Новата 2022-ра започва с отлична новина от Германия

Честита нова година, която започна с отлична за мен новина, достигнала от Германия в Балкана днес на топлия 1 януари 2022 -та!

 

 

 

 

 

Известно е, че след апокалиптичното травматично преживяване на  Германия от разрухата след Втората световна война, най-войнстващата от поне век насам държава на континента се превърна в антипод на своето минало. Тя стана еталон за придържане към мира като висша ценност на човечеството и националната си доктрина до степен, че бива обвинявана от своите съюзници, че прекалява и не допринася за колективната отбрана на Запада според възможностите си на най-голяма икономика в Европа.

Следвайки тази изстрадана национална доктрина на приоритетите в името на мира и сигурността, Германия реши след катастрофата във Фукушима през 2011 година да закрие ядрените си централи за производство на електроенергия. Спря да строи такива и пристъпи към програмата за постепенното им закриване. От общо 6 налични, затвори на 31 декември 2021 г. 3 от тях, а до края на годината ще се освободи и от останалите 3.

За изминалите 10 години Германия се превърна в световен лидер в производството на електроенергия от възобновяеми източници. Тя е световен лидер и в добива на лигнитни въглища, но следва план за отказ и от тях по екологични причини до 2038 година. 

Държави, като Италия или Австрия отдавна са си забранили да си играят с “мирния атом” поради същите съображения: дори една катастрофа в атомна електроцентрала в гъстонаселената Европа е абсолютно недопустима. Единственият начин такава вероятност да бъде предотвратена 100 процента, е отказът от употребата на урановите бомби, впрегнати да произвеждат електоенергия. Няма друг вид човешка дейност от както човечеството съществува, която е способна да причини такива апокалиптични щети при авария, какъвто е случаят с тези атомни чудовища. 

Когато към досегашните ядрени дисиденти се присъедини и Германия, която вече дава пример как светът може да се отърве от най-опасното си творение, балансът между ентусиазма на ядрените лакомници и скептиците започна да се накланя. Не и в България, уви. 

Чувам ехото на лобисткия шум, който величае ядрената енергетика като най-чистата, а технологията за нейното производство – като най-надеждното. Вероятността да се случи опасна авария в този сектор била не просто минимално, а направо никаква. Така е. И за асансьорите и самолетите казват, че са най-безопасните транспортни средства. Статистически жертвите при аварии с тях клонят към нулата, сравнени с броя на загиналите от автомобилни, морски или железопътни катастрофи. Само че асансьорите и самолетите също аварират. Но една единствена ядрена катастрофа – пък била тя и изключението на века- ( при това в урбанизирани страни и региони), би наклонила везните на тази статистика хилядократно в “полза” на атомния граждански обект. Човечеството успява да избегне ядрената война, но не и авариите в атомните електрически централи в СССР, Япония и САЩ през миналия и през този век. 

Тук въпросът изобщо не се поставя на такава плоскост. Командвания от проруското ядрено лоби фронт тръби заглушаващо спрямо слабите гласове на съпротива, че ядрената енергетика била нашето бъдеще и че без нея сме загубени. Така пророкуваха същите глашатаи още преди 20 и повече години, предричайки злокобно, че без втора ядрена централа сме щели след две десетилетия да се върнем в първобитния строй.

Десетилетията се изтърколиха, платихме на Русия кървав данък от милиард лева глоба ( плюс стойността на) престъпно поръчани реактори, но въпреки тяхното бездействие днес всички експерти твърдят, че енергийният сектор не просто се справя, а процъфтява и печели баснословно. Което не пречи час по час да цъфне някой ядрен лакомник в медиите да призовава незабавно да бъде достроена АЕЦ “Белене”  , защото иначе… ще се върнем в пещерите. Колко познато и опровергано лъготене, срещу което обаче (почти) няма съпротива!

Дочувам гласовете на онези, които иначе обичат да дават избирателно примери от напредналия ( технологично и икономически ) свят, че България не е Германия, за да бъдем сравнявани. Как да не се съгласи човек! Там мислят за бъдещите поколения, докато тук се хващат за съветското минало с цел моментна днешна печалба. 

