Путин върви по стъпките на Сталин не само у дома, но и на Балканите

 

 

 

 

 

Една манипулация работи на пълни обороти. Тук и днес, но в полза на вчерашното статукво с надежда за неговото повторение в близкото бъдеще.

Опечалените страдалци по доброто старо ( като за тях ) минало от времето на санкционираното от лошите американци статукво у нас нападат прозападните настроения в България с източния аргумент, според който присъединяването на западните ни съседи към ЕС въпреки “нашето вето” е най-голямото национално предателство . Стрелят  на източния фронт от замаскираните си руски позиции с подобни обвинения.

“Нашето вето” вече звучи като термин и под клавиатурата на най-върлите проруски коментатори тук. Като Волгин, прегърнал ветото на ГЕРБ и патриотарите като свое . Яростта на защитата на крепостта на ветото, наложено от техния др. Бойко Методиевич, нараства в унисон с все по-разюзданите усилия на Русия да поддържа караницата между Скопие и София. Само и само да няма още една държав(иц)а, която да избяга от опеката на Кремъл ( и от нейния местен надзирател Сърбия, шампион по запасяване с руски оръжия на континента, обслужен стратегически от предишното българско правителство с транзитния руски газов руски “Турски поток”).

Нека приложим метода за преценка кой кой е в картинката, прилаган от привържениците на тезата, че противниците на старото статукво почервеняват като се съюзяват с ретоградните сили от миналото, участвайки в едно правителство с подкрепата на безспорно путнофилската БСП. Според тази методика, подкрепящите промяната у нас са предатели. Вкупом. Вижте с кого сте заедно, обвиняват тържествуващо пазителите на старото статукво, някои от които все още се правят на независими.

Добре. Нека погледнем тогава кой все по-гласовито аплодира “нашето вето” на пътя на Северна Македония с позоваване на исторически причини.  Коя партия прегърна “нашето вето” като своя основна “червена линия” , ако не БСП? Щом ще съдим по горния критерий, значи всеки, кой се е съюзил с тази путинофилска партия в един окоп по този признак, е червен. Или поне розов. ГЕРБ нямаха нищо против да се равняват по червените по въпроса за Истанбулската конвенция, а след това върнаха услугата с “нашето вето”, за което пък се закачи (национал)социалистическата партия, чийто лидер Нинова се родее с шефа на ГЕРБ и по преклонение пред паметника на диктатора Живков. Халваджията за бозаджията…

Трябва да си повече заслепен от воините на Самуил, за да не виждаш, че става дума за подла византийска игра на Третия Рим, за какъвто се е самоназначил двуглавият  шизофреничен руски орел ( наистина византийски, но откраднат от хералдиката на Източната римска империя) . От една страна грабливата московска птица ръчка своите пиленца у нас да писукат срещу излитането от сръбското русофилско гнездо на македонския сокол ( който морен пие вода на Вардаро) , а от друга – подхвърля кърваво пропагандно месо на българомразието в Скопие, отгледано от Белград и поощрявано все повече от Москва. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ruskoto-posolstvo-opitva-da-zamazhe-gafa-sas-skandalniya-film-za-rodinata-na-slavyanskata-pismenost-slavyanstvoto-i-moskva

Не ви ли се вижда симптоматично, че най яростните агитатори в полза на отстояването на “нашето вето” са тъмно червените? Споменатият по-горе техен говорител в БНР обяснява от държавната трибуна, че не ние, а македонците искат да влизат в ЕС, поради което можем да чакаме 30 години като гърците докато Скопие ни изпълни условията. Т.е. няма такова нещо като български интерес от присъединяване на Северна Македония към съюза – твърдение, зад което прозира носталгията към един друг съюз ( “нерушимы”!) , който създаде по времето на Сталин схизмата по разделителната линия България-Македония за собствена имперска употреба. Путин, който възражда сталинизма днес, направи още една стъпка в тази посока като активира стария разлом на Балканите с помощта на наличните русоробски инструменти.

 

 

 

 

   

22 мнения за “Путин върви по стъпките на Сталин не само у дома, но и на Балканите”

 1. ГЕРБ и БСП са двата отбора на БКП. ПП е третият..

 2. Не мога да добавя нищо по-ясно и по-точно от казаното по-горе.

