Омразата към Бойко не трябвало да заслепява мразещите – валидно ли е и за другия Бойко?

 

 

 

 

 

Започвам с “оправданията”, за да е ясно: няма как да съм фен на Бойко Рашков, както и той на мен. От двете страни на политическата барикада сме били от самото начало на разделението на българите по разлома за и против (пост)комунизма. Моя милост съм изял доста червени шамари, някои със синьо прикритие още от зората организирания грабеж по време на правителството на “Мултигруп”, начело с Беров, “синия” съветник на президента. Имам достатъчно “синила от бича, следи от позора”, за да бъда заподозрян в обратен завой и симпатия към онези, които са ме бичували системно вече няколко десетилетия.

За сравнение: смятам, че моят “древен” приятел, съученик, съмишленик и съратник Евгений Михайлов е бесен с основание на Рашков, който го е разпитвал за онази касета. Вярвам на всяка дума на Евгений за онзи разпит и не поставям за миг под съмнение правото му да е ядосан и да помни следователя Рашков с лошо. 

Но какво правим, ако все пак се окаже, че вътрешният министър Бойко Рашков е прав за откраднатите милиони, пренасочени към ГЕРБ, чийто собственик няма как да не е на върха на кражбата? https://www.clubz.bg/122672-b_rashkov_30_40_ot_parite_za_am_hemus_sa_se_nasochvali_kam_gerb

Хайде да не се връщам отново към най-популярната мисъл на Аристотел, който обичал Платон,  но повече обичал истината. Защото сме твърде дребни, за да се сравняваме с титаните на античната философия. Сама че титаничните усилия за спасяване  на потъващия балкански Титаник от съдебно преследване се нуждаят от скепсиса на трезвата (пре)оценка под напора на фактите.

В случай, че Рашков се окаже прав с доказателства за корупцията на бившия ни владетел, как да го оценяваме ( не като личност, а като инструмент в борбата срещу корупцията) ? 

Фактите са такива: лошият, грешният ( по – скоро заради миналото му, отколкото заради лошото му отношение към вчерашните лоши управници ) вътрешен министър Рашков, заявява, че е на път да разкрие ( поне ) един обир за десетки милиони. Няма гаранции, че това няма да се случи само защото изглежда като чудо на фона на вездесъщата безнаказаност на нашите управници от десетилетия насам. По-скоро става все по-вероятно да се окаже прав, съдейки по конкретиката, която малко по-малко започва да споделя. Засега срещу неговите твърдения противостоят предимно препратки към миналото му. Ами ако все пак защити версията си пред съда  ( че и преди делото, което са му завели вече от ГЕРБ )? Да го изключим ли от битката срещу корупцията? 

Въпросът ми не е към явните сътрапезници на главния заподозрян, които имат какво да губят, ако потънат заедно със своя Титаник. Тях не ги броя, прозрачни са. Имам предвид другите, които заради принципа на разделението по идеологически признак на практика застават срещу разкритията за безобразията на бившия ни премиер и пропагандата му ги ползва като щит – антикомунистически, разбира се. Сред тези хора броди и упрекът, че не бивало омразата срещу Бойко да заслепява мразещите го.

Само за Бойко от Банкя ли става дума или все пак е валидно и за двамата?

 

 

 

 

 

40 мнения за “Омразата към Бойко не трябвало да заслепява мразещите – валидно ли е и за другия Бойко?”

 1. Още по темата.
  Моделът КОЙ е непокътнат. Даже не само се окопават но и припълзяват “нови калинки” разни. Само от нас зависи да спрем реинкарнацията на бойковата ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА.

 2. Едно нещо не разбирам. Рашков от доста време вади “факти”.
  Вади ги подобно на прокуратурата..
  На поста е от доста месеци, не е ли време тези факти вече да почнат да носят резултати?
  Разбирам че прокуратурата не кооперира.
  Но вече има действаща европейска прокуратура, примерно..
  Ако Рашков има доказателства за кражби (които сигурно покриват и европейски пари) защо не ги предаде на европейската прокуратура?
  Костов ни поучаваше вчера че македонският проблем бил проблем на Европа.
  Краденето на европейски пари сируген съм е доста по-ясен проблем на Европа.
  Тази европейска прокуратура ще бъде много горда да разкрие кражби за десетки милиони.

 3. Свикнали сме, че поуката от приказката за лъжливото овчарче е, че когато си се компрометирал, вече не ти вярват, а забравяме обратната – че понякога и компрометираният може да е прав.
  Та и Бойко може понякога да е прав (всеки да си избере за кой Бойко го казвам).
  Скепсисът ми към Рашков е по-скоро свързан с наличието на доказателства по предишните му гръмки разкрития (съгласен съм с Г. Х.), отколкото със светлото му минало. Но му стискам палци да разплете някой чорап….

