Тъмната сянка на русофилщината у нас след залеза на “банкянското слънце”

 

 

 

 

 

Радостта на путинофилите у нас, че техният вожд пак е “набил канчето” на натовска България, трая кратко. Институциите, олицетворявани от премиера Петков, президента Радев и дори  позакъснялото спрямо тях външно министерство ги разочароваха след бързата им ответна реакция срещу руската провокация с искането натовските сили и въоръжения да бъдат изтеглени от наша територия. 

Посърнаха и бившите управляващи, които се правят на атлантици по право. Опитаха се да атакуват властта от атлантически позиции, но претенцията им увисна във въздуха, който се оказа под налягане.

Налага се да си припомним някои незабравими моменти от проявите на тази мъчително изчегъртана власт, за да изобличим фалшивата новина, че те били истинските пазители на натовските скрижали в Българи.

Ако съюзниците ни запомнят с нещо техния колега Бойко в това отношение, то определено ще се свежда до саботирането на съюзническата солидарност по линия на противопоставянето на руската агресивност. Той нито веднъж не произнесе на ясен евроатлантически език истината, че Русия е агресор срещу Украйна. Готов съм да зачеркна всичките 8001 публикации в блога си ( в момента подготвям 8002-та ) ако някой може да ме обори с автентичен цитат за обратното. Но няма такъв.

Иначе казано, през целия период на дългото си и безоблачно авторитарно властване, без да му виси над главата някаква опасност от вътрешен характер ( поне видимо, доколкото московската пета колона си има механизми за натиск извън публичността), бившият ни премиер правеше мили очи на Путин. Особено фрапантно му се подмаза като се хвалеше, че няма да допусне натовска база на нашия морски бряг след като вече беше нахокал президента Плевнелиев, външния си министър и мининистъра на отбраната заради подозренията си, че те нямат нищо против да имаме общ флот с останалите две черноморски натовски съседни държави.

Венец на това угодничество беше прокопаването на транзитния руски “Турски поток”, който той прекръсти на “Балкански” с надежда да заблуди някого. Обслужи раболепно и ентусиазирано стратегията на Кремъл както дори Жан Виденов не го направи, когато отказа да предостави на Русия газопреносната ни система и си навлече вътрешнопартиен преврат.

Бившата власт, която се къпеше в русофилската самодостатъчност на най-русофилския парламент от времето на комунизма насам – със сто процента проруски партии в 44-тото Народно събрание, превърна България в регионален център на руския шпионаж. Това беше констатация на западните медии във връзка с провалите на руските шпиони другаде на Балканите – в Черна Гора, Северна Македония и дори в промосковската Сърбия, където една тайна операция на руските шпиони “изтече” в сръбските медии. И всички тези агресивни действия в региона бяха командвани от руския шпионски център София, действащ под благосклонно затворените очи на постколониалната ни администрация.  

И как реагира на тези разкрития нашият бивш премиер – да не би да разби тази вражеска цитадела на терена, върху който имаше безконтролен едноличен контрол? Нищо подобно. Направи си оглушки, но след като се издъни вече прекомерно пред западните съюзници с прокопаването на руската траншея разигра бездарната си партия шпионски шах с жертването на няколко пешки с пренебрежима роля в шпионажа на братушките му. Гузният тогава бягаше все още негонен, но накрая беше прогонен и никой от западните съюзници не пророни сълза колко ще им липсва.

Толкова е устойчива неговата линия на сервилно поведение спрямо Кремъл, че много внимаваше как формулира упреците си към президента Радев дори и при опитите си да му натрие носа заради изказването му “Крим е руски”. Отново не каза крива дума за руската агресия дори и в този контекст. “Агресия” не съществува в речника му, когато говори за Русия. Заменя я с витиевати разсъждения за “конфликта”, за “признаването на териториалната цялост”  само и само да не подразни Путин.