 3. Поправка: Не мога да добавя нищо по-ясно и по-точно от казаното от Иво Инджев.

 4. Съгласен съм с Иво.
  За БКП на Нинова и ГЕРБавите на Сикаджията е ясно, но май не за всички бе очевидно, че МВРО-та от двете страни си “подаваха топката”.
  Точно да се отпушат нещата и , а “изненада”, западното пали българско знаме, а източното, “странно как” веднага научава и рев – “вето”. А Мутрата изпълнява – “за да не дразним Путин”, очевидно.
  С отломпи от миналото, висящи на врата и на България и на Македония лесен изход няма.

  Да видим как ще подходят от ПП.
  Очаквам тук, както и по темата НАТО, да им тежи “наследството” на Радев, ни имам надежда.
  И, за разлика от някой други, няма да “хвъля камък” по ПП преди да видя.

 5. Пълна и безусловна подкрепа за Македония и приемането й в ЕС . Срок – вчера .

  Това е българският интерес – обратното , включително и протакането е слугуване на московските пъклени антибългарски планове . За всичко останало може да се говори (ясно е , че няма да се реши) в преговорния процес и дълго след това . Даже приказките според мен са излишни .

  Давам пример с отношенията между турците и нас . Какво правиха те – търпяха и чакаха . И като отворихме границата и започна свободно пътуване и в двете посоки , нещата бавно но сигурно взеха да си идват на мястото . Пустите му турци , вместо да ни резнат гърлото като сме им отишли на крака , те пък да не повяряаш – “комшу”,”аркадаш” , чай от заведението за десерт и какви ли не още приятни изненади , каквито родната действителност не само не предлагаше , ами още не е и почнала (ако съдим по оня пишман каратист управител , нападнал атрактивно една жена във фоайето на черноморски хотел или юнакът от Дунав мост , дето неистово държеше да получи таксата (си) в брой , най-вероятно срещу билет за баня , и такива куриози сме виждали).
  А след екскурзиите и почивките се разщъкаха и търговците , след тях тръгна всякакъв народ , говорещ или незнаещ дори дума турски – от доста време това не създава затруднения в Одрин и пограничните райони . В последните месеци и дни рухването на турската лира предизвиква върхове в броя на посещенията на българи , решили да потърсят друга пресечна точка на кривите на цена и качество .

  Ей в такъв дух трябва да се развива отношението ни към Македония . Трябва да покажем и да доказваме , че уважаваме тези хора , държавата , самоопределението и езика им . Трябваше . Резултатът ще(ше да) дойде много по-бързо , отколкото нашия случай с Турция .
  Още повече , че нивото на антисъседско “подковаване” в Македония не може да се сравнява с нашето до 89г. Поне по продължителност . Не че подценявам старанието в прилагането на терор от сърбите , но все пак тяхната задача беше непостижима в пълен обем заради почти общия език на народите , които се опитваха (и продължават) да скарат . Особено без съдействие от българска страна , продължаващо и до този момент , за съжаление .
  Да не говорим , че нас ни “почваха” от почти бебешка възраст с антитурска пропаганда на “историческа” основа . Не веднъж в детската градина (седмична) съм се будил потен от сън , преследван от кръвожадни турци с фесове и ятагани , понякога успешно , ако не се събудя навреме … Толкова детайлно си го представях , щото си мислех че така е приключил предишният ми живот и сънят всъщност е спомен . Очевидно лелките и другарките по онова време добре са си вършили работата .

  Но както и да са я вършили някога , “плодовете” на усилията им могат да изфирясат за две-три петилетки , в национален мащаб . Българо-турският опит далеч не е уникален . Напротив , универсален е . И естествен .

  А ние имаме благоприятни обстоятелства (каквито другите нямат) в отношенията с македонците , които могат да съкратят чувствително срока на гадност на сто годишната антибългарска истерия . Достатъчно е България да се управлява от български патриоти , не от други . Не е нужно да откриваме топлата вода .

  Затова си позволявам да повторя , в обратен ред .

  БЕЗУСЛОВНА и ПЪЛНА подкрепа за еврочленството на Македония . Нашият интерес .

