Подхлъзна ли се Путин в Казахстан? По(с)ледиците предстоят

 

Ден след като Путин заяви публично, че войските му ще напуснат Казахстан по искане на Токаев, президентът на азиатската държава направи точно това и даде два дни на прякото руско военно присъствие. Звучи като ултиматум, но вероятно е е решение, съгласувано с Москва с цел да съхрани властта на самия Токаев в държавата, в която дерусификацията е в ход от 30 години и рязката й промяна обрича на омраза и презрение всеки ръководител на най-голямата и най-богатата бивша съветска колония.

Има два големи въпроса в контекста на мълниеносната, но изглеждаща като доста кратка и безславна руска намеса.

Първо: без доказателства остава основанието за намесата, предизвикана уж от някаква външна роля в бунтовете. Твърденията за 20 000 (!) чуждестранни обучени и въоръжени бойци, пристигнали в Казахстан и ръководени от единен център, са толкова нелепи по своята същност и мащаб, че така и ще си останат илюстрация на поговорката “на страха очите са големи”, но и на максимата, че на “лъжата краката са къси”.

В списваните на руски език форуми в интернет е пълно по този повод с подигравки за абсурда чужди терористи ( или американците) да са подкрепили исканията на въстаналото население за по-ниски цени на енергията- защото излиза, че тези “терористи” ( или американците, според руската пропаганда), са истински ангели-закрилници на правата на бедните в Казахстан. Излиза, че Русия се е намесила сатанински, за да попречи на тези ангели.

Тази карикатура, която осмива измислицата как чужди терористи са подкрепили исканията за по-ниски цени в Казахстан, казва всичко в кратка и нагледна форма.


 

 

 

 

Второ и не по-малко “интересно” е що за “Варшавски договор” дефилира в спасителната руска военна операция и доколко Путин е прав да се гордее със своите съюзници от Организацията по договора за колективна сигурност ( ОДКС).

В този договор членуват държави, които или са белязани от големи вътрешни разделения след протестни вълни, като Беларус и Казахстан, или наскоро са преминали през гражданска война, като Таджикистан, или направо воюват помежду си, като Таджикистан и Киргизия. Последната преживя наскоро нещо като три революции, непрекъсната смяна на властта след потушаването на кървави безредици в Бишкек ( и не само там).

НА СНИМКАТА: Арменски спасители в Казахстан

 

Самият Казахстан има на хартия сериозни военни възможности благодарение на приходите си от износ на полезни изкопаеми в качеството на четвъртата най-богата държава в света по природни залежи. Но на практика демонстрира неспособност да използва този потенциал, за да удържи улични протести, при които най-големият град в държавата Алмати премина в ръцете на демонстрантите. Президентът Токаев заяви вчера, че цели поделения на силовите структури са напуснали панически своите офиси ( така се изрази), оставяйки след себе си документацията и оръжията си. 

 

 

 

 

 

А как изглежда съюзникът Армения, която също се молеше за помощ от ОДКС, но не получи такава, търпейки поражение от Азърбайджан във войната за Нагорни Карабах?

Положението е (двуглав) орел, рак и щука, ако изобщо съюзниците на двуглавия орел могат да бъдат оприличени на раци и щуки, а не на свадливи помежду си свраки.

От краткия прелет над това кукувиче гнездо се вижда, че руските съюзници не са в състояние да се справят със собствените си проблеми сами, какво остава да спасяват побратимите си по ОДКС. Видя се бутафорията на руския опит да демонстрира нещо като международна легитимност на имперска външна политика на Кремъл по измислен повод, като абсолютно недоказаната външна заплаха за Казахстан. По(с)ледиците предстоят.

 

 

29 мнения за “Подхлъзна ли се Путин в Казахстан? По(с)ледиците предстоят”

 1. Китай са настояли за изтегляне на руснаците- и за тях Казахстан е зона на влияние.

 2. Руските патрЕоти вече негодуват и питат “защо помогнахме на Токаев”. За министър-председател беше назначен Аскар Умаров, който има репутация на “русофоб”. В контролирана от него онлайн медия (в качеството му на глава на “Казинформ”) той отрича “Ден победы”, критикува СССР и руснаците.
  По-интересното е ще се съхрани ли “стабилността” след напускането на чуждите войски, или бунтовете няма да избухнат сега, или на по-късен етап.

