Р.България и С.Македония: от двете страни на баракудата

 

 

 

 

 

Зададоха ми въпрос от сайта Dir.bg как оценявам посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония ( и по-конкретно- как ще коментирам акцента му върху темата за икономиката в отношенията ни, докато историята да остане на заден план). 

Отговорих така:

Кирил Петков очевидно разбира повече от икономика, отколкото от история, както почти си призна днес по казуса за това дали е имало фашистки режим ( в България) и особено с твърдението, че такива режими са съществували в ЦИТИРАМ “цяла Европа”. 

От години се опитвам да обяснявам елементарната истина, че фашизъм е имало само в Италия, а неговите мутации в други държави по света носят други названия.

За политик с профила на Кирил Петков, които идва от средите на частния бизнес, е нормално да следва правилото на Бил Клинтън с прословутата му реплика “ “Преди всичко икономиката, глупако”, с която спечели изборите в САЩ в двубоя си с Джордж Буш през 1992 година. Най-малкото защото, както казах, Петков е по-наясно с това какво да правим с икономиката, отколкото как да се измъкнем от тресавището на собственото ни вътрешно противопоставяне по въпроси от нашата историята.

Освен това Петков е представителен за факта, че по отношение на икономиката разделението на мненията у нас не е толкова дълбоко – нито между лявото и дясното, че дори и между прозападните и проруските българи.  Не е случайно, че от някогашната активна борба срещу капитализма и фашизма на другарите и другарките остана само половината претенция на борци, които тихомълком се отказаха да се борят с капитализма, но все още зоват на бой призраците на нещото, което наричат фашизъм.

Спомням си как веднъж един фанатичен привърженик на съветското монументално наследство у нас заяви във връзка с идеята да бъде демонтиран и изпратен в музея Монументът на окупационната червена армия в София, че сме щели да се стреляме заради него. За всичко друго можем някак да си разберем, но за съветските паметници реваншистите са готови да стрелят.

Тъй че сме дълбоко вътрешно разделени по затлачени въпроси от нашата история, но искаме съседите ни да ни уважават по исторически причини. В този контекст не е грешка извеждането на принципа на дипломацията да се търсят първо допирните точки, а конфликтните да минат на втори план.

Не искам да задавам риторичния въпрос как изглеждаме в очите на чужденците с нашето вето. Знам как ще се изтълкува това : че трябва да си пазим нашето, а не да гледаме, как гледат другите на нас. Обаче “другите” гледат как с малка Северна Македония се държим по един начин, а на антибългарската пропаганда в руски медии не смеем да отвърнем. А тя вече е превърнала думата българи в посмешище- и днес писах, как от анонимни коментари в български сайтове (  именно в Dir.bg ) руски медии вадят избирателно пропутински мнения и ги представят за представителни за българите. Срещу това тук няма съпротива, но срещу негативните настроения срещу България в Македония се надпреварваме да се възмущаваме”.

Крайно необичайно за собствената ми практика, публикувам какво съм казал в интервюто преди то да е публикувано. Темата се превърна в избиване на комплекси ( т.е. на “рибата”) в малка С.Македония и в Голяяяма България. 

Вече започваме да си мерим не само…сещате се, но и приказките – да не би да разгневим супер, мега, хипер патриотите от двете страни на баракудата, която се храни с история за кефа на шефа в Москва, забъркал това кюспе за балканските му шарани.

 

13 мнения за “Р.България и С.Македония: от двете страни на баракудата”

 1. Докато ние с македонците се дърлим от двете страни на “баракудата”….