 4. Прочее, някой чувал ли е нещо напоследък за откраднатите 5 млрд от КТБ?
  “Клиентите им били скъпи”, нъл така беше?
  Всички трябва да си спомнят за тази огромна кражба, особено като ги сурвакат с по 3 лева при теглене от банкомат, или месечна такса “поддръжка” 4 лева!
  Ако не сте го разбрали, всички ние им го плащаме масрафа на крадците! Тук 3 лв, там 5 лева…с малки суми, но редовно…

  А относно АМ Хемус, това трябва да е новината на годината!
  “30-40% от парите за Хемус отиват в ГЕРП”..
  Прочее, Кьовеши няма ли да прояви интерес?

  Който разбрал – разбрал.

 5. @Георги Харизанов

  Доколкото знам, АМ Хемус се финансира от бюджета, поне по голямата част. Това е номерът на ГЕРБ. От бюджетни излишъци, от бюджета на МРРБ.. Да не може да рови Кьовеши.
  Затова и залагаха ниски бюджети и после, големи излишъци. Които се разпределят без обществени поръчки.

  https://www.banker.bg/pari-i-pazari/read/otsechkata-shumen-kaspichan-ot-am-hemus-e-struvala-776-mln-leva

 6. За съжаление парите за АМ Хемус са от националния бюджет и затова не може да се сезира европрокуратурата.

 7. Благодаря Ив. Терзийски и Рол. Не знаех че е изцяло от националният бюджет. Очевидно внимават с пладнешките обири.

 8. Рашков отдавна е заслепен от какво ли не. Може би е редно да остави журналистите да произвеждат гръмки заглавия, а той да си гледа МВР-то щото там има много за риене.

 9. Ако дадено лекарство е ефикасно за злокачествено заболяване, ще гледаме ли дали хапчетата са червени или сини? Така стои и въпроса за г-н Рашков.

 10. Има една поговорка, която у нас се води за китайска, и която уйдисва за случая – не е важно дали котката е черна или бяла, важно е дали лови мишки.

 11. Това, което прави Бойко Рашков в момента, заслужава уважение и подкрепа. Смятам, че се държи достойно. Въпреки че органично не понасям всякакви репресивни и силови структури и хората, свързани с тях, смятам, че г-н Бойко Рашков трябва да бъде поздравен за своето мъжество. Истеричните и напълно необуздани реакции на герберските активисти, щом стане дума за него, са достатъчен лакмус: само при споменаването на името му започват да се държат като кучето на Павлов. Така че – г-н Рашков трябва да бъде подкрепен!

 12. ми да върнем и Митьо Гестапото,за да укрепим идеологията .

 13. @Симеон В.
  А в Китай се води за българска и гласи “Не е важно дали котката е излочила млякото, пикала в пантофите, съдрала завесите….”

 14. „. „По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“

  https://prb.bg/bg/news/aktualno/55614-prokuror-ot-sofiyska-gradska-prokuratura-lichno-provede-razpit-na-boyko-rashkov%2C

  Ако горното е вярно (от официалният сайт) излиза, че Рашков с нищо не допринася делото „Хемус“ да бъде завършено. Ако обаче знае наистина неща (има доказателства), но не иска да ги каже – нито публично, нито на следствените органи – то тогава – няма доверие нито на хората, нито на исституциите (а той е част от тях). Както и скрива истината от закона. Що не каже тези факти на някой разследващ журналист?

  Пълен абсурд, кьор фищеци, къде си бедни ми Кафка?

  ….
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.

 15. @Красноселски
  А той ходил ли е някъде, че да трябва да го връщаме?

 16. Не виждам особена драма, ако живеехме в един нормален свят. Който краде – бива наказан.
  Покойният ми баща казваше “Всяка аванта е преходна”.
  Спете спокойно, деца.

 17. @ Мария

  Напълно съм съгласен с мнението Ви.
  Отношението на ГЕРБавите, Д(п)С и Каскетурата е компаса, с който да се ориентираме.
  Щом ГЕРБавите, разбирай простия им вожд, предлагаха уж да подкрепят конституционни промени, само и само да не е Б. Рашков министър, значи страхът от неговата работа е много голям. А, щом го предлагат публично, значи опитите за (типичното) договаряне под масата са ударили на камък, което е още една точка в полза на новото правителство.

  От друга страна е видно, че Каскетурата се опитва с “разпита” си да принуди Рашков да не говори за огромните кражби по схемата “Хемус”. И как изведнъж се “сети да разследва” чекмеджето на СИКаджията, след заповедта на Рашков МВР да извърши реална проверка на заснетите банкноти.

  Да, Б. Рашков залсужава подкрепа, защото наистина не е важно дали котката е зелена, синя или червена, щом лови мишки (в тоя случай направо плъхове).

