Две новини от сайта на руското външно министерство за вътрешен размисъл у нас

Министерството на външните работи на Русия публикува в своя сайт отговор на въпрос какво означава конкретно за България ( и Румъния ) искането на Москва НАТО да се върне към своето състояние от преди 1997 година- дали става дума 1. напускане на НАТО, 2. премахване на американските бази 3. или нещо друго.

Отговорът, който прокламира, че не може да има двусмислени тълкувания, отговаря двусмислено в частта за напускането на НАТО, споменавайки само  “ и други стъпки с цел връщането към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които към указаната дата не са членували в НАТО ”. 

Повтарям, както се вижда от цитата, Русия настоява за напускане на “чуждестранните сили, техника и въоръжения”,  но оставя без конкретен отговор въпроса дали България ( и Румъния) трябва да напусне алианса. Налага се тълкуване, а от него – и извода, че Кремъл осъзнава колко нахално е да диктува решение, което е откровена намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Иначе казано, Москва признава с половин уста,  че България има право сама да решава въпроса за членството си в НАТО. 

Вероятно трябва да изразим специална благодарност във връзка с това завоалирано благоволение на фона на яростта, с която Кремъл се меси на Грузия и Украйна относно желанието им да се присъединят към НАТО чрез пряк военен натиск.

Вопрос: Что означает для Болгарии и Румынии требование России, что НАТО должно вернуться к конфигурации 1997 г.: выйти из НАТО, убрать американские базы или что-то другое?

Ответ: Упомянутый Вами один из опорных элементов наших инициатив сознательно сформулирован предельно четко и не допускает каких-либо двояких толкований. Речь идет о выводе иностранных сил, техники и вооружений и других шагах с целью возвращения к конфигурации по состоянию на 1997 г. на территории стран, не являвшихся членами НАТО на указанную дату. К таковым относятся и Болгария, и Румыния.”

Същата публикация на въпроси и отговори в сайта съдържа и друга информация, която има косвено отношение към България. Оказва се, че министерството не предвижда “каквито и да било мероприятия” във връзка със 190 години от раждането на “изтъкнатия” руски дипломат Н.П. Игнатиев- същият, когото в България устойчиво се споменава като Граф Игнатиев – все едно, че “граф” е малкото му име. Министерството смята, че не се полагат “мероприятия” в негова чест, защото няма кръгъл юбилей. Но пък подкрепя предложението на “Идеологическия център по марксизъм” във Владивосток да бъде издигнат ( забележете!) ПЪРВИЯ паметник на Н.П. Игнатиев в Русия.

Ответ: Согласно сложившейся практике, 190-летие не является юбилейной датой, в этой связи МИД России не планирует проведение каких-либо мероприятий по случаю очередной годовщины со дня рождения российского дипломата и государственного деятеля Н.П.Игнатьева (1832-1908).

Ранее МИД России поддержал предложенный сетевым изданием «Идеологический Центр Марксизма» проект установки во Владивостоке памятника Н.П.Игнатьеву. В сентябре 2020 г. в селе Игнатьево Благовещенского района был отрыт первый в России памятник российскому дипломату графу Н.П.Игнатьеву. https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1795407/

Горното е твърде любопитна “подробност” и от руска, и от българска гледна точка. Перверзия е институция, свързана с марксизма, да става инициатор да се тачи най-мракобесния министър на вътрешните работи в руската история, какъвто е Н.П. Игнатиев. След дипломатическия му провал с обречения на международен бойкот предварителен договор от Сан Стефано с Османската империя, изпадналият в немилост Игнатиев е разпознат от император Александър III като реакционерът, способен да “усмири” евреите. Издига видния противник на всяко свободолюбие на поста министър на вътрешните работи и му възлага да напише закони, станали известни като Майските антисемитски закони.

Напомням, че Карл Маркс не само е бил евреин по потекло, но и по своите възгледи е бил “архивраг” ( любима дума на Ленин) на руското самодържие с неговото емблематично за епохата потискане на всякакви права и свободи на населението.  Освен това Маркс е посветил упорити публицистични усилия да призовава Европа да спира ЦИТИРАМ “руските орди” именно защото руските войски са играели ролята на кървав жандарм за смазване на революционни и националноосвободителни движения. Но че в днешната Русия на Путин могат да съчетаят паметта за Маркс с паметта за душманина на гражданските свободи, какъвто е бил антисемитът Н.П. Игнатиев,  това си тяхна,  руска шизофрения.

