Русия извърши пропаганден терористичен акт срещу България в Скопие, а София мълчи примирено

Многократно съм питал защо България не реагира нито на институционално ниво, нито на медийно равнище ( поне що се отнася до държавните медии) на руските провокативни телевизионни филми с открито антибългарски характер. Има нов повод да повдигна пак този въпрос във връзка с руски филм, показан в навечерието на Рождество в Скопие, чрез който не просто се пренаписва историята на Кирил и Методий, а направо се зачерква ( чрез пълно премълчаване и с помощта на съответната карта ) самата България.https://www.ploshtadslaveikov.com/balgariya-iztrita-ot-kartata-na-pismenostta/

 

 

 

 

Страшно много са докачливите нашенци от всякакви ниши на обществото и държавата спрямо македонски провокации. Защото е лесно да се репчиш на малкия съсед, който, отгоре на всичко, в момента зависи от теб по ключов за неговото израстване въпрос. Но когато Русия се изправи в ролята на провокатора и открито налива антибългарска злоба в спора между Скопие и София на историческа основа, отговорът тук е пълно мълчание.

Случаят е още по-фрапантен от обикновено, защото руският телевизионен пасквил е пряко продължение на изразеното от Путин становище на 24 май 2017 година за кирилицата като азбука, дошла от “македонските земи”. Ден по-късно фамозната говорителка на руското външно министерство Захарова се опита да обезвреди антибългарския заряд на Путиновия снаряд с твърдението, че ставало дума само за географско понятие.https://www.mediapool.bg/moskva-utochni-putin-posochi-makedonskata-zemya-samo-kato-geografska-rodina-na-slavyanskata-azbuka-news264278.html

От руския филм, прожектиран в Скопие, се вижда сега, че този “географски” смокинов лист е свален. Онова , което се вижда под него, е руски кукиш за България чрез открита намеса в разправиите на историческа тема с България в полза на Северна Македония. И на Русия, разбира се, която претендира да бъде Третия Рим, началник на народите и  държавите, използващи кирилицата.

Досега подигравките на руските пропагандатори, на които гербаджийската власт и нейните медии покорно отказаха да реагират, се свеждаха до примитивното охулване на европейска България, наказана с “европейско иго” заради решението си да се присъедини към ЕС и НАТО. Булевардната журналистка от “ Комсомолская правда” Даря Асламова търсеше този ефект във филма “България умира тихо”, прожектиран в началото на предизвикания украинския бунт в края на 2013 година, когато Путин предложи огромна сума на проруския украински президент Янукович да се отметне от намерението си да замине за Вилнюс и да подпише началото на предприсъединителния договор за присъединяване към ЕС. Целта на филма беше да покаже колко лошо живее една европейска държава, бивш “процъфтяващ” сателит на СССР, след такова присъединяване. Пасквилът й беше изграден изцяло като колаж от мнения на български русофили в желаната от нея посока. 

Последва “Българската чушка” на телевизионния журналист Аркадий Мамонтов. Този “пропагандон” ( както руските опозиционери наричат презрително подобни екземпляри) също тръгва във фалшивия си плач на българските “гробища” от твърдението колко хубаво й е било на социалистическа България под съветското крило и колко зле живее днес тя.

 

 

 

 

И отново нямаше реакция сред гражданите за европейско развитие у нас. За патриотарските им побратими в коалиционното им управление да не говорим. За тях патриотизмът се мери по критериите на БСП, което означава “шамар да е, аванта е” щом идва от Русия.

Чушката на руската антибългарска пропаганда вече подправя македонската манджа. Става толкова люта, че е направо куриозно как никой в София не получава стомашни болки. Руският й произход явно спира и днешните управляващи да протестират. Нямат стомах да го направят, както казват в едни страни, в които пишат на латиница и на които приписват натиск върху България да не пречи на Северна Македония да се интегрира в ЕС. 

