Путин опря пистолет в гърба на униформените казахи и те започнаха да избиват народа си

Защо президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заповяда едва на петия ден от протестите в страната да се стреля без предупреждение срещу “престъпниците”? Те по – малки “престъпници” ли бяха онзи ден, когато превзеха например летището в най-големия град? 

Отговорът е: не посмя да издаде такава заповед по-рано по същата причина, поради която Петър Младенов искаше, но не събра кураж да повика танковете на 14 декември 1989 г. срещу демонстрантите в София. А основната разлика между тогавашният Младенов и днешния Токаев е в едно много важно обстоятелство. Първо, Младенов стана партиен шеф, а след това и президент за кратко, по волята на Москва и нейната пета колона у нас. А по-важното беше, че Съветският съюз беше в процес на разпад и не му беше до “спасителни операции” на някакви червени балкански братушки.

Имаше няколко години от онзи период, когато Русия беше нещо като пеперуда, изпълзяла от големия пашкул, която инстинктивно се стремеше да полети със собствените си криле без да приближава прекалено много до пожарищата на своето международно наследство, за да не си изгори крилете.  България спечели от това и се “промъкна” към своето бъдеще в собствения си полет към освобождението от съветския пашкул.

Днес казахстанският президент Токаев, който беше изпаднал в паника пред народния бунт срещу режима му, е в различна ситуация. Путин му се притече на помощ. Ботоксовият диктатор ( както го наричат в опозиционните среди с определение, валидно и за самия Путин) се окопити и започна отмъстително да насъсква силовите си структури. Ден преди руската намеса, когато полицаи и военни започнаха да преминават в редиците на въстаналия народ, диктаторът не беше сигурен, че ще го послушат, ако издаде заповед да стрелят без предупреждение.

Какво се промени, че Токаев “изведнъж” набра смелост да нареди на репресивния си апарат да започне безмилостна разправа със сънародниците? Риторичен въпрос. Русият пистолет беше опрян в гърба на униформените казахи  и те се оказаха в положението на съветските войници, гонени с оръжие в атака срещу германците от т.н. заградителни отряди на наказателните части на Сталин( на снимката). 

 

 

 

 

За да обоснове руската намеса пред народа си и пред бъдещето, когато ще му бъде потърсена сметка, Токаев има нужда сега да разказва страхотии за това какви зверове са протестиращите и, разбира се, как не само са подстрекавани от чужбина, но направо били пристигнали от други държави за организиран и централно ръководен метеж. С хиляди били пристигнали и били обучени и въоръжени!

Че на страха очите са големи, това е ясно. Но е интересно, когато имаш “хиляди” чужденци и хиляди арестувани, плюс вероятно вече стотици убити, защо не можеш да дадеш нито едно материално доказателство за “чуждата намеса”- пък било то и тяло на убит чужденец? Явно става дума за оправдателната версия за истинската чужда намеса, тъй като договорките с Русия не предвиждат такава, ако няма външна заплаха за Казахстан. Плитко, но неизбежно е скроена тази измислица, тъй като нищо друго не може да се изобрети в тази ситуация.

Също така е показателно, че намеците за чуждата намеса са безадресни. Докато руската пропаганда сочи по навик към САЩ, Токаев внимава какво ще каже по темата, защото ще му бъде поискано да покаже фактите, за които стана дума по-горе.  Благодарностите му към Путин обаче не оставят съмнение у никого кой е главният фактор в помощ на казахския режим. 

Твърденията, че руските “миротворци” не участват пряко в жестокото смазване на бунта, може и да са формално верни. Няма как да знаем със сигурност при наложения информационен мрак дали няма и в случая, както в Крим през март 2014 г., руски “зелени човечета” без отличителни знаци на терена на репресиите. 

