Путин помага на много народи да изтрезнеят от илюзии и стари вражди, но не и на българските махмурлии, препили с русофилщина

 

Вчера пис(к)ах, днеска пак- по темата за това как светът се променя към по-добро с помощта на генератори на прогреса, като Владимир Владимирович Путин. Ще поясня.

Този човечец ( не се заяждам в сантиметри, а отчитам тежестта му на кантара на човечността) все повече се превръща без да иска в позитивен катализатор на международните процеси чрез негативния си принос. Укрепи украинската нация, направо я спои с лепилото на агресията и унижението. Създаде й кауза от най-висш тип, за каквато ние тук в днешно време можем само да си мечтаем: каузата на националното освобождение от вековния поробител. 

И друг път съм се шегувал, че един ден в центъра на Киев ще има негов паметник, но не изключвам, че нещо подобно наистина може да се случи в някакъв карикатурен вариант. 

Този неволен обединител на народи и държави успя да превърне в първи приятели Украйна и Турция, която не признава анексията на Крим от Русия. Анкара започна да снабдява за ужас на Путин историческите си украински врагове с доказано успешни в днешни бойни действия срещу руска военна техника в Либия и в Армения дронове, включително с възможност да бъдат произвеждани в Украйна по турски лиценз. 

Още си спомням изпитания от мен потрес като дете от една книжка. В нея се разказваше за жестокостите, които си причиняват воюващите помежду си украински казаци и турските им врагове. Едните обичали да дерат живи пленените казаци, за да се чуват писъците им в стана на врага, а другите – да им отговарят със същото като пекат на бавен огън пленените турци в търбуха на специално излят за целта метален бик в естествени размери, от чиято муцуна да се усилва мученето на жертвите.

Наследниците на тази дива омраза днес са си стиснали ръцете в едно немислимо до преди няколко години сближаване благодарение на политиката на Путин – агресор спрямо съседите си, но неволен миротворец по отношение на помиряването между други народи.

Бягайки от опеката на днешния руски цар бившите руски азиатски колонии, които никога не са били републики ( защото бяха феодални васали с назначени от метрополията местни монарси), с бързи темпове преоткриват националните си корени. Особено болезнен е за Кремъл този процес в най-голямата по територия бивша “ракетна площадка” Казахстан, в който рускоезичното население имаше най-голям дял сред останалите съветски азиатски колонии, но днес драстично е намаляло, а ползването на руски език на публично място все повече се преследва от закона.

Дори и в Беларус на диктатора Лукашенко духа подобен вятър на национално самоосъзнаване пред заплахата от руско поглъщане. Това е забележително постижение на Путин, който не жали милиарди, за да задържи в орбитата си режима на последната европейска държава от разпадналия се СССР, която все още декларира пълна лоялност към Москва.    

Немислими до неотдавна промени настъпват под руско влияние и в Скандинавия, където са корените на викингите ( варягите в руския вариант), създали прототипа на бъдещата руска държава през средновековието. Шведите, тези заклети пацифисти от близо три века насам, повишиха бойната си готовност, за да се противопоставят на заплахата от  империята на юг от тях. Под скиптъра на самодържеца Москва прави възможното да ги откаже от неутралитета. Потомците на създателите на Рус обмислят все по-сериозно да се приютят под егидата на НАТО. 

Представяте ли  си? Расте у тях това желание въпреки факта, че шведите са си самодостатъчни в производството на бойни кораби, самолети и каква ли още не военна техника на световно ниво, нищо че по население сравними с България ( с извинение, за непатриотичния паралел).  Иначе казано, постигнали са онази независимост в укрепването на армията си със собствени средства, за която пледира нашият натовски министър на отбраната Стефан Янев, но от която сме твърде далеч, за да отказваме укрепване на отбранителните способности на държавата си с помощта на съюзниците. 

Финландците също крачат с бързи стъпки към преодоляване на дългогодишния си неутралитет. Необходимостта от това прозвуча в новогодишното обръщение на Санна Марин, премиер на Финландия. “Имаме възможност да поискаме членство в НАТО и смятаме това за реално. Ценим свободата да решаваме сами въпросите от областта на сигурността”, добави тя като явен отговор на провокативния ултиматум на Путин към НАТО не само да не приема нови държави, но и да ревизира договорите си със страните, приобщени към отбранителния съюз след разпадането на СССР. 

