Дума на следващата година: НЯМАДАИМАВОЙНА

 

 

 

 

 

През изминалите години и аз не устоях на модата да споделям виждането си коя е думата на годината. Изминалата. Например през 2016-та тя беше за мен ЛЪЖЕНЕЦ заради спекулациите за напиращи милиони бежанци, които щели да ни прегазят, както лъжеше самият премиер Борисов, А патриотарите толкова се постараха да го надвикат, че техният тогавашен вожд Каракачанов ( помните ли, имаше такъв политикан) за малко да достигне до президентския балотаж с батко си Румен Радев вместо с кака му Цецка Цачева. 

Не дума, а цели две думи предложих в края на миналата 2020 година под формата на виц на годината: “Борисов русофоб”. Вицът беше измислен в Русия за камуфлаж, който да послужи на истинския таран на руското проникване в България за пред западняците, ядосани от вероломното прокопаване на руския “Турски поток” през българска територия за рекордно кратки срокове в нарушение на съюзническите усилия да бъде усмиряван побойническият нагон на Путин спрямо Украйна. 

Този път предлагам дума на следващата година, макар тя да а валидна и за изтичащата днес 2021година. И това е НЯМАДАИМАВОЙНА.

Поне не и в центъра на Европа, където се намира Украйна, край чиито граници Русия трупа демонстративно войски и ако не плаши с това гаргите, то храни гаргантюанския апетит на любителите на апокалиптични видения сред политиците и медиите, спекулиращи със страховете на хората. 

Защо Путин няма да нахлуе в Украйна ( а за обратното пък да не говорим)?

Целият този театър му е нужен, за да се чувства значим. Да го ухажват онези световни лидери, които го презират. Да звънне на Байдън, който все пак да му вдигне телефона, както е направил вчера. Белият дом изрично подчерта, че двамата са си говорили по искане на Кремъл. Не спести това унижение на властелина, който шумно прокламира своите ултиматуми, но е петимен му обърнат внимание големите играчи на международната сцена  

Самодържецът от Кремъл явно таи мил спомен от 2008 година, когато успя да провокира Сакашвили да стреля пръв, а после спря танковете си почти в предградията на Тбилиси и ги върна обратно по молба на Саркози, долетял спешно да го моли да спре да бие малката държавица. Не е ли кеф президентът на една от наистина великите държави лично да ти падне на колене, а ти да уважиш царствено молбата му?

Само че сега не е 2008-ма, когато Путин беше в зенита на славата си като реаниматор на т.н. руско величие с елементи на съветска реставрация. Днес реномето му е в упадък и у дома, да не говорим за чужбина, където си изпроси невиждана в историята на евразийската държава международна изолация. Защо да ни си поиграе пак на големия побойник, когото мускулестите гиганти от НАТО биха могли да смажат в една конвенционална война ( ядрена не се предвижда – награбените от руската олигархия трилиони се пазят в западните банки и тяхното превръщане в ядрен прах не се предвижда в никакъв руски сценарии), но им се ежи с пълното съзнание, че те няма да си наршат благоденствието и да си цапат ръцете с него.  

Днес не е и 2014-та, когато Путин се възползва от пълния хаос на безвластието в Украйна, за да заграби Крим без един изстрел насреща ( както Червената армия “превзе” през септември 1944-та г. България, отказала съпротива). Днешна Украйна е твърде различна мишена. Разполага с боеспособна армия и мотивирано за съпротива население. Подготвена е и очаква подобаващо да си го върне за унижението от 2014-та в случай на руска инвазия. Няма го елементът на изненадата, от която вероломните руски завоеватели се възползваха толкова византийски. Само сред гражданското население има 300 000 опълчение, което се обучава за отбрана. 

НАТО никога не се е канил да напада Русия и московският цар отлично знае това. Но се опитва да го предизвиква, за да си придаде важност, каквато му се отказва ( и в Г-7 не го искат обратно, както заявиха новите управляващи в Германия онзи ден) и се напъва да компенсира комплексите си с газовото си оръжие срещу Европа. Руските медии го цитират днес да поставя по време на правителствено заседание вчера условие за увеличаване на руските газови доставки за европейците – само ако бъде легитимиран и задействан “Северен поток 2”.

Досещате ли се до какво ще доведе това поредно нахално перчене? Правилно, до рязко ускоряване на и без това започналия процес на европейско разкачване от руската тръба и до огромни печалби на американските търговци в рамките на съживения вече в резултат на това износ на американски шистов газ. В България танковете не дойдоха в онзи критичен момент през декември 1989-та, но в Европа танкерите на американските спасители от руския газов шантаж вече разтоварват огромни количества.  