А в същото време същите хора ронят сълзи за демографската ни драма. Но попитайте някой от тях, включително и от промъкналите се в парламента нови спекуланти с нещастието да се топим като нация, какво мислят за развитието на ядрената енергетиката. Ако ви удостоят с отговор не се учудвайте, че съчетават лицемерния си плач с блясък в очите пред перспективата да сме обратното на Германия. Защото и те, милите, са загрижени за бъдещето, но със широко затворени очи за факта, че в земетръсна България лакомията тресе много по-силно душите ( гушите) на тези търгаши, отколкото сеизмичните балкански тласъци.

 

 

54 мнения за “Новата 2022-ра започва с отлична новина от Германия”

 1. Големият проблем е, че се замества с въглища или газ – на възобновяемата енергетика не може да се разчита – фотоволтаиците намаляват производството в пъти при най-малкото облаче на небето, при плътна облачност или мъгла производството е нищожно, нощем липсва. Ветрогенераторите са много зависими от скоростта на вятъра и неговата посока и при чести промени са слабо ефективни както и при слаби ветрове да не говорим за безветрие. Производството не може да се прогнозира дори за месец напред за сравнение АЕЦ работят с постоянна гарантирана мощност дълги години независимо дали пече слънце, духа вятър и т.н.

 2. Абе, я да попитаме “екозащитникът”, инициатор и острие на протестите срещу проучването за наличие на шистов газ България и по стечение на квотни обстоятелства екоминистър Борислав Сандов, какво мисли за изграждането на съветската мечта АЕЦ “Белене” ????

 3. Г-н Инджев в Швейцария има все още действащи атомни централи. Спрян е единствено 373-мегаватовият реактор в Мюлеберг.

 4. Към vlady:

  Така е, ядрените централи гърмят само веднъж ( през 20-30 години), но с невъобразима мощност. През останалото време са много готини.

 5. Все едно проблемът на възобновяемата енергетика е нерешим – зависимост от времето и непредсказуемост. Производството не може да се планира дори за месец напред и може да има моменти на излишък, но точно когато е нужна най-много енергия времето е облачно и вятърът е слаб и има недостиг съответно цените растат. За сравннение производството на АЕЦ може да се планира за дълги години напред и да се поддържат стабилни цени и дори да се избегне за дълго време вносът на електроенергия.

 6. Честита и здрава нова година на всички !

  И на Vlady също . Ама казвайте ги тия неща на немците , че с техните дебели северни облаци и безбройните хектари фотоволтаици , къде ще им излезе края !

 7. искам да допълня, гърмят само веднъж, но подобно като при „празната пушка“, да не си им в обсега и точно според нашият манталитет, да не пренебрегваш мерките на защита във всичките й аспекти. Освен това при руското производство, което винаги е крадено или недоразвито, такова упование е гола вОда! Ало, а отпадъците, още ли ги държат „временно“ на двора на реактора в Козлодуй?

 8. Към vlady:

  Ама то и холокостът може да се планира, докато не се намери някой да се изправи срещу него…

  Ако не разбирате или се правите, че не разбирате каква е моята теза, спрете да ме провокирате да бия камбаната като за глухите.

 9. Честита Нова Година!
  И дано най-после през 2022г. да започне отлепянето ни от дъното на ЕС step by step. Много работа предстои и накъдето и да се обърнеш всичко е забатачено!
  И преди съм писал тук, че ядрената енергия нито е евтина нито е безопасна. Тук спецове като този vlady дума няма да обелят по въпроса за съхранение на отпадъка и добавка в цената на средства за закриване на централата след нейното затваряне. За това, че е атомна бомба за всеки е ясно. Още веднъж ще повторя, сегашните солари и батерии нямат нищо общо с тези от преди 3 години и цената им е 3-4 пъти по ниска от тази на атомна централа. Технологиите непрекъснато се развиват и ще се появяват и други типове централи. За тези които не знаят закона на ОМ ще добавя, че колкото е по-голямо разстоянието от източника до потребителя толкова са по-големи загубите.

 10. Честита нова година!

  Здраве и повече приятни емоции през 2022!

 11. @vlady,

  Като е толкова готина атомната енергетика, що не си курдисаш хранилище за ядрени отпадъци вкъщи? И наследниците ти да си играят с тях? Тези лакърдии за планирането ги разправяй на някой фен на плановата икономика от недалечното и носталгично за някои хора време. Не знам колко ти плащат да драскаш тези глупости, но при една авария в АЕЦ няма да ти стигнат само за йод!

 12. Дано тази новина повлече крак и за желаните и толкова дълго очакваните от нас новини от България!

