Време е Москва да уточни : България е лош бивш съюзник на Германия през 20 век или е гостоприемна костница за руски останки от 19 век

От два дни в списвания на руски език интернет се върти едно изказване на руския заместник – министър на външните работи Александър Грушко пред в. “Комерсант”. Толкова е типично, традиционно и предсказуемо, че първоначално реших да не обръщам внимание върху поредната руска  злоупотреба с историята за целите на най-новата ултимативна политика на Кремъл срещу Запада с покровителствения тон и аргументите от 19 век спрямо България, третирайки ни като своя неофициална “собственост по документи”, която й се полага по старо имперско подразбиране  като руска зона на влияние.

Изявлението му обаче беше безкритично препредадено от БНТ. Струва си малкото усилие да възразя – понеже от опит знам, че българските институции и медии няма да си направят този труд ( това да не им С.Македония, лесна плячка за упражнения по патриотизъм у нас!).

“Казват, че Румъния и България трябва да бъдат защитени, защото са членки на блока. От кого да бъде защитена България? От Русия ли? България стои върху костите на руските войници, пожертвали живота си за освобождението ѝ”, заявява Грушко, ръководител на руската делегация по време на преговорите с НАТО миналата седмица в Брюксел, комуто се наложи да признае, че на тези преговори Западът не е отстъпил по нито един въпрос.

Първо, да започна от там, че е знак за липса на аргументи самото връщане в днешно време към имперските времена на руското влияние в България, датиращо много преди съветската 3 годишна окупация ( де юре и още 42 години де факто). А и самото то- влиянието им от т.н. царски период- не е толкова еднозначно, колкото наложената съветизация пряко с военна сила и чрез собствени надзиратели по времето соцконцлагера.  България, която така пламенно брани историята си от посегателствата на миниатюрната Северна Македония, би трябвало да се “впечатли”, когато съвременните говорители на руския империализъм продължават да ровят с (едно)странен прочит  на общата ни история – точно както съседите ни.

Второ, руските войници са си оставяли костите през 19 век за най-мракобесните каузи на потисничеството на национално-освободителните движения на поляци, унгарци италианци – за подчинените с огън и меч кавказци и азиатци, да не говорим. Където са ги пратили да се бият, там са си оставяли костите. В България те попадат под предлог, че ще освобождават “православните славяни”, но не и българи – с цел да претопят балканското население чрез присъединяване към империята. Истинската цел на войната, опакована в тази благородна на пръв поглед кауза ( като за пред общественото мнение в стреснатата от поражението в Кримската война 20 години по-рано руска публика), е била териториалното разширяване на юг и по възможност – завладяване на Проливите. 

В спомените на посланик Николай Игнатиев, генерал от запаса и автор на антисемитските Майски закони от 1882 г. в Русия в качеството на вътрешен министър, гъмжи от признания за тази истинска цел, гарнирана с яростно отричане правото на балканците да се развиват по европейски път. Противникът на правата и свободите на самите руски поданици дълго време се противи на идеята за война с Османската империя не само заради страха от повторението на Кримското поражение, но и защото подозира в аванс българите в “неблагодарност”, каквато вече са проявили румънци сърби и гърци, избрали да се обърнат с лице към Европа. Гневът му от този факт е безсилен поради обстоятелството , че Русия не е била привлекателен пример за подражание за никого. Не е и днес.

Апропо, царска Русия навлиза в Първата световна война с 4 процента принос към световната икономика. Преди разпадането си съветската империя успява да качи тези проценти на 14. А днес Русия крета с 2 на сто от икономиката на света. Ние ли сме им виновни за тази очевидна деградация?

