва да се махне. Надявам се, че второто е поправимо…

 3. Много силен коментар на събитието. Интересно защо е пропуснато от българските т.н. национални медии. Дано бъде оценено от международната общност. Позорна подигравка с паметта на загиналите младежи. Не ми стана ясно едно мнение на Скалата по-горе. какво общо има ВМРО с тези събития.

 4. Наште рубладжии потриват доволни ръце.
  И все пак МОЧА ще падне. Идва нова смяна. Тя не се примирява с лъжите им.

 5. А нима някой се е съмнявал че комунистите са най-големите варвари? Китайците със всичките си претенции са мизерници и варвари. Те станаха велика държава с парите на Римската империя в древността и сега с парите и технологиите на Запада.

 6. “Кат Русия няма втора” по изкривяване на историята в полза на империалистическите ѝ цели. Никой друг не лъже с такова безочие – дори и Македония.

 7. България се обезлюдява заради “вълците” като този..

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31624134.html

  Недосегаеми.. липса на закон.. обикновеният човек си хваща торбата и тръгва да си търси щастието по други земи.. там където няма да му се подиграват вълци, мутри, комунисти..

 8. Във вторник военният министър Стефан Янев (в отговор на предложението на главнокомандващия на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс Алиансът да разположи войски в България и Румъния, след струпването от Русия на войски близо до украинската граница) неочаквано обяви на страницата си във фейсбук, че Русия не е заплаха, а разполагането на войски на НАТО в България не е от интерес на страната. Думите му предизвикаха скандал, който отекна и във всички водещи световни медии.

  Защо “натовският” генерал написа този шокиращ с предателството си текст в момента, когато Путин демонстративно струпва още войска и оръжия в близост до България и КОЙ го изкомандва да го напише?

  За мен е ясно, писах го вече в предишен пост, поради ЛИЧНОСТНИТЕ си “особености” на прост и страхлив селяндур като началника си, точно такива “мъпети” си ги избират руснаците, за да налагат волята си в европейска България.

  sms
  23.12.2021 в 10:57

  Ма, той и Стефчо Янев бил “натовски” генерал: 🙂

  “…От 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. Завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 – 2005). В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. Юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ. …”

  На всичкото отгоре имаме военен министър, който го е страх от жена му. Подал сигнал в полицията срещу жена си, щото “бизнесдамата” била неконтролируемо пияна:

  https://zonanews.bg/razkritia/ekshan-v-semeystvoto-na-premiera-stefan-yanev-podava-signal-v-politsiyata-sreshtu-zhena-si-sinat-y-ya-zaryazva-piyana-v-kolata-i-otiva-da-si-legne-vizhte-kak-se-stiga-do-aresta-i-prisadata-dokumenti-pokazaniyata-na-yanev-mladshi

  Е, за да не бъдем екстремисти в отвращението си, да признаем, че и в най-неморалния човек може да се открие нещо положително. “Генералът” имал 3 кучета, порода “френски булдог”! Това добре, ама останалото с дълга към родината и войнската чест е зле, много зле !

  Пожелавам на “натовския” генерал за Коледа да го пратят в Мацква! За дълго! И да не забрави да си удари един “Спуткин”-VI ! Вече имало нова версия на руската ветеринарна ваксина, специално за овенни.

  Британският експерт по отбрана Глен Грант:
  Трудно е да си представя, че само заради мнението на Стефан Янев НАТО ще се съгласи България да бъде най-уязвимата страна в Алианса

  Не министъра на отбраната, а върховният главнокомандващ на НАТО има задачата да защитава България от нападение, казва британският експерт по отбран

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-glen-grant-trudno-e-da-si-predstavya-che-samo-zaradi-mnenieto-na-stefan-yanev-nato-shte-se-saglasil-balgariya-da-bade-nay-uyazvimata-strana-v-aliansa

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.