 18. А всъщност хватката е толкова проста, та да се чудиш колко ефикасно действа. Призваните да изчегъртат всички БОЙКОВЦИ от властта се разделят /от кукловода/ на два /три или четири/ отбора и се нахъсват, всеки отбор да избере БОЙКО, зад който да застане в „титаничната” му битка срещу другия БОЙКО. Всеки отбор има безспорно пълното основание да ненавижда своя ВРАГ-БОЙКО… Така промяната, жадуваща живот без БОЙКОВЦИ се превръща в ПОДМЯНА на един бойко с друг. А бойковци дал Бог, та кукловодът не страда от кадрови дефицит и винаги е в бойна готовност да предложи на плебса новия БОЙКОМЕСИЯ.
  И те така /както казва приятелят ми ЖОРЖ/, който разбрал – разбрал.

 19. Споделям мнението на Драган.
  В България са царе на театър и нищоправене.
  Като има доказателства за кражби хайде най-накрая да се случи нещо което да е срещу тези крадци.
  Доверие в държавност и институции се гради когато те започнат да хапят реално срещу несправедливостта. Засега хапене няма, има половинчати приказки.
  Да, възможно е да съм твърде нетърпелив, възможно е да има истинско желание за възмездие срещу крадците. Но то да е възпрепятствано от блокаж заради многобройните калинки.. Ако е така то и това трябва да се казва на народа. Примерно опитваме се да направим това и това но не се получава заради това и това. Трябва да се води диалог с хората… но честен диалог а не лъжи с които досега тиквата ни захранваше. Едва ли има държава в която хората са с по-ниско доверие към институциите. Ще излезем от това положение с честен диалог от страна на тези институции и наказуемост за престъпления.

 20. Ако ще идва “промяна” е време овластените лица да се държат по нов начин – по-малко приказки/лъжи/овъртания, повече действия.

 21. Българин, явно това “купуване” е станало с куфари.. Коя банка е спомогнала дейсността? Американското посолство предполагам иска да знае..

 22. Петков предполагам дава свобода на действие на министрите си подобно на свободата която уж му бе дадена от Радев. Затова вътрешните убеждения на тези министри са важни.
  Гледам с малко недоверие на вътрешните убеждения на министър който е водил разследване за лентата “кога ще дойдат танковете” и който разполага със 19 апартамента..

 23. Често го споменавам тук, БОЕЦ вършат чудесна работа.
  Пацо терасата е отзован, Борисов е днес на разпит в МВР относно кюлчетата.
  И двете ги дължим до голяма степен на Георги Георгиев и БОЕЦ.
  Реални действия които принуждават институциите да работят, рано или късно.
  Така се прави!

 24. Днес пред медиите и “натовският” генерал, пРезидентът Радев, и военният министър Янев, също “натовски” генерал 🙂 в един глас твърдят че “никой не е поставял въпроса за натовски военни бази в България”, само че въпросът е, АКО НАТО ПОИСКА ВОЕННИ БАЗИ У НАС, КОЕТО Е И В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ ОТГОВОР ????
  ДА ИЛИ НЕ?!
  Вместо да увъртат и двамата, най-добре да кажат, че отговорът ще е “НЕ”, защото така иска Путин, за да ускорим и ние, българските граждани, подготовката за БЕЗСРОЧЕН всенароден протест до изритването на безпросветните продажни селяндури от властта в Българияl
  Въобще има ли нужда да чакаме като знаем отговора ?!

  https://frognews.bg/novini/prezidentat-radev-nikoi-postavial-vaprosa-voenni-bazi-balgariia.html

 25. sms,

  Мисля че Радев отговори като каза че казуса със сила нямало да бъде решен.

 26. казуса остров Дамански руснаците разрешиха със сила,сега със сила решават в друга държава междуграждански проблем,дори даже без референдум…

 27. Със сила също взеха Крим. Може би някой трябва да му припомни това на Радев. Радев, руснаците що не седнаха да преговарят за Крим, бре, лицемер?

 28. .Рашков за Барбуков:
  “Нищо не мога да кажа!Човека е точен!”‘
  Казал го е преди 25 години ,сезиран от Михаил Вешим ,по повод молба от ужилени граждани да раследва преприемача!”ЧОВЕКЪТ” наистина е точен(към Рашков)-Рашков е нямал никакъв проблем с апартамента получен от Барбуков!Не е така с десетките ужилени!

 29. Днес, във връзка със събитията в Казахстан, по всички телевизии повтаряха оксиморона ” РУСКИ УМИРОТВОРИТЕЛИ” 🙂

  Защото “ограниченият” руски контингент, който вече е в Казахстан, въобще не е миротворчески.
  Това са руски военни части, обучени само за бойни действия, които третират мирните граждани като терористи.

  .