После пак питайте кой е виновен за силното американско влияние в Европа! Ще питат някой ден истинския виновник и в самата Русия. Както вече мнозина питат там защо му е изобщо тази задявка с Украйна, която дори и да окупира частично ( защото в западната й част е немислимо да нагази в тресавището на гарантирана партизанска война ) няма как да задържи. Дори да постави някой предател начело на марионетно правителство в Киев, какво ще спечели от това, освен още украинска омраза и ескалация на международните санкции от наистина болезнен тип този път. И без това вече постигна фантастичен успех по сплотяване на украинската нация, чието съществуване отрича с малоумна упоритост.  

Питайте също кой мотивира и обосновава самото съществуване на НАТО, за чиято “мозъчна смърт” говори Макрон. Ако има истински агент-провокатор, който да поддържа на системи атлантическото единство и помпа желанието му разширяване, кагебистът от Кремъл е без конкуренция в тази област.

Всички знаят, само той не си признава, че приближаването на НАТО до границите му не носи никаква заплаха за Русия, а е отражение на страховете на съседите му от руската агресивност. Тя се видя в Грузия през 2008-ма и в Украйна през 2014, както и много по-рано в Приднестровието, превърнато в ръждясваща, но все така пренаселена с руски войски и въоръжения военна база на отцепена от Молдова територия. Има ли поне един случай някой да е късал територия от Русия, която се жалва като потенциална жертва на разширяването на НАТО, но се държи толкова брутално с малките си съседи ( не и с Китай, нали ), че дори и емблематичната със своя вековен неутралитет Швеция все по-сериозно обсъжда присъединяването си към Северноатлантическия пакт – за начало “само” повиши бойната си готовност пред лицето на руските провокации в региона.

Като стана дума за Китай, царуващият в Москва много добре си дава сметка, че Пекин няма намерение да воюва със Запада заради него. Т.н. китайски-руски съюз на антизападна основа е химера, която живурка само в пожелателните сънища на Путин, пълни обаче с кошмари как китайският дракон постепенно, но неизбежно поглъща икономически руската мечка като питон зайче – първо чрез руско задлъжняване с кредити, после чрез концесии, а скоро и чрез разширяване на прякото присъствие на китайския бизнес на руска територия с настаняване на неизчерпаемата китайска работа ръка. 

Приказките, че това нерадостно за Русия съотношение може да се промени някак в полза на Русия чрез съществуващия само на хартия газопровод “ Силата на Сибир 2”, който дори да компенсира евентуалния отказ на Германия и Европа от газоснабдяване чрез “Северен поток 2”, са подсвиркване от страх в гората, която китайците секат ( изкупуват) в същия този Сибир с унищожителни за природата темпове. 

Истината е, че Путин се страхува не от НАТО, а от украинския пример за вътрешна употреба. Не може да понесе мисълта, че и на него може да му се случи онова, което стана с Янукович, пометен от гнева на съотечествениците именно поради заиграването му с Кремъл, когато се отметна в края на 2013 година от ангажимента да подпише във Вилнюс предприсъединителния договор с ЕС. И защо Путин толкова много се бои от разширяването на ЕС – повече и от разширяването на НАТО? 

По една проста причина, поради която (из)пусна Черна гора и Македония в НАТО, но прави (не)възможното, за да ги спре пред вратите на Брюксел.На всяка цена се бори това да не стане. Защото е ясно, че НАТО не носи преки и осезаеми за населението в новите натовски държави ползи, но европейската интеграция гарантира бързо и видимо за всеки икономическо развитие, каквото Русия не може да предложи и не може да постигне дори за собствения си народ при този феодален начин на управление на евразийската империя. Самодържецът гледа на другите да им е зле, защото не може да направи така, че на неговите поданици да им е добре. Не знам дали е злодей по рождение в този смисъл, че трепери за собствената си кожа да не мине под ножа, вдигнат от собствените поданици, е видно дори и от София.

Дрънкането на руско оръжие край Украйна кънти на кухо като едно от смешните клишета на съветската пропаганда , която час по час предупреждаваше как “ястребите край Потомак дрънкат оръжие” ( “бряцают оружием”). Но от това дрънкане си остана само словесния му еквивалент. Вибрациите му допринесоха чрез вътрешния резонанс в дисонас за дезинтеграцията на СССР. Но Съветският съюз в едно отношение беше различен: неговата властваща геронтокрация не си беше изпратила децата, че и жените в  закупените с откраднати от Родината милиарди да живеят на Запад. Владееше и консумираше благата на необятната държава, но не пазаруваше с награбените руски пари най-скъпите имоти в най-скъпите западни курорти и столици. 