Същият акцент за правото на Финландия сама да решава дали да се присъедини към НАТО постави в новогодишната нощ и президентът Саули Ниинисто. https://www.ft.com/content/28e104d4-bee1-4685-acd1-ff7cd0186ddf

Ако погледнем тенденцията към все по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО, която се откроява и в други европейски държави, като Полша, трите балтийски страни и в съседна Румъния – все заради руската заплаха- няма как да не отбележим, че само на нас Путин не ни се отразява добре като ускорител на евроатлантическата интеграция. Той хем трупа ракети на един изстрел разстояние от България в Крим, хем пък това не притеснява нашето държавно ръководство. Както вече съм отбелязал, истинска шизофрения е да обясняваш едновременно, че Русия ни обича и няма да ни избива, а в същото време да отказваш натовско укрепване на отбраната ни с аргумента, че не бива да дразним Путин. Излиза, че го подозираме в лоши намерения, но не смеем дори да споделим на глас подозренията си.

Само се чудя още колко безнаказани провокации може да извърши Москва срещу нашето въздушно пространство, срещу Кирилицата и зачеркването на България от картата на средновековна Европа в спонсориран от Кремъл филм, с изпращането на шпиони да тровят български граждани, с ценовия си газов монополен шантаж, със съдебните си наказания за неизползваемите у нас руски ядрени реактори, с храчката срещу българското правосъдие чрез поканата на Путин към задържан за шпионаж в полза на Русия български гражданин, награден от самодържеца лично и демонстративно за заслугите си пред чуждата държава. 

Оказва се, че свято тачим правото на руската мечка да бъде много докачлива – дори когато ни ръмжи, че признаваме приноса на други народи в руско-турската война, но българският лъв трябва да мърка като домашно котенце в московската мечешка прегръдка. Това ли искат да ни кажат днешните приемници на онзи, когото изчегъртаха от властта след като угоди на Путин , но дават заявка да продължат политиката му под мотото “ хайде да не дразним Путин”.

НА СНИМКАТА: Путин, който озадачи зрителите при новогодишното си обръщение с външния си “напомпан” вид – най-вероятно поради наличието на бронежилетка под палтото му. Шегаджии в руските социални мрежи публикуваха по този повод колаж как ще изглежда неговото предполагаемо обръщение след края на мандата му през 2026 г. – с каска и обграден с чували с пясък на фона на Кремъл. 

.

39 мнения за “Путин помага на много народи да изтрезнеят от илюзии и стари вражди, но не и на българските махмурлии, препили с русофилщина”

 1. Великолепен обзор, благодаря г-н Инджев.
  Мисля че темата Македония в ЕС можеше да намери място в него също.
  Враждебната българска позиция срещу присъединяването на нашите братя в ЕС е напълно неестествена и неразбираема и може единствено да бъде обяснена с успешното налагане на волята на Москва сред българските политици. Трябва много по-остро да искаме сметка на българските политици за тази антибългарска позиция която продължават да поддържат.

 2. Ако трябва да направя аналогия – все едно някой да бе против отиването на Стоичков в Барселона понеже много псува. В крайна сметка и той и Барселона спечелиха от този съюз нищо че той от псуването не се е отказал напълно но се култивира и достигна ниво каквото никога нямаше да достигне ако бе останал в България. Общите интереси за просперитет е това което трябва да ни води а и България ще има много повече лостове да решава евентуални противоречия със С Македония когато последната е част от съюза.

 3. В Казахстан от 2025 г.официално се преминава на латиница,на паричните знаци вече пише на латиница,не искат нито кирилица,нито мед,нито жило и благодарност до гроб.