 30. Слушам по новините, че нашите булгаргазови “лакомници” продавали евтиния газ от газохранилището в Чирен на Румъния, а за българите оставал скъпият руски газ по днешните цени, внасяли само 30% от договорения евтин азерски газ и имали намерение на сключат нов дългосрочен (закрепостяващ) договор за внос на руски газ.
  А пък почти 100% газифицирания Кюстендил, уж за по-евтино, в момента е в ступор. Ресторантьор се оплака, че вместо 1500 лв, които платил миналия януари, сега имал сметка от 6000 лв! Двойка пенсионери, вместо обичайните за месеца 60 лв, сега получили сметка за 170 лв и т.н.
  Какъв е изводът? Не ползвай нищо руско, защото ще ти излезе през “носа”! Винаги ще бъдеш измамен. И на търпеливите казахстанци вече им писна Русия да изкупува евтино техния газ, да го компресира и после да им го продава двойно по-скъпо.
  Майката му е скъсване на всякакви, дипломатически и най вече икономически връзки с Матушката, за да ни е “мирна главата”. Нищо добро не е идвало и няма да дойде от Мордор!

 31. Първата грешка на премиера Петков е, че не уволни военния “министър” Стефан Янев веднага след предателския му пост и този компромис скоро ще му излезе скъпо.
  Несправедливото изказване за работата на Иван Иванов, един от малкото почтени председатели на КЕВР, който през годините удържа на зверски олигархичен и властови натиск, е втората голяма грешка, сигурно като резултат от предоверяване само на един източник. Класиката с трите източника !!!

  Ген. Съби Събев: Недопустимо е министри с лични мнения да стимулират настроения срещу НАТО
  Институциите трябва да дадат адекватен отговор и отпор на настроения, които разколебават доверието на общество в Алианса, казва пред Faktor.bg първият български представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-gen-sabi-sabev-nedopustimo-e-ministri-s-lichni-mneniya-da-stimulirat-nastroeniya-sreshtu-nato

 32. Бойко Рашков си губи времето с адаша. Яките момци с бели престилки много се бавят.
  “Как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в европейския банков съюз, как най-добре съм се справил в Европа с миграцията…” коментира Борисов.

 33. Ако Европейският съюз не се беше захванал с руските цени на газа,досега щяхме да плащаме най-високата цена.

 34. Интересно ми стана днес, след като по интернет приключи предаването при Дремджиев(?), случайно типнах в две други предавания. В едното еди някогашен български разведчик, правеше съпоставка с някогашната му работа и тази на агента Джеймс Бонд, при което се мъчеше да (ни) се издигне в очите като страшен анализатор „тогава“ но и сега. Та той сега анализира диалогът между Русия и САЩ. Какво излиза, Америка запада и далеч не била вече най-мощната, не само във военно, но и в икономическо отношение, защото Русия и Китай са сключили (вече) съюз, дори (сега) привличали и Индия. И ето, Русия говорила най-категорично и само с САЩ (съдбовно) да избира, както и да се съобразява с настъпилата промяна. Поставя категорични условия– да държи НАТО далеч от руските граници, да предаде бившите страни от Варшавския договор отново към руското влияние (също и нас), и да изтегли всички ракети в Европа, които могат да я уязвят… и други подобни изисквания. Разговорът бил или, или, значи безкомпромисен, защото Русия разполагала с нови свръхзвукови оръжия, които кръжали и били недосегаеми (а някога НЯКОИ на това са се смяли)! Значи, на амитата и на европейците не им оставало нищо друго, освен да се съгласяват, защото само с една нова ракета, можело да бъде изпепелена територията на ЦЯЛА Англия. Америка разполагала само със стари бомбардировачи и ракети, които щели да бъдат моментално унищожени… И подобно твърдение, още веднаж, този път не само от някогашен ченгар, но още и от друг (подобен на него), и двамата с еднакви аргументи, особено загрижени и съветващи публиката, защото са уверени в технологичният скок който е направила Русия (заедно с Китай)! Ако бях на мястото на водещият, щях да попитам, а какво става с ножчетата за бръснене? Може ли вече да ги произвежда, след технологичния скок? Интересен въпрос все пак беше зададен- Интересно, че такива неща се случват все в тоталитарни държави? Отговорът ме стъписа. Още повече, китайките родители започвали да си водят децата в специално за това организирани училища, дори ги наричали ЛАГЕРИ, където те да не си губели целодневно времето с компютърни игри и интернет, а да четели!
  Наистина трябва да се внимава на какви хора се предоставя обществената информация, защото целта е една, да се продуцират страхливи бойковци, които да насаждат страхове. А страховете ще дойдат, когато хората нямат представа какво наистина представлява Русия. Да, не се позволяваше и още не се позволява да се ходи свободно там, защото очевадно ще им се види голият задник и техническите способности, които населението им действително ползва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.