Зелените надежди на атомните лакомници у нас намирисват на зелен хайвер

Атомните ентусиасти с пеликановите гуши у нас май избързаха да си хвърлят радостно ушанките, дочувайки за намерението на Европейската комисия да обяви добиваната от ядрени централи електоенергия за зелена. Защото има “едно” условие това евентуално да се случи на конкретна държава от ЕС, която все още иска да строи подобни чудовища ( човечеството вече е изобретило и едни мини централи от подобен тип, но на нашите мегаломани им дай нещо большое ) .

Та ето какво е условието с едно голямо ако:

ЕК обсъжда дали да (не) обяви за зелени ядрени централи от бъдещо поколение “ако проектът съдържа план, средства и площадка за безопасно изхвърляне на радиоактивни отпадъци”.

От пръв поглед се чува с невъоръжено ухо какъв вой долита от ядреното лоби у нас, което си е сложило яйцата в менгемето на руската кошница АЕЦ “Белене”. Защото тази химера отговаря хипотетично на само едно от евентуалните изисквания, за да възкръсне от плановата съветска икономика, която преди повече от 30 години закопа проекта след мнение на съветски специалисти, че е прекалено опасно да се строи толкова близо до най-големия земетръсен разлом в региона край Вранча в Румъния.

Да, има планове за АЕЦ “Белене”, при това конкурентни по своята давност на чертежите за Хеопсовата пирамида. Има и вицове относно мераците, повечето от които са нецензурни или расистски, но поне един може да бъде припомнен за илюстрация. Това е, разбира се, древният лаф, че само мераклиите са повече от китайците.

Освен “планове”, нероденото решение на ЕК изисква още две доказано неизпълнени и неизпълними на местна почва условия. “Средства” така и не се намериха, въпреки многобройните твърдения, че те се задават със страшна сила – нещо като онази вълна от милиони мигранти, която щяла да ни залее ( и за двете бившият премиер вдъхновено лъготеше). Така че да припомня още по-баналния лаф, които се приписва на сръбското чувство за хумор “ пАри нема, действайте”…Знаете какво се има предвид в подтекста.

Най-непреодолимата пречка за реинкарнацията на галимацията с АЕЦ “Белене” обаче е изискването за построяване на площадка за безопаснно изхвърляне на радиоактивни отпадъци. Хайде, нека си представим, че въпреки доказаната през десетилетията липсата на инвеститори за толкова спорен проект все пак се намери достатъчно гламав милиардер от частен или държавен вид, който да рискува ( при толкова много възможности по света) да си вложи милиардите точно край тихия, но земетръсен бряг на Дунав. Ще бъде ли така любезен да отдели още милиарди и за съответното хранилище?

Дори и това да направи някой инвеститор с мазохистични наклонности да си вложи парите в регион, който и в момента прелива от производствени излишъци на електроенергия, остава една малка подробност: къде да бъде площадката? Кое кътче от нашия земен рай ще се съгласи да бъде жертвано за ядрено гробище на отпадъци с период на разпад на някои от радиоактивните съставки от милиони години? И кой престъпник, въоръжен с власт ( сменяема, слава на Господа ) в България ще се осмели изобщо да предложи подобно безумие?

Ако въпросите изглеждат малко, да добавя и питането към местните феодоли, които се опитват да зарибят населението с обещания за разкриване на работни места, както ги поощряваше да спекулират в Плевенско от името на своя началник в София злополучната Цецка Цачева. Че хората налапаха въдицата на протестите срещу едно дупчене за проверка дали не сме наистина баснословно богати с природен газ в Северна България, какво остава да поискат от тях да складират край домовете си тонове отработено ядрено гориво! 

Онези протести срещу проучването за недоказаните ( освен чрез американски сателитни снимки) залежи от шистов газ бяха организирани в полза на руския монополист в доставката на суровината “Газпром”, но дали “Росатом” ще успее на същото поприще с демонстрации в полза на изграждането на въпросната площадка?  

Въпросите са много, а отговорът е само един: не. 

Така че радостта на атомните пеликани от евентуалното обявяване на бъдещи ядрени централи за “зелени” е не само преждевременна, но и намирисва силно на зелен хайвер.   

