Чудо след коледа – рекламен филм показва на руски език България в изцяло положителна светлина без обичайните шовинистични клишета

След Коледа наистина ми се случи чудо. Попаднах на документален филм на руски език за България, правен за предаване, което се нарича “Ези, тура”. Заснет е с рекламна цел за привличане на руско говорещи туристи в България и е ориентиран явно към заможната част от тази публика. В края на филма се изразява благодарност към българското министерство на туризма, но едва ли то е платило луксозната разходка на двамата водещи. Обяснението по този въпрос е ключово, но за това – в края на този текст.

 

 

В какво се състои чудото ( ама наистина цяло чудо е)?

Не съм виждал друг документален филм на руски език, който показва България в изцяло позитивна и пробългарска светлина. Авторите са се изхитрили дори и пловдивския ромски квартал Столипиново да покажат в положителна светлина въпреки очевидната мизерна картинка.

Да сте гледали документален филм за България на руски език, в който да не покажат нито един руски паметник и да не отронят нито една дума за (не)благодарните за освобождението си българи? Няма такъв филм! Няма го Альоша над Пловдив, пренебрегнат е съветският му батко по височина в София, отсъства Панорамата в Плевен и дори Шипка не е вплетена в повествованието.  Единственото споменаване на комунистическото минало във филма отбелязва частта от архитектурата в България от времето, когато “ май България е искала да се присъедини към нас”. Това строителство е безвкусно като у нас, възкликва водещият, докато се вози по “Цариградско шосе” в произведен от български ентусиаст по спортно каране шеметен суперавтомобил на фона на кадри от модерна София.

И все пак най-голямата добра изненада за българския зрител ( а вероятно изненадващ най-вече за помитите руски мозъци ) е свързан с толкова актуалната тема за православието и произхода на Кирилицата. Водещата категорично осведомява руската аудитория, че Кирил и Методий са българи, които са изобретили българската азбука. По време на църковна служба в Рилския манастир тя шепнешком съобщава на незнаещите зрители в Русия, че тази служба ( на неразбираемия – както отбелязва – за нея език) не е като в Русия. Защото именно в Русия е като в България, която е приела християнството век по-рано.  

 

 

 

 

Двамата младежи искрено се забавляват с недоразуменията по езикова линия, които ни правят не просто различни като българи, а направо “обратни” в много случаи. Примерите, които показва и озвучава в някои случи, могат да разсмеят и българите, които разбират достатъчно руски език. Няма нужда да обяснява на руснаците защо е смешно да кажеш “Дядо мраз”. За руснаците “мразь” е нещо като “гад”, “отврат”.

Иначе сме представени малко прекалено като твърде весел народ, който яде, пие и се весели. В това отношение истинско попадение са кадрите от абитуриентски бал в България, който палавата водеща сравнява с карнавал в Бразилия и като нещо, което го няма никъде по света, според нея. Нейният колега се включва във веселбата. Удря един кючек насред Столипиново след като преодолява първоначалния страх от гледката, стигайки до извода, че всъщност ромите са много дружелюбен народ и не разбира защо в в Англия препоръчват на туристите да избягват този квартал като най-опасната туристическа дестинация в света.

В Рилския манастир български млад монах прави комплимент на чужденката за външността й. Това не остава незабелязано от авторите с репликата “тук и монасите са усмихнати”. 

Главният герой във филма все пак е младежът, който плаща навсякъде с “Маstercard”. Включително оставя впечатлението, че си е купил бурканче розово масло за 1200 евро, което е малко трудно за вярване.

Тук идваме до основното обяснение на какво се дължи тази крайно необичайна доброжелателност на предаването към България, която само веднъж във филма е спомената като “най-бедната държава в Европейския съюз”, но без това да бъде онагледено ( ако не се брои Столипиново). Филмът без съмнение е спонсориран не е от руските власти, чиято пропаганда презрително се гаври с България, а от чужд ( и явно щедър ) спонсор. И още една малка “подробност”: всъщност става дума за украински телевизионен екип…

 

Филмът е илюстрацията на максимата, че който плаща, той поръчва музиката. А музиката в случая се е получила ако не хвалебствена за България, то изцяло положителна. Да не говорим за откровеното признаване на болезнения за руския шовинизъм факт, че българите са дали азбуката на Русия и са приели християнската цивилизация по-рано от нея.

Изводът е, че настървението, с което руската пропаганда очерня упорито България ( като “поробена” от Европа и САЩ ) зависи изцяло от онези, които плащат да бъдем хулени. Освободените от тази принуда руско говорещи младежи явно не изпитват такава “вътрешна” необходимост.  

 

Във връзка с горното имам предложение към българската държава да излъчи този филм в Българския културен център в Москва, щом като България не желае или не може да отвърне с нещо позитивно на руската негативна пропаганда. Актуално е във връзка с излъчения ден преди Рождество Христово антибългарски руски филм в Скопие.

18 мнения за “Чудо след коледа – рекламен филм показва на руски език България в изцяло положителна светлина без обичайните шовинистични клишета”

 1. Орел и решка се прави от украински екип, независимо, че говорят на руски. В някои от кадрите има препратки към Украйна.