Някой вижда ли го този натиск, може ли да даде конкретен пример извън дежурните подозрения на борците срещу западното влияние у нас? Питам отново, защото руската намеса е явна и брутална. 

 

25 мнения за “Русия извърши пропаганден терористичен акт срещу България в Скопие, а София мълчи примирено”

 1. Гледам Янев днес дал интервю.
  Много ще съм любопитен този дали ще има смелост да отиде при истински журналист който да го попита:
  -не намира ли филма спонсориран от официалната Руска власт за акт на агресия срещу България?
  -още ли ще се прави на “независим” след подобна агресия?
  -как ще ни обясни факта че една от страните подписали Меморандума от Будапеща целящ териториялната цялост и сигурност на Украйна всъщност в момента си похапва от територията на същата?

  Г-н Инджев, много резонни въпроси задавате наистина, и ви благодаря за което.
  Тишината от София след подобни провокации е оглушителна. Докато МОЧА стои гордо в центъра ще е така.

 2. Ало, “Продължаваме Промяната” ли е? Обаждам се да попитам накъде водите промяната – от 111-то към 121-во място за България по критерия “(не)свобода на словото” ли?

 3. Според скромното ми предколедно мнение никой не реагира на кремълската гавра с България, защото едни русороби (ляво”либерални”) смениха други русороби (“дясно”консерЪвативно-популистки).

  89 дни!

  Спокойни, светли и тихи Коледни Празници на всички!

 4. За жалост, България се самозатрива с отровната готовност на водачите си и русофилстващите си, да оправдават злините, които Русия ни е причинявала от пръкването си като държава и ни причинява и днес,като обвиняват за това Америка, Европа, Турция, Космоса, но най-вече своите царе, своите правителства, своите генерали, своите войници, своите мъдеци, своя родолюбив елит, своя собствен народ и дори себе си, но никога Русия. Такава държава и такъв народ стават недостойни да живеят на това райско място. Щом не могат да оценят собствената си значимост и щедростта на съдбата да ги засели тук, по-добре да отстъпят на друг народ, които би го защитавал с мъдрост и кръв…което хиляди години са правили предците ни.

 5. Надявам се да няма “официална” реакция (в смисъл на дипломатическа нота), защото това формално е мнението само на авторския колектив. Но разобличаване на официално ниво е задължително! И да се навира в лицата (извинявам се за мекия израз) на петоколонниците! И да ги питат по сутрешни, следобед и и вечерни блокове “Що така бе джанъм? Ние ги мислехме за братя, а те змия в пазвата”.
  Ало, Шаренковааааа… Баеваааа… Дъревааа….
  …. По дяволите, няма място за всички именааааа….

 6. https://faktor.bg/bg/articles/borisov-ako-rashkov-me-arestuva-gerb-shte-me-kanonizirat

  Предколедното лъскане на имиджа Вождов достига нови висоти!

  Братинята не изключва да стане и Светиня, даже и подготвя общественото мнение за събитието!

  А мисирките покрай него кротко кудкудякат и кълват подхвърлени остатъци от съдържимото на Чекмеджето….

 7. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-meitrofanova-s-praznichno-poslanie-politicheskata-situatsiya-v-balgariya-beshe-prechka-za-visoka-intenzivnost-na-dialoga-mezhdu-dvete-strani

  Руснаците много се мръщят на американските ракети но нямат никакъв проблем с американският интернет и фейсбук които използват като пропагандни оръжия..

 8. Стефан Янев извърши пропаганден терористичен акт срещу България, като заяви, че не щем натовски войски. Е, и?

  Преди това Бойко Борисов извърши терористичен акт срещу България, като засели цялото ни Черноморие с руски военни.

  В следващия филм гледайте как великата руска империя граничи с Византия и папа Адриан II канонизира руския език като четвъртия световен език – след иврит, гръцки и латински – на който да се проповядва Божието слово…

  Дали ще има кой да протестира, освен някакви блогъри като нас тук?

