Някои куриози от коледните медийни коловози

 

Понеже е Рождество Христово, свързаните с него богословски текстове и сюжети би трябвало по традиция да доминират в нашите медии. Сигурно е така, не мога да преценя статистически. Но хвърлих един поглед върху някои особености на съдържанието и формата в мрежата. И какво да видя…

Една агенция прекръства вицепрезидента Йотова на Йорова. Човешко е всеки да с(ъ)греши ( и в заглавие, както се случва и на мен), но да повториш същата грешка в текста? Хм…

 

 

 

 

Друга “агенция” дава думата на днешния празник на един гневен поп. Възможно е интервюто с него да е било направено по-рано и той да не е знаел, че ще го популяризират на самото Рождество Христово. Но все пак звучи странно един Божи човек да кълне люто политическото статукво в деня на раждането на Божия син.  Гневът му явно е насочен към лошите западняци, защото само те ни дават милиарди.

Отец Боян Саръев пред ПИК: На маймуни ни направиха от избори. Безпардонно крадливи измамници управляват държавата, взимат милиарди отвън, за да ги разделят помежду си

Не остава назад и друг конкурентен сайт, който набляга на сензациите. Информира ни, че наш писател бил обявен в една международна класация за най- сексапилния на света. Международното жури, можем да се досетим, едва  ли е чело произведенията му, но пък е решило, че на вид го докарва. Пак е нещо, де, поради което сайтът гърми: 

Наша гордост! Най-сексапилният писател в света е българин, кой е той СНИМКИ”.

В рубриката “сериозни” най-интересно се представя  е-vestnik.  Редакционната му статия припомня как американците са измислили Дядо Коледа и са изместили Рождество Христово от фокуса на християните ( само не разбрах дали нарочно са извършили това пъклено дело или просто така им се получава по рождение – да правят неща, от които да ни е гадно).

Подобен акцент помества и “Труд”, но доста по-постно. Защото в e-vestnik темата за зловещата роля на американците ( и ) в това отношение е богато онагледена с наистина многозначителни стари картички и рисунки. Дано бойците на този фронт разкажат догодина как Дядо Мраз беше измислен в СССР и как ни го наложиха, за да изгони от България онези традиции във връзка с Рождество Христово, за които талантливите автори жалят днес. 

Като става дума за “Труд” и онагледяване, услужливият бивш официоз на ГЕРБ не пропуска да отрази виртуалната изява на вожда на партията. Пуснал си е снимка във фейсбук с внучетата, на която дефилира с матреничка на китката си. Рождество Христово е и “Труд” държи да отрази Неотразимия християнин. Не бих придирял, за червеното-бяло конче ако самият той не се правеше на по-православен от патриарха. Вчера се кандидатира за “светец” ( в случай, че бъде арестуван), а днес ни се явява с мартенски ( езически) символ на най-светлия празник за християните.

Честито Рождество  Христово на всички свободолюбиви българи! Да си пожелаем на днешния ден ново начало и прелом в търсенето и отстояването на истината!  

16 мнения за “Някои куриози от коледните медийни коловози”

 1. Жоро, благодаря за прекрасната история “Коледната Мери”!
  Бъди здрав и щастлив!

 2. Боян Саръев е бивш щатен офицер от ДС/майор/,така че не можем да очакваме друго отношение.А в новините показаха алпинисти-Дядо Коледовци,раздаващи подаръци на болни деца чрез Снежанка/не беше уточнено от каква националност е/Здраве и късмет за цялата ни аудитория.

 3. Честито Рождество Христово! Здраве, благоденствие и любов за всички!