 3. Пропуснах да дам цитатите от Умаров, заради които си спечели доста коментари от кремълски фигури като одиозната М. Симонян и “Комсомолская правда”
  «Когда мы видим, что на наших площадках откровенно идет пропаганда возрождения СССР, насаждается антиамериканизм, антикитаизм, антитюркизм, когда нам отказывают в праве жить вне чужой идеологии — это вызывает протест».

  «При Путине взяли верх манипулирующие проблемами русских в Казахстане реваншисты. А здравые и конструктивные силы, которые понимают, что Россия не должна мешать казахским националистам, не формируют общественный климат».

  https://www.kp.ru/daily/27350/4530398/

  П.С. Моля да се слеят двете мнения.

 4. Баш по темата
  Визитката на новият министър на информацията на Казахстан Аскар Умаров
  . «Мы обогнали русню опять! Прощая немытая рассия!»

  2. Русские это «навязанная диаспора» и колонизаторы.

  3. Он ненавидит День Победы и издевается над ним, «когда все будут напиваться водкой и праздновать непонятный день победы…. Кого победили? Что победили?».

  4. Считает, что казахи не должны говорить на русском языке. Называет их «чернорусы» и «манкурты». «Казахам чернорусам задуматься: оставаться с рашкой или с цивилизованным миром».

  5. Считается что Аскар Умаров активно помогал организаторам «языковых патрулей», в частности Куату Ахметову. Это языковые патрули ходили по общественным местам и оскорбляли тех, кто говорил на русском языке.

  6. Аскар Умаров ненавидит Владимира Путина и писал, что «при Путине взяли верх реваншисты, манипулирующие проблемами русских в Казахстане».

  7. Всячески прославляет национализм.

  8. Является убежденным врагом русского языка.

 5. Към Georgi Nikolov:

  В руската мрежа, където се разпространяват тези цитати, се твърди, че това са негови статуси, подписани с псевдоним, но че те отразяват действителни негови позиции.

 6. Шаманът на митинга, рогач Копейкин:
  https://i.ibb.co/pPX4R9C/Kostya-rogach.jpg

  Наблюдавах повечето директни включвания от антиваксърския митинг на копейките, забелязах, че сред българските знамена се развяваше и руски имперски флаг, с голям кръст и двуглав мутант, в комплект с няколко прасославни хоругви наоколо. Беше едно “Deja vu” от дивашките побоища и нахлуването в Капитолия миналата година, точно навръх руската прасославна коледа! Интригуващи бяха и репортажите от парламента ни вътре, където депутатите на “Възраждане” се опитваха със сила да отместят дълга маса, импровизирана преграда срещу нахлуването на тълпата от антиваксърски наемници и даже в един момент надделяха над гардовете от НСО. (Отделен въпрос е дали тази маса пред 2/3 стъклената врата би могла да бъде ефективна преграда, при положение че министър Рашков и хората му ЗНАЕХА предварително от заканите на Копейкин, че протестиращите ще направят опит да нахлуят в сградата на парламента и да се разправят с депутатите.)
  Беше “Deja vu” и от нахлуването на рублофилски наемници и лумпени в македонския парламент, които биха със стъклени бутилки депутатите и влачиха по паркета депутатка за косите, по същия сценарий беше и нахлуването в Черногорския парламент, в Грузинския и т.н. “Deja vu” (едно към едно) е и нахлуването в Българския парламент, през северната врата и прозорците на първия етаж, както и други репортажи от щурмуване на парламентарни сгради на страни от Източна Европа. Един и същи начин на атакуване, едни и същи платени наемници с безумни изражения, които не могат да формулират какво точно искат, защото едни и същи са подстрекателите и спонсорите.
  Тия в Кремъл съвсем ли са лишени от въображение, можеха да разнообразят поне малко начините на щурмуване, да включат някой хеликоптер или “Миг” 29 с двуглавия мутант отпред, ракети с космонавти, Кузя да изпуши, циркаджии с ефектни клунски номера и дресирани мечки…
  Питам се ЗАЩО толкова мащабно и подробно се отразява от всички големи медии у нас този (де факто) партиен митинг, който вдига сериозно”акциите” на Копейкин и КОЙ има полза от организираните безредици, кадри от които, със сигурност, ще влязат в международния обмен и ще ни излагат? Да видят по света, че българите са опасни балкански антиваксъри и да блокират свободното им движение в ЕС, за да не сеят зараза. Какъв Шенген, какво Евро, каква пълна интеграция? Кеф само за Путин, който показно демонстрира, че дори с едни 4% може да взриви българския парламент и цяла България !
  Ето, сега “шаманът” му Копейкин пак ще говори при Ризова! Ексклузивно ! Тръпна какво ли още ще сподели с нацията?