Трето, за което преди две години стана дума по време на посещението на онзи офицер от КГБ, предрешен като руски патриарх. Колкото и да го вбесява историческата истина, тя показва, че голяма част, ако не и по-голямата в рамките на руската армия в кампанията на Балканите през 1877-1878 г., се е състояла от представители на други народи и дори на други държави ( като Румъния, участвала със собствена армия, дала решителен принос в ключовата схватка край Плевен). Самата логика на мобилизирането на войници в южните европейски части на руската империя сочи украинците като гръбнак на балканския корпус. Фактът, че дори и днес Русия не ги признава за нещо различно от руснаците, не е повод да се съгласяваме и да приемаме натякването за екслузивността на руските кости.

Четвърто, руските политици и пропагандори ( както на подбив ги наричат самите опозиционери в Русия) не веднъж изтъкват присъединяването на България към противниковия лагер през двете световни войни като повод да ни призоват да си мълчим на казармения принцип “молчать и не разсуждать”. Не искат да им припомняме, че през Първата световна война тъкмо Русия напада България и търпи военно поражение на българска земя. А през Втората световна война българите не са пожелали да си оставят костите на Източния фронт, както и не дават повод червеноармейците да си оставят костите в България. 

В крайна сметка руският подход спрямо България трябва да избере: това е една лоша, исторически прогерманска България, или е гостоприемната костница за Русия, за каквато се брои в случаите, когато на московската доктрина й изнася. Иначе се получава някаква шизофрения.

Не ми е известно нито едно съветско-руско признание на тези факти, в които няма грам измислица. Те се премълчават в Русия за удобство на руската пропаганда. Ако ли пък задълбаем за детайли от тази наша обща история ще стигнем и до “малката подробност” за руските бомбардировки срещу Варна и Балчик. Някога  българско оръжие да е обстрелвало руска територия и да е убивало руснаци на тяхна земя?

Последното е задочен отговор на въпроса на руския дипломат дали България има ( исторически) причини да се страхува от Русия – щом ще си даваме примери от историята, за да обосноваваме днешните си страхове!

А ако разширим историческите аналогии, ето пример за безграничните имперски претенции в миналото и сега:

23 мнения за “Време е Москва да уточни : България е лош бивш съюзник на Германия през 20 век или е гостоприемна костница за руски останки от 19 век”

 1. Много добра ретроспекция на връзките ни с Империята на злото през годините! Толкова ясна и логична във всеки детайл, че може да разколебае дори религиозната “вяра” на най- фанатизиран русофил, което е изключително трудно, защото (както e известно) русофил = неграмотен и прост “подчовек”!

 2. Колкото и да е “антипатриотично” ми се иска да дадем зелена светлина на Македония за ЕС възможно ной-скоро, като справедливо ОТМЪЩЕНИЕ на Виновника, садистично разделил един народ и насъскал брат срещу брата, заради престъпните си имперски амбиции да не допуска силна и НЕЗАВИСИМА държава на Балканите. (Разделяй и владей!)
  Дори и да подпишат всичко, което искаме от тях, нищо няма да се промени в отношението на зомбираните с омраза от 1944 г до днес ” антични македонци” към “татарите-фашисти”, с които (какъв ужас!) имат обща ДНК, факт, който умишлено се премълчава, защото било по-важно какъв се чувстваш, а не какъв си по ген ! Ако ги “пуснем”, на такъв ход в шаха му казват “МАТ” в успешно разиграваната през годините, скъпа и трудоемка партия шах на бившия СССР (сега Русия) срещу България и българския народ.
  Представям си с тиха радост какъв рев на разярен азиатски примат ще изригне срещу “националните предатели в българското правителство” в резонанс с тукашните руски патрЕоти! Шо крокодилски сълзи и сополи ще пролеят говноядците тук за “поруганата българщина” и “продадената” история! От безсилие ще вземат да ни спрат скъпия им заробващ газ! Ама ние точно от това имаме нужда, за да се освободим веднъж завинаги от “освободителите”!

 3. Русия е Государство… «государство» обычно воспринималось как непосредственно связанное со владениями «государя»,Точная же этимология слова «господь» ..