 4. Всичко което твори нанофюрера на Хуйлостан е с право пропорционален обратен ефект. И последните аджамии по света и у нас отдавна му Фащат “многоходовките”. Евтини блъфове с много къс хоризонт. При 1,64% от планетарният БВП и общ бюджет над 2 пъти по-малък американският военен (“Икономиката, глупако”) ставаш само за кашмер на зевзеците.
  Ето, ехо Павле, нещо на уралският диалект на българският, което илюстрира пълния киреч на Ватниколанд.
  “Разве что под конец года порадовали новости из Кузбасса, где местечковые блатари поставили на счетчик контрактников трех бригад МО РФ, дислоцированных в Юрге, включая офицеров. Бравых защитников скрепного отечества пи…дили, шмонали, опускали, запугивали до усрачки и заставляли платить. Пока плешивый старичок из бункера грозит НАТО своим хилым кулачком, на стороне Североатлантического альянса выступили кемеровские бандиты и поставили раком доблестную россиянскую армию. Я бы на месте Байдена на переговорах 10 января, если они все-таки состоятся, сразу зашел бы с козырей: потребовал отвести войска от Украины, обещая взамен послать пару отрядов SWAT в Сибирь для урегулирования вопроса с бандитами, чтоб те не обижали «зеленых человечков». А то санкции, санкции… Да в гробу Мордор видел ваши санкции. То ли дело – юргинские гопники! Эти кого угодно зачморят. Мне теперь очень любопытно: их иностранными агентами минюст теперь признает или нет?”

 5. Така е Георги, като сме окупатори, фашисти, татари, като им крадем кирилицата на св. Кл. Охридски, като сме ги държали в робство 12 века, като сме си присвоили всички техни царе, патриарси, редно е накрая да им се реваншираме.За да не ги прилапа Русия?! Харесва ли ти тая гледна точка? Ами свиквай! Ако си лично заинтересован С. Македония да влезе На Всяка Цена в ЕС, то аз и моят род НЕ СМЕ! И сега, Георги, какво ще правим!? Като сме на диаметрално мнение? Защо не попиташ истинските българи от С. Македония дали са съгласни с теб и други като теб? Много светец и Богу не е мил.

 6. Към Красноселски: Ние, естествено, не искаме да преминем на латиница, но искаме Москва, Белград и Скопие да признаят официално, че пишат на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА.

 7. Признавам, при всеки един от гореописаните шамари по нашето достойнство, потривах доволно ръце – ето, сега вече ще прогледнат!… Ба…
  Все пак се надявам, че отделни хора проглеждат, но не се забелязва поради кресливата професионална путинофилска прослойка…
  Разбирам, че всеки нормален “русофил” признава правото на Путин да трови Гебрев, щом продава оръжие на Украйна, с което тя убива лугандонските трактористи и миньори, любящите им съпруги и невръстните им деца.
  Ама за азбуката? Нали са патриоти? Какво е казал Копейкин за последния филм?
  Интересно кое ще по-упорито – путиновите безобразия или безгръбначието на тукашните му почитатели…
  Так держать!

 8. Горният ми коментар е до Георги Харизанов.

 9. Написах за Казахстан за да се види какви центробежни сили има в потъпкваните народи и как искат да се отърват от руското иго.Тепърва ще гледаме сеира и на белоруският ”Янукович”

 10. Да, бързо се потвърждава увереността, че от статуквото и косъм няма да падне. Не като конкретни “личности”, а като система и структура. Ушите на Радевите зайчета КП и АВ, на момента ще бъдат издърпани (заедно с политическите им тела), ако си помислят даже само да разклатят някой “статуквенски” косъм.

  Напълно съм съгласен с мненията на Георги Харизанов.

 11. А прави ли ви впечатление, че тези дето най-силно викат да не дразним Путин са тея които са получили някакви облаги от него или очакват такива в скоро време?

 12. Честита Нова Година на всички, дано 2022 е по-добра от тази, която си отиде.

  Не е по темата, извинявам се. Прочетох изказването на Трифонов. Според мене малко е да се каже, че е инфантилно, то е и манипулативно (дали нарочно или просто толкова може – не знам). Ако дори исканията на Трифонов се изпълнят от Америка (визите) и ЕС (Шенген) това според него ще промени ли македонците (отношението им към българите)? Естествено, не. Вкарването на трети страни в някакъв спор е типичен метод за “смесване на нещата”, в крайна сметка – нерешаване и затлачване на проблеми (а в политиката чиста манипулация). Изявлението на Трифонов има за цел да внася/засилва антиевропейски и антиамерикански настроения у българите. Това е крайният ефект.
  …..
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.