  Ще ми се да го чуя по телевизора от смели политици , ама …

 6. сеедно,

  Напълихте ми душата с този пост за което много благодаря!
  Абсолютно сте прав и това е което аз винаги съм мислил.
  Нищо няма да бъде постигнато с тези преговори с които някой си мисли че ще променим нещо у македонците.
  Ефектът ще бъде отрицателен и самите македонци дълго време ще помнят как българите са се правили на интересни и са се запъвали като магаре на мост.
  Но както казахте, цялата дандания върши работа единствено на Путя и слугите му..

 7. Не, не съм съгласен напълно със сеедно. Подкрепа пълна ДА, но безусловна НЕ. И тука не става въпрос, че в РСМ ни смятат за фашисти. Въпросът ми е, дали Българите са равнопоставени на етносите вписани в Конституцията на РСМ. Гриките водиха 20 години преговори само за една топонимия , добре че нямаха претенции за етноса си. Да, протакането на преговорите с РСМ със сигурност забавя изхвърлянето на русия от Балканският полуостров, но това не трябва в никакъв случай да бъде за сметка на равнопоставимостта на Българите с другите в РСМ.

 8. @сеедно
  29.12.2021 в 17:11

  БЛАГОДАРЯ за коментара и емоцията в него!

  И от мен

 9. към Георги Харизанов:

  Пропускате ДПС и се нахвърляте върху ПП. За мен това има само едно тълкувание, и то съвсем не е във Ваша полза!

 10. Тодор,

  ДПС е малкият помощник. Предателсвата се вършат от главните отбори на БКП.

  Относно Македония – приемането им в ЕС и обвързването им с техните закони са най-добрият гарант за правата на малцинствата там. Доковорите между България и Македония не струват и хартията на която са писани. Това че Каракачанов зададе посоката, Тиквата не възрази и Радев продължи само потвърждава кой стои зад скандалите с Македония – Путя!!

 11. ШАПО, @сеедно!!!

  Каквито и да са раните от миналото, те не могат да бъдат излекувани с допълнителни рани!
  Не знам дали само на мен ми прави впечатление тона и естеството на българската съпротива за влизане на РСМ в ЕС, но този тон е шовинистичен, възродителски, нехуманен. Шкембе войвода си позволява назидателен тон, но забравя, че годината не е 1968-1972, или 1983-1985, и македонците не са му помаците, или турците да няма къде да мърдат! Тези мурафети минаваха, когато бяхме в затвора, наричан от благоприличие НРБ. Безспорно влизането на комшиите в ЕС ще има икономическа изгода, но за мен тя не е толкова важна. За мен е важно да покажем добра воля пред целия свят и това ще бъде първата стъпка към лечението на историческите травми, които без съмнение съществуват и от двете страни. За шкембе войвода ще има негативен ефект, защото ще му секне алъш-вериша с паспортите, но съм сигурен, че путиссимо ще го обезщети с рубли! Пък и нека да пости малко, ще му е от полза да смъкне малко големия търбух!!!!

 12. Браво, и за Шумаров!

  Със сигурност приемането на РСМ в ЕС ще извади още един отровен змийски зъб на кремълската змия, свита на кълбо на Балканите (нейде около Београд)!

  Който разбрал – разбрал!

 13. Да обаче приемането на нови членове на ЕС с компромиси се видя, че не работи с други балкански държави. А Македония има кусури подобни на българските с върховенството на правото. Както добре знаем в Москва потриват ръце всеки път като в ЕС се появят искри между евро-членките. С Брекзит за кратко Волга побеля от телесни течности, да ме прощавате за вулгарността.

 14. Благодаря за подкрепата , приятели (макар и непознати) и за добрите думи !

  Всъщност бях доста разточителен , защото почти всичко което написах може да се събере в само в три думи и нещо – една българска и не само , може би балканска народна мъдрост .

  Насила хубост не става .

  Относно резервите на Тервел към отказа от претенции за българско малцинство .
  Тия претенции възникнаха за една нощ след едно задно салто , което българската страна изпълни със завидна байбойкова лекота като преобърна позицията си точно на 180 градуса .
  От “македонците са българи” – до “българите – малцинство” . Че и обясняваме колко лесно щяло било да стане – викате заседание , сички дигат ръка и готово . Се едно нашият парламент да събере конституционно мнозинство .
  Очевидно целта е протакане . А то обслужва чужди не , ами вражески интереси .

