Русия и Украйна били един народ, твърди Путин – значи насъсква армията срещу народа си

Най-обсъжданата международна тема в навечерието на новата 2022 година е струпването на руски войски по границата с Украйна и напрежението не само между двете държави, но също между Русия и Запада, предизвикано от опасността от голяма война в центъра на Европа. Подготовката на пропагандно ниво за покачването на това напрежение се води под личното командване на Путин, който дава тон на твърденията, че нямало разлика между руския и украинския народ.

Ами ако руските военни вземат, че повярват? Ще стрелят ли те срещу собствения си народ?

В съветската история има прецедент в това отношение.

 

На 2 юни 1962 година командирът на танковете, изпратени да смажат бунт на работници в южния съветски град Новочеркаск, отказва да изпълни заповедта. Това е генерал Матвей Шопошников ( на снимката ), прославил се през войната като герой. Отказът му да открие огън по работниците, протестиращите срещу лошите условия на труд и живот, липсата на елементарни хранителни стоки и повишаването на цените на млякото и месото го изхвърля от системата. Първо го изключват от партията, което в онези години е като да изгонят човек по бельо на улицата при минусови температури. После го осъждат – все неща, които е очаквал да му се случат. Години по-късно, когато го реабилитират в края на 80-те години, в едно интервю го питат какво щеше да стане, ако беше изпълнил заповедта. Отговаря лаконично: “щяха да загинат хиляди”. https://bg.rbth.com/history/334197-sssr-kurvava-nedelya

 

 

 

 

 

 

По официални данни загиналите работници в тази конфронтация са 24 ( или 26 по други данни), а разстреляните бунтари са 7. Шапошников обаче не само предотвратява истинска голяма касапница, но дава пример, който в Русия и в Кремъл се помни добре – самият Путин положи цветя на гроба на народния герой, починал през 1994 година.

Та въпросът ми е: щом двата народа са толкова братски, че чак няма разлика между тях, срещу кого насъсква Путин струпаните на украинската граница 150 000 военни, чиято мобилизация не отговаря по своя мащаб на лъжата, че ставало дума за “тактическо съсредоточаване” в случай на украинско нападение?

Никой не знае, дали в Русия ще се намерят достойни военни днес, които да откажат да стрелят срещу братята си – дори и в шизофреничната ситуация, когато от една страна в Москва представят украинците като “фашисти”, а от друга се опитват да ги приласкаят като свои кръвни роднини. Но подвигът на Шапошников със сигурност тревожи лицемерите в Кремъл по въпроса за мотивацията на руските военни да воюват срещу довчерашните си съветски съотечественици.

12 мнения за “Русия и Украйна били един народ, твърди Путин – значи насъсква армията срещу народа си”

 1. “Ukraine and the future of Europe”
  https://www.youtube.com/watch?v=Pz2O5ivT-qM

  Струва си да се изслуша какво говори един историк за Украйна – Timothy Snyder. И не само за Украйна, ами и за други за други неща, които стават днес. Имам от него една малка книжка вкъщи – “On Tyranny” – намирам я великолепна – поуките от истороята и как да се предпазим от грешки.
  ……
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.

 2. Най-потрисащото в случая е, че за много украински и руски граждани е фактически вярно, че те са “една кръв”. Милиони имат поне една баба или дядо от “другите”. Поне една / един!
  И за много от тях, случилото се след окупацията на Крим и агресията в Донецк и Луганс е лична трагедия, защото са заставени да “избират какви са”.
  И колко жесток е контрастът със съвременна Европа, където след столетия на братоубийства, буквално и преносно, децата от смесени бракове вече са точно толкова “родни”, колкото и другите.
  Ценностите на Европейски съюз, срещу “величието на” “Руски свят”.

 3. Войската в днешна Раша стреля за пари, а не за идеи!! Там вече няма “герои”, уви… Ще стрелят без да се замислят и за милисекунда срещу всеки, който им бъде посочен от плащащите!!

