Трифонов си изпя “възрожденската” песен в хора на “възрожденците”

 

 

 

 

 

Не казвам, че Слави Трифонов е “паднал”, но че е под масиран обстрел в момента е факт, който ме връща към принципа да не “ритам паднали”. Обявен е за предател заради идеята му да размени българското вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС срещу отпадането на американските визи за българите и членство на България в Шенген. 

Не виждам смисъл да добавям съчки на кладата, на която е качен Трифонов в момента, за да не заприличам на онази старица, заради която Ян Хус е изрекъл знаменитата си фраза “ о, свещена простота”! Но това не означава, че одобрявам “търговското” предложение на Трифонов, което няма никаква стойност, освен на пазара на ( екзотични) идеи.

Не го одобрявам имено заради това, че свежда решението до търговия със стоката, която (почти) всички у нас се надпреварват да етикетират като “идеали”, “ценности”, “традиции” – все изконни. И изведнъж: дай да ги изтъргуваме! 

Ще рече, че е било фалшиво цялото патриотарство на Трифонов, заради което съм изпадал в личен конфликт с него, когато го поканих в предаването си “В десетката” да обясни как си представя точно и на практика “България на три морета” в наши дни. Сега, с един удар, Трифонов зачеркна историята на изграждането на собствения си образ като на мегапатриот, па макар и утвърждаван чрез злоупотребата с класиката на възрожденските песни. 

Не наричам тази злоупотреба чалга, защото ми се струва, че терминологично не е правилно този аранжимент да бъде определян по такъв начин. Дори напротив, прословутите 7/8-ми, които той превърна в своя запазена марка и дори превърна в лого на фирмата си, са най-българската ( макар и не уникална само за България) следа в т.н. съкровищница на музикалното изкуство ( с извинение за клишето).  

Но това си е негов личен проблем, а за гласувалите за него не ми прилича да се тръшкам, макар да е и част от политическата картинка, нарисувана в резултат на факта, че много българи се заплениха именно от юнашките песни в предаването му. Друго искам да кажа извън стандарта на другарския съд над Трифонов, който в момента го заклеймява.

С “нестандартното” си предложение Трифонов на практика наля вода в мелницата на най-малката, но най-креслива патриотарската формация в парламента. Узурпаторите на понятието “възрожденец”, които са толкова “възрожденци”, колкото е злоупотребяващият с възрожденските песни доста посредствен певец Трифонов, тръбят именно това: че България прави, каквото й кажат от Вашингтон и Брюксел. 

Досега от ИТН не се бяха качвали толкова открито на този влак, но с идеята си да менкаме ветото срещу визи и Шенген лидерът на тази партия направо я прикачи към групата на Костя Копейкин в парламента, който и без това се изживява като машинист на патриотарския локомотив, готов да обяви революция всеки момент като Ленин на Финландската гара в Санкт Петербург.  Защото падането на визите зависи само от американците, а влизането в Шенген – от ЕС. Да очакваш те да взимат такива решения само и само да отпадне българското вето означава, че вярваш в това, че всъщност не ние имаме интерес от присъединяването на Скопие към европейското ( свадливо, но заможно ) семейство, а тъкмо Вашингтон и Брюксел.   

А истината в диагнозата за геополитическата игра, ако трябва в нея да търсим обяснението, е в неприкритото желание на Кремъл да поддържа огъня на омразата между Скопие и София, за да попречи на още една брънка от съветско-руската верига от зависимости да се откачи от московската си котва. Колкото и невероятно на пръв поглед да изглежда това заради микроскопичното място на Северна Македония на картата, Путин и компания гледат на перспективата македонците да се замогнат като на пореден пример, който се отразява зле на руския режим, неспособен да предложи нещо подобно нито на македониците, нито на донците. Лош пример за подражание от московска гледна точка, ще рече…

Само че узурпаторите на “възрожденската” ниша в нашата политика ( има и други, които са извън парламента, но също се самообявяват за “възрожденци”) търсят в Запада вината за кавгата с нашите роднини. Понеже не могат да намерят и един пример за нея, въртят плочата с рефрена как лошите западняци ни натискат да се сдобряваме със съседите, гаднярите му с гадняри. И ето че Трифонов им приглася, като казва на практика: ОК, щом толкова ви се иска на Северна Македония да й е добре, платете откуп на България, че и ние да изкрънкаме някакъв келепир, а не да сме все най-бедните в ЕС. 

