Спука се балонът на войнствения руския “ултиматум” – Русия обеща на САЩ повече да не прави така

 

 

 

 

 

 

Путин изпълни програмата си максимум да получи нещо повече от абсолютно нищо в резултат на блъфирането за възможно нападение срещу Украйна. САЩ му угодиха да го припознаят като партньор на двустранна основа в преговори по темата преди тя да бъде обсъдена на колективно международно ниво в ситуация, когато ще бъде сам срещу всички.

Старата руска тактика да преговаря по отделно по въпросите на сигурността със страни от Запада, вместо се изправя пред представители на колективните му организации, сработи дотолкова, доколкото на самодържеца да му бъде спестено унижението при отказ от двустранния руско-американски формат. И нищо повече!

САЩ просто не пожелаха да обсъждат с руската делегация в Женева кремълският т.н. ултиматум за отказ на НАТО от дългогодишния си ангажимент към близо половината ( относително) нови членове на съюза. И нищо повече!

Получи се като във вица за каубоя, който с агресивен тон си поръчвал в бара уиски “докато още не се е почнало”, а когато му поискали сметката се хванал за главата и проплакал с ужас “леле, почна се”.

А колкото до Украйна и перспективата тя да се присъедини към НАТО, тази “абсолютно червена линия” на Москва беше стъпкана като червей от самия държавен секретар Антъни Блинкън. Той категорично оповести, че няма вероятност вратата пред Украйна да бъде затворена.  Заяви го в момент, когато в самата Украйна продължава да нараства подкрепата за присъединяване към двата западни съюза. Според най-новите допитвания в самата Украйна членството на страната в Евросъюза се одобрява от 67,1% , а в НАТО – от 59,2% населението.

Срещу това нищо, което постигна на двустранните преговори, проговори сговорчиво гласът на руската дипломация в Женева Сергей Рябков. Заместник-министърът на външните работи заяви, че по никакъв начин Русия няма да напада Украйна, което пък също така по никакъв начин не се подразбираше от досегашните заплахи на Путин да реши как ще постъпи със струпаните си войски по украинската границата в зависимост от това какво щели да го посъветват военните му специалисти – сякаш не е известно, че такива решения ( като нахлуването в Крим през 2014 г.) не се взимат от самия Путин в тесен кръг от 5-6 негови велможи, които далеч не са военни експерти. Някои, като шефът на службите в Русия Сергей Наришкин, инженер по образование, пледират дори за първи руски ядрен удар, но бащицата на олигархията Владимир Владимирович не дава и дума да се рече за унищожаване на страните, в които неговите овластени крадци са изнесли не само несметни богатства от Русия, но любовниците, децата и съпругите си да се ширят в замъци и цели жилищни комплекси.

Всички, които предричаха, че балонът на заплахата с война срещу Украйна ще се спука, познаха. Само не уцелиха точната дата, защото се смяташе, че това ще се случи на втория етап от преговорите в Женева, когато Русия ще се натъкне на колективния отпор на НАТО и Запада като цяло. Явно американците са били достатъчно убедителни.

 

“Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка.”

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков след преговорите на САЩ и Русия в Женева. След края на разговорите, които продължиха над седем часа, ръководителите на двете делегации – Уенди Шърман и Сергей Рябков, дадоха изявления за медиите.

Рябков каза, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли. Той допълни, че ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна.

От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите Уенди Шърман заяви, че САЩ са повторили пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия в Украйна.

Вашингтон е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без ЕС.

17 мнения за “Спука се балонът на войнствения руския “ултиматум” – Русия обеща на САЩ повече да не прави така”

 1. Ето защо Западът (САЩ) няма да позволи на расия да нападне Украйна.
  Защото Китай гледа под лупа готовността на Запада за защита на съюзниците си – ако дадат Украйна, значи ще дадат и Тайван.
  Да, ама не. Нито едното, нито другото.
  Общо взето – имахме възможността да се насладим на блудкавия спектакъл “явно преиграване” от страна на расийските велможи – путин се прави на голямата работа, имал бил червени линии, а ряпков-горкия се натегна на путин с просташки изцепки на макс, защото лавров нещо май-май напоследък сдава багажа – чака го или друга отговорна работа или казана с катран.

 2. Вждам, че са взети мерки французите да не се засегнат от колажа, очевидно е, че петелът НЕ Е ФРЕНСКИ по гимнастьорката, която е намъкнал в комбинация с кепето на руския СПЕЦНАЗ и морно отворената от войнственото кукуригане човка. А стойката на орела, освен презрението, издава и погнусата от близостта с блъфиращата проскубана плячка. Но няма как. “Noblesse oblige!”