  Руското посолство се похвали – с кремълски пари откриха в България още един паметник на “освободителите”

  Така руските и съветските паметници в България станаха с един повече от монументите, които са посветени на родни герои и исторически личности с принос за Отечеството.
  Подобни паметници се използват главно за руска пропаганда,
  като целта е да се поддържа внушението от годините на комунизма, че България е русофилска и вечно признателна на „братушките“ страна. В действителност това е част от руската хибридна война – намира се инициатор русофил, кмет социалист, а посолството щедро разтваря шепи и дава парите. Такъв е и случаят в Бяла Река, но се представя като акция на целия народ.

  https://faktor.bg/bg/articles/ruskoto-posolstvo-se-hvali-s-kremalski-pari-otkriha-v-balgariya-oshte-edin-pametnik-na-osvoboditelite

 2. Хахахаххаа!!!! Попитали Радио “Ереван”… – така изглежда отстрани да само-публикуваш интервю преди да е публикувано в медията взела интервюто. Като оставим настрана проявата на лош професионален вкус, все пак в отговора Ви намирам нещо, което наистина е в “окото на бика”, а именно проблема с двойния стандарт и пълната липса на съпротива срещу антибългарската пропаганда в руски медии и дори явната цензура, срещу всеки осмелил се да каже нещо против Русия!
  За съжаление остава горчив привкус от факта, че явно предпочитате да не се съпротивляваме срещу “негативните настроения срещу България в Македония” (меко казано), за да бъдем последователни и като ни гледат отстрани да виждат, че нямаме нищо против от това да ни унижават както руснаците, така и северно македонците. Подобна теза е безпринципна и жалка.

 3. Разследването за българския ”Новичок” е отклонявано с поръки от най-високо ниво

  Бойко Конакчийски от ВКП се е занимавал с отклоняване на разкритията за отровителството на Емилиян Гебрев. Зоя Мананска една година нищо не прави по делото, отказва да даде документи на следствието и по същество пречи за продължаване на разследването.Споменават се още имената на Стефан Рачев и Пламен Цветков от ДАНС.

  https://frognews.bg/novini/razsledvaneto-balgarskiia-novichok-otkloniavano-poraki-nai-visoko-nivo.html

 4. @ Наблюдател
  Уж си “наблюдател”, ама май нищо не си наблюдавал и разбрал.
  В случая Македония е само един от хибридните инструменти в кремълската ръчичка, който Путин използва, за да унижава България и ролята й се подразбира от само себе си. Няма нужда от уточнения кой точно удря – ръката или инструмента.
  Обикновено човек обявява предварително нещо, казано пред медии, когато има съмнения, че няма да
  бъде цитиран добросъвестно. Нещо като гаранция. 🙂

 5. КОЙ го измисли това с вписването на българите като малцинство в македонската конституция, дето Румко тъй яростно го изисква? Кому е нужно? Ами ако утре всички руснаци с двойно гражданство поискат да ги впишем в нашата конституция?

 6. Ха ха ха хаааааааа-смее се Наблюдател,че Иво Инджев пише за непубликуваното си интервю. Това говорило за лош вкус. За да е смешно професионалният наблюдател вика на помощ радио Ереван
  Ако трябва да говорим сериозно питам г-н Наблюдател какво подхранва”горчивия му вкус”, че Иво Инджев предпочитал да не се съпротивляваме срещу негативните настроения :било меко казано: против нас з СМ и да нямал нищо против да ни унижават македонци и руснаци.? Това било безпринципна и жалка теза.
  Да не искаш да четеш и да не искаш да говориш честно не е добър атестат дори и за един “наблюдател”.

 7. Към Асен:

  На такива “наблюдатели” обикновено отказвам диалог, но щом повдигате въпроса – уточнявам. Моя милост, който няма навика да оповестява участия в интервюта ( дори след като са се случили) реших този път да се подсигуря заради точното цитиране с изпреварващ текст за онова, което наистина съм казал. Доколкото прослушах записа на Dir.bg , нямам основания за възражения относно предаването на онова, което казах по телефона за запис.
  Дебнещите ме да стъпя на криво мога да уверя, че е напълно възможно да ме хванат в крачка, стига да продължават да дебнат предано на господарите си. Дерзайте, товаришчи!