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://offnews.bg/ikonomika/v-avstria-i-germania-skochiha-sreshtu-obiaviavaneto-na-iadrenata-energ-767716.html

 

17 мнения за “Зелените надежди на атомните лакомници у нас намирисват на зелен хайвер”

 1. Какво представлява АЕЦ “Белене”, която ни предлагат. Ами нищо друго, освен поглед в миналото. А ето какво е настоящето и близкото бъдеще /ако има такова изобщо/ на ядрената енергетика:

  https://www.mediapool.bg/yaponiya-shte-pomogne-na-bil-geits-da-postroi-novo-pokolenie-yadren-reaktor-news330635.html?fbclid=IwAR0s85h1V0epmBzjAkQgPmPLc1IBUBCQrTuCErzYiquimx-ONBcuG4Zs4WA

 2. Да питаме един проядрен пеликан: ще консумира ли кисело мляко, месо или зеленчуци от района 70 километра около Козлодуй, ако в този район бъдат направени измервания с уреди, доставени НЕ от оператора или строителя на централата. Сигурен съм, не. А като погледна картата, това е една четвърт от територията на държавицата ни.

 3. Лакомите тъпи “гуши” искат да построят на българска територия съветска АЕЦ , доверявайки се на допотопните технологии на тези алкохолици :

  Как в СССР умират и се женят без алкохол

  https://trud.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B2-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80-%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB/

 4. част от отпадъците се складират в стара мина за лигнитни въглища в близост до с.Габра-на 25 км от София,друго хранилище се използува над язовир Огняново -на около 40 км от София. и разбира се,временната площадка източно от Козлодуй в посока Хърлец.

 5. Ще припомня, че бившият евродепутат от ДСБ Александър Малинов опроверга тогавашния министър на енергетиката теменужка, която твърдеше, че за белене няма да е необходим нов ОВОЗ. Този “проект” ще трябва да стартира от начало и това се знае от ядрените пеликани, но това не им пречи да прилапат някой-друг милиард по някоя схема. Царе са на схемите и финтовете!

 6. По мое некомпетентно и далеч не изчерпателно мнение, въпросът има поне две страни, техническа и обществено-политическа (ако използвам това старо клише). По техническата може много да се спори и на всеки разумен аргумент да се намери контрааргумент. За мен лично две думи обезсмисля спора – земетресение и отпадъци. Но всеки може да ме попита, като се страхувам от земетресение защо живея на седмия етаж? И да каже, че докато строим централата, Илон Мъск ще измисли нещо за отпадъците. Но по обществено-политическата страна не виждам за какво може да се спори? И не става дума, че ще се увеличи енергийната ни зависимост от РФ (на 100% какво да му увеличаваш?), а за това, че руският бизнес е вносител на корупция (дах Боже, дай Боже, ще каже някой).
  А по въпроса за трите критерия не ми се струва нереалистично, Росатом да предложи договор, с който да ги изпълни. Да построи със свои средства и да ни предостави площадка за отпадъците в тайгата (ако китайците не разберат).
  Никакви технически аргументи няма да ни спасят. Само политически. Да върнат Крим и тогава ще си помислим за Белене…

 7. Като мнооого млад специалист , директно от студентската скамейка , бях назначен за ръководител на проучвателните работи по площадките на “АЕЦ Белене” и ” ХТК Никопол – Турно Мъгуреле”( Да зоната е 8 степен по MSK). На моя опит за “отвод” ми бе обяснено , че съм младо момче и дори да направя “гаф” , след 5 – 10 години , ще излезна от затвора в разцвета на силите си !….Е…господин Инджев …ако имате време , бихте ли надникнали в основанията за “абсолютна забрава” на проекта ХТК Никопол – Турно Мъгуреле,който впряга в 24 часово производство на електтроенрргия , водите на река Дунав , плюс граничен мост с инфраструктура, митница със складови бази , и поминък за години на местното население (и след завършване на строителството)

 8. Към Kreator:

  Дори и да имам време, не претендирам за експертно мнение. Ако имате такова, подкрепено със съответната информация, представете го като за публиката ту, моля.

 9. @Караиванов.Крим трябва да бъде върнат без пазарлъци,още повече пазарлък с българска територия.Обезлюдената и негодна зона за живеене няколко века около Чернобил е около 3800-4000 кв.км.А ние граничим и с Румъния,така че последствия от ядрена авария ще понесе и друга държава.

 10. В първото си интервю за новата година пред Лора Крумова премиерът К. Петков се изтърва само веднъж да каже “газта” . Останалите три-четири пъти успя – трудно , но успя да не сбърка .
  Очевидно полага усилия в езиково отношение , което е добър знак .
  Може и да хвърля по едно око насам .

