Майдан и в Казахстан

 

 

 

 

Може би не всеки помни, че първият истински бунт като предвестник на разпадането на СССР се състоя именно в Казахстан. Избухна на 16 декември 1986 г. в Алма-Ата заради назначението на руснак за първи секретар ЦК на Комунистическата Казахска партия. Казваше се Генадий Колбин. Бунтът срещу неговото инсталиране в Алма-Ата беше потушен със съветска жестокост. Въпреки това се наложи 5 години по късно руснакът да бъде заменен с казаха Нурсултан Назърбаев. Именно така започна кариерата му на постсъветски президент на републиката.

Днес Русия или е забравила този урок по казахски национализъм, или няма друг изход, освен пак да се намеси за потушаване на бунт, напомнящ на онзи от 1986 година, при който съветската армия и милиция безмилостно избиваше неизвестен и до днес бой бунтовници. 

 

  Най-големият кошмар на Путин е повторението на украинския майдан в Русия. Този път сънищата му се сбъдват в най-голямата по територия държава – беглец от СССР. Народът на Казахстан въстана срещу наследеното от съветско време статукво, олицетворявано от диктатурата на Нурсултан Назърбаев, назначен за феодален владетел на т.н. република за владетел по волята на Москва преди повече от 30 години. Свалиха го от пиедестала в преносния и в буквалния смисъл. Статуята му беше обесена с въжета и разбита в прахта подобно на монумента на Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 година.

Под натиска на протестите в страната собственото му протеже президентът  Касим – Жомарт Токаев го отстрани от измислената за диктатора длъжност начело на Съвета за сигурност. Това е дворцов преврат на върха по принуда от низините.  Токаев се опитва да си спаси кожата, което с всеки изминал час изглежда все по-малко вероятно без външна, т.е. руска военна помощ. Защото бунтът на казахите срещу режима се разрасна като степен пожар в десетки градове. 

Евразийската мечта, която Путин се надяваше да възкреси по подобие на СССР, изнасилвайки Украйна с надежда да й хареса и да се присъедини присъедини към Русия, отдавна е под въпрос. Без Казахстан тази реваншистка химера на Путин става окончателно неизпълнима. 

Казахстан не е просто най – голяма загуба на територия за въображаемата в Кремъл реинкарнация на Съватския съюз. Събитията там заплашват Русия с категорично отдалечаване от Москва на най-богата на уран в света държава ( 40,8% от световния добив), която е също на второ място на планетата по залежи от азбест, на 3 по хром, на 4 по титан, на 8 по въглища, на 10 по злато и на 12 по нефт. Казахстан е втората страна в света по копаене на криптовалути, чиято стойност се срина на борсите заради пожара на бунта в страната.

Аналогиите със съветското минало продължават дори на терминологично равнище. Точно както при инвазията в Афганистан, където съветските войски също бяха поканени от законната власт да умиротворяват, руските десантни части, пристигнали вече на казахска земя, бяха наречени днес от външното министерство в Москва “ограничен във времето корпус”. В случая с Афганистан се наричаха “ограничен контингент”, който изпълнява интернационалния си дълг. 

Ако в Чехословакия през август 1968 година Москва се нуждаеше от Варшавския договор като международен параван за смазването на чехословашката демократизация, то за подобни цели днес служат държавите от  Организацията на Договора за колективна сигурност ОДКС. В него Русия приютява Беларус, Армения, Киргизия и Таджикистан, повикани от подплашения казахски президент Токаев на помощ. 

На ръба на куриоза е фактът, че тъкмо моментният председател на тази организация, арменският премиер Никола Пашинян, трябваше да обяви началото на изпращането на руски части в Казахстан срещу бунтовниците, макар, че самият той не толкова отдавна се бунтуваше срещу законно избраните власти в Армения и дължи днешната си позиция на арменски ръководител също на факта, че Москва “пощади” арменския бунт въпреки наличието на две големи руски военни бази в кавказката страна.

Като става дума за Армения, в Нагорни Карабах тя води и загуби истинска война с Азербайджан, но Путин не посмя да се намеси, за не рискува отношенията си с Турция, а и да запази позиции пред Баку в играта на енергийна конкуренция. И тъкмо на енергийния фронт беше подпалена искрата на бунта в Казахстан, започнал поради удвоените цени на втечнения газ, основен източник на енергия за населението в страната.

В руските социални мрежи иронизират колко му е трудно сега на Путин. Преразказвам:

Украйна, според собствените му представи, го е предала. Финладия иска да членува в НАТО, а балтийските страни дори не желаят да си говорят с него. Дебилите се провалиха три пъти с новичока. Международните олимпийски власти му тикат в лицето пробите с урина на руските спортисти и никой не му ще самолетите СУ-35. Кузя ( както на подбив наричат единственият руски допотопен самолетоносач “Адмирал Кузнецов”, вечно димящ като подпален из световните морета и океани) е за посмешище. В Петербург избухва пожар на нещо, което се строи от 10 години. Меркел си отиде и “Северен поток 2” се оказа ненужен, както и “Силата на Сибир 2” ( планиран да обслужва с руски газ Китай). Танкът “Армата” ( рекламиран като руско супер оръжие от години, но така и не дошъл на въоръжение) се запали по време на парад на Червения площада. На всичкото отгоре Байдън обещава да помага на Украйна! 

Сега Путин поема риска да настрои още повече срещу руснаците казахите, които вместо да протестират с фенерчета ( като белорусите) направо пристъпиха към разрушаването на паметника на Назърбаев. 