  На всички съмишленици:
  СУРВА И УСПЕШНА ГОДИНА! ЖИВО-ЗДРАВО ДОГОДИНА, ДОГОДИНА , ДО АМИНА!

 13. Г-н Инджев, а какво ще кажете за гъсто населената ЮеСеЙ. Любимата демокрация и Световния лидер, който задава посоката и темпото на света. Най-богатата държава.

  Статистиката казва 94 реактора в 56 АЕЦа в 28 щата. Средна възраст 39 г. Мощност 95 ГигаВата.
  Там не се ли притесняват от Бум??

 14. Въпрос на време е ВЕИ да се освободят от недостатъците (Vlady) си. Със сигурност ще настъпи пробив и при ядрената енергия основана на синтеза (от по-леки ядра,към по-тежки). Тук рисковете от опасно радиоактивно въздействие са много по-малки. Така че, класическата ядрена енергия (разпад на атоните ядра) вече е отживелица. Пак е въпрос на време.

 15. “Der Anteil der erneuerbaren Energien im Stromsektor stieg von 41,8 Prozent (2019) auf 45,3 Prozent (2020) des Bruttostromverbrauchs.”
  За да не изпадаме в ситуация, да спорим за неща от които не разбираме, предлагам на вашето внимание официална информация по темата.

  https://www.umweltbundesamt.de/themen/klima-energie/erneuerbare-energien/erneuerbare-energien-in-zahlen#uberblick

  Тецнологиите се развиват и водеща в света е Германия!

  Към Влади, посоката на вятъра няма никакво значение за производството на електроенергия, а “най малкото облаче” не намалява в пъти ефективноста на модерните фотоволтаици, които днес се нуждаят най вече от светлина. Проблем, който скоро ще бъде решен е това, че произвежданата в северна Германия електроенергия е много повече от това, което може да поеме ел. транспортната мрежа в посока запад.
  Аргументите ви приличат на тези, които се използватот “специалистите” срещу Covid 19 ваксините.

 16. От коментарите във frognews.bg:

  Ако до 31.01.2022 г не се извърши следното:
  – уволнение и арест на мафиота Сотир Цацаров;
  – уволнение и арест на мафиотите в бели престилки: Генчо Начев, Любомир Спасов, Николай Петров, клана Шаркови и много други;
  – уволнение на ВСИЧКИ директори на държавни агенции, началници на политически кабинети, държавната телевизия и СЕМ и директорските съвети;
  – прекратяване на задграничните мандати на ВСИЧКИ назначени по времето на ГЕРБ посланици, временноуправляващи и генерални консули.

  то герберастите ще ликвидират новото правителство.

 17. Към nedko:

  Америка е континент. Много, много по-слабо населен в сравнения с Европа.

  Ще “кажа” в отговор на призива да отговоря защо там “бият негрите”, че този континент не е гъсто населен. Населени са гъсто само ( със “защо бият негрите”) нечии мозъци със съветски клишета.

  А кога Америка ще настигне Германия ( в осъзнаването на опасността от избухването на ядрените бомби на своя територия), която иначе догонва Америка в какво ли не, е въпрос на време.

  Лека нощ и не ме цакайте с американски козове в руска полза.

 18. Ако до 31.03.2022 г. не се извърши следното:
  – пълна ревизия на фирменото и личното финансово-материално състояние на фирмите:Трейс груп, СИК, Ипон, ТИМ и няколко крадци от асфалт и от саниране на блокове, конфискация на всичките им капитали, закриване на дейността им и съд;
  – арест и конфискация на цялото имущество на: унищожителят на Български морски флот Кирил Домусчиев Гелосания, аптеките и бензиностанциите на Марешки, къщата и луксозните апартаменти на кака Севда Шехерезадата, сарая на дядо Доган; апартаментите на Пацо Терасата и Владислав Горанов, всички къщи за тъщи и гости;
  – обстойна проверка и конфискация на финансово-материалния капитал на всички заемали постовете министър и зам.-министър по време на цялото 12-годишно герберастко управление.

  то герберастите ще ликвидират новото правителство.