 13. Ив.Терзийски,

  Българските искания са малко като исканията на Путя към НАТО и запада.
  Няма как Македония да ги приеме.
  И разбира се всичко това отлага решаването на проблемите във времето.
  Не разбирам за каква лична заинтересованост намеквате намеквате приемането на Македония в ЕС?!
  А да, имам такава – искам Македония и България да имат общи закони, пари, безвизово пътуване. И българи и македонци да се срещат много по-често отколкото е сега. И институции и служби които работят много по тясно в рамките на един съюз. Това е което Русия и Сърбия не искат.
  Нека да направя прогноза – България ще клекне. Най-вероятно ще го направи след като Македония направи незначителни “отстъпки”.

 14. „Този неволен обединител на народи и държави успя да превърне в първи приятели Украйна и Турция, която не признава анексията на Крим от Русия.“

  Пожелавам си, със същият успех „Този неволен обединител на народи и държави“ да направи РСМ и БЪЛГАРИЯ първи приятели, но за да стане това е необходимо най-напред България да си изясни позицията на Турция за Крим.

 15. Споделям мнението за включването на темата “Македония” към лостовете на Кремъл, с които шантажират българските политици. Защото до сегашното българско вето обслужва единствено руската агресивна политика “разделяй и владей”. Мисля, че повечето политици са наясно какво означава начало на преговорите за членство на РСМ в ЕС – там е мястото за дискусии и определени условия за взаимно разбирателство като съседни и близки народи. Това може да продължи години, през които факторите на анти българските действия постепенно ще започнат да отпадат. За ужас на руската хибридна война срещу балканското разбирателство на основата на европейските ценности.

 16. Извинявам се за офтопика, но току-що изгледах вчерашното интервю на Кирил Петков при Лора Крумова и то остави странно впечатление у мен, сякаш К.П. не е премиер, а страничен наблюдател на политиката в България. Никога не съм чувал/а премиер толкова често да повтаря изрази като: “трябва да стане това…”,
  “трябва да стане онова…”, “вярвам, че това…”, “надявам се, че онова…”, “(министър) Стефан Янев изказа лично мнение за…” и т.н., сякаш премиерът не “продължава промяната”, а вярва и се надява промяната някак да се случи сама.
  Не, Кире, след 20 дена на върха на държавата работата не ти е да вярваш и да се надяваш, а да действаш и като даваш интервюта да казваш: “правя тази реформа”, “правя онази реформа”, “резултатът ще е еди-какъв-си и ще бъде видим/осезаем еди-кога-си”, “уволних Стефан Янев” и т.н.

 17. Георги Харизанов, ние с родата в Македония си се срещаме и си се знаеме. Нямаме нужда от путкин, сърби, да ни разрешават.
  Българите в Македония НЕ ИСКАТ ОТСТЪПЛЕНИЕ от нашите искания.
  Както се казва: Тук е Рим, тук танцувай.
  Пуснем ли сръбската власт в ЕС, ще се видим в чудо.

 18. По повод на “безусловното и веднага” приемане на Сев. Македония в ЕС ще попитам, бийте ли защитавали безусловното и веднага приемане на Сърбия?
  Давате ли си сметка, че днешна СМ е все още едно нереформирано Югославско отроче, което ако бъде прието такова, каквото е – създадено и отгледано ИЗЦЯЛО на антибългарска основа, ще бъде един постоянен враг на България вътре в ЕС.
  Ние знаем, че всяка страна в ЕС е повече загрижена за собствените си интереси и това е нормално, но все още нито една старна не е откровен враг на някоя друга.
  Не е това нашият национален интерес!
  СМ Трабва да спре с антибългарската истерия на институционално и политическо ниво, т.е.да спре като държава и партии да използва “бугарин” като обида и да озъпти измислените си “историчари”.