 7. @ SMS – ПЕРФЕКТНО КАЗАНО!

  А направи ли ви впечатление как т.нар. ТВ Эвропа отрази това вандалско сборище?
  С обилна, захаросана 10 минутна информация във водещите си емисии, без капчица, макар и за камуфлаж, критичност към вакханалията, с лепкави, слузести и медосани определения и най-вече – КАДРИ – от активното мероприятие!

  На ТВ Эвропа – да ви **** в устите!

 8. Още нещо биещо на очи.
  При далеч по-малобройни събития, медиите се надпреварват да ни показват картини от ДРОН.
  Сега видяхте ли нещо подобно??
  Нееее! Само подбрани под определен ъгъл кадри, под определен ракурс, създаващ ИЗМАМНО чувство за МАСОВОСТ на вакханалията!
  Че те полицаите и журналистите определено бяха почти колкото протестиращите, а ако бяха излезли и депутатите, щяха да станат повече!
  И накрая едно достойно заявление на БЗНС:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-bzns-zad-shturma-na-vazrazhdane-stoi-strategiyata-na-kremal-za-probiv-i-destabilizatsiya-na-darzhavata-ni

 9. Видях на преден план едно подобие на кубинско знаме и подобие на знамето на армията на Северна Вирджиния,прекалили са с тревата…

 10. Към Красноселски:

  И аз ги забелязах, но се отказах да вкарвам още контекст в ясната картинка.

 11. Г-н Инджев, имам молба към Вас.

  Не се отваря снимката, с “НА СНИМКАТА: Арменски спасители при пристигането си в Казахстан

  pastedGraphic.png”

  Има ли опция да я видим тази снимка?

  Благодаря.

 12. Към Българин:

  При мен изглежда всичко наред със снимката.Препубликувах я сега за всеки случай, но не знам какво повече мога да направя.

 13. Явно проблемът е в моя комп.
  Виждам само карикатурата с брадатия человек с калашника..
  Както и да е!
  🙂

 14. @ Българин
  ТВ “Европа” имаше два екипа на митинга на копейките (репортерка и оператор пред централния вход на парламента, защото сигурно е имало предварителна информация , че точно там ще се случи нещо по-екстремно и млад репортер на кръстовището вдясно на коня) два екипа, сигурно, за да придадат по-голяма тежест и значимост на събитието. 🙂 Освен сърцераздирателните репортажи на всеки 30 мин, репортерите излъчваха подробности от събитието и в реално време (live) с добре познатите “камермански хватки” да се снима от близък план, за повече драматичност, на нивото на митингуващите и в предимно диагонални ракурси, за да изглежда по-многобройно събитието на фона на оглушителни патриотични маршове. Репортерите на БНР пък сякаш отразяваха някакво “празнично” събитие и задаваха въпросте си, обхванати от едва сдържана, абсурдна еуфория ?

 15. @sms

  Тъй тъй, абсолютно правилно сте го забелязали. Усещането за класическа ПОСТАНОВКА (с всичките и атрибути и салтанати) не ме напускаше през цялото това време…

  А представяте ли си, SMS, какъв кошмар е било за операторите и монтажниците (по-сетне), да сделат така, че (ВСЕ ПАК) съветското знаме да не се набива в кадър (чак толкова)?
  Сигурно е било върховно професионално изпитание (ама за разпорежданията на Начальството какво ли не трябва да прави един професионалист?)