При толкова много “заложници” и заложени богатства на Запад никой от накацалите край река Москва лешояди няма да позволи на грабливата птица, която гнезди на върха на Кремъл, да им изпепели плячката, колкото и да се прави на ястреб. 

Така че, да:  думата на следващата година е НЯМАДАИМАВОЙНА.

16 мнения за “Дума на следващата година: НЯМАДАИМАВОЙНА”

 1. Всъщност за китайците руско-китайски съюз не е изключен, но те си го представят по съвсем различен начин от руснаците 🙂 Ако играта им със САЩ загрубее до степен ЕС официално да излезе срещу тях РФ за една нощ ще стане суровинен придатък към Китай.

 2. Ново учение на ВВС на САЩ, този път в Тайланд!
  САЩ показва че може да се справи и с Русия, и с Китай!
  Учението е започнало вчера.
  Wolf pack in Thailand. Arrival of US Air Force F-16 fighters for a joint exercise.

 3. По темата
  Im außenpolitischen Teil seiner Rede plädierte Scholz für „ein souveränes, ein starkes Europa“. Gleichzeitig rief er in Erinnerung, dass für die Sicherheit in Europa und darüber hinaus die transatlantische Zusammenarbeit unverzichtbar sei. „Mit Blick auf die Ukraine stellen sich uns hier aktuell neue Herausforderungen“, sagte er. Angesichts der Befürchtungen des Westens, dass Russland die Ukraine angreifen könnte, stellte der Kanzler fest: „Die Unverletzlichkeit der Grenzen ist ein hohes Gut – und nicht verhandelbar.“

  Малце извън темата
  https://cs12.pikabu.ru/post_img/2021/06/20/6/1624178001158642832.jpg

 4. Сдържащата сила на НАТО е чудовищна! Няма армия и военен съюз в света, който може да им противостои. Ако някой опита нещо, ще бъде изтрит от лицето на Земята. НАТО не започва война защото няма смисъл, но ако някой се опита ще бъде размазан!

 5. Много точно казано-натрупалите несметни богатства и имоти няма да позволят някой да им ги унищожи,както го поставиха,така и ще го премахнат.

 6. Не се майтапя с форума, но в нощта срещу 30-ти декември, точно преди телефонния разговор Путин-Байдън (по молба на първия) цяла нощ сънувах, че разговарям с Путин. По време на този дълъг, много дълъг разговор Вова ме убеждаваше, че е е добър (човек ). Сутринта споделих тази “шокираща” подробност със семейството, което предизвика спонтанно всенародно веселие, но, за съжаление, на въпросите с какви доводи ме e убеждавал, че е “добър човек”, не можах да отговоря, защото ги забравих. Казвали са ми, че ако искаш да си спомниш някакъв сън, трябва веднага, след като отвориш очи, да си го разкажеш или да го споделиш. Пропуснах да го направя, защото бързах да включа лаптопа си! Жалко! Можеше да ви разкажа интересни неща догодина! 🙂

 7. Както чета, дойде ми на ум строфа от МАКБЕТ:
  “И толкоз съм затънал в кръв, че
  не мога вече да се върна,
  ни да изгазя без да се обърна…”
  Алфа уродът започва все повече да прилича на Ким Чен Ун. Чудя се защо все още го търпи кремълската шайка.
  Надявам се думата на 2022-ра да бъде РАЗВРЪЗКА!

 8. Доколото си спомням в “Ледоразбивачът” В.Суворов беше преброил 9млн. червена войска на източната граница на ссср с плагащото им се количество бойна техника дни преди да се разтури голямото “приятелство” . Изводът: концентрация в такъв мащаб на броени километри от границата – значи за тази армия няма път назад , защото усилията и средствата за такава кампания са огромни , дори и за огромна страна и никой не би си позволил да ги хвърли на вятъра . Хитлер е разбрал правилно и е взел мерки .

  Ако редуцираме Сталиновия аршин само за днешната руско-украинска граница , за успешна война ше са нужни поне 1,5млн. армия . Пусин е командировал стотина хиляди с МТЛБ-ета и БТР-и и някой друг танк за пред камерите, под 10% от необходимото през 1941г. А тогава и качественото предимство е било на страната на РККА , днес дори няма база за сравнение с техническите възможности на НАТО .

  Освен това на сателитните снимки виждаме машинните им паркове , подредени като на паркинг пред супермаркет , досуш за фотосесия . Няма гора , няма маскировка , нито договор за приятелство и ненападение . Нищо чудно да са ги пратили там без боеприпаси , да не стане някой сакатлък .