  Това е политическо усилие, което очевидно НЕ се подкрепя от нито една партия. Едва, когато това стане ще може да се мисли, че личните, междучовшки контакти ще доведат до манталитетна промяна.
  Как си представяте Германия и Франция в съюз, където във Франция се изучава, примерно, че германците СА в момента “фашисти”, защото те винаги са били “източни варвари”?! И цяката култура на Централна Европа е “френска”?

  Виждам как някой разчитат, че като стане член на ЕС и СМ би се ‘променила”, понеже щяло да има повече “въздействие”.Това са наивни мисли!
  Да попитам тогава, колко се “промени” Полша или Унгария, газещи европекйското право? И колко си “промени” прокуратурата България, въпреки десетките ‘препоръки и настоявания”.

  Накой изпадате в наивитет.

  Въпросите със СМ не са леки и Раззия много умело трови разговора, но тук не става дума за история, а за антибългарска национална доктрина.

  Каза им се на С. македонците – езикът си е ваш, националните ви чувтва също, НО историята е ОБЩА.
  Защо това е важно?
  Защото това е истината ли?
  Не!
  Важно е защото признаването на общата ни история пресича корена на антибългарщината.
  Антибългарщината може да съществува само ако предците ни са БИЛИ различни.
  Нидерландия и нидерландско говоряща Белгия са разделени от 180 години обаче имат договор за опазване и развитие на ОБЩИЯ им език. Това не прави белгийците по-мако белгийци, но е признание за общата им история и културни корени. Това е пример за европейско отношение.

  И да завърша. Трябва към Сърбия да се поставят аналогични условия, ако иска в ЕС.

 19. до симпатизант/ка на ДСБ, относно:
  “правя тази реформа”, “правя онази реформа”, “резултатът ще е еди-какъв-си и ще бъде видим/осезаем еди-кога-си”, “уволних Стефан Янев” и т.н.

  Нагледахме се на 12 години на един, дето ” даваше”, “правеше”. “строеше” и разбира се “плащаше”, ама не от чекмеджетата, а от нашия и на ЕС джобове. И разбира се беше прост и горд с това си ‘качество”.

  Време е и в България да започнем да мислим по типичния за развитите страни начин.
  Не са ни необходими “вождове” с дрипки или дивани, тряват ни лидери способни да създават работещи екипи.
  Кирил Патков го каза – аз съм пръв сред равни.

 20. @Arthur

  Щяхте да сте прав ако не беше случаят с Янев. Премиерът да е “пръв сред равни” означава премиерът и министрите му да формират заедно съвместната политика и всеки от тях да се придържа към нея, а не отделни министри да проявяват своеволие, публикувайки “лични мнения” по важни въпроси от ресора си, противоречащи на общата линия.

 21. Драги Артур, жалко че не пишете по-често. Вашите коментари са винаги сериозни, директни и лишени от разводняване. Аз лично ги чета с удоволствие.

 22. @Arthur

  Тъжно е, че поставяте Полша и Унгария на една плоскост!
  Разликите са от небето до земята, а лакмусът за това е възможно най-провереният и най-верният – отношението им към Русия и Украйна!
  Докато едните заемат може би най-твърдата в ЕС политика спрямо кремълския агресор, и подкрепят с всички сили Украйна, другите, Орбанистите, се превърнаха в троянския икономически лошадь на Путин в ЕС!

  Ех как бих се зарадвал някой ден г-н Борел да заговори на Путин така, както говорят Матеуш Моравецки, Анджей Дуда и Ярослав Качински!

  За останалите неща, споменати от Вас по отношение РСМ, не искам да влизам в братоубийствен спор…

 23. Arthur

  Дали ще подкрепя безусловното членство на Сърбия в ЕС?
  Абсолютно!
  Давате ни за пример Франция, Германия, Нидерландия, Белгия.
  Тези държави осъзнават нуждата от съюз за да се спрат войните и враждите.
  Докато ние поставяме условия.
  Намирате ли разликата?
  Договора между Нидерландия и Белгия относно езика (от това което прочетох) е след като двете държави вече са обвързани в съюз, не преди!
  Мисля че с РСМ имаме проблем кокошка и яйце.
  И не мисля че трябва да поставяме условия на македонците да станат европейци преди да бъдат приети в съюза.
  Представям си вие как бихте се чувствали ако теоретично Сърбия бяха в ЕС преди нас и ни поставяха условия при присъединяването.