 2. Тъкмо се зарадвах,и стигнах до плащането с “Mastercard”,което ми подсказа,че става въпрос за украинското “Орел и решка”.Хубавото е,че е доста популярно в Русия.Или поне беше преди Соловьов и подобните му да им обсебят мозъците.

 3. Светът е шарен. Политиката на Русия и народа и са две различни неща.
  Преди време намерих едно много интересно видео (от рода на документално) за родното ми село направено от младо момче от.. Русия!

 4. Пускам линк от статия на Ю. Латинина в Новая газета. Причината е един пасаж, в който са приведени примери за цени и заплати.
  https://novayagazeta.ru/articles/2021/12/30/vyplesnuli-vmeste-s-dvortsom
  Поиграх си да направя сметка колко биха стрували посочените продукти у нас. Без неясното “опаковка месо” получих 31 лева. Уточнявам, че съм прилагал цени масов/среден клас. Т.е. макароните не са Бариля, а български, маслото не е Президент, но не и суроватъчно и т.н.
  Валутният калкулатор показа 1345 рубли (43.86 рубли/лев) без месото. От актуална брошура на супермаркет виждам цена на пържола от врат, или св. каре ок.6 лв/кг. В месарницата биха стрували 7-8 лв/кг.

  Другото любопитно е посочената средна раб. заплата от 26900 р., което е логично на 2ХМРЗ, както и у нас.

 5. “… че Кирил и Методий са българи, които са изобретили българската азбука.”

  Опитах се да обясня на колега руснак, председател на Всерусийската федерация на скулпторите, който правеше доста некадърни статуи на Кирил и Методий, че двамата братя никога не са виждали Кирилицата, и че тя само е кръстена на Кирил. Той ми каза, че не е вярно, защото в ссср са учили … Не влязох в спор с този малограмотен и в езиково, и в историческо и в професионално отношение човек, което не му попречи да ми изпраща 10 години картички за Нова година, без да му отговоря на нито една!

  Толкова си могат ватниците, даже и високообразованите … а, че имало изключения, които доказват правилото, вече ме убедиха в този блог, но аз не съм имал този късмет да срещна такъв!

 6. Въпросите около Кирило-Методиевите дела са повече от отговорите, като всичко в нашата история. Преди всичко трябва да се изчистят терминологично, а оттам смислово, лафовете от вида българите са славяни, немците- фашисти…и т.н.
  Братята са родени в Солун, където са се заселили Куберовите българи, контролиращ и територията до Панония.Те са със социален статус, задължаващ да бъдат образовани наравно с императорските наследници в т.н. Магнаурска школа. Що ли? Техните, а и на учениците им дела са открито подкрепени от държавата ни и са осъществени в територии с компактно българско население, между Панония и Волга.Прочее, тези територии днес се приемат за славянски, с руски претенции, ако и до 9 век да липсват данни за славянски археологични находки в държавата ни.

 7. А, може би, това е новата руска окупационна тактика: като не могат силово, с лошо да изкомандват българите да гласуват МАСОВО за Малиновото “възраждане”, Копейкиновото “възраждане”, за Каракачановите патрЕоти и клонингите им (магарешки, винкели и т.н.), които искат референдум за излизане на България от НАТО и ЕС, ще пробват с “добро”- комично хиперболизиране на българския цивилизационен принос и историческо минало (нещо като с вицовете за “македонската” луна) Знае се, че Кирил и Методий не са точно българи (говореше се навремето, но без доказателства, че може би майка им е била българка, заради доброто им владеене и писане на български език.)
  През цялото време на филма се опитват и нас, също като украинците, да ни изкарат “един народ”, “кръвни” братушки, макар и с коренно различно ДНК, но този “незначителен” факт е табу. “Болхары это как мы, только все на оборот” и не случайно руската гостенка многократно повтори: “Болхары тоже славяни”. Показаха болхарский автомобиль, болхарская чушка… , а в българското метро имали чувството, че не са за граница, да, а “курица не птица”, същата безвкусна съветска архитектура, минералната вода пък не била вкусна, миришела лошо … , българското розово масло било най-качественото на света (докато руските “инвеститори” от алчност не компрометираха реномето му с подделките си.) Вместо възрожденската архитектура, с която е известен старият Пловдив, руските гости показаха в подробности и акцентираха предимно върху мръсотията, ориенталската музика и кючеците в циганската махала, кв. “Столипиново”, до такава степен , щото човек остава с впечатлението, че всъщност България е една голяма, мръсна и безпросветна циганска махала. Както се изрази преди години една руска туристка “Болхары это нация екзотическая”, сигурно е имала предвид екзотични маймуни или някое друго “екзотично” животно, уникален животински вид, който единствен може да търпи и “фили” руски питекантропи. Финалът на филма ЕСТЕСТВЕНО (!) беше на фона на “Александър Невски”. Искаме или не, ТЕ още са тук!
  Питам се, след като руският гост демонстративно плащаше навсякъде с “Маstercard”, дали пък клонът на някоя руска банка не “зарибява” клиенти тук? 🙂

  Мисля, че най- мъдрото за момента е, да не приемаме НИКАКВИ лицемерни “дарове” от евразийските данайци !
  Единствената реална надеждата да се съхраним като българска идентичност и българска територия е, ако скъсаме всякакви дипломатически и икономически отношения с ненаситната подтисница Окупаторка! Газ, нефт и ядрено гориво по света колкото щеш !