Получава се като в онзи стар виц за американските войници, които изпълнявали командата “пий” на брега на езерото, за да го пресушат и да докопат партизаните на другия бряг, откъдето обаче долитала на виетнамски командата “пикай”. Ролята на онези, които командват “виетнамците” в нашия балкански спор, играят “братушките”, за които “всеки триумф на България е смърт за Русия”, както е възкликнал славянофилският българомразец ( и виден антисемит от компанията на Николай Игнатиев) Иван Аксаков след Съединението на България. 

Припомням откровението му за онези, които продължават да смятат македонците за българи ( въпреки явното нежелание на достатъчно голяма част от тях да бъдат такива). 

Припомням също, че “братушки” е специално измислен като за балканските народи подигравателен термин за дребните в очите на великорусите местни човечета, които обаче не схванали веднага иронията и взели да отвръщат на богатирите със същото. Недоразумението за взаимната любов, както знаем, си влачим и до днес. Защото нито е любов, нито е взаимна. А е нещо като СССР: който нито беше съюз, нито се състоеше от социалистически републики, а беше руска болшевишка националистическа диктатура над съседни феодални владения с насилствено русифицирани крепостни селяни и граждани в Европа и Азия, които се разбягаха от нея при първа възможност.

 

 

18 мнения за “Трифонов си изпя “възрожденската” песен в хора на “възрожденците””

 1. Хвала ти Иво!, от където и да започне да те чете човек, все намира нещо хубаво и ново. Универсален си, и все се питам (вътрешно) защо не ти е дошло отвътре да станеш ДЕЙСТВАЩ политик. Би ни спестил много въпроси дори към тези политици, на които в момента се „надяваме“ да свършат нещичко полезно за България

 2. А дали Слави не иронизира Запада, катро само искащи и поставящи условия, пък с години ни мотаят, доколкото знам, критериите за Шенген отдавна бяха изпълнени, като техническо осигуряване на границата. Едва ли Слави си прави илюзията, че е възможно за кратко време да ни вземат в Шенген и да паднмат визите за Америка.

 3. Към Aleksandar Atanasov:

  Сигурен съм, че сте прав. Не иронизирам. Но иронията му помага на примитивите, за които всяко зло е лесно обяснимо: то задължително идва от американците и европейците. Щом не може да прецени това, не е за хвалене.
  Напомня ми в това отношение за Брежнев, който се опитвал да разсмее Кисинджър с антисемитски вицове, както самият Кисинджър пише в своята автобиографична книга.
  Не е смешно!

 4. Кога Слави ТрифонОвски изгря на политическия небосклон с неговото недоносче И.Т.Н. ( И Тъй Нататък) се чудех на кого точно слугува – на наш’то БКП или е на директно подчинение на СССР (така де – на РФ). Или както казва свети Винету от Банкя: “има нещо гнило в Дания”.

  На пръв поглед Славчо “няма крака”. Буквално – вози се на инвалидна количка, преносно – няма ясна позиция. Не злобея за здравословният му проблем и не смятам, че е глупав. Той винаги си прави точно сметката от кого и какво ще спечели. Чудех се КОЙ стои зад него и КОЙ му налива пари, НО след като спечели ВТОРИТЕ избори и открито подкрепи пРезидента Радев, станА ясно на КОЙ стан тъче.

  “Новата” партийка И.Т.Н. ( И Тъй Нататък) се оказва поредната СЪВЕТСКА партийна формация, която скандира смело: “Да живеят ‘сичките БКП-та по ‘сичките земни кълбета”, и която работи усилено в интерес на СЪВЕТСКОТО статукво у нас.

 5. Нима някой е очаквал нещо адекватно от кокаиновия чалгар? Има ли подобен прецедент? Само смехотворни идиотщини. Много ми е интересно как се чувстват стотиците хиляди ‘суверени’ – ( да перифразирам друг любим лаф) дето така възторжено гласуваха за него след всичките тези трагикомедии които ни изигра?

 6. Готови ли сте да се обзаложите с мен, кой от четирите партийни крака на четириногата управляваща коалиция ще “поддаде”, тъй да се каже, “когато му дойде времето”? (разбирай, когато една невидима могъща ръка разпореди…)

  ?

 7. Ако България беше готова за Шенген, тя щеше да е вътре. Но дори само фактът, че в България шетат руски шпиони като да са си у дома показва, че не е готова. Ако славуца мисли, че може да изтъргува национални интереси като на женския пазар, това говори красноречиво за търгашеската му душица. Няма изненада. Да се надяваме, че министрите “му” са месени от по-качествено тесто.

 8. Не ни мотаят за Шенген, направо не ни искат! Не искат съдебната ни система (то ние не я искаме… или си ни е добра, а ДБ само грантове усвоява?), не ни искат корупцията (колкото и да спорим, това усещане за корупция ли е, обосновано предположение или фактическо състояние). Красноселски спомена и за “златните паспорти”.
  В предишния форум използвах неутралното “Слави се е пошегувал”, защото зависи от гледната точка. За антизападняците – иронизира. За демократите – се подиграва. Но Иво Инджев е прав, независимо от това как ще го наречем, то е вода в оная мелница, на примитивите….