Само че самото присъствие на руски части, специализирани в потушаване на бунтове, но представяни и от Москва като “ограничен във времето контингент”, изпратен да охранява само инфраструктурни обекти, представляват една от онези половинчати истини, които ги правят кръгла лъжа. Защото “присъствието” на руските специалисти по смазване на въстания, както споменах, не оставя място за съмнение какво може да се случи на служителите от казахските силови структури, ако се окажат прекалено големи пацифисти. От тази “мотивация” да се подчиняват на Токаев, превърнат вече в марионетка на Кремъл, по-голяма не може да се изнамери. 

Сред многобройните аналогии, които ситуацията навява, не са само тези от времето на СССР и намесата му в Унгария,Чехословакия и Афганистан, а след това и на Путинова Русия й нейните агресии срещу Чечня, Грузия и Украйна. С отдаването “под наем” на военна помощ за потушаване на вътрешен конфликт Путин се нарежда вече плътно зад неговия предшественик на руския трон от средата на 19 век Николай Първи, наричан по онова време “жандармът на Европа”. Помагал с войски за смазването на национални въстания на поляци, унгарци и италианци в помощ на братската Хабсбургска империя. Тя обаче му се “отплатила” с присъединяване към европейската антируска коалиция броени години по-късно по време на Кримската война през 1853 година.

Поучително, нали. “Историкът” Путин, който обича да хвърля разни бомби на историческа тема като откривател на несъществуващи “факти” ( че Украйна не е съществувала преди да стане република в състава на СССР, както и Казахстан; че кирилицата идвала от “македонските земи” и т.н.), би трябвало да се поучи от тази част от историята, но такова проглеждане е малко вероятно за самодържец, заслепен от самомнението, че всичко му е позволено в международните отношения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА за Николай I или за това, как спасява с руски войски своя побратим турския султан Махмуд II

Путин и Ердоган по стъпките на султан Махмуд II и Николай I

 

19 мнения за “Путин опря пистолет в гърба на униформените казахи и те започнаха да избиват народа си”

 1. Иво, приятелю, Николай Втори не е бил роден в средата на 19 век, за нивото на твоите читатели това не е проблем, но от време на време минава и по някой случаен зрител, не се излагай!!!

 2. Едно от изкривяването на историята, както обичат да се изразяват в Кремъл, е че Украйна съществува от 1991г. Всъщност Украйна (и Беларус) са сред страните учредители на ООН и имат от първия ден статут на страни членки.

 3. ИВО, ЧИД!
  Да Илядиш, Ти и Блога и ние покрай него!
  “Здрав дух в здраво тяло”
  Всичко останало е въпрос на технологично време.
  Много мина, мънничко остана.

 4. Към IvoNeIzdurja:

  Първо, не съм ти приятел, недей да фамилиарничиш от позицията на превъзходството ( вкл. с обобщения за читателите).
  Второ, писал съм доста за Николай Първи как спасява с войски своя братушка турския султан Махмуд Втори
  Трето, механичната ми грешка, която толкова те радва, няма как да мине за незнание ( виж. т. 2 )
  Четвърто, не се прави на случаен минувач, за да загладиш впечатлението, че ме четеш. Този примитивен номер може да минава пред началниците ти, но и на мен.
  Пето, това, че не издържа да се издадеш как ме кълвеш, е неволен комплимент за моето авторство- незначителните автори никой не ги дебне.
  Стига ли ти вниманието, което ти обърнах да заслужиш тролския си хонорар? ( не ми отговаряй, няма да ти правя повече услуги).

 5. Путя усеща края си и е в паника. Украйна, Беларус, Казахстан.. не може да удаържат вечно.. промяната идва..

 6. https://news.bg/int-politics/finlandiya-kupuva-ot-sasht-64-iztrebitelya-f-35-za-blizo-10-mlrd-dolara.html

  Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд долара

  Ха ха ха ха!

  На късия кагебеец му се омърлушиха кайсиите.

  Много добре знае, че пълноправното членство на SUOMI в НАТО след такава покупка е “на една ръка разстояние”…

 7. трябва да отбележим позицията на Турция за Крим-не признават руската окупация и казват,че Крим е украински.А как си представяте Стефан Янев да даде заповед за сваляне на руски самолет-нарушител на границата ни.