  Г-н Инджев, вече ми излиза снимката!
  Благодаря
  🙂

 16. Първото впечатление от армянските ребята на снимката е, че или ползват бронежилетки чак до подбредиците, или са измислили някакъв нов, иновативен вид памперси, вероятно за 48 часова употреба…
  А може и двете..за всеки случай!

  🙂

 17. Благодаря,отваря се вече.Като Мишелини са.

 18. Здравейте, щели да разполагат оръжия в куба и венесуелата тия нещастници. Все едно не знаем всички предния път как свърши всичко това. Според мен кръгът около джуджи са надушили настъпващата деменция (както и тази при лавров) и го бутат да издаде заповед, заради която да понесе само той отговорност, така ще го обесят с глава надолу на червения мегдан и ще си спасят кожите (и тези луксозните най – вече). Как мислите? Извинете ме за лошия правопис! Поздрави от Варна!
  Росен Маринов

 19. Здравейте г-н Инджев и всички вие истински родолюбци! Посещавам блога Ви от 2012 поне (доста време мина) и едва сега реших да се пробвам с коментар. Чета, че щели да разполагат оръж. системи в Куба и Венецуела! Все едно не знаем всички как е свършило висчко това последния път. Имам чувството, че кръгът около Путин, надушили настъпващата деменция (както и при Лавров), го бутат да издаде някоя заповед, за която да поеме единствено той отговорност. После ще го обесят с краката нагоре на червения майдан и ще си спасят кожите (и най – вече луксозните такива). Слушам един подкаст Pod Save the World с Том Виетор (говорител на Обама) и Бен Роудс (бивш зам. съветник по Национална сигурност), които разказват как 2012 г. РИбков е бил в Белия дом и те си го спомнят като един доста балансиран тип, заедно с други сега пенещи се “петлета” ( по снимката в предишната Ви публикация). Когато Путин се завърнал, и по техни думи “Русия взе завоя към тъмната страна”, станали тези “ястреби”, които ги виждаме днес. Веднага ми изплува снимката на рИбков с Уенди Шърман – руснака се изпънал като един…………абе въздух под налягане! Поздрави от Варна (долу възраждане!!!!!!!)

 20. А ето кой е днес в Сирия!
  Rocketeers in Syria. F-15E Strike Eagle fighters of the US Air Force in the Middle East.

 21. Към Росен Маринов:

  Поздравявам Ви за решението да се присъедините към коментаторите тук.
  Това е свободен избор на свободен човек. Във Вашия случай той е впечатляващ с факта, че коментирате с името си – виждам го и от електронния Ви адрес ( не е упрек към уважаваните коментатори, макар да бих се зарадвал те да последват Вашия пример).

  Освен това се радвам да видим проява на съпротива срещу фашизоидния тумор, който се е пръкнал от един от най-прекрасните български градове, налазен от вредители на нашия национален европейски интерес, закичени с онази евразийска лентичка в цветовете на колорадските бръмбари.
  Апропо, фашизоидността на узурпаторите на възраждането като символ явно не възбужда съпротива сред спекулиращите със своя антифашизъм другарки и другари. Това е признание за припозната близост.
  И кое е общото между тях,коя е спойката? Това е войнстваща им антиевропейска и антибългарска русофилщина.

 22. @ Росен Маринов

  Здравейте и добре дошъл в Блога на Свободата!
  Пишете, пишете, пишете!…Наслаждавайте се на Свободата да изкажете свободно Вашето мнение!
  Тази Свобода, за която хиляди Българи през годините изстрадаха и заплатиха със здравето и Живота си!
  Всеки един коментар от Свободен човек ме радва и го чета с удоволствие и невероятна охота!
  Нищо общо няма с пластмасовите, еднокалъпни, леко подшлайфани и лустросани коментари на класическите медийни мисирки и другата група – дежурните тролове!

  Бъдете здрав!

 23. Мършите от “Възраждане” дори не са фашисти, те са просто комунистически метастази. Така обиждаме фашистите с техния древноримски символ на единството – фашите, които Кубрат дава за пример на синовете си!

 24. @Росен Маринов
  Да цитирам Големият Стамбо: “Пишете по-често”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.