Не САЩ, а Русия има интерес от преврат в Казахстан

 

 

 

 

Руската пропаганда продължава да фабрикува твърдения за ръката на Америка зад събитията в Казахстан, които се превърнаха във водеща международна тема от началото на годината. Защо това твърдение е малоумно?

Ето фактите, които отговарят на въпроса кой в чужбина има интерес от пожара, довел в Казахстан руски войски.

Ако има държава сред регионалните и световните сили, която да губи позиции в Казахстан през десетилетията на самостоятелно развитие на бившата съветска република, това е Русия. Защото в Казахстан от самото начало на независимостта постепенно, но неизменно тече процес на дерусификация. Той вече е напреднал до степен руският език не само да бъде изтласкан напълно от официална употреба, но и кирилицата, да бъде заменена с латиница. Някогашната азиатска съветска колония, в която имаше най-много етнически руснаци – приблизително половината от населението, днес е прочистена от руснаци дотолкова, че от тях са останали само 18 на сто. 

През 1989 г. в град Астана ( преименуван на Нур-Султан ) е имало 17% казахи, през 2012-та те са вече 73%, а днес са още повече. Административното деление на страната беше променено така, че в никоя област руснаците да нямат мнозинство.

Докато попадналите във враждебна националистическа среда руснаци, германци и евреи масово емигрираха, повече от милион казахи бяха репатрирани в Казахстан от съседни страни  като Китай, Монголия, Узбекистан, Киргизия, Туркмения, Русия, Турция  и т.н. При преброяванията властите завишават процента на казахите, които и без това раждат повече деца от руснаците. 

Същевременно дори и бившият заклет комунист Назърбаев, бивш член на ЦК на КПСС от 1986 г.,намираше начин да ругае ( с основание) не само съветското минало, но и руския колониализъм от царско време, грабили родината му. Диктаторът, носител на руското отличие “Александър Невски”, подписа договор за сътрудничество с Русия ( използван сега като юридическо основание за руска военна защита от измислена външна намеса), но на практика се сближаваше със САЩ. Включително във военната област. 

 

В Казахстан от 13 години действа в Караганда единственият в Централна Азия учебен център за военно обучение по програмата на НАТО “Партньорство за мир”. Всяка година армията участва на територията на страната в общите маневри “Степен орел” с части от САЩ, Узбекистан, Киргизия, Таджикистан и Турция. В сила е пет годишен план за военно сътрудничество със САЩ с хоризонт до 2022 г.

“Чудна причина” за САЩ да организират опит за преврат в Казахстан, нали!  

Иронията на ситуацията се състои във факта, че Назърбаев и Токаев наложиха национализма като водеща доктрина, чиито противници се смятат за предатели. През август за министър на информацията беше назначен особено омразния на Кремъл Аскар Умаров , определян като главен русофоб в Москва. Същият е известен с откровеното си предложение към руснаците да се махат в Русия, щом не им харесва какво се случва с тях в Казахстан.

И какво стана изведнъж? Онези, които налагаха национализма за сметка на руския език и руското население успяха да убедят казахите – особено от по-младото поколение- че всички, които не подкрепят тази линия са предатели. С други думи самият Токаев попада в тази категория, викайки на помощ руските войски в обръщение на руски език ( към кого – към онези 18 на сто руско говорещи ли?!).

Колкото и да се задържи на власт с руска военна помощ, Токаев ще остане предател в очите на възпитаното в съответния дух население. Парадокс?

Едва ли. Логиката изисква да си зададем въпроса кой в чужбина е имал интерес от обрат в политиката в Казахстан така, че върховният националист да проговори на руски и да поиска помощ срещу братята си националисти с пълното съзнание, че това го обрича на вечно презрение сред тях. Явно не е било по желание, а по принуда.

Така че, ако някой е организирал бунта отвън – а според Токаев имало цели 20 000 добре организирани терористи, изпратени от чужбина за целта (!) – това ще да е бил Путин. По логиката на обвиненията, че причината за въстанието е външна, то именно Русия би трябвало да е тази външна сила, която е решила да се намеси, за да спре дерусификацията и “американизацията” на най-голямата и най-богата си бивша колония в Азия.

Написаното дотук се базира на факти и все пак не е задължително да е вярно, че руският интерес е в основата на бунта. Москва явно се възползва от ситуацията като си дава сметка, че няма шанс за броени дни да преобърне антируските настроения със сто годишна давност в Казахстан, но въпреки това не може да измисли друго основание за своята намеса, освен съветско-руското клише за американската заплаха, звучаща смехотворно на фона на протестите срещу високите цени на течния газ в страната. Предположението, че американците са подбудили тези искания, са наистина повече от малоумни.