 4. Дали това което представят е- vestnik и „Труд“ по отношение на КОЛЕДА е неграмотност и слабоумие от една страна или политическа сервилност към русия от друга, или двете заедно, преценете сами на база по-долните неоспорими факти:

  САЩ е страна на 250 (ДВЕСТА ПЕТДЕСЕТ) ГОДИНИ. БЪЛГАРИТЕ празнуват КОЛЕДА (Тогава се ражда отново Слънцето (Митра), дарявайки с живот всички живи същества) най-малко от 2000 (ДВЕ ХИЛЯДИ) ГОДИНИ. Именно затова КОЛЕДА съвпада с периода на зимното слънцестоене. Това е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници на БЪЛГАРИТЕ…………………………

 5. …………………………И още нещо във Възрожденската ни литературата се споменава, че името БЪЛГАРИ е дадено/произлиза от името на сина на КОЛЕДА-БОЛГ. През 334г. християнската църква обявява КОЛЕДА за РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, а Христос е обявен за .lux mundi.
  И още нещо. Във Възрожденската ни се споменава, че името БЪЛГАРИ е дадено/произлиза от сина на КОЛЕДА-БОЛГ. Така че:

  ЧЕСТИТА КОЛЕДА и ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 6. Отишъл си е Дезмонд Туту, да почива в мир.
  Докато световните информационни сайтове и агенции са отразили новината като водеща, в българските такива тя почти не присъства. Ако се информираш само от български дори няма да разбереш за случката.
  За мен това е признак че България не е част от глобалното село.
  А и че българите като цяло са расисти.
  А и че не им пука за правата на онеправдани (малцинства или не).. Стига да не става въпрос за правата на българите в Македония разбира се.
  Представям си гримасите с които главни редактори са прогонили мисълта водещата новина и снимка по “светлите християнски празници” да бъде за един черен лидер от Южна Африка.

 7. “Tutu campaigned internationally for human rights, especially LGBT rights and same-sex marriage.

  “I would not worship a God who is homophobic and that is how deeply I feel about this,” he said in 2013, launching a campaign for LGBT rights in Cape Town. “I would refuse to go to a homophobic heaven. No, I would say, ‘Sorry, I would much rather go to the other place.’””

  https://apnews.com/article/africa-religion-cape-town-johannesburg-race-and-ethnicity-a0cec6cddaa5cf2a996df8550a72479c

  ОК, разбрах защо.. мдаа, “традиционните християнски ценности” които са ни закотвили стабилно до матушка.. Всичко си идва на мястото относно медиите..

  Когато им изнася разбира се, тези същите медии ще питат “загрижено” – “А вие защо биете н…”

 8. До tervel.

  Аз пък съм чувала, че името България идва от Вълкария – земя на вълци. И се питам – кога станахме такива овце?

  Долу МОЧА!
  Бог да пази България!

 9. Към Иванка:
  Ако сте БЪЛГАРКА пазете и защитавайте БЪЛГАРСКОТО ИМЕ. ТО е свято. Не го замърсявайте: „И се питам – кога станахме такива овце?“

 10. Саксийни изводи на един саксиен мислител- саксия №1, направени на база 112 място на България по свобода на словото:

  – „България не е част от глобалното село.“
  – „…българите като цяло са расисти. А и че не им пука за правата на онеправдани“

 11. Tervel ти имаш ли спирачки? Разбирам че ние Българите сме някакви супер юнаци ама все пак Коледа или Рождество Христово е Празнуване идването на Вселенския Бог Исус и това няма нищо общо с името и традициите на българите от преди година номер 1. Ние хората винаги сме били лицемери. И днес много от нас казват Коледа Коледа а не споменават Рожденика все едно Той не съществува. И това е една голяма много голяма типично човешка глупост. Все едно ти да имаш РД и твоите приятели да ти дойдат на гости обаче никой да не ти каже Поздрави да си Жив и Здрав а само да питат за тортата уискито и мацките без дори да те забелязват. Това не е ли Нахалство и Безочие??? Добре че Бог Христос е безкрайно добра и благородна душа и ни познава добре. Това е добре но ти би ли огорчил толкова Благороден Господин ако го съзнаваше??