За България значението на горния факт е свързан с обстоятелството, че “преоткриването” на Игнатиев като важен фактор на руското влияние тук е в центъра на усилията на Кремъл да употребява избирателния прочит на историята от 19 век за нуждите на повехналото руско влияние след кончината на Съветския съюз. За целта всяка година  руските посланици поднасят през февруари в София венци именно на паметника на Игнатиев, макар в столицата ни да има далеч по-стари и внушителни руски паметници. Правят го на измисления от администрация на Путин празник на руската дипломация, чийто символ у нас е антисемитът Игнатиев.  https://ivo.bg/2015/02/06/руското-посолство-разобличи-лъжа-на-м/

НА СНИМКАТА: Руският посланик Макаров и руски военни изпълняват командата “мирно” пред паметника на антисемита Н.П. Игнатиев в столицата на държавата ни, която иначе се възмущава бурно, когато бива обявявана за “фашистка” от съседите ни. 

 

 

 

 

Ще бъде интересно да се види след становището на руското външно министерство, че тази година не се предвиждат “никакви мероприятия” ( не се уточнява на чия територия в сайта, нали!) в памет на Н.П. Игнатиев  дали това се отнася и за България, където кадровикът на Съдебната османска комисия, обесила Левски, е почетен с десетки улици, паметници, че и с цяло Граф Игнатиево, където са базирани нашите съветски натовски изтребители Миг 29. 

 

17 мнения за “Две новини от сайта на руското външно министерство за вътрешен размисъл у нас”

 1. to i az iskam da varnat arxiva i zlatoto, putin da podade ostavka i naznachi Navalni na negovo miasto –edna e da iskash drugo e da napravish

 2. Черешката на тортата ще бъде да направят паметник на Игнатиев в гр.Биробиджан…

 3. Който иска да разбере истината за Граф Игнатиев да прочете книгата “Измамата Сан Стефано”. Днес в Парламента чухме макар и плах “отговор” от Кирил Петков. Той беше подкрепен единствено от Христо Иванов и Даниел Митов. Пиша “отговор” в кавички, защото г-н. Премиера не каза и една сричка за изцепките на военния министър и не отговори на Русия, а само призова за “диалог” и спазване на правото. На практика репликата на Русия по адрес на България и Румъния е част от диалога ѝ с НАТО и на практика Русия не е нарушила международното право с това си изказване. Така че “отговорът” на Кирил Петков е в най-добрия случай скеч от “Мъпет шоу”! За контраст от Румъния отговориха истински като призоваха Байдън да изпрати допълнителни войски – https://www.euronews.com/2021/05/10/send-more-nato-troops-to-protect-us-against-russia-romania-s-leader-tells-biden
  Ако Б.Борисов шикалкавеше и “балансираше” сега очакваме да видим каква е “промяната”. За сега промяна няма, а времето за размисъл беше отдавна преди изборите.

 4. Вчерашното изявление на президента Байдън относно евентуално нападение на Русия в Украйна поражда доста нерадостни мисли. Значи ако Русия извърши нападение от голям мащаб срещу Украйна, последиците ще бъдат страшни и санкциите – унищожителни! Но ако нападението не е толкова мащабно, то те няма да са същите! Как да го разбираме това изявление? Според мен така: ако Русия се задоволи само с ДНР и ЛНР – добре! А може и Одеса да им отпуснем на руснаците, само мир да има. Ами то ми звучи почти като това: така и така в Бургас и Варна има много руснаци – да им ги дадем на Русия…

 5. Като начало в бюджета за 2022 г е предвидено да дадем 174 млн на Русия, уж за ремонт на МИГ-29!
  МВнР на Румъния на момента реагира на провокацията на Русия. А Българското МВнР явно шият руски знамена за да посрещат пак окупационната руска армия!

 6. Г-н Инджев,пропуснахте и град Игнатиево до Варна.

 7. Гледайте Христо Иванов по БТВ при Цветанка Ризова!