Освен това протестите продължават. В епицентъра им в град Жанаозен, където избухнаха първите протести на 2 януари,  десетки хиляди граждани пренебрегнаха заплахата на Токаев да се стреля без предупреждение срещу демонстрантите и се събраха на митинг в центъра на града ( на снимката). Исканията им не са нито проруски, нито проамерикански, а продемократични. Настояват за смяна на политическия режим, народни избори, връщане на конституцията от 1993 г. и край на преследванията срещу гражданските активисти.

 

 

 

 

А доколко Русия ще спечели от всичко това, отговорът е в известната максима, че насила хубост не става.

19 мнения за “Не САЩ, а Русия има интерес от преврат в Казахстан”

 1. Мечтая си за подобна на казахстанската дерусификация в България и за един български Аскар Умаров !
  Много смешен и жалък с лъжите си е оня, зализаният убиец Токаев, извикал руските бойни части, само за да спаси властта си, който е дал заповед да се стреля без предупреждение по казахстанските граждани, защото имал работа с “убийци и терористи” !? Крадецът вика дръжте крадеца. Класика!
  От какво ни е страх и ние да последваме казахстанския пример, нали сме в НАТО ! Или вече не сме ? Импийчмънт за “върховния” главнокомандващ и уволнение за другия военен цървул !

  А Кирил Петков да вземе да покани Иван Иванов от КЕВР, за да му се извини за недоразумението и да му поиска информация за механизма на кражбите в Булгаргаз, както и мъдрост как най-безболезнено и бързо може да бъде изритан от поста му защитникът на руския газов интерес изп. директор Николай Павлов!

 2. https://faktor.bg/bg/articles/rusiya-da-se-trevozhi-a-ne-da-zadava-vaprosi

  Обаче др. Андролова има друго мнение по въпроса, в поредния изсмукан от пръстите пасквил…

  Ако стигнете до края му, сигурно сте разбрали къде точно я стяга чепика товарищката?

  Ама иначе се бара “неутрална”, почти…

 3. Струва ми се, че Путин има и друга причина да
  окупира Казахстан. Това би компенсирало все
  по-явно очертаващият му се провал на изток поради
  втвърдяващата се позиция на САЩ, НАТО и ЕС.

 4. Да, напоследък другарката Андролова, бивша съпруга на Карбовски и спътница на Волгин, по разбираеми причини слага на анализите някаква снимка от ученическите си години, сигурно за да мине за млада, “независима” неподкупна журналистка от новото поколение, които нямат нищо общо с комунизма и службите му 🙂

  Калина Андролова: “Закриха A-specto! Наздраве!!!”, Волгин обвини “едно посолство”
  Русофилското издание спира да излиза от юли месец, кръгът около него движеше избора на Румен Радев за президент

  https://faktor.bg/bg/articles/volgin-obyavi-che-spirat-izdavenoto-na-rusofilskoto-a-specto-prechili-im-ot-edno-posolstvo

 5. историята се повтаря -Унгария,Чехословакия,Афганистан,Грузия,Украйна-вътрешни проблеми довеждат до руска военна намеса.

 6. Драги sms, Благодаря за поучителната информация относно закриването на A-specto, изданието което до сега не ми беше познато. Да, след съболезнователното излияние на Волгин, не ми остава и на мен нищо друго, освен да „пролея (като бивш покровител) няколко крокодилски сълзи“, най-вече за това, че се хванах на въдицата на Андролова. Точно по схемата, първо се казват някои истини, след което се вмъкват лимонките (без предпазен взривател), за да се избият рибите (като мен)! Благодаря, че ме осведомихте и бих желал още веднаж да отбележа чувство си на задоволство към един неуморен добър дух тук във форума! Да сте жив и здрав!

 7. Интересно че не мяркам думата “фашисти”.. Сигурно и на нея ще и дойде времето в някой по-късен етап. CNN предрича дълъг процес в тази битка за власт и ако руските войски не се изтеглят след някой и друг ден то това ще носи само негативи за извикалият ги. Малко ми е трудно да си представя такова бързо изтегляне на тези войски.

 8. @ Борис
  Благодаря Ви за насърчителните думи, които дават смисъл и на моите просветителски усилия, като пряк свидетел на ставащото у нас, един мъничък принос в подкрепа на огромното просветителско дело на Будителя Иво Инджев ! Повишихте ми тонуса за деня! 🙂

 9. Обединението на наследниците на старите степни култури, за които още в 6 в.пр.Хр. Съма Цзиен описва като много древни, в монументалния си труд, под обединяващата доктрина за пантюркизма, е изключителен проблем за Руската великодържавна доктрина и голям успех за Ердоган.
  Нашето място в тези неизследвани дебри на културата, може да видим в книгата на Съселов Пътят на България, или в публикуваните отломки от 70 годишната творческа дейност на неговия приятел д-р Тачо Танев. Прочее, големият български историк и филолог Пламен Цветков, считаше д-р Танев за Патриарх на историците ни. Уви, твърде научни са им трудовете, за да станат знаме на някоя обществена прослойка която така да им отвоюва място и в букварчетата, и в официалната ни държавна политика.