 24. @Георги Харизанов

  Георги, не е вярно, че след влизането в ЕС се решават проблемите между държавите. Решават се преди това. Примери много, България, Албания, Румъния.. Словения принуди Хърватска да отстъпи едно късче от адриатика. Да, те имаха териториален спор.
  А Сърбия и Македония са двете най нереформирани държави в Европа. За Беларус и Русия не отварям и дума.
  Така че, Георги, “размерът има значение”. И не се грижете за чувствата на сърбите и македонците. Мислете за нашите, българските. И мисля, че със сърбите нямаме кой знае какви спорове. Но с македонците, тяхната влада, имаме.

 25. @симпатизант/ка на ДСБ:
  Янев се поправи и след това беше изпратен да обяснява за “личната си”, (ама ние си знаем, че е и Радева)” позиция в БНР.
  С радост виждам, че Кирил Петков НЕ говори и НЕ дайства като прост собственик на групировка или вожд на нагли “сценаристи”.
  Ако сте демократично мислещ/а не бихте ли одобрили диалогично, разумно и въпитано отношение вместо вождачество и изказ от позицията на “аз съм”?
  Независимо от казаното по-горе, аз няма да се опоколебая да бъда крайно критичен към Радев и Янев ако не престанат с “личните” си менния в усуга на Раззия.

  @ Kiril Kirov

  Благодаря много за оценкта Ви. За мое съжаление нямам реална възможност да пиша често, а понякога и нямам какво да добавя. Писах преди години и днес ще повторя, че за мен сайтът на Иво е онова място на нормалност, което ми дава надежда за България. За което съм благодарен и на Иво, и на всички вас.

  @ Българин
  Това, че Полша и Унгария имат диаметрално различни мнения за Раззия не променя факта, че нарушават принципи на ЕС, който оевидно няма механизми да ги “дисциплинира”. Такива механизми няма, защото, нали, всяка държава доброволно приема договора си с ЕС. Нашият собствен опит доказва, че реалният цивилизационен напредък се случва преди и по време на преговорите за членство. Упоритият отказ да бъде променена / цивилизована българската прокуратура и “назадакът” в Полша и Унгария доказват, че веднъж приети новите членки лесно оглушават за “препоръки и предписания”. Да, има съд на ЕС, но Полша дори “откри”, че той, видите ли, не бил винаги задължителен за нея. Та, знаеики горното, да се надяваме, че С. Македония и/или Сърбия ще престанат да с антибългарските си доктрини, ако са приети както са, е политическа наивност. Надявам се, това обяснение да е достатъчно, понеже по-добро не бих могъл да дам.

  @Георги Харизанов

  Напълно съм съгласен с Вас, че “Франция, Германия, Нидерландия, Белгия….осъзнават нуждата от съюз за да се спрат войните и враждите.”
  Това е най-краткото обяснение за нуждата от ЕС.
  И Франция и Германия са най-яркия пример, как на практика работи това осъзнаване. То е двупосочно – от двете страни на гланицата.

  За огромно съжаление обаче на инситуционално и политическо ниво в С. Македония на това се гледа като на формалност, не като на основен принцип.
  Не ме разбирайте погрешно – нуждата от рязка промяна в С. Македония не отменя по никакъв начин нуждата и България да ревизира подхода си. И като за начало би било добре разни “хумористи” и “сценаристите им” да млъкнат по темата.

 26. Г-н Терзийски , признавам че доста ме обърквате с вашите “примери” .
  Кога са решили проблемите между държавите България , Албания , Румъния ? След междусъюзническата , първата или втората световни ? Според мен – там някъде .