  И още , влизането на РСМ в ЕС моментално ще превърне северната й граница във външна граница на съюза . Тогава ще дойде и редът на осми коридор , който да свърже новите членове . Ще имаме и мощен ортак , казват че дори Аллах ще удари едно рамо с Ердогана (не е много християнско , но той е мюсюлманин , аз – комсомолец) .
  Нашата задача е да сме добронамерен съсед , готов за помощ и съдействие , без опити за намеса в ничие самоопределение . В крайна сметка човешките права са по-защитени в Европейския съюз , отколкото извън него .

  Затова – безусловна подкрепа . А пълна значи да поемем и инициатива , например ако заседанието на ЕК е насрочено за следващия месец , ние да настояваме за следващата седмица а при възможност за понеделника на следващата седмица .

  Дано хората във властта проявят характер и вземат правилните решения .
  Дори да се наложи да го изиграят “притиснати”.

  Г-н Инджев , благодаря и на Вас за ситната цедка на блога , вероятно пълна с крясъци на настървени “патриоти” със специфичен изказ , които благосклонно ни спестявате !

 15. Към сеедно: „От “македонците са българи” – до “българите – малцинство”

  И през ум не ми е минавало това. Става въпрос за правата на човек, за правата на Българите извън България. Аз бях в Бесарабия и видях какво струва на Българите, ако откажат да приемат, че са руски граждани и отстояват Българщината. Струва ми се, че същото става и РСМ.

 16. tervel

  Предполагам , че гововрите за Молдова , защото в Украйна си имат организация с шеф отявлен русофилец , явно изтърсак от съветско време .

  Прев сте , че подобно е положението и в РСМ и западните покрайнини .

  А аз съм прав , че най-сигурна защита на всякакви права осигурява ЕС .

 17. Към сеедно:
  Съгласен! Сурва година! Здраве и дълголетие!

 18. Казуса с членството на Македония в ЕС и българската съпротива е много тъжен за мен.
  Ето Слави Трифонов днес хвърля нова провокация която ни отдалечава от решението.
  Тъжен е защото именно ние, българите, трябваше да сме техните адвокати пред ЕС и да настояваме за по-ускорен процес (както сеедно отбеляза) в приемането им.
  Вместо това сме се превърнали в едно намръщено и заядливо старче което не знае какво иска.
  Ако България наистина мисли че, там има българи чиито интереси трябва да бъдат защитавани то най-доброто което може да направи е да настоява за незабавното приемане на Северна Македония в най-хуманният и проспериращ съюз на планетата, точка!
  Тъжно е да се наблюдава как тон в цялата тази срамна история зададе руското мекере Каракачанов.
  Но нека не забравяме че това стана и със съгласието на жълтурестият.
  Сега след като тези двамата вкараха страната в един глух коловоз излизането от него ще бъде много трудно.
  Ако съдя по форумите много българи като че ли изпитват приповдигнато самочувствие и значимост породени от официалната позиция.
  И не осъзнават колко вредни последици тази позиция носи в дългосрочен план.
  За жалост наблюдавам това нездравословно залитане дори и във форумите на по-прогресивните сайтове. Напомня ми ситуацията с гейовете, ромите, бежанците. Явно към тези групи ще трябва да добавим и македонците.
  Ако има политик с топки който реши да заеме позицията която доста форумци тук споделяме срещу него ще се отприщи сериозна вълна на недоволство породена от действията и внушенията на националните предатели Борисов и Каракачанов.
  Политиците с топки по принцип не се притесняват от подобни вълни понеже действат с убеждение и принципност. Да видим има ли такъв в България.
  А е и крайно наложително горната позиция да започне да се чува от все повече анализатори и подобни по медиите. Тя е единствената протиовоотрова срещу сътвореното от тези които се изживяваха като носители на европейското..

 19. Какъв ще е ефектът от изявлението на Слави? Мисля че ще забави влизането на С Македония в ЕС и падането на Американските визи за българите – браво Слави, заработи си рублите!

 20. От това изявление и всякакви други бъдещи на Шута , (и не Слави, по-скоро руско мекере както го определиха тук) и ИТН, нищо няма да последва, защото и Шута и ИТН са вече само тара. Подобно на СДС с техния отчайващ опит за оцеляване “Премахване на ПСА“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.