 12. Към Petyr:
  Не на мен, а на вас са необходими спирачки, за да овладеeте бурния си неадекватен патос. Успокойте се и четете. Четете за БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ, за БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР, за БЪЛГАРИТЕ. Да сте чували нещо за КОЛЕДАРИ? И не изопачавайте казаното от мен. Аз почетох всички БЪЛГАРИ, и никого не огорчих като поздравих с:

  ЧЕСТИТА КОЛЕДА и ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 13. Тервел а какви са тези внушения за Коледа??? Обичайна практика е старите традиции да се заменят с Християнски, за по-лесно преминаване към новата религия. Християнството няма нищо общо със старите езически ритуали на траките и българите. Интелигентния човек трябва да може да прави разлика. Случайно идва ли ти на ум че Исус се ражда много по-късно в Израел и не е Българин, колкото и на нас да ни се иска да се изкараме богопомазани. Изобщо нещо чел ли си за Ангелската Ерархия ?? За Йоан Кръстител чел ли си нещо? Той е най-високия от човешкото ниво а не българите. Знам много ти се иска да се гордееш със нацията си обаче проблема е че от самоизяждане и злоба, стигнахме до обратната откачена идея да се самовеличаем. А колко по-нормално би било просто да се уважаваме и обичаме както ни учи Истинския Учител – Бог Исус. Наричанията по Коледа не са Християнски. Христос казва, че трябва да се откажем от земното богатство за да се Спасим. Ако се беше потрудил да не залиташ толкова по Календари, Коледари и прочие а по Евангелията на Апостолите, щеше да знаеш смисъла на Спасението. Бог Исус дойде за да сложи край на Коледа и да засее семето на Божието Царство в сърцето ни ( духът ни). Защото Божието Царство е нашата истинска Родина. Там няма българи, турци, руснаци, извънземни, американци и т.н. Там никой не изяжда никой. Сложи си това в Ума, за да Пораснеш. Коледуването не е лошо но е ниско ниво. За да се Спасим ако го искаме, трябва да погледнем нагоре към Небесата и да заобичаме Единствения който ни е Създал. В неговия свят всичко е различно. Там нашите природни закони не важат. Нашия самоизяждащ се свят е създаден за наказание и съдба, която споделяме с Падналите Ангели, завидяли на Господ и съблазнили човешкото ниво да ги следва. Затова ние сме затворени буквално в този Космос да си живеем заедно и дастрадаме заедно. Господ Христос Спасителя, дойде пратен от Любящия ни Баща за да ни даде още един шанс. Коледувай и Българей колкото искаш, обаче не забравяй че Нашия Татко иска да се върнем при него само че по честен начин. Пътят се нарича Господ Исус. Той единствен има Право да ни Помилва.

 14. Християнството произлиза от източните религии. Известно ли ви е откъде то взема кръста-този символ на християнството? Известно ли ви е, че на печата на езичникът Кан Тервел е нанесен кръстовиден текст, който гласи: „Богородице, помагай на Тервел кесаря“, ако се съмнявате можете да отидете до Дъмбартън Оукс. Известно ли ви е, че при сключването на 30годишния мирен договор с България християнинът Лъв V след като си полага подписа извършва серия езически обичаи? Известно ли ви е защо до 13-14 век българите използват раздвоения кръст? Известно ли ви е, че ако християнството не беше дублирало езичните празници на народите никога нямаше да се появи. Затова те трябва да се УВАЖАВАТ, а не да се отричат…………………..

 15. …………..Не вярвам на нито една от думите ви от християнската ви лицемерна логорея. Не вярвам на любовта ви към Бог, но съм убеден, че чрез лицемерната си любов към него целите хората да загубят корените си. Вашето християнство си е чиста проба комунизъм: „Бог Исус дойде за да сложи край на Коледа „. Аз съм християнин и вярвам че Христос направлява моята любов към Родината ми България, и празниците на Българския род.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.