  Бългатия е Държава. Идва от Държа, ще рече собственост,, лична, родова, племенна./Държавата на чорбаджи Марко, Под игото на Вазов/ Собствеността е свещенна и неприкосновенна, според Търновската ни Конституьия.Собствеността е съвкупност от неотменими права на владеене, ползване, стопанисване и управление.

  Два възгледа, две различни ценностни и държавотворчески традиции.

 4. През Втората Световна война българската войска не се е сражавала срещу СССР, а срещу хитлеристите.
  През това време 400хилядна съветска войска стои в страната ни, окупира и плячкосва България.
  Войската ни е пратена да мре на фронта вместо окупаторите от РККА.
  Парадоксално!
  На Драва българската войска се бие не с германци, а с Р-У-С-Н-А-Ц-И.
  Казаците от казашкия корпус, част от антиболшевишката РОА, се оттеглят от Босна и Сърбия, където са изпълнявали полицейски и жандармски функции и при река Драва, която преминават от юг на север, от Хърватско към Унгария, атакуват българските войски и ги изтласкват от три села – Драва Соболч, Драва Чехи и Драва Палконя. Българите от своя страна контраатакуват на нож, превземат с бой селата обратно и се укрепяват в руините на къщите. Там взимат и пленници, като с учудване се разбира, че това са руснаци.

 5. Продължение от по-горе:
  Атаките на руснаците продължават “едни побеснели и зли, настървени и отчаяно храбри”, както ги описва дядо ми, ранен при Драва Соболч, спасен и носен на гръб от другарите му, защото имал три деца. Като дете си играех с ордена му, но дядо много-много не обичаше да говори за войната. Подпомогнати от германски танкове, руснаците от РОА пак превземат селата, останали в купчини от тухли, но отново са отхвърлени с помощта на нашата бронирана бригада и подкрепления от български пехотни полкове и пробивът на руснаците от РОА е стабилно зазидан.
  През това време съветите – съседи по фронт от север – не помагат с нищо на българската отбрана.
  Спечелена с чест българска битка, в която сме дали много убити и осакатени от руското оръжие в една чужда война.
  След войната България парадоксално е обявена за … победена страна.
  Защо? За да ни оплячкосат, да им плащаме репарации и да ни владеят като колония.

 6. трябва да се изчисти, ама изцяло нашата история от фалшификати и се започне от онзи див викингски принц незнайно защо именуван след векове “Светослав” практически унищожил Симеоновата държава за няколко торби византийско злато.

 7. Русия: България е върху костите на наши войници и не е заплашена, твърди зам.министър в МИД Александър Грушков в интервю за “Комерсант”

  Какъв цинизъм и коварство има в лъжата на тази орка (“Грушка”), че България не била застрашена от Русия, след като на всички, извън псхиатриите, е ясно, че БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ЕВРАЗИЙСКИЯ МОРДОР, САМО ЗАЩОТО Е В НАТО ! 🙂

  България лежи върху костите ПЪРВО на стотици поколения смели български войни през хилядолетията, дали живота си, за да я има нашата България. Сред тях са костите на апостолите ни Левски, Ботев, Стамболов, Захари Стоянов, опълчили се на руския имперски интерес с действията и творчеството си, жертвите на т.н. “Народен съд”, целенасочено избиваният български елит в продължение на няколко поколения, когато България беше част от съветския ГУЛАГ. Костите на милиони българи! Сред тях има и кости на руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, загинали в България, НО в интерес на руската имперска политика във войната между двете империи, Руската и Турската. Дори вечната робската благодарност, която изискват путиняците от България и българите, си има граници !
  “Хватит быть славным парнем!” !

  https://frognews.bg/novini/rusiia-balgariia-varhu-kostite-nashi-voinitsi-zaplashena.html

 8. като начало трябва да се напише истинската история на отношенията ни с Русия, като се започне от онзи див викингски принц именуван след векове “Светослав” нахлул през 969 подкупен от златото на императора в България и практически прекратил Златният век. Продължи с насилствените изселвания на българи по време на руско турските войни. Следва договора за руска окупационна зона на Балканите от Сан Стефано, където в оригинала му не се споменава името България.
  Върхът разбира се е нахлуването от 05.09.1944 и последвалата окупация и терор.
  Не се и съмнявайте, че и сега ако им падне ще го направят, а и предатели има доста.
  Да не забравяме, кой издаде заповедите за убийството на председателя на парламента Захари Стоянов и министър председателите Стефан Стамболов и Димитър Петков…..