  В навечерието на Рождество Христово, се ражда и чудото на вярата в справедливостта и в доброто. Честит празни на всички, и Бог да е с нас!

 9. Към dkaraivanov:

  Филмът е спонсориран от руското посолство в Скопие. Какво по-официално от това!

 10. Напълно сте прав. Аз затова написах “формално”. Защото формално и спонсорът не отговаря за мнението на автора… Формално…
  Виж, ако беше поръчан, щеше да е друго…. Шегувам се, разбира се, че е поръчан, но правото е формално нещо.

  Например формално Светослав е руски княз, защото е от Киевска Рус, но ако президентът каже, че Русия ни е враг от времето на Светослав, украинското посолство веднага ще реагира, че днешна Украйна, а не Русия е наследник на Киевска Рус. Докато ако някой от нас го каже, посолството ще реши, че това е свободата на словото и можем да си говорим, каквото си искаме. Или ще ни отговори, но не може да има претенции към правителството…
  Но като се замисля, ще се радвам и на официална реакция….

  Светли Коледни празници!

 11. След броени часове излита космическия телескоп James Webb – един великолепен (заслужаващ пълен успех) опит на хората да търсят и намират отговори на най-предизвикателните въпроси. Прекрасно е да сме съвременници на такива събития.

  А ние тук живеем в лъжи и замитане под килима на всичките си проблеми.

  Желая здраве на г-н Инджев и неговото семейство, както и на всички четящи този блог. Спокойни, светли и добри Коледни празници.
  …..
  Освен това мисля, че МОЧА трабва да бъде разрушен.

 12. Дебелашко-мафиотско отношение на русия към България не е спирало нито за миг. Ще припомня само, че преди няколко дни, дето се казва още Кирил Петков не се е опомнил и хоп тричасова среща по настояване на руснаците за лукойл, където на искането на Българския Министър Председател руснаците да плащат данъка си в България, а не в Швейцария в типично мафиотски стил руснаците са го предупредили, че може да се намали производството на горива поради “затруднения” в доставките!
  Това е положението след дълги години лизане на руски з..ници и позиционираното на рубладжии навсякъде в управлението на държавата.
  Няма да е лесно и ще мине време докато започнем да се откачаме от тях. Но да не забравяме, че избирателя реши да усложни на мах това да стане по-бързо.
  Весела и Щастлива Коледа!

 13. Вижда се че братска Русия успя да ни вкара (отново) в импас. Целта е след като филма се приеме с овации в СРМ, България да втвърди позицията си, решаването на въпроса с ветото да се вкара във фризера и Македония да се закрепи по оста Москва-Белград. Нов решителен удар по империализма.
  Защо мълчи правителството? Защото президентът смята, че Крим е руски, понеже там се вее руски флаг, че Кирил и Методий са македонци и от там е дошла кирилицата, защото така е във филма и че правителството не е негово, защото така казва Кирил Петков.

 14. към Иванка:

  “…като четвъртия световен език – след иврит, гръцки и латински – на който да се проповядва Божието слово…”

  Четвъртия език е българския! Важно е това да се знае!

  Светли празници на Вас, господин Инджев и всички съблогъри!

 15. Русия с този си филм само увеличава шансовете на България да устои позициите си пред ЕС относно хипотетичното членство на РСМ. Русия да си прави филми с изопачени факти и на тази база да си изгражда славянски тюрлю гювеч съюз, но в този съюз освен славянска Сърбия няма кой друг да влезе. Разкошен славянски микс: Сърби славяни с угро-фини и татари. България НЕ Е СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА и като такава трябва да защитава с цената на всичко БЪЛГАРИТЕ в РСМ. И ако тези управляващи в РСМ не се съобразят с това, РСМ ще вижда ЕС единствено през крив макарон. По отношение на нашата БЪЛГАРСКА история мисля, че е крайно време да се освободим от двусмислието , спорните факти и превратното им тълкуване………………………