Под едноличната му власт тук вилнееха спираните в други бивши съветски колонии походи на “Руските вълци”, процъфтяха годишните проруски сборища от яз. “Копринка” до центъра на София, където имитациите на путинските зрелища ставаха все по-пищни, шумни и предизвикателни – с факли, огньове и гръмко озвучаване със съветски маршове. Къде беше тогава “натовецът”? Как къде – в централата на Нац. движение “Русофили” за ръкостискане пред камерите с водача им Николай Малинов, когото се опита да поднесе като скъп жертвен агнец за умилостивяване на Запада по-късно, когато съвсем прекали с поклоните си към Путин. Същият обаче го унижи, като закичи “агнеца” с орден и се изплю в лицето на България. Пъзльото от Банкя дори не посмя да възрази срещу храчката. 

Ами куриозната му радост колко бързо е платил онази огромна глоба  на Русия за реакторите, наложена ни от съда, в който той нито за момент не пожела да обжалва? Бас държа, че в историята няма друг пример за такъв “държавнически” цинизъм – да изтъкваш като своя заслуга колко бърз и изряден платец си, като се разпореждаш с парите на данъкоплатците, получавайки направо удоволствие от шамара, получен от чужда държава. 

Но какво да се чудим – когато Лавров му каза, че трябва да се срамува ( заради прекратяването на “Южен поток” ) нашият “биткаджия” реагира с комплимент, заявявайки, че руският външен министър е най-добрият дипломат в света. Щеше да е просто лично мазохистично, ако не ставаше дума за поредното унижения на България пред света и в очите на българите, които запазиха някакво чувство на самоуважение въпреки угнетяващото усещане да ги управлява и представя пред света един арогантен примитив.

Неговото наследство по отношение на отгледаната тук руска хидра е като другите привилегии – веднъж дадени, трудно се отнемат. Така че още дълго ще берем горчивите плодове на пагубната му политика на снишаване пред Москва, каквато той се опита да вмени вчера на сегашните управляващи с цялото си типично нахалство. 

На онези, които ще кажат, че пиша този текст от някаква ( неразбираема за тях ) омраза и че нищо хубаво не се е случило след изчегъртването на предишната власт ще обърна внимание, че повтарят буквално пледоариите на едни другари и другарки от началото на 90-те години на миналия век. Те също изтъкваха, че били мразени ирационално и че промяната, настъпила след тяхното управление, водела само до беди и негативи. Под “банкянското слънце” – нищо ново.    

 

21 мнения за “Тъмната сянка на русофилщината у нас след залеза на “банкянското слънце””

 1. Ако трябва да оценявам реакцията на нашите институции, спрямо текущата руска провокация, то тази на МВнР е най-категорична.
  https://www.mfa.bg/bg/news/32575
  Същевременно Янев отново не ме разочарова и потвърди, че вчерашната му реакция е формална, защото днес е призовал “да не обръщаме много внимание на руските изказвания”, защото били нещо регулярно.

 2. С риск да досадя по темата, позволявам си само да допълня перфектната ретроспекция назад в царуването на Простия с най- опасното му престъпление (като последици за бъдещето ни) – заселването на Черноморието и страната с пълчища руски шпиони, зависими държавни служители и военни, които под прикритието на постоянно пребиваващи “собственици” на имоти, придобити с изгодни заеми от руски държавни банки, сега безконтролно кръстосват родината ни и се чувстват като у дома си, по-скоро като в отново окупираната си колония. Българската национална сигурност СПЕШНО се нуждае от превантивно законодателство за чужденците, докато отровният руски плевел (етнос) още не се вкоренил толкова дълбоко, че изтръгването му да стане невъзможно!

 3. Тъжна истина е, че България продължава да бъде ЗАДУНАЙСКАТА ГУБЕРНИЯ на СЪВЕТСКАТА империя. Поговорката “Курица не птица, Болгария не заграница” не е случайна. Вече 76 години у нас е на власт пряко и под прикритие формация, която следва заръките на държавата, която нарича себе си Русия.

  Колкото до руските шпиони у нас – такива няма. Всички видове тайни служби на Русия, шетащи у нас не провеждат тайни операции. Те провеждат ТРЕНИРОВЪЧНИ тайни операции на терен, който наподобява някоя Западна демокрация. А шпионската дейност се изпълнява от вербуваните за целта българчета, които заемат различни властови позиции на всяко ниво в държавната йерархична структура.