В руските социални мрежи се появиха информации, че на самия Червен площад в Москва се извършват арести на хора, които просто приличат на казахи. Параноята на гузните руски власти, опасяващи се от отмъщение, е факт. Руската пропаганда поде рефрена за външната намеса в Казахстан, за да обоснове руската, която повдига въпроса защо казахските власти не могат да се справят сами със ситуацията и дали всъщност нямат доверие на собствените си сили за сигурност и на армията.

Докато богатите олигарси, като Патох Шодиев и Кенес Ракишев бягат от Казахстан с частните си самолети, с десантни самолети пристигат руснаците с техните оръжия. Официалната версия е, че става дума за миротворци, които да охраняват инфраструктурни обекти, едва ли се харесва на казахите, които от години слушат долитащите от Москва твърдения, че северните части от страната им е изконно руска територия и че казахският народ е създаден по съветско време ( точно както и украинският, според версията на Путин и компания).

Нищо добро не вещае всичко това за евразийските имперски претенции на Кремъл.

 

 

18 мнения за “Майдан и в Казахстан”

 1. Спомних си как преди 15-ина години една киргистанска телевизионна “журналистка”, етническа рускиня, се жалваше в кулоарите по време на международна конференция за свободата на словото, че не я пускали в ефир, както преди, защото, според нея, очите й не били “дръпнати” по киргистански. Очакваше съчувствие, но никой не се отзова. Помислих си “Браво на киргистанците!”

 2. Интересно, дали държавите от тюркската общност ще се включат да помагат на събратята си. Имам предвид и Унгария, която като хунски народ /извеждащ владетелската си династия от рода Дуло/,има статут на наблюдател в общността на тюркските народи. Прочее, като казвам тюркски, имам на ум причисляването на старобългарския като тюркски език, за който д-р Тачо Танев се шегуваше, че българския е тюркски, точно както латинския е испански…
  Та и ние трянва ще трябва да сме наблюдатели поне, защото братята ни от Велика България приемат исляма, запазвайки културата си, днес наричана татарска, по времето, по което ние пък приемаме християнството, надграждайки културата си…
  Прочее, бунтовете в Казахстан тръгнаха с повишаването на цената на газа на 20 стотинки за кг.

 3. Който може да издържи туй гъзолизане, да заповяда

 4. това е,струпваш войска на запад,всички реват-Украйна,Украйна,удряш Казахстан.Както бях писал преди няколко месеца тук,северен Казахстан е желана хапка за РФ.

 5. Koпусът за бързо реагиране на тази организация е 3600 души. Военната наука твърди, че за да бъде окупирана една държава са нужни 2% от окупираното население, т.е. 100 пъти повече.
  Освен това на брифинг днес китайското външно министерство заяви, че това е вътрешен въпрос и то вярва, че правителството ще се справи със собствени сили. Казахстан е брънка от пътя на коприната и не мисля, че ще наблюдава безучастно овладяването на тази държава от Кремъл. Да не пропуснем, че досега Астана не е признала Крим за руски, а руски пропагандисти вече надигнаха глас, че Русия трябва да помогне под условие, включващо признаване на Крим за руски, приемането на руския за втори официален език, изгонване на “западните НПО” и още някои други неща.

 6. Бре, тия американци,таман Путя ги беше приклещил с Украйна,а те го удариха с международни терористи у заднио му двор- в Казахстан,..Тц..тц..тц..

 7. Гледайки Алмати и Нур-Султан, помнете Чечня…

  https://www.youtube.com/watch?v=s8EK-yP_HOE

  Имперская Россия – Имам Алимсултанов

  “….Империя эта кровавой стопой,
  Подмяла народы под грубой стеной.
  Но пали два Рима и их не видать,
  А третьему Риму уже не бывать.

  Былое империй – пройденный путь,
  Ни танкам не бомбам его не вернуть.
  Предвидеть истории я не берусь,
  Но знаю, падёт имперская Русь.
  Падёт!!!”

 8. И на фона на всичко това, учение на Бундесвера в Грузия!
  Bundeswehr. Armored vehicles Marder IFV and soldiers of the German army on exercises in Georgia.

 9. На тези които не занят как да се осведомят по-подробно за ситуацията предлагам да потърсят в Ютюб прдаванията нон-стоп на руския телеканал Дождь….

 10. на Колбин му намират друго топло местенце-председател на Комитета за народен контрол на СССР

 11. Към Hristo I liev:

  Христо, твоят подарък, който си направи труда да ми изпратиш от хиляди километри ( без да се познаваме лично), е част от обстановката в моя импровизиран кабинет, т.е. част от семейния хол.
  Статуята беше пострадала при транспортирането, но я излекувахме.

 12. Към Росен Йорданов:

  Добре дошъл отново след дълго прекъсване сред коментаторите като най-компетентния от всички нас по темата, доколкото ми е известно.

 13. IVO ne go vizdam–potarsi go po linka v yuotube–e 3.36 sekundi mislia che e interesno za teb—radva me che e chast ot doma vi

 14. както казахстанския президент повика руски войски,за да остане на власт,така 1979г Бабрак Кармал/тогава посланник на АФганистан в Прага/повика съветските войски в Афганистан.

 15. Иво, Честита Нова Година на теб и цялото ти семейство и добре заварил! Отсъствието ми е заради други ангажименти от доста интензивен характер, но по повод на Казахстан реших да се обадя тъй като вчера гледах предаванията на Дождь които ми харесаха, все пак това бяха политически и военни наблюдатели, местни журналисти, дисиденти и опозиционери и ми се стори полезно да споделя тук за видяното на Дождь. Нали понякога не можем да се ориентираме добре в лавината от информация която ни залива…

 16. това ми беше отговорено… по темата
  цитата от неизвестен автор: Колкото е нужно(мое уточнение да бъдат избити). Такива като са вас са само тор за земята.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.