 9. Ето това са руските изроди:
  Кто на самом деле Сталин. Виктор Суворов, Марк Солонин

 10. Българските опълченци спечелиха Руско-Турската война на Шипка!
  Ако не бяха те Осман паша деблокираше Плевен и войната приключваше!

 11. Костите на десетки хиляди българи стоят в основите на нашето освобождение!
  Костите на десетки хиляди българи стоят в основите на Русия!
  Русия е издигната върху планина от български кости!!!
  Но Бог вижда и ще въздава, всекиму според делата!

 12. Мисля, че съм събрал всичко което ви вълнува. Благодаря ти че не оставяш без шамар всяко изхвърляне на руснаците Иво.

 13. Виктор Суворов. Что в засекреченных архивах РФ. Зачем нам всегда нужна война

 14. Пуснете ТВ Эвропа в момента, на живо тече предаване по темата визитата на Кирил Петков в РСМ.
  Още от първото изречение човечецът събеседник на Н. Лефеджиев в студиото изтърси думите ПРЕМИЕРЪТ-СЛЪНЦЕ…по адрес на Кирил Петков.
  Ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на водещия..Премиер-СЛЪНЦЕ ни беше г’син Методиевич..пък и все пак г-н Петков е Премиер едва от 36 дни!

  Толкова по отношение на ТВ Эвропа!

 15. “България стои върху костите на загинали за свободата и руснаци…” Те гледат на нас като на занемарено тяхно гробище, което ние умъртвените от тях българи трябва да чистим и лъскаме. Което правят загубилите националната си идентичност русофили. По-отвратително изказване от това не съм срещал. То е израз както на безумна омраза, така и на отблъскващо надменно пренебрежение, така и на неообузданите руски претенции за вечно господарстване над нас, и на на патологичното им желание вечно да им благодарим. Тая им мания за величие тях ще ги погуби, а нас ни погубва русофилството.

 16. И още много кости ще оставят, както в Добруджа, но няма да ни вземат. Големият мерак на толстоевия правнук , да ни налапат, ще си остане само мерак – ще им приседнем като кост в ненаситното гърло – не всички тук са продажни комуно-путинисти. Дано само, един хубав ден ,този народ схване кой каква роля играе и да не гласува да го управляват тези, които развяват руски знамена, заселват руснаци по родния бряг , пилеят милярди от бюджета за руски потоци и атомни гьолове , плащат на беларуски изпълнители, опрощават данъци на руски монополни фирми, фалират банки , крадът от асфалт и трупат пачки и кюлчета ! Вече 30 години те държат в нищета пенсионерите и принуждават стотици-хиляди да изкарват хляба си в чужбина , Да , те са тези, които клечат в двусмисленa позa в краката на съмнителния руски духовник-полковник и охраняват МОЧА и подобните му с камери и полиция да не би да паднат, че тогава при бай Ставри ще настъпи голяма жилищна криза… , Факти за размисъл колкото щеш.

 17. Според мен най-важният момент в статията не е поредното разобличаване на поредните руски лъжи (не е за сефте… щях да напиша “сефте комендантски с каски, но съобразих, че само определена възрастова група, да не кажа тънка прослойка, би ме разбтрала), а въпросът защо няма официална реакция? По-точно, съразмерна с реакцията към Македония. Нямам нищо против властта да свие рамене и да каже, че не може да реагира на всяко глупаво изопачаване на историята. Но защо не го каже и за С. Македония?
  Ще се повторя, но борбата с фалшификациите трябва да започне с нашите, родни фалшификатори. Първо да се в гледаме, на какво учат нашите студенти, а после да гледаме в съседските учебници….