  Губернатор на ЗАДУНАЙСАТА ГУБЕРНИЯ е другарката от КГБ Митрофановна. Официално стои в сянка, но де факто до преди 2-3 месеца управлението на страната ни пряко минаваше през нея. Как ще се развият събитията престои да видим. Дано новото правителство постави началото на края на СССР у нас.

 4. Не е ли сега моментът Камчийския вилает на московския кмет да стане тренировъчна база на НАТО? Или поне Културен център на НАТО със зали за конференции?

 5. Ще ми се да напомня още нещо, а именно – Международната адвокатска кантора White & Case, за която се разбра, че е защитавала НЕК срещу “Атомекспортстрой” (АСЕ) в загубеното дело за 600 млн. евро в арбитражния съд в Женева, има договор да представлява и Руската федерация. White & Case защитава руската държава, която е собственик на “Атомекспортстрой”, по делото за 50 милиарда долара срещу “Юкос” Е, как мислите? Има ли друг прецедент, при който обвиненият наема за свой защитник юридическа фирма, която е наета от ищеца и то за космическата сума от 50 милиарда долара.

 6. Благодаря, Иво, благодаря за този систематизиран текст за издънките на Тиквата в отношенията България-Русия. То този списък е безкраен за 12 години еднолична власт на тиквата от Банкя.
  Да припомним и думите на ген. Решетников, че Русия предпочита да работи с (са по важни) ГЕРБ отколкото БСП.

 7. Г-н Инджев,

  БЛАГОДАРЯ!
  И от мен.
  Смирено чета, препрочитам, и пак, и пак написаното от Вас….

  ФАРЪТ НА СВОБОДАТА свети с все сила!

 8. Напълно подкрепям казаното от всички, излишно е и да потвърждавам колко проницателни и точни са анализите на И. Инджев. Колкото и Путин да “помага” на слепите в България да прогледнат (ако са способни на това; имам съученик бивш военен, който не ще и не ще до ден днешен) – да не забравяме все пак, че всичко зависи от нас самите (дори и в най-дребните неща от живота). Иска ми се да вярвам, че повече и повече хора ще проглеждат. В противен случай – нека си представим напр. че разговаряме след 50-100 години – то може да се окаже, че по тази хубава българска земя има съвсем други хора и българщината е изчезнала (извинете ме за тази тъжна мисъл).
  …..
  Освен това мисля, че МОЧА трябва да бъде разрушен.
  (както и железницата София – Скопие – построена)
  ….
  за мене MOЧА е събирателен образ и включва …. списъкът е дълъг.

 9. До кога ще служим на абсурдния мит, че с неутрализъм ще успеем да се скрием в някой ъгъл, за да не ни шамароса Кремъл
  Програмата максимум на Москва – системна, целенасочена деморализация на българската държава, общество и въоръжени сили чрез поредица от хибридни кампании

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-do-koga-shte-sluzhim-na-absurdniya-mit-che-s-neutralizam-shte-uspeem-da-se-skriem-v-nyakoy-agal-za-da-ne-ni-shamarosa-kremal

 10. А ето какво очаква руските танкове и бронирани машини в Украйна:
  Tank hunters. US Army BGM-71 TOW anti-tank missile system in action.

 11. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-germanski-vitseadmiral-podade-ostavka-sled-hvalbi-na-putin

  Заради такива Шьонбаси, Шредеровци и айде да не изброявам още, Шутин има куража да се репчи, и то безнаказано досега, на Свободния Свят.
  Парите не пахнат, особено когато са газови евра в големи количества! Нищо конкретно не съм си и помислял даже, ей!

 12. @Българин

  Изброявай, Изброявай. И Меркел, и меркель! Без нея нищо такова нямаше да се случи. Трябва да играе голямата метла на всички проксита на Меркел. Трябва да се развенчае тоя нейн фалшив ореол. Как си гукаха само с путкин, направо пърдяха в едно гърне.
  Никога няма да мирясам да повтарям, че я смятам за агент на КГБ!
  10 години в СССР, доктор по ядрена физика, в една от най стратегическите специалности за комунягите. 10 години, “Минке”!!!! Хайде, холан… Не на нас тия.