 8. Държа да отбележа, че българските институции представиха отговор на руските заявления в реда на старшинство, с който трябва да се изказват. Макар и не с необходимата бързина. Но поне е същият ден 😀

 9. БНТ в момента – г-н Бойко Ноев направи на пух и прах самодоволната журналистка, разби и всякакви предварителни нагласи за въпроси и т.нат.!
  Особено и се стъжни, когато той си сподели мнението за “Стратега от Банкя”!

  Ха хахаххаха!
  Дано не съм лош пророк, ама май скоро няма повече да канят г-н Ноев в предаване НА ЖИВО по БНТ…
  На Кошлучето сигурно вече му звънят по червения телефон да му трият сол на главата…

 10. Ето кой от властимащите как реагира на руските претенции да напуснем НАТО и ЕС, за да ни заврат в пак в евразийския си концлагер и още по-безмилостно да ни грабят:

  Премиер: Орки, гледайте си вашата работа, а ние- нашата!

  “България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото”

  пРезидент: Ние сме въшльовци, защото у нас няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника, ела, сибирска мечко, изяж ни!

  “Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.
  Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.
  Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

  Овенен министър:
  (най- малодушната слугинска реакция, де факто предложение за двустранни контакти с Русия, а не НАТО- Русия)
  “…Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на ДВУСТРАННО ниво. Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество.”

  ПРОСТИЯ пък сега театрално се “пеняви” на путиняците от ” зайчарника” си, но не сме забравили, че именно той саботира формирането на общ натовски черноморски флот в отговор на руската окупация на Крим, прокопа им “руски поток” (за милиарди) за наша сметка и родоотстъпно настояваше да отбранява Черноморието ни само с лодки, дюшеци, водни колела и плажни чадъри за руски туристи.

 11. Русия е най-големия враг на България и на българщината! И така е от векове! Българинооо!!!

 12. Помня един виц, Киркор и Гарабед се срещнали на Центъра и решили да влязат да пийнат без пари на някакъв официален прием. Но видяли, че на входа питали всеки как се казва и гостите се представяли все с известни имена. Тогава Киркор рекъл на Гарабед – Изсмисли си някое има на улица, те са кръстени все на известни хора. И така, след като били запитани за имената им, Киркор рекъл – Здравейте, аз съм Граф Игнатиев и ония го пуснали. Като дошъл реда на Гарабед, той недвусмислено заявил – Приятно ми е, Булевард Дондуков!

 13. @Димитър, приятел си но истината ми е по-скъпа. Туй по Аристотел.
  Ето как Псаки дава позицията на БД. На уралси диалект е и с няколко думи на всяко телодвижение на зелено човече ще бъде реагирано адекватно. Най-отдолу експерт №1 по кремълските козни за когото на всичкото отгоре е невъзможно да се брои от правилната страна-Ел Мюрид разбива всякакви илюзии на ватниците патриоти.
  “”Президент [Джо] Байден четко говорил российскому президенту [Владимиру Путину]: если какие-либо военные силы России пересекут украинскую границу, это будет новым вторжением, и на это будет дан быстрый, жесткий и единый ответ со стороны Соединенных Штатов и их союзников”, – написала она в заявлении.

  Технически подобный формат угрозы позволяет Байдену рассматривать любое перемещение российских войск из России в Крым как вторжение. Но, понятно, решения будут приниматься ситуативно.

  Хороший политик всегда создает пространство решений — поле для маневра. В данном случае Байден развязывает себе руки, имея возможность закрывать глаза или наоборот — широко их открывать в зависимости от текущего момента.”

 14. Жоро, здравей! Цитирал си Псаки, но чу ли какво каза Джо Байдън? Ако не си, не е зле да го чуеш какво казва за “minor incursion” и след това от CBS, CNN, MSNBC се опитаха да замажат гафа и започнаха да обясняват какво точно искал да ни каже :https://www.youtube.com/watch?v=bs-2nWu7Nvs

 15. @Димитър, основното е, че Байдън ги държи в шах и поставя в пат. Неопредeлноста плаши най-много. Тръмп досега да е архивирал казуса: “На путин вярвам повече от ЦРУ”.

 16. @Georgi Nikolov,
  Дано да е така както казваш, Жоро, но както виждаш и медиите, които го подкрепят започват да го критикуват.
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.