 19. Ако до 30.06.2022 г. не се извърши следното:
  – пълна проверка на цялата олигархо-мафиотска организация регистрирана под наименованието ДПС и с особено внимание на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев и провеждане на бърза съдебна процедура с ефективни осъдителни присъди;
  – пълна проверка на червените мафиоти Георги Гергов и Кирил Добрев и провеждане на бърза съдебна процедура с ефективни осъдителни присъди;
  – преустановяване мандатите на всички настоящи български евродепутати и лустрация за заемане от тях на държавни постове;

 20. продължение:

  – проверка на източниците на финасовото и материално състояние на политолози, социолози, антрополози Антоанета Христова, Георги Харизанов, Антоний Гълъбов; Стойчо Стойчев, Румяна Коларова, Харалан Александров, Недялко Недялков, Ивайло Крачунов и други и стартиране на съдебна процедура с ефективни присъди.

  то герберастите ще ликвидират новото правителство.

 21. Докато nedko си зададе въпроса, Boris вече му е отговорил…
  Северно от Сан Диего влакът минава на стотина метра от реактора. От американски реактор. Не бих го съветвал да минава край съветски.
  Но чийто и да е реакторът – това е 20-и век (Val добре го е обяснил). Глупаво е да правим нещо ново, само защото в успешни страни то е заварено положение. Това ми прилича на доводите на пишман монархистите, че повечето богати страни в Европа са монархии.

 22. Ех, Димитре, Димитре….
  Вие ли не цитирате докрай или Оги Стефанов е пропуснал “Връщането на всички прокудени по широкия свят патриоти и възстановяване на съсипаните им бизнеси…

 23. @Димитър
  Извинявам се, но не бях прочел последния списък… Нещата наистина са сериозни…. Нямам какво да добавя, освен плахо да попитам, а М. Вешим и И. Нинов може ли с условни присъди да се отърват?

 24. Г-н Инджев, съгласен съм с Вас, Америка е Континент но ЮеСеЙ е с гъстота 36 човека/м2 докато в Европа са 34/м2. Не знаех, че фактите са в полза на Русия и във Ваша вреда. Извинете!
  Лично моята гледна точка е че Енергетиката трябва да бъде оставена на Професионалистите. Политическите борби са нездрава основа, провалила много пъти щастието на хората. Одобрявам ВетроОстровите, които сега са супер модни и пожелавам на Новата власт да инвестира в тях. Все пак ще заменяме 4 тактовия двигател с електро нали?! И ще ни трябва мнооого Ел.Мощност. А дотогава…. Дано цената на тока не ни върне в средновековието!! Ние сме най-слабата и бедна държава в ЕС. Само и единствено заради Политиката.

 25. Като стана въпрос за Харалан Александров, та си мисля как така можеш да кръстиш детето си с такова име?! Значи ражда ви се едно мъничко пухкаво бебенце и вие двамата с жена си мислите какво име да му дадете. Мислите, обсъждате и накрая понеже много го обичате, решавате да му дадете това име Харалан?! Че те да бяха го кръстили Торбалан пак същото!

 26. Във Франция-Сен-Мало работи вече повече от 55 години приливна електроцентрала с мощност 300 мегавата с една трета по маломощна от един от затворените ни реактори.Нито иска съхраняване с хиляди години на радиоактивни отпадъци,нито гори въглища.А и технологиите за използуване на топлината от земните недра тепърва ще се развиват .

 27. ЧНГ! За много години на блога, автора и ревностните читатели!

  Защо никой не задава тези въпроси за “чистата енергия”:
  Къде отиват и как се съхраняват ядрените отпадъци от АЕЦ-ите? И колко ни струват?

 28. Май Радан Кънев играе на въже:
  “Пожелаваме си весели празници, но не ни е много весело. Защото деградиралото старо се е окопало и дърпа страната назад и надолу. Сред най-силните му оръжия са Гешев и Цацаров. И Вие се опитвате да ни убедите да не се бърза с тяхната смяна? Сериозно?”

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kanev-kolko-sblasaka-imate-geshev-tsatsarov-che-sme-zabravili.html

 29. ЧНГ на всички съблогари и читатели.
  И да добавя към списъка на Димитър: не видя ли капичнати МОЧА-вците и Бибитко на път към СЦЗ надежда за “продължаваме промяната” всяка оставете.
  Кой разбрал-разбрал

 30. @dkaraivanov
  Мишо Вешим няма място сред споменатите лапачи на боковата хранилка, но Огнян Минчев и Димитър Бочев напоследък доста се поокаляха мисля!