  Война няма да има , но защо Байдън изобщо му обръща внимание на оня папатак не разбирам , засега .

 9. Честита Нова година, България!

 10. Честита нова 2022 година ! Успешна и здрава за всички!

  Генералният директор Емил Кошлуков предсрочно изпълни ОБЕЩАНИЯ НОРМАТИВ ЗА РУСКО ПРИСЪСТВИЕ в празничната програма на БНТ . Още от 17 часа зарадва българския зрител с руския сериал “Кухня”, който започва с детайлно представяне на церемониала в Кремъл при влизането на “президента” в Георгиевската зала. Там от часове го чакал някакъв китайски председател, чието име руският президент даже не си е направил труда да запомни. После следваше обичайният пошъл кухненски скеч.

  Вятърът на промяната:

  https://music.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ&list=RDCLAK5uy_nyKVppE-RpLkeCcwLct4rvN9e8AAsS_qw

 11. Като стана дума, че руската външна политика е насочена главно за вътрешна употреба, се сетих за забраняването на “Мемориал” което ми напомни пасаж от “Времеубежище” на Г. Господинов, в който героят разказва, как не са разрешили създаването на музей на Държавна сигурност: “… И уж щеше да става, а после всички се дръпнаха, да не разделяме народа, не бил подходящ моментът… С други думи – нищо. Не можеш да направиш музей на нещо, дето не си е отишло.”. Та и в Русия не можеш да почита жертвите на сталинизма, когато управляващите не само не порицават Сталин, но и го реабилитират, докато съжаляват, че не могат да го реставрират напълно.
  А гвардейски шпалир преди речта на резидент ми напомни заглавието на една отколешна книга на Е. Дайнов – “Путинизацията на България”. Тогава авторът се оказа лош пророк и Станишев и Първанов не доведоха нещата докрай, но опитите може и да продължат. Остава ни утехата, че нашият е по-височък….

  ЧНГ!

 12. Напълно съгласен съм с Иво – олигарсите няма да позволят на Путлер да започне война.
  Те всичките са буквално в ръцете на Запада.

  Телефонните обяждания в САЩ, интервютата – всичко това са проявления на истерията, обхванала Путлер.

  Вижте кога истеризира той – след споменаването на изключването от международната разплащателна система, като възможна санкция. Т.е. следкато му беше казано, че всички откраднати милиарди ще изчезнат, ако не си седне на “столчето”. Понеже без банки, достъп до милиардите няма!
  И Путлер истеризира – “ма аз иам войска, имам ракети”.
  Представям си живо, как Байдън му казва като на болен с бащенски тон, нещо от рода на: “Добрее, добре, имаш! Сега си ги прибери по места, та да не ти сринем миниатюрната суровинна икономика”.

  Щастлива нова година на всички.

 13. Путя е прозрачен. Вдига дандания да може да пусне северната тръба. Ще видим колко ще му се получи..

 14. Скоро инвестирах спечелените си с труд евро в инвестиционен имот в новия Несебър и сега съм много учуден, че съседите ми отпреди няколко години когато купих апартамента, предимно руснаци, масово напускат. Не дават много обяснения защо, но след няколко водки и сельодки повечето изповядват, че не могат да изплащат ипотеките на заемите си, взети в началото на 2000 г по линия на реальто-експанзията, уж при добри условия от руските банки, но впоследстсвие много хора изгубили работата си или службата си защото има много командири от СПЕЦНАЗ които ходят из блока винаги с техните моряшки долни фанелки. Даже един път се дигнаха да ходят вкупом да бият някакъв, който се държал неприлично с тяхна сънародничка – проститутка в Слънчев бряг, но тамошните бандити бързо ги разубедили, като им обяснали че това било част от рисковете на най-древната професия. Какво беше учудването ми също, когато помагах на приятел да изхвърля боклуците от апартамента, купен от руснак в Равда, където открихме много рула блу-принт хартия, на която със специални геодезични знаци и символи бяха нанесени много новопостроени обекти, като почивни бази, пречиствателни станции, военни поделения, подробно беше скициран и прохода при нос Емине а с пергел бяха очертани окръжности на далекобойност от височинни позиции навътре в морето. В празното място отстрани на тези сини чаршафи имаше много калкулации и сметки на числености, разстояния, наситеност и пр-. С една дума – искаш ли мир, готви се за война!

 15. @Fart
  Във връзка с фактите, които споделяте, единственият начин да се защитим като територия и български етнос е изграждането на две натовски бази по българското Черноморие (в Бургас и Варна) които да сдържат питекантропските набези от изток и всеки, който е против тяхното изграждане, е национален предател, слуга на чужди интереси!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.