 8. Не искам да генерирам слухове, но из интернета някои коментират, че тежките размирици започнаха след разтоварването на Назърбаев и кръжеца около него от тежестите на властта и в момента тече преразпределение на властта в Казахстан. А молбите за помощ на Токаев макар и формално към Москва са всъщност насочени повече към Беларус и Армения да го спасяват от потенциални зелени човечета. В съвсем близкото минало властта в Казахстан е дала далеч повече поводи за посещение на вежливи момчета отколкото Украйна през 2014.

  Има нещо дълбоко съмнително в тази революция най-малкото защото САЩ излезнаха с доста обрано изказване по въпроса.

 9. Честит Имен ден!
  Много здраве и добро настроение!

  @Явор
  Сериозно?
  В един стар виц след реплика на лирически герой колежките му свили устни и казали “Сюрьозно?”
  Ппоклон пре оригиналната трактовка, но на мен по ми са на сърцето статиите на Яковенко…

 10. Да, интересни неща се случват напоследък в постсъветското пространство. Това лято почивах при близки в района на Елените, Бургаско и бях свидетел на интересни лица и събития. Първо, не парадирах изобщо, че живея постоянно в Обединеното Кралство, особено като се озовах в среда пълна с руско-говорящи. Разбирахме се все пак с тях как да е, де усмивки на плажа, де тапи в ушите ми заради непрекъснато дънещите им касетофони с хитове от 80те на Челентано и Модърн Токинг, а на плажа гледах да не гледам много един техен човек с хладилна чанта, в която преди къпане, мъжете сдаваха пистолетите си, а после си ги прибираха завити дискретно в хавлии. Жените на тези бяха едни кресливи тлъсти тьотки, някои с насинени лица от неизвестни “съветници”. Проблемите почнаха, когато рано сутрин започнах да излизам от хотела и да бягам на север няколко километра и почти всяка сутрин почнаха да ме застигат едни групи от яки момчета с моряшки фланелки, които минаваха като вятър покрай мен и продължаваха дори оттатък Елените нагоре към Нос Емине. Един ден реших да ги последвам на достатъчно разстояние от тях и видях как се пръснаха и един им раздаде едни карти да рисуват на тях нещо, чувах думи като “сектори, далекобойность и пр.” , а също на един май му се скараха, че неговия “сектор” не бил както трябва. Както и да е, помислих че играят някаква тяхна младежка военизирана игра и се прибрах без да повдигам въпроса. Още по-интересно стана, когато дойдоха да ме видят мой познат от Варна, който водеше със себе си младо семейство с дете, които представиха за “украинци”, но мъжът беше също така супер набит и със същата моряшка фланелка, като тези със картите, които определено не бяха украинци. Бързо си преведох “Как е, харесва ли ви морето?” на смартфона на украински и им после им го казах бързо, като знак, че ги уважавам заради родината им, но учудено разбрах че те не вдяват изобщо какво им казвам дори след като го повторих.
  Все пак Елените ми хареса като място в съчетанието между планина и море и потърсих апартаменти за продан, като с учудване разбрах че апартамента в който се намирам в елитен комплекс се продава и то изгодно. Но когато се обадих на реалтора в Бургас, той първо ми каза, че няма проблем, а след един час ми се обади и каза, че продавачът го е свалил от листинга. Но нито на този сайт, нито на други подобни апартаментът не бе свален в следващите няколко дни. Моят познат като разбра за идеята ми да купувам, ми обясни, че този комплекс си бил “техен” и гледали да не допускат други освен руси и такива “украинци”, като тия дето водел с него. Върхът обаче беше една нощ, когато доста подпит се събудих на плажа и видях в тъмното как вкарватдве гумени лодки в морето, и после отиват празни навътре, където смътно светеше синя лампичка. След половин час двете гумени лодки се приближиха с тихо шляпане на греблата в тихата вода, и двете пълни с някакви чанти, а синята лампичка беше угаснала или “потънала”? Иначе нататък всичко мина безоблачно, чак до края на моята смяна, но не и смяната на моряшките фланелки, които се навъртат там май целогодишно?