 31. nedko,

  Какви са тези фантасмагории които сте написали относно гъстотата на населението?
  Много приличат на информация от рода на “загниващият капитализъм”.
  Ето ви една карта да се информирате като хората:
  https://simple.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_population_density

  Да се оставят нещата на специалистите и да не се политизира казвате?
  На кои специалисти бе, nedko?
  На тия дето се изхранват от петрол, газ, въглища?

  Нещата в “ЮеСеЙ” (голям симпагяга сте с тези съкращения) бяха оставени в ръцете на едни “специалисти” които в крайна сметка докараха една много готина световна рецесия 2008-2009.

  И нещо друго, “ЮеСеЙ” не е лидер в абсолютно всичко.
  Като най-голямата икономика е лидер на свободният свят.
  Но за разлика от любимата ви Раша не налага икономически терор.
  Начичкали са доста атомни централи но както виждате не всички страни в свободният свят следват примера им.
  Германия и Япония примерно са лидери в автомобилостроенето, Щатите следват.
  В последно време Щатите (заради един южноафриканец) зададоха тона относно ел. автомобили.

  Атомната енергия е стара песен и времето и изтича.
  Евала на Германците че задават посоката в тази сфера и показват на света че със смелост, отговорност и иновации може да се намери по-добро решение. Атомната енергия създаде иновационен мързел.

 32. димитър,

  Радан Кънев е прав – трябват ни работещи институции, върховенство на закона а не беззаконие зависещо от прищявките на силният на деня.
  Не знам от къде Огнян Стефанов си изсмуква от пръстите че Кънев е за оставянето на Гешев.
  А и драматизмът и героизмът му ми идват малко в повече. Не си спомням Стефанов да е бил подлаган на унижение подобно на това което “медиите” бухалки сториха с Кънев.

  Иначе за списъците съм съгласен.
  Но както каза Георги Николов, ние нямаме шанс ако продължаваме да се правим на щрауси и не разкараме МОЧА и Альоша.

 33. Честита Нова Година, г- н Инджев . Пожелавам много здраве и късмет на Вас и всички съблогъри. За съжаление алчното ядрено лоби в България е много силно все още. Ядрената енергетика нито е чиста, нито е сигурна. Споделям нещо, което ме обезпокои. Според “Файненшъл таймс” ЕК обмисля по повод зелената сделка да включи ядрената енергия като чиста. Ако това се случи, нашите лакоми ядрени лобисти ще имат много силен коз. Смешно е да се твърди, че нашата икономика няма да издържи без нов ядрен блок. Мощната германска икономика ще може без ядрени централи, а ние не. По- добре да заложим на по ниско енергийна икономика. Ако се подпомогне санирането, ако се подпомогне поставянето на фотопанели върху жилищните сгради и други енергоспестяващи мероприятия включително и при бизнеса ще е много по- добре от монтирането на нова ядрена бомба в държавата. Да последваме примера на Германия. Тя е локомотивът на европейската икономика и едва ли я управляват невежи хора.

 34. @димитър

  От всичките хубави и желани изброени от вас неща, едва ли нещо ще се случи до 31-03-2022 г.

  80 дни!!!

  Поздрави

 35. Предлагам да оставим намира vlady , който се превърна в nedko и май вече е готов да се прероди в petko . Опитва се да се държи прилично , все пак .

 36. @ Георги Харизанов
  Казвате: “Не си спомням Стефанов да е бил подлаган на унижение подобно на това което “медиите” бухалки сториха с Кънев.”
  Само дето почти го убиха с едни метални тръби и после благодарение на лекарите от ВМА беше буквално сглобяван в продължение на месеци! Оги Стефанов по една щастлива случайност днес е жив, а Вие не си спомняте да е бил подлаган на унижения!

 37. Един от разказите на Гюнтер Грас разказва за детска учителка, която напуснала работата си, защото осъзнала, че преди войната е била ентусиазиран член на хитлерюгенд, а днес възпитава деца. Без този личен катарзис, не е възможно развитието ни като смислено общество.Поне половината народ си харесваше преди “комунизма,” а сетне си мечта за
  “едно Ферари с цвят червен,
  едно за теб, едно за мен.”

 38. За Г.Харизанов
  Радан Кънев е прав,но не е достатъчно ясен. Това дава възможност за различни тълкувания. Т.е. Огнян Стефанов да е прав, и вие също.
  Знаем какво се случваше с Огнян Стефанов от всякакви бухалки и е без значение,че драматичния му героизъм ви идва в повече. А Радан Кънев е изпратен в Страсбург от някои от нас не да шикалкави.
  ЧНГ,много здраве на всички и приятни изненади.