 8. От президентските избори досега ВСЕКИ ДЕН (по няколко пъти в различни телевизии) сме принудени да търпим заканите на буйстващия психопат Копейкин, който с театрално опулени очи и войнствен фалцет съобщава намеренията си да вземе властта с щурм, да избие “всички американски подлоги” и да ги замени с руски такива. и И (обърнете внимание) как нагло лъже от екрана, че говори от името на ЦЕЛИЯ български народ!

  КОЙ И ДО КОЯ ТОЧНО ИНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ЖАЛБА ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СРЕЩУ ТОВА ВСЕКИДНЕВНО МЕДИЙНО ИЗДЕВАТЕЛСТВО ?! (в ДБ е пълно с юристи)

  Жена с брада – политическият номер на Костя
  Емил Азар

  Подобен ефект търси и Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“ в трупата на българския политически панаир. Той търси известност чрез постоянно присъствие в публичното и медийното пространство. За да е там, трябва да измисля „шокиращи неща“ за публиката. Нещо като жена с брада във вариант с политическо съдържание.

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/jena-brada-politicheskiiat-nomer-kostia.html

 9. Извесрен прецедент в британското право е случай от 1926 година, в който съдията установява, че и двете страни лъжат….и прекратява делото. Така че, Кирил Петков има точна реакция в отказа си да не рови в историята.

  По-съществен е за нас проблемът с монархо-фашизма.Това пропагандно клише е терминологичнмо малоумие. Има едно великолепно изследване на големия ни историк Пламен Цветков, издание на БАН от 1982 година, озаглавено Тоталитарните системи между двете световни войни…
  Бългатия нито е била фашистка, нито нацистка, не сме били , както знаем тоталитарен тржим преди 5 септември 1944….Авторитарна да, и то до някъде, през военните времена,

 10. @Иванка

  Адашке, не се коси. Не може да впишем никое малцинство. Нашата конституция се различава от С.македонската, в която се упоменават народите, които живеят в С.Македония.
  Нашата конституция не признава права на малцинства, а само индивидуални права.

 11. Да, нашата конституция е решила въпроса в чл. 6, като не допуска неравенство на основание раса, етническа принадлежност, пол, регилия, обрзование и т.н. Македонската конституция е избрала друг подход. Това, че българите не са изрично споменати в нея, може да се интерпретира двояко: като форма на дискриминация или като мълчаливо признание на произхода им. “Епа ние сме си едно” – както веднъж ми каза един възрастен човек от едно македонско село. Впрочем моите прадядовци и прабаби са родени в пределите на днешна Македония, но българското им самосъзнание беше непоколебимо. Всичко е ясно. Едно е македонската политика, друго са хората. Македонската политика е русофицирана и сърбизирана. С хората трябва да се свържем. Мисля, че тук Кирил Петков интуитивно напипва правилния път. С приятелите македонци, които получиха българско гражданство, избягваме темата, но то е, защото всичко е ясно. Когато им гостувам в Македония, все едно съм си у дома.

 12. @В.Д.Марков

  Точно така. Има много центрове за изследване на фашизма. По-долу давам линк към изследване на фашизма в института в Gerabronn, Germany. Там се споменава за варианти на фашизъм и във Великобритания, Франция, Ирландия.. За България НИЩО!
  Така че, споменаването за фашизъм в България трябва да се подвежда под съдебна отговорност за разпростанение на лъжи, за дезинформация и въвеждане в заблуда.. Има много членове в НК. Все някой рубладжия трябва да бъде осъден.

  https://www.zum.de/whkmla/sp/0910/jjw/fidel3.html#VII

  https://www.zum.de/portal/impressum

 13. ЗМИЙСКО ( РУСКО ) ТРОЛЕНЕ: 99% КВАЗИАНТИРУСИЯ ИЛИ КВАЗИПАТРИОТИЗЪМ И 1% АКТИВНА ПОДМОЛНА ДЕЙНОСТ СРЕЩУ ДБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.