 18. Нещо интересно във филмовата индустрия се случи миналия месец. Германската RTL, изпреварвайки значително аналогична по тематика продукция на Нетфликс, заедно с други германски филммейкъри пусна на Европейския филмов пазар Първи сезон на сериала “Сиси”, предизвиквайки както голям зрителски интерес, така и много дискусии. Тъй като по-горе сатава дума за 19-ти век, нека си спомним виковете на Ботевите четници след акустирането на “Радецки” на Козлодуйския бряг. “Да живее Франц Йосиф!” – приветстват пътниците на заминаващия кораб, които от своя страна им махат с ръце и кърпички. Е, благодарение на германската RTL, император Франц Йосиф е отново тук, а също и неговият вездесъщ генерал Радецки! И то какъв император! Млад, очарователен, потентен и много агресивен! Надявам се, че сериалът скоро ще е излъчи и по нашите телевизии, но предварително разкривам някои нови и неочаквани екстри – император Франц Йосиф посреща любезно високопоставен пратеник на Руския Цар, който го приканва да се присъедини към Русия в Кримската война. Францл не само че отказва, а за по-убедително, НОКАУТИРА на земята благородния пратеник! И то в момент, когато само няколко години преди това същият цар е изпратил войски които да помогнат в потушаването на революциите в Унгария, също като през 1957 г. Но сякаш това не стига, Австрия окупира Влахия и по този начин отрязва пътя за обходни удари на Руската армия, като я ограничава само в Крим, където тя е сразена от обединените сили на Турция и Западно-европейските страни. Много нови и неочаквани моменти ще видим в сериала, който веднага след завършването на първия сезон от 6 серии, обяви и втория сезон, обещавайки да проследи целия жизнен път на очарователната спътница на Францл – императрица Елизабет, една от най-известните красавици на своето време, наричана също Принцеса Дайана на 19-ти век. Винаги съм си задавал въпроса – как една шармантна мултикултурна империя като Австрийската вече не съществува, а други, убили нейни представители и спомогнали нейното разкъсване, още определят хода на Европейската история.

 19. Иво,голям си ветропоказател.Кога завършваше МИМО щеше ли така да пишеш срещу Русия.Дойдоха краварите и обърна палачинката.Язък ти за годините.

 20. Към Иван Рангелов:

  Не знам дали това ти е истинското име, но все пак е опит да се направиш на мъж със собствена физиономия пред строя.

  Пак си анонимен, но нейсе…

  Годините ми са златни, не ми “язъквай”, а се замисли какво си постигнал в собствения жалък безлик ( анонимен) животец.

  Когато отгледаш пет деца и част тях ти родят 7 внука ( а по-младите 2 тепърва ще ме награждават по този начин), тогава ела да ми оценяваш злобно годините.

  И не, не съм завършил МИМО. Не си си написал домашното по отношение на фактологията.

  Кои са краварите, според селската ти чутура?
  Купувам мляко от един кравар в Балкана, признавам си. Но ако имаш на ум едни водачи на света по какви ли не показатели, наричайки ги “кравари”, се издаваш като потомък на комплексираните овчари ( за каквито в Европа взимат българите от времето на Бисмарк, че и доста след това).
  Това, че си демонстрираш маймунската червенина отзад, катерейки се по моето ( родословно) дърво, не те прави човек. Останал си на етапа на австралопитеките, който се гордее, че не търпи развитие.

 21. Другарю Иван Рангелов,

  определено предпочитаме “краварите” както ги наричате, пред вашите Патрони СВИНАРИТЕ (нямам предвид единствено другаря Гоче)…
  Който разбрал – разбрал!

 22. Ясен е др.Рангелов,две думи да кажеш и е ясно.от коя крава цицаш мляко и рубли…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.