 9. Силно се очудвам , защо никой тук все още не е публикувал изказването на г-н Костов от днес ?!
  Защо ли пък трябва да обръщам внимание на г-н Трифонов /който освен всичко друго все пак споменава Договора за приятелство , добросъседство и сътруничество между Сев.Мак. и България , койтто си мухлясва в едно македонско кьоше~/ ,,, но не и да чуя един от най-стойностните политици на нашето време ???

  Костов за Македония: “ЕС не защитава собствените си членки и ценности”
  Според бившия премиер на България се въздейства по безобразен начин

  “ЕС няма сили, няма желание и не се интересува от това какви проблеми имат неговите държави членки”.

  Така бившият премиер Иван Костов коментира пред БНР отношението на ЕС по взаимоотношенията между България и Република Северна Македония.

 10. Във връзка с тукашната ни обща идея за русия : преди година и половина-две подкрепих в блога учудването на г-н Инджев от едно тогавашно изказване на Иван Костов, съотнесено разбира се към политиката ни към русия.Спомням си,че подкрепа от участващите тогава твърде нямаше. Но, както и да е. Мисля,че Иван Костов не е за тънък анализатор, по-скоро за действащ политик с екип от съветници. Не съм съвсем съгласен с оценката му по този въпрос за ЕС.

 11. Шибаният чалга терорист, който още си мечтае за червени бригади и партизани и проми мозъците на десетки младежи с простотиите си искал безвизов режим с още по-големи терористи, които изпържиха стотици с атомните си бомби в Япония, обраха целият свят и сега го тероризират ресурсно и финансово. Е няма по-голям смях! ХАХАХАХАХА!

 12. Дайте две крачки назад (и една в страни), за да придобиете по-повърхностен поглед на ситуацията. Всъщност г-н Трифонов си падна най-накрая на мястото, където изначално искаше да бъде – в златната среда. Сега безпроблемно хвърля в публичното пространство разни тези, които държат в шах “партньорите” му по политическа линия. Нещо, което дори Корнелия Нинова не си е позволила до този момент.
  От една страна историята е показала, че понякога на международната сцена и най-ексцентрични предложения биват приемани, а от друга някои “невъзможни” искания са били използвани като начална точка на преговори и пазарлък (например – Сан Стефанският договор, който вкарва руската империя в Берлинският конгрес или в по-сегашно време искането на Путин отново да командва в Източна Европа). А най-лесно се отстъпва от нереалистично високи искания 🙂

  С други думи въпросът е какво ще иска ИТН срещу оттегляне на това предложение?

 13. Трябва да се извадят фактите от политическото битие на този пишман патриот окупирал думата “възраждане”, което е гавра с изтинските възрожденци на България. Не мога да повярвам колко хора вярват в лакардиите му. Възможно е да не знаят за “подвизите” му покрай случая в Катуница, когато поведе 12-13 годишни деца да хвърлят камани по цигански къщи във Варна, боя с Магарешки, хулиганското му поведение спрямо областен управител на Варна, когато поведе един файтон хулигани против ЕОН, но не отиде където беше висшето ръководство а в клиентски център, където работят обикновени служители, имотите и фалшивия развод, субсидията, която щеше да дарява за благотворителност и т.н. Крайно време е когато си плати за изява по телевизиите насреща му да има опонент или най-малкото водещия да му задава въпроси.

 14. Всеки умен управляващ държавник би трябвало да ползва опита и проницателния ум на човек като Иван Кастов. А неумелите патриотарски пазарлъци на хора като Сл. Трифонов да подминава с мълчание или дипломатично отклоняване. Иначе кризи от рода на нашите български в момента ще го направят критически неудържим да направлява държавния кораб в правилната посока…

 15. Енергиен експерт: Излезе, че ”Булгаргаз” работи за друга страна

  Много смешно е всичко, което става. Два пъти посетих ДАНС по тяхна покана. Предполагам, че трябва да го направи и друг – този, който казва, че има остро писмо от Азербайджан. Такова НЯМА. Шефът на “Булгаргаз” вече няколко месеца излиза с лъжливи твърдения. Други интереси ръководят формирането на цената и неизползването на количествата, договорени с Азербайджан. Излезе, че “Булгаргаз” работи за друга страна!

  https://frognews.bg/novini/energien-ekspert-izleze-che-bulgargaz-raboti-druga-strana.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.