Руският газов шантаж на Европа ще има съдбата на съветската блокада на Западен Берлин

Ако има водеща световна новина през последните няколко дни на традиционното за християнския свят коледно затишие, това определено е завоят на американските танкери с втечнен газ  от техните азиатски дестинации към Европа, засегната от безпрецедентен скок в цената синьото гориво. Към този момент 50 грамадни морски чудовища с втечнен американски газ наближават европейските брегове и най-вероятно някои вече са акостирали.

 

 

 

 

На пресконференцията си в края на годината Путин обвини за кризата спекулантите на борсите и отрече Русия да шантажира Европа с доставките на газ, но истината е съвсем друга. Казано накратко, тя е следната.

Цените на газа се вдигнаха най-напред в Азия. Последваха ги цените в Европа, но вместо руската “Газпром” да се възползва от пазарната възможност внезапно реши да не запълва газохранилищата си в в Европа, предимно в Германия и Австрия – противно на практиката си да го прави всяка година по това време. Собствените хранилища в Германия са с пълни обеми, но дългогодишната политика на Берлин да прави отстъпки на Русия по политически причини изправи германците пред свършения факт, че 20 на сто от тези хранилища са в ръцете на “Газпром”, чийто неочакван отказ да ги запълни повлече цените нагоре.

 

Нещо повече, по същото време “Газпром” обяви, че в разрез с досегашната си практика няма да сключва спотови сделки ( т.е. сделки с реално налични количества) на борсата не само за последното тримесечие на годината, но и за цялата следваща 2022-ра. Това наля допълнително масло в огъня, край който наистина се настаниха да се погреят спекулантите с фючърсните предложение на хартия на фиктивни, но влияещи на пазара цени от близо 700 пъти по-високи стойности.

Едновременно с това “Газпром” обяви, че намалява повече от наполовина количествата газ по украинския транзитен за Европа газопровод.  Нарушение? Формално не, но само в случай, че липсващите количества бяха компенсирани от обичайните за сезона спотови сделки, от който “Газпром” едностранно се отказа.

На новата борса в Германия, открита преди 2 месеца, само 20 процента от търговците предлагат реални количества, а останалите 80 на сто са спекулантите, за които така манипулативно говори Путин, сякаш тяхната игра не бе поощрена от серията от действия на “Газпром”.

И за да стане още по-ясно, че това е руски официално дирижиран шантаж, Путин лично предложи на всеослушание увеличение на руските доставки за Европа, но при условие това да стане чрез недовършения все още газопровод “ Северен поток 2” , който отговорните за лицензирането му германски власти отказаха да легитимират.

Това е схематично историята на руския газов шантаж. Схемата му обаче не отчете една “малка подробност”- намесата на американската конкуренция. Германското издание “Ди Велт” я оприличи на кавалерията, която винаги спасява обградените ( от червенокожите) заселници в Америка, но на мен ми се струва, че има по-актуална аналогия от по-близката история.

При целия пазарен интерес на американците да спечелят от по-високите цени в Европа спрямо Азия те като че ли се връщат и в ролята на спасители към времето на съветската блокада на Западен Берлин. Хранилищата на газ, собственост на европейските държави, са запълнени до край (например в страни като Великобритания и Испания те са 100 процента пълни).  Но примерът как икономическо джудже Русия може да предизвика ценово цунами чрез своя дял в тяхното подсигуряване за зимата навява спомени от студената война, както и за това как приключи тя.

Някой да има съмнение, че с газовия шантаж на Москва ще се случи същото, както със съветската блокада на Западен Берлин?

Путин отново направи заявка, която цели да вгорчи живота на западните страни, но постигна обратното: консолидира ги на икономическия фронт и на попрището на солидарността така, както агресията му срещу Украйна се превърна в обединителен фактор за западните демокрации на терена на международната сигурност.

 

 

 

 

 

 

 

 

16 мнения за “Руският газов шантаж на Европа ще има съдбата на съветската блокада на Западен Берлин”

 1. А бе, хора, защо не казвате, че Борисов бил за разполагането на натовски войници в България? (извинявам се, ако съм пропуснал)
  Както е тръгнало, в следващото интервю ще предложи и МОЧА да се бастиса. Дето се вика, Цветанов дойде при нас, да се готви Борисов.
  Макар идеята му, че ако имаш транзитен газопровод не си мишена, е по банкянски наивна (на Украйна това не ѝ помогна), ако се беше сетил да каже, че с този газопровод можем да шантажираме Путин (а си нападнАл Украйна, а сме ти врътнАли кранчето), щях да го призная ако не за изпечен геополитик, то за изпечен демагог…
  Преди време, когато разправях, че руските бежанци не са опасни, защото член пети ни пази, приех за удачна шега репликата “а кой ще поиска прилагането му?”. Сега не бих се обзаложил, че генералите няма да кажат, че активирането на чл. 5 заради окупирането на Варна само би ескалирало ненужно напрежението и че преговорите са най-подходящият начин за решаването на споровете между два братски (и православни, ще добави Йотова) народа….

 2. Кадафи и Садам Хюсеин увиснаха на въжето за подобни своеволия, а Путин ?