  Вярно е , че Словения и Хърватия “имаха” териториален спор .
  Още го имат , или поне допреди две-три години още не го бяха изчистили , така или иначе доста след приемането на Хърватия в ЕС(2013) . Спор за по-малко от 1% от общата им граница , а всъщност хърватите май искат да късат билетчета на словенците за достъп до открито море . Европейският арбитраж май подкрепи Словения , която вдигна петгодишното си вето срещу хърватската кандидатура .
  Дали са подписали споразумение , не знам .

  Знам , че Македония няма териториални спорове със съседите си . Най-малко с България .

  Не знам дали Сърбия и Македония са най- нереформираните държави в Европа .
  Знам , че сърбите не могат да крадат като наште (а конкретно в пътните кражби са направо некадърни).
  Който не варва да сравни нашта “магистрала” София – Калотина , 40км общо и 30км от тях в полето с истинската магистрала Цариброд – Ниш , 80км изцяло по чукарите .

  С горчивата истина , че със сърбите нямаме спорове , обаче направо ме сразихте .
  Ами да спорим със Сърбия значи да спорим с Москва . С Москва не се спори , а се изпълнява – тук няма да се объркаме с примерите , може само да пропуснем повечето .

  Жалко , че разпиляхме добрата основа , която положи правителството на Филип Димитров със непопулярното , но смело решение през 1992г за светкавичното признаване на новата държава . От тогава работим срещу себе си .

  60 – 70 хиляди български паспорта срещу 3500 гласа за т.нар. българска партия на последните избори ,
  ей това е резултата от опитите да направим хубост насила . Ако продължаваме така , г-н Терзийски , на следващите ще са 35 – част от вашия род плюс част от ръководството на партията .

  Колкото да сръбското Еврочленство , когато опре до нас – аз съм с две ръце “за”.
  Очевидно не сме кадърни да направим сами каквото и да било в полза на сънародниците ни в западните покрайнини . С Москва не се спори , нали ?

 27. Май не сме се разбрали за Албания, Румъния и България. Както и да е..
  Подходът да приемем Македония (и Албания, разбира се), защото Русия ще ги прилапа не ми харесва.
  Ако искат македонците Русия да ги прилапа, никой не може да ги спре. Ако искат, обаче, да се интегрират в ЕС, никаква Русия не може да ги прилапа.
  Така че, казвам на всички, “насила хубост не става”.

  Ние искахме много да влезем в ЕС и направихме нужното, направихме и своите компромиси.

  Доводи, какво щеше да стане ако Сърбия беше в ЕС, а ние не, постфактум не вървят.
  Моето мнение е, че Сърбия не можеше да не сбърка. Както и германците при Хитлер не можеха да не сбъркат. Но германците извървяха своята Голгота. И станаха за пример!
  Магистралите на сърбите може да са по хубави, но ние не говорим за магистрали.

  Така че, с роговете напред не става, да го кажем на бракята. Малко ще намалят децибелите.

 28. https://balkaninsight.com/2021/10/19/birn-fact-check-can-north-macedonia-meet-bulgarias-six-demands-for-breakthrough/

  Опитвам се да се образовам по въпроса.
  Въпреки че езиците ни са близки за мен е почти невъзможно да разбирам в детайли статии написани на македонски.
  Попаднах на горната статия на английски и у мен възникват въпроси.

  Оказва се че при преброявания много малко са се декларирали като българи.
  В същото време много повече са кандидатствали за български паспорти.
  Защо се получава така?
  Наистина ли някой тероризира българите в Македония до такава степен че те дори не искат да се преброят като такива?
  Кандидастването за български паспорти не ги ли излага на същият риск?

  Също така съм сългасен с позицията на македонската страна относно историята.
  Не може да слагаш срокове в които историци трябва да достигнат до изводи и разбирателство.

  Това за жертвите на комунизма за мен е лицемерие.
  Жертвите на комунизма трябва да се тачат когато комунистите са сърби но можем напълно да ги пренебрегнем когато комунистите са руснаци?!?
  Интересно че, това е уж едно от условията на Българската страна но в България за него не се говори много (поне аз не съм попадал на статии).

  Относно “фашистка” България и предложението от българска страна “Bulgarian administration”.
  Ако наистина хиляди са били избити по времето на тази “администрация” то аз ги разбирам напълно.
  Подобно е може би положението с “руската администрация” в България след 44-та.