 39. До недко
  Без манипулации, моля:
  Европа – Гъстота на населението 72,9 души/km²
  Съединени щати – Гъстота на населението 33,7 души/km²

  Ето линкове:
  Европа https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

  Съединени щати https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B8

 40. Чета frognews от доста време въпреки че на моменти ми е червенеел.
  Винаги съм гледал на Огнян Стефанов като на спорна фигура.
  Той за разлика от Кънев търкаше рамене с доста подземни босове, нали?
  ДС миналото да оставим настрана, или не трябва?

  Кратка справка:
  https://www.marica.bg/balgariq/ognqn-stefanov-ot-ds-agent-do-priqtel-s-bosove-i-oligarsi-ocelql-sled-boy-s-chukove

  Радан Кънев си върши добре работата като български парламенталист в ЕС. Ерудиран, търсещ решения на проблемите в дълбочина, информиращ партньорите ни в ЕС за истинското състояние на страната и т.н. Ако за някой изявленията му не са ясни да го потърсят за доизасняване. Наистина не разбирам Огнян Стефанов от къде прави подобни заключения и атакува Кънев.

  Огнян Стефанов след като излезнаха записите на разговорите му с Божков бе много бърз да се оправдава на сайта си (едва ли отне повече от час, два).
  Накърнено му било егото явно. И отново се направи на репресиран, очакваше арест, заговори за лекарствата си..
  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/ognian-stefanov-ochakvam-vseki-moment-bada-arestuvan.html

  Кънев за разлика от него нямаше лукса да се защитава на собствена си медия.
  А и не си спомям “Огито” който много често раздава мнения на сайта си да е излезнал поне веднъж в защита на Кънев на сайта си когато Кънев бе подлаган на долните медийни репресии.. Или за него това са дреболии.
  И предпочита вместо това да прави внушения като изкривява думите на Кънев?

 41. извинявам се.. но се сещам за нови неща след като вече съм натиснал “Публикуване”

  Ако “Огито” от frognews иска България да е нормална европейска държава да си направи труда и да въведе някакъв контрол върху коментарите които позволява под статиите си. Псуват на воля като каруцари и много от коментиращите повтарят нечистоплътните заглавия на блиц и пик.
  Кънев е добър адвокат но предполагам не му се занимава с такива “жабари”

 42. Когато Гешев беше в Европарламента и Атанас Чобанов се опита да му зададе няколко въпроса, на помощ на каскета веднага се притече един друг варненски евродепутат, а Радан Кънев не се видя никакъв! Това случайно ли беше?!

 43. Към димитър:

  Не ми се ще да се включвам в този братоубийствен спор, но не мога да въздържа да не си призная, че и аз не съм се притекъл на помощ на кого ли не. Ако това е осъдително, ще приема камъните в моята градина.

 44. Честита Новата 2022 г. на г- Иво Инджев! Да е здравословна и плодотворна за него като журналист и анализатор. Нека се множат съмишлениците и авторите на смислени коментари в този блог, а чрез него и в по-широко публично пространство.
  Темата с новината от Германия наистина е много актуална. Надеждите на разумните хора е в потенциала на тази държава да бъде водещ пример за напредък на човечеството. За това много точно Георги Харизанов обобщава, че “атомната енергия създаде иновационен мързел” . Но именно немският технологичен ум започва да опровергава този факт и в това е най-голямата ни надежда.
  Дано българските управляващи се вслушват и прилагат немския опит във всичко – никога няма да бъдем на “опашката” в ЕС.

 45. За мен Калина Андролова е Петър Волгин с пола. Даже в някакви жълти сайтове бяха писали, че са двойка в живота, т.е. “търкулнало се гърнето и си намерило похлупака”.