  По същество, скъсването на хунското обединение през Казахстан е може би по-важно за Москва от украунския му проблем. Назарбаев,прочее, не си позволи да признае анексията на Крим.

 10. По статистика САЩ модернизират казахстанската икономика с близо 60 млрд долара инвестиции за последните десет години, ватенките просто няма какво да предложат, каквото и да е чучело да сложат начело, аи до няколко години ще останат 5 % руснаци, с руски като втори език.

 11. Мартин Димитров: 5216 пенсионери блокират кариерното развитие на младите в Министерство на отбраната
  (тия сенилни пенсионери, които получават едновременно тлъсти пенсии и тлъсти заплати, сигурно мислят, че още сме във Варшавския договор и тяхната родина е СССР ! България не ги интересува.)

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-martin-dimitrov-5216-pensioneri-blokirat-kariernoto-razvitie-na-mladite-v-ministerstvo-na-otbranata

 12. Жириновски вече надигна глас за по-голямо политическо присъствие на руснаците в Казахстан.

 13. Русофилски орки чакат НАТО да рухне, да ни върнат в матушка Евразия и да поправят “най-голямата геополитическа катастрофа на 20 в.”
  Българската великодържавна прислуга да не се радва толкова много преждевременно

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-rusofilski-orki-chakat-nato-da-ruhne-da-ni-varnat-v-matushka-evraziya-i-da-popravyat-nay-golyamata-geopoliticheska-greshka-na-20-v

 14. sms Никога не съм чел списание или сайт А-спекто. Но факта, че се “закрива” каквото и да е медия ми се струва отвратителен.

 15. Към Веско:

  Явно имате желание да “затапвате” тук “враговете” от “демократични позиции”. “Закриването” на онова, което не познавате, но защитавате ( пак от “принципни позиции”) беше естествена смърт, сполетяла много други издания, чиито лесно придобити пари свършват в момента, когато не са в състояние да произведат печалба, а инвеститорът не е готов да налее още.
  Това списание се рекламираше с огромна светеща реклама на покрива на билдинга срещу х-л “Хилтън” в София като демонстрация на лукс.
  “Научил се поп на варен боб.Свършил се боб, отучил се поп”.

 16. радвам се,че този комунистически ”Фьолкише беобахтер” изгни.Редовно нарушаваше закона да обяви собствеността си.

 17. @ Веско
  Ако бяхте чели луксозното “А-спекто”, щяхте да знате, че ТОВА НЕ Е МЕДИЯ, още по-малко БЪЛГАРСКА МЕДИЯ. Списващите го НЕ СА ЖУРНАЛИСТИ, а агенти на чуждо влияние, които прокарват единствено руския интерес у нас и нямаше да се отвращавате чак толкова, че е спонсорите му са го закрили.

 18. Хиляди са русите, които в момента са локализирани в нашата страна, повечето не се занимават с нормален живот и трудова дейност, а само “стоят на подслушване” по куроти и на черноморското крайбрежие, много от тях специални подразделения в отпуска или на “тиха” мисия, с милиарди бюджет за разграждане и разлагане на страните и хората от НАТО и ЕС. Очакваме най-новите разкрития на Белингкат за бойците от “Вагнер”, много от които ще познаете и в Банско, Пампорово, Слънчев бряг, Балчик, Свети Влас и то само видимата им част, а колко още работят скрити от нашите погледи? Само фактът, че всички бебета, направени с руска сперма чрез изнасилване на европейските жени, и най-много в Австрия и Германия, след интервенцията на Червената Армия през 1945 г, са заведени на отчет в ГРУ и до ден днешен биват наблюдавани и използвани за износ и пране на мръсни пари, за разузнавателни цели и пр. Децата на тези “бебета”, много от майките на които са завършили живота си със самоубийство, също са на отчет в ГРУ и биват използвани за подривни и подмолни цели за разрушаване на живота на хубавия богат Запад. Наред с оргии на Куршевел, Монако, Сен Мориц и пр., кохорти от руски проститутки биват “експортирани” в автобуси в качеството на биолгогично оръжие, за да заразяват с венерически болести доблестните Северни Скандинавски страни, където руски криминални типове организират нелегални публични домове в затрупани от снега бунгала, а накрая убиват подопечните си момичета, за да прикрият следите. Това за съжаление остана от Руската Империя, постепенно загнила и разпръскаша последни отровни метастази преди своята окончателна смърт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.