 8. @Динитър Димитров

  Нищо, Димитър, това не пречи да се излъчи в българския културен цебтър в Москва, както предложи Иво.

  Весели празници на стопанина и всички гости в тоя блог!

 9. Чувал съм за това УКРАИНСКО (намигам на sms, който по принцип е прав) предаване и съм се чудел, то ли е кандардисало Мастъркард да го спонсорира или обратното. Няма лошо, добре им се получава… Позитивно, весело….
  Като се замисля, може и споменаваните фирми и хотели да дават някой лев. Интересно колко би платил някой цигански барон (използвам го като нарицателно, без етнически намек), ако му кажат, че ще покажат сватбата на отрочето му в не знам си колко страни и територии?
  Аз лично, като данъкоплатец, не възразявам, ако и нашето министерство е развързало кесията, кеш или поне с логистика. Прекрасна реклама….

  Весело посрещане на Новата година!

 10. «Орёл и решка» — украинская познавательная телепрограмма о путешествиях. Премьерный показ состоялся на украинском телеканале «Интер», на котором шоу выходило до 24 сезона. С 25 сезона выходит на телеканале «Новый канал».

 11. По морето много руснаци се представят за украинци, да знаете. Видите ли някой с моряшка фанелка набит тва е спецназ в отпуска, в Турция пък са по-горната класа – командири от всякакви нива със семействата си, турците уж ги гостоприемстват, но направо им е писнало от тях, особено пък щото младите им турчета налитат да се женят за рускини, които пък считат това като билет за топлите морета и бягство от немотията и студа. Обаче след сватбата идват многолюдните турски семйства, забрани за гримиране, нямаме пари да ходим в Европа, пък и още не сме ЕС и т.н. Катосе прибави към това и факта че хубавите млади девойчета като родят бързо се превръщат в тлъсти тьотки и от руско-турската дружба не остава много.

 12. Като говорим за чудеса.. чудно ми е Янев като какъв се изживява та прави новогодишни обращения по фейса? Като Премиер?

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-voenniyat-ministar-yanev-zabravi-za-nato-i-es-govori-abstraktno-za-chest-slava-i-voynski-dalg

  И понеже нямаше последствия за него от предният му гаф продължава да се държи меко казано странно..

 13. “..Никакви материални, финансови и технологични ресурси не могат да заменят човешкия капитал, който в крайна сметка определя крайния резултат – изхода от всяка битка…”

  Ами да се откажем от самолети, ракети, танкове и т.н. след като технологиите нямат значение, г-н министър на отбраната… То бива патос.. Мината година една война завърши набързо в Горно-Карабахският регион и загубилата страна щеше да е много доволна ако и те имаха “технологични ресурси” като дронове примерно.. Този “НАТО-вски” генерал какво е учил?

 14. Смел човек е Георги Георгиев от БОЕЦ – https://www.boec-bg.com/
  Така се бори корупцията, с конкретни действия. Другите само говорят за корупция.

 15. Подкрепям напълно sms! Никакви данайски дарове! Зачеркване на всичко руско и пълно пренебрежение, дори когато ни заговарят или питат за нещо. Вдигаш рамене и продължаваш пътя си.
  Sempre, същото съм забелязал и в Гърция. Явно българите от нашето черноморие не се увличат по рускини, или такива идват там само семейно. Имам гръцки приятели бивши женихи с рускини. Горките, отрудени и не чак така атрактивни, заети с хотелиерския си бизнес, се запознават в интернет с рускини, канят ги да гостуват и…накрая лапват въдицата. Освен пиене и оная работа, за нищо друго не стават. Не захващат никаква къщна работа. Разхождат се с кучето на стопанина покрай морето, явно сигурно да закачат нещо по-подходящо, и толкова. Накрая се развеждат и изчезват заедно с кучето в страната…

 16. @ Sempre
  И джиповете им вече са с немска или украинска регистрация, за да не им пукат и четирите гуми всяка нощ. 🙂

 17. “…За всички нас, които сме служили в редовете на Българската армия, военната професия е добре осъзнат избор и огромна отговорност – отговорност да бъдеш достоен да носиш българската военна униформа, да пазиш чистотата на националните символи и винаги да поставяш Родината на първо място.”

  Само че Янев трябва да уточни , КОЯ “родина” поставя на първо място, защото от думите и действията му е очевидно, че неговата “родина” е Русия, Империята на злото, Евразийския концлагер.
  Най-добре и за него, и за българите е да си ходи там, да си разхожда кучетата по Червения площад в компанията на товарищ Решетников, “възродителите” Малинов и Копейкин, наркоманът Сидерав, Магарешки, зет на руски олигарх, Валэра Винкела, Каракачанският шопар и вся остальная рублофиьская сволочь !

  Експулсирай рублофилите или им анулирай българското гражданство! Спаси България! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.