  Днес “Фактор” са публикували неин текст на тема изграждане на натовски бази в България и Румъния. Ясно ми е защо този текст е написан точно по този начин и защо се публикува точно сега, когато предстои подписване на ново споразумение за базите на българска територия. Целта е превантивно да се мобилизират “патрЕотите” и “възрожденците”, които да организират протести срещу изграждането на “американски” бази в България, защото щели да застрашват суверенитета и независимостта на страната. Да се “възбуди” превантивно намаляващият “патреотичен” контингент, който преди време излезе на протести срещу проучванията за шистов газ в България и с призиви за започване на строежа на АЕЦ “Белене”.
  Очевидно е търсен унижаващ националното достойнство ефект на изказа, че “искаме или не, ще ни наложат СИЛОВО изграждането на натовски бази”, въпреки че какво унижаващо може да има във факта, че като член на НАТО така изпълняваме съюзните си задължения, които гарантират и нашата националната сигурност:

  “…След изтичането на въпросния договор Бойко Борисов не реагира достатъчно отзивчиво на желанието на САЩ да сключат споразумение за постоянно военно присъствие. Това е и една от причините ГРУБО ДА СЕ ТРАСИРА „Продължаваме промяната“, която да лидира различно отношение към няколко стратегически въпроса. САЩ искат да разположат на наша територия до 3700 военнослужещи за постоянно. Американците дори ВЕЧЕ ОГЛЕЖДАТ терени, където могат да построят сгради и жилища за техните военни!
  … В продължение на всичко това България съвсем скоро ще бъде ПРИНУДЕНА да приеме постоянно американско военно присъствие на територията си. И да сключи дългосрочен договор за изграждане на военни бази, тъй като стратегията на САЩ за Балканите включва мрежовидно и динамично разпределение на военното присъствие. Балканите са новият гравитационен център, откъдето ще се търси подход, за да се конструира линия на пълното изтласкване на Русия на изток към себе си. Превръщането на Украйна в гореща граница на сблъсъка между двата полюса Русия и САЩ придава на Черно море нова геополитическа важност. И България, независимо дали иска или не, заедно с Румъния, ще трябва да се включи в доизграждането на американската военна инфраструктура на Балканите, което ще бъде ЛЕГЕНДИРАНО като партньорство за сигурност в НАТО. ”

  Целта да бъде написан текстът ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН (очевидно!) е била да предизвика негативна “патрэотична” реакция срещу изграждането на американските бази в България, което никак не се харесва на “Освободителката”, но въпреки това признавам, че последното изречение на мен ми прозвуча някак оптимистично и успокояващо 🙂
  “И няма да има български премиер, президент и министър на отбраната, които да отложат или да отхвърлят такава задача, и да останат на постовете си!”

  https://faktor.bg/bg/articles/nyama-da-ima-balgarski-premier-prezident-ili-ministar-na-otbranata-koito-da-othvarlyat-bazi-na-nato-i-da-ostanat-na-postovete-si

 46. Калина Андролова и Петър/нарекъл се Волгин/водят повече от двадесет години война в полза на Руската федерация,кога явно,кога с подмолни и манипулиращи похвати,но не престават.По техният маниер работеше и Димитър Цонев/а може би учителя е един и същ/Костов и демокрацията толкова бяха плювани и заливани с помия,че бяха необходими плавници…Съвременни Куизлинговци в България с кош да ги ринеш.

 47. SMS – Привет!

  Взехте ми думата от устата (отново…) с коментара относно тоя перфиден, ехиден пасквил във Фактор, списан от лицето Андролова…

  “…..Бойко Борисов не реагира достатъчно отзивчиво …”
  Ег@ти евфемизма по отношение категоричния отказ на СИКльото!

  Останалите цитати, маркирани от Вас, са точно в ДЕСЕТКАТА!

  Бъдете жив и здрав и през Новата!

  Къртицата във Фактор за мен е ясна коя е …
  🙂

 48. @ Българин
  Вие също бъдете здрав за много години напред и дано лошите ни прогнози да не се сбъдват !
  Дано пък да грешим и Путин да се окаже “по-нормален ” отколкото го смятаме, защото ми омръзна да чета само хвалби за изпробване на нови “свръххипер”, “свръхсупер”, “свръхпсихотронни”, “свръхклиматични” “свръххибридни” оръжия и войнствени закани и ултиматуми срещу света на Путин и РФ по международни форуми. Каква загуба на безценно време и ресурси на човечеството, само за да бъде възпиран един самозабравил се тиран! Тия москалски питекантропи (човекоподобен вид със забавено еволюционно развитие) освен побоища пред магазините за алкохол и кражби на технологии, друго не правят ли? Народите по света всеки ден с радост и гордост съобщават за нови научни открития, свързани с човешкото здраве като нови лекарства и нови хирургични методи, изстрелват космически кораби до Марс и други планети, изпращат послания на цивилизацията ни извън слънчевата система, наскоро изведоха новия орбитален телескоп “Джеймс Уеб”, който ще ни даде възможност да наблюдаваме вселената в първите мигове от сътворението след Големия взрив ! Да не говорим за съвършеното знание, което получаваме с построяването и усъвършенстването на Големия адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) край Женева, доказал експериментално съществуването на Хигс бозона, частиците, които дават маса на материята т.н. “Божествена” частица. И ние, българите, сме част от тази световна, високоразвита технологична и духовна цивилизация! Българи работят в тези върхови за човешката цивилизация научни институти !
  Затова проклети да са всички безродници у нас, които ни дърпат назад и надолу в тъмницата на Евразийския концлагер, на жестокото безпросветно зло!