 11. Към Иво Инджев

  Г-н Инджев,
  от дълги години не съм в страната и изгубих връзка с бившите си колеги …..но намерих нещо интересно в Нета , което (както и аз мисля ) е алтернативата на АЕЦ Белене….:
  “Европейският съюз приема Дунавската стратегия през 2010 г. След приемането и, председателя на Европейската комисия Барозу обявява официално в Букурещ, че са отделени деветдесет и пет милиарда евро за обектите на единайсетте дунавски страни (обектите могат да се вземат от сайта на Дунавската стратегия). Там за България и Румъния са записани три обекта. Първият е Язовирна стена Никопол-Турну Мъгуреле с път и железопътен мост и производство на 880 МВт ел. енергия от водния праг от които 510 МВт върхова ел. енергия и 370 МВт основна ел. енергия. За ХТК са предвидени три милиарда и сто милиона евро, като България и Румъния трябва да осигурят само по 150 млн. Вторият е ХТК Силистра-Кълъраш. Третият – Модернизация на навигацията по р. Дунав от Силистра до Видин.”

 12. @Красноселски
  И аз това имах предвид. Ще помислим и ще решим, че не става.
  Връщането на Крим трябва да е условие изобщо да се разговаря с РФ по който и да е въпрос… А не причина да им се правят отстъпки…

 13. @Георги Харизанов
  Кратък и точен коментар!
  Когато чух новината, бях сигурен, че се е пошегувал (тролене на Щатите), както аз се пошегувах за Крим и Белене. След това се ужасих, като чух журналистите да питат сериозни коментатори какво мислят по въпроса. Може ли някой да допусне, че дори Слави ще каже на сериозно нещо толкова инфантилно?
  Неслучайн за Нова година обикновено пожелавам здраве и добро настроение (както би казал Арисрорел, възпитаният вариант на хляб и зрелище).
  Повече усмивки!

 14. не стига,че с тези”златни паспорти” и безразборно даване на право на постоянно жителство напълнихме България с руски шпиони,та сега да ги пуснем и в САЩ с българско прикритие.О,който требе не види ли?

 15. Чистата и непреодолима истина за отказването от ядрената енергия като източник на електрическа енергия на първо место е нежеланието на немското население да има в непосредствена близост, така да се каже под носът, хранилище на отпадъци, които да бъдат съхранявани като задължително специализирано условие, в продължение на хиляди години.Започнало е едно подаване на топката между Бавария и долна Саксония, което за Меркел и правителството й не е вещаело нищо добро. Независимо коя от двете съюзнически страни да е била „избрана да съхранява“, нейното население е щяло да бъде недоволно и ще се пренасочи така, че управляващата партия ще загуби мнозинството си. При това протестите, още преди да се вземе решението, са били дотолкова ескалирали, че полицията е трябвала да взима доста силови мерки. В този момент се получава ядрената катастрофа във Фокушима, която показва една допълнителна несигурност породена от природни влияния, на които нищожните човешки възможности не могат да противостоят. Като прекрасен анализатор Меркел взима правилното решение и тегли чертата, като задрасква ядрената енергия.
  Нека да си представим само факта, че египетските пирамиди са само на около 5 хиляди години и вече никой не знае за тях защо са били построени и само едно ни е ясно, че все пак до известна степен са отстояли разпада на изграждащите им материали. А какво би станало през още толкова, и още токова време? До тука говорим само за здравината, а умишлено се изпуска другият фактор радиоактивността, поради която ще се строи „нещото“. Всички си живеят прекрасно, а изведнъж настъпва масово измиране и поболяване не само на хора а и на…!?
  При Ризова слушам един експерт, който не е научил как се произнася газа и ни говори за гаста, но има наглостта да го (я) противопоставя на ядрената енергия! За третата опасност на никой и не му минава през главата, че всеки руски реактор е бомба със закъснител ( за да не кажа с особен взривател). А на наша територия има само руски реактори. При това беленският някак си скован в сандъци ни е „предоставен“, ама докато евентуално (някой) го построи(м), може да се окаже, че ще е по-изгодно ако се поръча нов, ама не пак от там. Да, акъл не мога да дам и то поради това, че много хора са пасли и още пасът на тази „ливада на корупцията“ и с тях не може да се излезе на глава. При това всичко са правели тайно, та не се знае кой и къде са истинските „подводни камъни“. Правилното решение обаче е като при Меркел, да се зачеркне този строеж, пък ще видим какви други възможности имаме. Пък защо трябва да се продава сегашният ядрен ток? Може би и заради това, че пак някой тайно се е облажил? Ех, тия шлемове!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.