 3. Дано газовият шантаж на руската мечка свърши като блокадата на Западен Берлин – безславно и жалко! И дано САЩ спасят Европа по същия славен начин! А също така – дано не ни изоставят в борбата ни срещу невежествените мутри!

 4. @M Georgiev,
  и на Путин ще му дойде времето. Споко!
  Предполагам Амитата ще въоръжат и обучат украинците с оръжия за вътрешен бой, такива каквито използваха при разбиването на Вагнеровците в Сирия. Тогава всяка една нощ и всеки един ден ще ги трепят като досадни мухи. Крантавият кон ще приха, „их там неть“ а конвоите с продоволствията на обратен тур ще пренасят ковчези. Тогава ще се случи една реакция подобна на тази при семействата на подводничарите от Курск. Достатъчно е една подобна вълна на негодувание и много заблудени тъпи глави взимащи парите за наемници, ще разберат, че ги използват. Запада трябва само да въведе санкции с които да обезценени рублата, та с нея почти нищо да не могат да купят…

 5. На никого не пожелавам да има война. Тя носи нещастие само за народа а тези, които я палят живеят още по-добре. Щатите допуснаха Боклук като Ердогат да вземе властта и с това засилиха Руското влияние в Черно море и в Европа. Не знам Русия колко е Джудже но знам че може да купи почти всеки, който може да се продаде. Путин няма да падне като Садам и Кадафи, защото не е като тях. Него почти никой не го познава и е ужасно глупаво да бъде подценяван. Ръста му на Лилипут е обратнопропорционален на злобата му и тъмната му сила.

 6. САЩ от години се опитват да пробият на газовия пазар на ЕС.
  И не можеха, понеже Раззия продаваше по-изгодно (тук Бългаиря, както и за много други неща, е пълно излкючение), а Германия не желаеше. Без да анализирам причините за, според мен, продажната роля на Германия, че посоча факта, че Северен пАток 2 е “рожба” на тия два фактора.
  И сега Путлер “направи пробив” – силом обърна погледа на ЕС към американския газ, и пак както преди,в ущърб на Раззия.
  Вова като рие и на гърба му пада.

  Междувременно, поредната безсмислица от Германия:
  ” Германското енергийно министерство заяви днес, че Москва изпълнява дългосрочните си договори и “няма признаци да се блокира снабдяването””.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/12/26/4297754_gazprom_otreche_da_ogranichava_dostavkite_na_priroden/?ref=home_NaiNovoto

  Значи – “доковорите се изпълняват”, пък цената скача до небесата, докато Путлер трупа войски до Украйна. И как става това?
  “Коледно чудо” – бих казал.
  Ако след 12 години германска подкрепа за простата СИКаджиска Мутра не сте престанали да уважавате германските политици, днес може вече да спрете.

 7. https://faktor.bg/bg/articles/kadirov-putin-nyama-da-dopusne-zapadni-voenni-bazi-v-ukrayna

  ТАСС–Фактор.
  Кадиров
  “…След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. …”
  Даже няма кавички на “държавния преврат”…
  Ех Пламене, Пламене….

  ————
  Поздрави, SMS!
  Старата година още не е свършила, но е ясно, че и през Новата ще е като през старата…

 8. Руснаците не разбират пазарната икономика. Те са свикнали всичко да се случва под техния диктат. Ето защо са обречени. Путин да прочете “Богатството на народите” на Адам Смит.

 9. “…и на Путин ще му дойде времето. Споко!”

  Това яма да реши въпроса – на русията трябва да и дойде времето!

 10. Сланчицето засияло и пукнала пролетта. Вовка си обува ботушките да излиза навън. Мама казала: “Навън е хубаво времето. Вече няма кал”. А Вовка отвърнал: “Аз ще намеря”.

 11. @Българин 🙂

  Кирил Петков трябваше ВЕДНАГА да уволни военния министър Янев, след “личния” му пост, но не събра кураж и жертвоготовност да го направи. Така отмиля на много българи и създаде опасност за изпълнението на програмата на правителствто си. Сега проксито (машата на Радев) в качеството си на военен министър, ще продължи да му създава сериозни лични имиджови проблеми, ще саботира сигурността на България, създавайни опасност за изключване на държавата ни от защитния щит на НАТО и превръщайки я целенасочено в беззащитна плячка на руския окупатор, който скоростно ще ни вкара отново в Евразийския си концлагер. Оставянето на Янев на министерския му пост, въпреки държавната му измяна, е ПЪРВИ АВТОГОЛ, който си вкара премиерът Петков. ВТОРИЯТ сигурно ще бъде отказ от разполагането на натовски воиски в България с мъгляви обещания за построяването на инфраструктура с “двойно” предназначение (още един мост на Дунав), ТРЕТИЯТ- отлагането на влизането ни в Еврозоната с “основателни” причини.
  Следва ДИСКВАЛИФИКАЦИЯ вероятно някъде през пролетта.
  Жалко за надеждите ни !

 12. @sms

  Ами да, трябваше!
  Ако имаше ПП 30%, а ДБ 12-15% на изборите!
  Ама с тия два спънати крака (в четириногата коалиция)…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.