 3. Ситуацията и на мен ми приличаше на виц от самото начало. На оня, в който пътникът казал “Върнете ми куфара или ще стане като в Одеса”.
  Въздържах се да го спомена заради прекалено черния хумор – в Одеса загинаха ако не невинни, то поне подведени от Путин цивилни (или парацивилни?). Най много и сега да стане така (май вече са арестувани един руснак с терористични намерения в Одеса).

 4. Сибирската джамахирия, каза фъссссс и спадна.
  САЩ пак набиха руските канчета!

 5. https://webcafe.bg/international/za-parvi-pat-v-sveta-mazh-poluchi-transplanttsiya-na-sartse-ot-prase.html

  Поклон, Хора!

  Американският научно-технологичен гений прави и невъзможното в името на Живота!

  Съветският вампирясал такъв прави същото – в името на Смъртта!

  https://i0.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2022/01/271789692_4993985657321059_7839769094337187184_n.jpg?ssl=1

 6. https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/01/12/protest-na-vyzrajdane-sreshtu-zeleniia-sertifikat.516703

  Тимаджиите трият яко всеки смислен коментар, разобличаващ лицемерната същност на ПП Възнаграждение. И налагат ЦЕНЗУРА!

  Ако не друго, дайте да обърнем гласуванията в коментарите!

  Разчитам на всички уважавани съблогъри, особено на SMS, сеедно, г-н Николов, Караиванов, Красноселски, Симпатизант/ка на ДСБ, г-н Харизанов, Arthur, tervel…Извинявам се, ако съм пропуснал някого.

  Да видим какво ще донесе днешния ден! Дали Копейкин ще продължи, доразвие и надгради изпълненията на Бялата Златка ( а отстрани стоят ехидно и хихикат гербаджиите и тошкоафрикански фенове…)

 7. Може би е малко рано да заключаваме какво са се разбрали САЩ и руснаците. Имах някои подозрения, които днес се потвърдиха отчасти. Нека изчакаме срещата НАТО-русийка.

 8. и все пак факт е че Русия нападна Украйна и взе Крим, както и откъсна още две области. Това ако не е война не знам какво е. Руския “петел” или мечка не са толкова гладни. Русия е в играта на всички фронтове. Флота и в Крим е непокътнат. Колкото и да се мъчим да ги подиграваме не се получава много успешно. Другия факт е че Русия сама играе срещу целия съюз на Нато и доста успешно. Ако бяха просто едно петле отдавна хищния кондор да им е скъсал главата. Някои хора това им е работата да играят платен цирк обаче реалностите са съвсем други. Няма никакви признаци Украйна да бъде приета в Нато. Нито има признаци американски ракети да обградят Русия. Тази игра ще се върти пред телевизионните камери за радост и успокоение на избирателите а всъщност Кондора и Мечката ще си поделят плячката.

 9. Към Dims:

  Възторгът от хулиганското поведение на Русия, която си постига хулиганските цели, е висша степен на заболяването, което се нарича русофилщина.Руската игра на свършените факти, демонстрирана от Бисмарк през 19 век, доведе Германия през следващия век до пълна катастрофа. Така ще стане и с Русия, но това е процес, който не се решава с един акт, какъвто е войната. Разликата между съветската и германската катастрофа през 20 век е във факта, че германците си направиха правилните изводи, докато на руснаците това тепърви им предстои. По трудния като за 21 век начин.

  Колкото до намеците за “някои хора”, които били платени, за да защитават тази гледна точка: може ли малко по-конкретно, неуважаеми страхливецо?

  Отдавна да бях призовал някой такъв клеветник да се опита да докаже в съда кой точно ми плаща да пиша, каквото пиша, но пустата гнусливост ме спира- пък и страхливо се криеш, когато клеветиш.

 10. Някои рускопоклонници се явяват в блога, изпускат се, и после Dims да ги няма.