  По отношение на македонско малцинство в България.
  Тук става интересно. Защо наистина България не позволява македонско малцинство докато в същото време позволява турско?
  През 1946 доста българи са се писали като македонци, 2011 те падат драстично под 2000.
  Има и присъди от международни институции срещу България по въпроса.
  Това определено не стои добре за българската позиция.

  Видно е че има проблеми по много въпроси които не може и не трябва да бъдат решавани на конвейр и в срок както новият премиер предлага.
  За мен най-добрият подход ще бъде да ги подкрепим за ЕС в знак на добронамереност и добросъседство.
  Това е капитал който после може да се използва много умело при бъдещи разговори/преговори/договори.
  Добронамереността трябва да е водеща!
  (Предполагам това е бил и духът когато воюващите страни поставят основите на ЕС).
  Ако България е изгубила нещо насила (от Сърбия примерно) няма как да го върне особено ако става въпрос за прости човешки вярвания.

  Гърците се изложиха като ги мъчиха толкова време за името.
  Сигурен съм че това ще се помни за много години напред от македонците.
  В неофициалните разговори хората ще продължават да ползват съкратеното име – Македония.
  Не виждам какви са дивидентите за Гърция от цялата дандания.

 29. към Arthur и Ив.Теpзийски,
  удачни коментари (и не само сега)! Добре (из)казано -„разумно и възпитано отношение“, както и за „децибелите“ (споменавам само отделните думи, но важи за всичко споменато) от Вас. Да се надяваме, че започваме да вървим(?) по европейски, понеже там ни е мястото. Хубаво е да се учим, и винаги да сме склонни да се поучаваме, когато има възможност да се направят грешки. Тук форумът е на ниво, където ми прави удоволствие да влизам, понякога и да участвам, защото много неща ми навяват стари спомени или позабравени случаи. Все пак е много важно да има успешен старт, направен може би плахо, но умно. По някога се налага и тактичност (не с рогата напред, като тук нямам само изказването на Ив. Терз.) Умният човек е в състояние дори да се поправя в движение, защото вече е работил върху себе си и изградил Егото си!

 30. Става въпрос за приемане на РСМ в ЕС, А НЕ В БЪЛГАРИЯ. България като член на ЕС спрямо РСМ трябва да направи само две неща. Първо, да построи първокачествена автомагистрала и първокачествена ж.п. линия до Долната земя, която по искане на гриките македонците нарекоха РСМ, и второ: пълна и безусловна подкрепа и защита на Българите в тази земя. И толкова. Друго нищо, но това ще даде възможност на нещата да се подредят правилно: И произход, и език и история…………………

 31. ……………………Друг е въпроса, ако РСМ иска да бъде приета в БЪЛГАРИЯ. То тогава ще се наложи македонците да приемат думите на Райко Жинзифов като свои:
  “ Майка ми ет бугарка,
  керка на чист бугарин,
  имам кума бугарка.
  вуйко им ет бугарин
  от бугарски род
  и бугарски плод.“,

  а на 24 май да пеем заедно „Хубави си моя горо….“.

 32. Ж.п. линията е построена до граничен пункт Гюешево,даже и тунела.Македонците трябва да строят…

 33. .. и разумният глас на БЗНС..

  https://faktor.bg/bg/articles/bzns-sled-ksns-balgariya-izpada-v-palna-mezhdunarodna-izolatsiya-zaradi-temata-makedoniya-vmesto-da-sme-chast-reshenieto-stanahme-problem

  Изобщо, как стана така че руските марионетки узурпираха държавата и продължават да я отдалечават от Европа? .. заедно с Македония..

 34. Към Георги Харизанов: „.. и разумният глас на БЗНС..“; „Изобщо, как стана така че руските марионетки узурпираха държавата и продължават да я отдалечават от Европа? .. заедно с Македония..“

  Много просто г-н Харизанов. Благодарение на такива като вас, като sms, като….., които смятат, че бзнс имат разум.

  РАЗУМ БЕЗ СЪВЕСТ Е ПРОСТИТУЦИЯ НА ДУШАТА.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.