 11. @Гертруд

  С интерес прочетох написаното от Вас.
  Вероятно ребятата подготвят почвата за един истински, “свободен” референдум, когато му дойде времето…
  А “времето ще му дойде”, когато Костякопейкиновците § “патриотична компания” вземат 14+ % на изборите, а в Оня регион, бетономорието – 25+

  Ей такива едни предположения ме налягат по нощите.

  Прочее, Крим не е руски, а Украйна е Европа – завинаги!

 12. към Гертруд:

  И аз прочетох с интерес и безпокойство написаното от Вас.

  Само бази на НАТО могат да помогнат срещу продължаващата руска окупация, но при пРезинент и

  Овенен министър на руско подчинение, това няма как да се случи!

  Мисля, че скоро пак ще сме по площадите!

 13. Честит Имен Ден и за много години!!! Желая ви здраве и нека острото ви перо продължава да пробива мрака.

 14. Българското разузнаване ако чете блога на г-н Инджев ще напредне много. И ех, ако можеше да бъде оглавено от патриот като генерал Колев примерно.

 15. Описаното от “Гертруд” го наблюдавам (и не само аз) повече от 10 години! Но и сега, и тогава сякаш никой не забелязваше и не говореше за този опасен “природен” феномен, сякаш беше съвсем нормално и в реда на нещата да гледаш, заобиколен от орди нахални руснаци по улиците, плажовете и ресторантите, как разпродават родината ти чрез стотиците напълно легални бюра, буквално на всеки ъгъл, с надпис “Недвижимость от застройщика или вторички”. Като потресен свидетел на това върховно родоотстъпно престъпление на Борисовата власт помня, че минах от моменти на остро възмущение и паника до целенасочена агресия срещу наглия окупатор по заведения и магазини, за да разваля поне малко битовия му комфорт, докато се открият по- ефективни начини за съпротива. Изненадващо видях и последователи! Осъзнах още тогава, че първото и най-важното е ВСИЧКИ БЪЛГАРИ да узнаят за ОПАСНОСТТА, чрез предателството на властимащите, ДА ИМ БЪДЕ ОТНЕТА РОДИНАТА, че трябва да се даде широка ПУБЛИЧНОСТ на случващото се върховно престъпление по Българското черноморие. Помня, че първи откликнаха на “виковете ми за помощ” (с различни псевдоними) 🙂 Иво Инджев и Едвин Сугарев, които вече бяха писали по Темата, после местните медии в Бургас и Варна. И тогава, най-“изненадващо”, Александър Анреев от “Дойче веле” (бивш комсомолски секретар на БНР) пусна пространни хвалебствени анализи по няколко български медии, че нямало нищо лошо в масовото заселване на руснаци в България, даже било много полезно!

  Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

  Заради големия брой руснаци по българското Черноморие на мнозина им се привижда нещо като “руска окупация”. Но защо да е лошо, че идват толкова много руснаци? Лични впечатления на Александър Андреев

  https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE-%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8/a-39645447

 16. Интерена е и историята от 1919-23 г когато болшевишка Русия помага с оръжие, средства, злато на Кемал Ататюрк както в неговата революция, за прогонването на гърците от Мала Азия в Турско-гръцката война, така и в превземането на остатъците на османската власт в Константинопол.

 17. Г-н Инджев ,над безбройните руснаци във всякаквите чужбини виси гилотина. И спусъкът на тази гилотина е в Москва. Ако Путин нахлуе (а той вече го прави) в накоя от тези държави, руснаците там стават заложници. Дава ли си сметка руснакът за какво изобщо става въпрос. При война, първо отнасят контрата гражданите на вражеската страна. Винги и навсякъде така се прави. И е логично. Путин си играе (или не му пука) със съдбата на сънародниците си в чужбина.

 18. отмяната на педупредителните изстрели се е налижила поради дефицит на патрони.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.