 11. Страхът и паниката на руснаците от “опасността” да не би Кирил Петков и Димитър Ковачевски, при посещението на нашия в Скопие, евентуално да се разберат (като харварди) да пуснат РС Македония в ЕС и така да се разкъса планираната балканска прасославна дъга. Надграждането на отношенията, за което говори Петков, също им бърка в…здравето. Затова превантивно беше свикан от пРезидента КСНС, който единодушно потвърди досегашното вето на България. За всеки случай председателят на народно събрание взе че точно по време на съвета се разболя от Covid и всички членове на форума, включително и премиера Петков, трябваше да се карантинират и официалното посещение в Скопие отпадна. Голям театър по школата на Станиславски !
  А днес в сутрешните блокове на всички телевизии имаше Парад на рублофилските изроди, който да “подгряват” обществото за митинга на Копейкин, обявен като антиваксърски, но по същност антинатовски и антиевропейски. А какви ли митинги щеше да организира Копейкин и Тошко африкански, ако ваксините бяха руски ? По БНТ пуснаха “тежката” артилерия, поредният прост селяндур от Сирищник (сякаш не ни стигат ония от Поповица и Славяново) който нахъсваше управляващите да не отстъпват на макетата за общата история и не пропусна да припомни носталгично тройния си шлем като попита защо се отказвме от “Южен поток” (що да не прокопаем и него за наша сметка?) от построяването на АЕЦ Белене, където всичко било готово – рекатори и разрешения, само държавни гаранции липсвали, едни американски сенатори дошли и Орешарски отстъпил, но и в Козлодуй също можело да се продължи с нови блокове….Въобще както някои скандират “Бългаия на три ракии”
  По “Нова” пък един друг рублофилски освинен изрод, когото българите отстраниха от достъп до копанята на властта, също строго убеждаваше, че в никакъв случай не трябва да пускаме неблагодарните македонци в ЕС преди да дойдат и да ни коленичат, за да ни целуват ръка и други неща.
  Но не са толкова виновни изродите, има ги навсякъде по света, а “ВОДЕЩИТЕ”, които ги канят всеки ден пред камерите! КОЙ Е ПОРЪЧИТЕЛЯТ на тази “музика” И КОЛКО Е ПЛАТИЛ за всяко от поръчковите участия? Едни и същи “копейки” неуморно да се търкалят по медиите, да зомбират и надрусват българите с “патреотичен” наркотик, да дрънкат за някаква “независимост” от ЕС и НАТО и да убеждават, че израз на “национално достойнство” било да слугуваш на руските крадливи примитиви и на интересите ИМ.
  И де е България в тази рублофилска вакханалия?!

 12. към Dims:

  “Ако бяха просто едно петле отдавна хищния кондор да им е скъсал главата.”

  Главата му е скъсана! Казваше се ссср! Това, което гледаме в наши дни му е задника. И него ще го скъса!

 13. След този голяяяям Мужишки балон ще започнат да се пукат и малките им балончета. Например, взе да се спушва балона на Голееемия антиваксър и знаменосец на хибридните пешки на Путин – “необедимия” сръбски шампион по тенис Новак Джокович, той и галено дете на руско-сръбската спортно-държавна мафия и рубларите от запада. Сега очаквам да излязат и положителните му проби за забранени дроги и поредното балонче ще пльокне в калта.

 14. защо Русия устоявала пред НАТО?Да не би НАТО да е агресорът?Напротив,устоява НАТО и не дава да бъдат окупирани съседните на СССР страни.

 15. Днес минах през центъра и видях “протеста”.

  Като редовен участник в протести, веднага разбрах, че тези хора не знаят какво правят там – гледаха тъпо, и не издаваха нито звук. Отидох зад опашката на коня, за да си купя фреш, и до мен един човек си купуваше кафе. Явно искаше да ме заговори и ме попита откъде съм. След това аз го попитах откъде е, и той каза, че е от Перник. Часът в който си купуваше кафе ме наведе на мисълта, че не работи в София. Попитах го какво го води насам. Каза че е на протест. Като го питах срещу какво протестира, каза че искал да си купува кафе без зелен сертификат.

  – А в момента какво правиш – пиеш кафе без сертификат, нали? Протеста за какво е?

  А той ми отговори:

  – Е, и малко да се поразходим из София!

  Не протестанти, а екскурзианти!

 16. По отношение поста на Dims – г-не, прочетете, моля, внимателно статията на Иво Инджев, по която пишете! Поне последните две изречения.
  Официален Вашингтон отказва да преговаря “зад гърба” на Украйна и ЕС по въпроси, засягащи техните интереси. Така че “Кондора и Мечката” са единствено във Вашето въозбражение.
  Изумително е колко много хора в Бг бленуват римейк на Сталин и Хитлер и се възхищават на болни мозъци. А Украйна ще бъде в НАТО рано или късно, с Крими или без него. Това е ясно на целия цивилизован свят. И това ще бъде не защото САЩ го искат, а защото самите украинци го желаят и се стремят към това. Справка – текста на Иво Инджев по-горе. Процесите на откъсването от орбитата на посткомунистическата империя са налице при всички бивши сателитни републики.

 17. Към Todor Todorov:
  КОНДОРЪТ, както казвате, вече си е свършил работата, а и му е противоестествено със задници да се занимава. Тази работа е за манафите. Пък и са по-близо.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.