 16. ………Просто трябва да използваме само неоспоримото, дори ако това води до раздяла с досегашните виждания. Като пример: Кирил и Методий са създали БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, БЪЛГАРИТЕ са славяни, монасите ни са разпространявали славянска азбука, на 24 май празнуваме славянската писменост и т.н. и т.н., все руски исторически изгъзици. Ако направим това, никога повече няма да се наложи след всяко изопачаване от руска страна на ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ, да си губим времето правейки опровержение, след опровержение..

 17. Към The Rock

  Но главната заслуга за вредното руско въздействие е на
  импрегнираната с русофилство българска измет.

 18. Плюй и отмини?! Това ли е българската политика спрямо наглата руска .провокация? Да фалшифицираш демонстративно историята на един народ и да пропагандираш това безобразие, да го награждаваш дори официално, е в стила на днешния путински режим. Целта е ясна./”От руския филм, прожектиран в Скопие, се вижда сега, че този “географски” смокинов лист е свален. Онова , което се вижда под него, е руски кукиш за България чрез открита намеса в разправиите на историческа тема с България в полза на Северна Македония. И на Русия, разбира се, която претендира да бъде Третия Рим, началник на народите и държавите, използващи кирилицата.”/ Но ако нашите власти се давят в сериозните ежедневни проблеми и смятат този за второстепенен, то къде е гражданското общество, което “братята” не са престанали да унижават по всякакви начини?

 19. Забравих да допълня, че за да стане Българският език четвърти, на който да се проповядва Божието слово, трябва да благодарим на Свети Кирил философ!

 20. Руснаците не са славяни, а угро-фини. Генетично доказано. С това се обяснява много фински думи в славянския им език. А иначе говорят старобългарски-славянски. Но нито те, нито ние сме славяни.

 21. Към Тодор Тодоров

  Естествено че е българския!
  И е крайно време в нашите учебници да пише, че Св. Кирил защищава пред папата правото на българския език да бъде сред свещените езици, че майката на Св. Св. Кирил и Методий е българка от Солун и техния майчин език е именно български, поради което се заемат да преведат Библията именно на български език, че азбуката е българска, и че в църквите се пее на старобългарски език. Всичко друго са руски измишльотини, за да затрият името България, както са ни изтрили от средновековната карта.

  Също така, се опитват да ни внушат, че сме пришълци в земята си и че сме дошли от Азия. На македонците им обясняват да ни обиждат на татари, а на нас ни обясняват, че сме тюрки. Например бог Тенгри (Тангра) е традиционен бог на племената в Казахстан преди да приемат исляма. Казахския и турския език са близки като българския и сръбския. Казахите са тюрки. Но ние не сме. При цялото ми уважение към тези изстрадали от руския и съветски ботуш народи, първо не виждам защо трябва да е обидно да си татарин, второ, не мисля, че е обидно и да си азиатец, но нас ни изкарват нещо, което не сме, с идеята да ни разкарат по-лесно от земята ни. Въобще, войната на Русия срещу България се води отдавна, системно, и методично. Бог да ни е на помощ и да бъде светлина!

 22. Към Тодор Тодоров:
  През 867г. папа Адриан II посреща в Рим двамата братя Кирил и Методий, лично ръкополага Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд, защото Византия отказва да ги ръкоположи и сега най-важното: Отслужва се литургия на латински, гръцки и СЛАВЯНСКИ, с което този език се признава за литургичен.

  Към всички съмишленици:
  ЧЕСТИТА КОЛЕДА! ЩАСТИЕ, ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ В СЕМЕЙСТВОТО!
  Стани нине, господине!
  Тебе пеем, домакине!
  Добри сме ти гости дошли,
  добри гости, коледари!

 23. Тактиката на САЩ за справяне с руските прехвалени системи:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.