 4. Историческата справедливост изисква под егидата на НАТО и САЩ и ЕС в Централна Европа да бъде възстановена Австро-Унгарската държава, за да стабилизира своите територии отпреди несправедливото й терминиране за сметка на разбойническа Сърбия след ПСВ. Австро-Унгария беше ранен пример на мулти-културна държава, където учебниците за училищата се печатаха в няколко колони на различните езици на империята, включително сръбски и италиянски. Днешната Украйна спокойно може да влезе в състава на тази страна като провинция Галиция и така да бъдат преразгледани несправедливостите от ПСВ, по същия начин по който с помощта на САЩ бяха премахнати част от несправедливостите след ВСВ. Единственото фашистко образувание ексЕсесер, разпаднало се частично, но останало още необезглавено, показа че докато Злото не бъде унищожено напълно, то винаги възкръсва още На следващото пълнолууууууние.

 5. Не знам как нормален човек би понесъл всичко това.
  Преди седмица юрист подаде иск срещу АО “Дед Мороз”, което от 1998г събира пари за подаръци, но не му е изпълнило нито едно желание. На пресконференцията “доложиха” на Путин, че някой си съди Дядо Мраз, на което той подмята “аз имам юридическо образование, може да се явя като защитник”. Тривиално.
  Момент, това не е краят на историята. Днес на адвоката е заведено дело за «распространении сведений, порочащих чувства верующих в Деда Мороза».

 6. https://www.youtube.com/watch?v=C_GNPeMWUkQ

  Військовий парад на честь 30-річчя Незалежності України 24 серпня 2021 року

  Специално препоръчвам Историята на Украйна, събрана в няколко незабравими минути…От 1 ч. 07 мин. до 1 ч. 18 мин.

  Украйна никога няма да коленичи и да се предаде пред Путин, никога!

  ———-
  Месеците в годината – на украински език….

  https://www.lingohut.com/bg/v501119/%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 7. Към Верчев:

  Именно Timothy Snyder (отличен познавач на Европейската история) казва, че най-големият въпрос на историята днес е какво следва след Империята. Ако ви интересува, бихте могли сам да намерите редица лекции/интервюта по интернет. За мен беше интересно съвпадение споменаването от вас името на една империя по този начин, както и всичко в светлината на статиите (тезите) на г-н Инджев.
  ….
  Не е по темата, извинявам се – нямам проблем с даването на 100 дни кредит на новото правителство, такива кредити (и винаги гласувайки за най-малкото зло) съм давал много години. Желая им успех. Както се казва: “дай на човек власт, та му виж акъла” (за по-нетърпеливите).

  За мене проблем е как (поне постепенно, не мечтая за чудеса) българите все по-малко и по-малко да гласуват за продажници, спасители, некадърници, крадци и тн (общо казано – лоши хора) ами да гласуват за най-способните и честни, за да може да се върви към нормалност и по-добър живот.
  …….

  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.

 8. Украйна е нападната,защото са ”една кръв”,а Чечения и Грозни бяха сринати защото са с различна кръв…Зайо и шапката….

 9. Когато ДС нахлува във властта – няма случайни назначения
  Остава открит въпросът КОЙ ги пробутва, не формално, а добре обмислено и планирано?

  (тъй като отдавна е ясно кой е “КОЙ”, още от времето на Захари Стоянов, мисля, че е крайно време навсякъде в анализите реторичното “КОЙ” да бъде заместен директно с РУСИЯ, за да не се дават възможности за “алтернативни” тълкувания и съмнения кой точно е “КОЙ”)

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-kogato-ds-nahluva-vav-vlastta-nyama-sluchayni-naznacheniya

 10. Гафовете на Путин по исторически теми са толкова много, че трябва да му забранят да говори по тях и да предостави тази възможност на външния си министър лавров, според който монголо-татарския компонент към угро-фините е допринесъл за свежестта на днешната руска нация. От тази гледна точка при евентуални военни действия между Украйна и Русия сблъсъка генерално ще е между славяни и руси, т.е. между два различни народи. Да,за някои това ще бъде и лична трагедия, както казва Arthur, но когато си позволил на диктатори да управляват страната ти последствията са жестоки. България в създалото се напрежение между Украйна и русия по вина естествено на Русия, и като член на ЕС и НАТО, и като древен исторически отпечатък в оформянето на източните славяни и тяхното просвещение (да не забравяме и доминиращото участие на украинци в руско-турската война 1877-1878г.), категорично трябва да е на страната на Украйна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.