 49. @SMS, съжалявам драги приятелю по съвпадащи мнения тук, но този път относно написаното от госпожа Андролова, трябва да Ви се противопоставя. Изчетох доста внимателно и критично това и, от моята гледна точка, госпожата прави САМО един ретроспективен поглед на нещата относно американските бази на балканите, както и с това на българска територия. Фактически Тя (почти) не взима страна, но ясно ни дава да разберем, че ако искаме да сме наистина сигурни, че можем да бъдем защитени (което е и моето мнение),– „И България, независимо дали иска или не, заедно с Румъния, ще трябва да се включи в доизграждането на американската военна инфраструктура на Балканите, което ще бъде легендирано като партньорство за сигурност в НАТО. И няма да има български премиер, президент и министър на отбраната, които да отложат или да отхвърлят такава задача, и да останат на постовете си…“
  Това мнение фактически е и НАШЕТО тук, което почти при всяко споменаване на минали изцепки на Тиквоций, както и при пожеланията към новите ни министри, желаем да са се случи. А за да се случи, драги SMS, трябва всеки един ОТ НАС да го каже. Ако някойси го премълчи, дали от тактичност за да не предизвика глутницата, или от скрити неистови желания (защото предпочита платноходките) ни затапва в задънена улица с което рискуваме да започнем дискусията в един късен неподходящ момент и с това пак, и пак, да изпуснем случаят който ни се отдава.
  Има и други неща, които тук не ми се нравят, примерно съпоставката про-контра между Радан Кънев и Огнян Стефанов. За едни, единият е такъв, а за други другият е онакъв. За мен и двамата са добри, защото преобладаващите им мнения са честни относно добрата, по-скоро желаната, българска политика. И моят съвет е този–добри или по-добри е все едно, щом са от нашата страна на барикадата. И ако има „някакви минуси“ те в повечето случаи са резултат на мръсни помисли на враговете им, които те ни пробутват като стръв на шарани. Освен това трябва да сме на ясно, че с такива хора разполагаме! Други няма, или не желаят да се ангажират, което също трябва да се приеме като даденост.

 50. Преди десетина години R.Оv4. каза, че ако не построим незабавно АЕЦ Белене, през 2016 година България ще си свети със свещи. Не чух обаче през последните пет години някой журналист да го попита на колко ракии е бил, когато е измислил тази долна лъжа. Напротив, канят мошеника по телевизиите да каканиже половин час по енергийните въпроси, сякаш е експерт.

 51. @ Борис
  Разбирам Ви и напълно се съгласявам с написаното от Вас, че в момента просто нямаме голям избор на компетентни и почтени хора от “нашата страна на барикадата” и ако ги отхвърлим, ще дойдат руменовците, таскоерменковците, дебилите манчевци, разни патреоти и възрожденци. Но, повярвайте ми, имайки предвид професионалния й “бекграунд”, точно тази не е “от нашата страна на барикадата”! Както коментират по темата “Кrasnoselski” и “Българин”, които очевидно 🙂 са в течение на творчеството й през годините: “Калина Андролова и Петър /нарекъл се Волгин/ водят повече от двадесет години война в полза на Руската федерация, кога явно, кога с подмолни и манипулиращи похвати, но не престават!”.
  И Волгин, и Андролова не са журналисти, а агенти на чуждо, антибългарско влияние и като такива са усилено протежирани, винаги “успешни” в начинанията си, никога не остават без работа, веднага ги назначават в престижни обществени медии, за да облъчват с отровни дезинформации и да мътят ( по изключително перфиден начин) съзнанието на колкото се може по-голям брой слушатели и зрители. По впечатлението, което са създали и у интелигентни личности като Вас, съдя колко са ОПАСНИ И ВРЕДНИ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.