 13. https://faktor.bg/bg/articles/ukrayna-ostavkata-na-edin-vitseadmiral-ne-e-dostatachna-za-da-vazstanovim-doverieto-si-kam-germaniya

  Украински приятели, братя и сестри, изстрадали толкова много по времето на уродливия комунизъм!

  Явно деньгите не пахнат! Целият проект т.нар. Северен поток – 2 още от самия му замисъл, проектиране, строеж беше де факто един грандиозен удар с нож в гърба на две европейски държави – едната е Полша (пълноправен член на НАТО и ЕС), другата (и особено срещу нея!) – Украйна – кандидат за членство в ЕС и НАТО.
  Чудовищни, огромни финансови ресурси се вложиха в този проект, това да полагаш тръби за газ на дъното на морето…вместо да се използват сегашните наземни…Само и само, руския газ да заобиколи Украйна и Полша!
  Не знам дали това е национално предателство спрямо германския народ, но спрямо Европейските народи, Европейската сигурност и най-вече – спрямо голямата Европейската идея – това е подигравка! Добре обмислена, разчертана, предвидена, и подПЛАТЕНА, подигравка!
  Излиза началника на ВМС на Бундесвера и говори това, което хибридната пропаганда каканиже от 7-8 години! И не оставка, ако ще да се обеси на вратовръзката си – щетите в морален план вече са нанесени.
  —–
  Най-вероятно нещо ще се случи около 16-17 февруари 2022.

 14. На Русия не са ѝ необходими конкретни вербувани шпиони в България. И без това всяка информация, представляваща държавна тайна, става достояние на Москва минути след като е класифицирана като такава. За това се грижат достатъчно много български служители, заемащи по-висока или по-ниска държавна длъжност.

 15. Шрьодевизацията и меркелизацията на германската политика са като кърлеж,които изсмуква силите и единственото на ЕС и НАТО в името на интересите на Путин.Хубаво е,че газовата комсомолка си отиде,лошото е,че сегашните германски управници са още по-страхливи и по-големи почитатели на Путин.Да не пропуснем и другия дупедавец Франсоа Фийон-член на борда на “Сибур“,като мястото му беше отстъпено ит-забележете-бившият зет на Путин.”Геният” Макрон и той запя друга песен…ама като заиграе американското дърво няма как….

 16. @ДД:за горчиво наше съжаление сте много прав..

 17. @Ив.Терзийски

  На мен не ми пречи и нея да я изброя, но ако е така, говори твърде лошо за BND.
  И ако е така, “конят е отишъл у ряката”, отдавна…
  Който разбрал – разбрал.
  ————-
  Прочее, смятам да се вслушам в предложението на Светия Отец.

  https://www.mediapool.bg/papata-predlozhi-26-yanuari-da-e-den-za-molitva-za-mir-v-ukraina-news331419.html

 18. А за БГ навън хората нямат никакви различия, че е под меко казано силно руско влияние. В Петък 21,01 в придавеното Свобода на словото бившия президент Порошенко коментира бързата реакция на властите в Румъния на думите на Ловров и изреди в точен часови пирядък как в рамките на до 7 часа всички властови институции, освен изказвания са предприели и конкретни мерки. Запитан за БГ каза, че и призидента там неочаквано/защо ли …/ също се е изказл остро и недвусмисленно. Така, че хората даже и не очакват нещо повече от покорно гъзолизтво….Към Tгe Rock: Ракетите NLAW/дори не и Javeline/ ще са костичката, която ще пречупи хищническия ентусиазъм на Путин. Нама смисъл от инвазия, ако не може а смени политечската посока на държавата, а това не може да стане само ако успее дълго време да удържи градовете, а тези ракети пробиват с няколко струи руските танкове отогоре и взривяват боебприпасите вътре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.