Българинът, който измива срама от подигравките с думата “българи” в Русия

В България се чудим как да угодим на Путин, като се снишим по Тодорживковски докато попремине бурята около предизвиканото от Русия военно напрежение в центъра на Европа, където се намира Украйна. А в същото време…

В същото време в САЩ се състоя премиерата на филм за Алексей Навални, политически враг Номер едно на същия този Путин, който държи опозиционера в затвора след скалъпено обвинение от година насам въпреки призивите на държавни лидери, представители на световния интелектуален елит  и борци за човешки права Навални да бъде освободен. Сред главните герои на този филм е един българин. Познат е само онези наши сънародници, които наистина се интересуват  активно от истината за същността на руския режим, разобличен от нашия съотечественик по начин, който няма аналог.

Това е Христо Грозев. Информацията за него е достъпна за грамотните хора, които искат да научат нещо биографично за неговата личност. Беше завеждащ разследванията на групата Bellingcat, а от няколко дни вече е изпълнителен директор на сайта, който направи за смях руския шпионаж с разкритията си за отровителите на Кремъл – два пъти неуспешни срещу сем. Скрипал във Великобритания и срещу българския бизнесмен Гебрев в България.

 

 

В предаване на опозиционната руската медия “Ехото на Москва”, заставена да се самобичува като “чуждестранен агент” по приетия като за подобни медии нелеп закон в Русия, Христо Грозев разказва за ролята си в създаването на филма, за впечатлението (си) от излъчването му и загатва за нови разкрития на оглавения от него, прославил се вече  в  света ( на интересуващите се от такива “неща”) сайт.  

 

Който разбира руски, може да отдели малко време да види и чуе това интервю. От него ще научи, че имаме с кого да се гордеем. Съществува антипод на подмазвачите на Путин от български произход, като ( да назовем може би най-известния в Русия кичозен ) поп певец Филип Киркоров.  

Същият отдавна се е превърнал в посмешище за руснаците с критично мислене. За него тази седмица се появи в руския интернет шегаджийско предложение да оглави Министерството на Българското Възхищение от Путин. За тях шега,  а за българите – тъжна констатация с какво ни “прославя” един нашенец
сред антибългарската кампания на руската пропаганда, превърнала думата “българи” в повод за подигравки.

 

 

 

 

Ако някой няма време или трудно следи мисълта на Христо Грозев на руски език във видеото, нека хвърли един поглед върху коментарите под него. Те са взрив от благодарности на самите руснаци, че има такъв журналист и човек.

И тъй като той е българин, се питам: кога и дали ще бъде припознат у нас като повод за също такава, ако не и по-голяма гордост.

 

 

7 мнения за “Българинът, който измива срама от подигравките с думата “българи” в Русия”

 1. Браво на г-н Христо Грозев и колегите му от Bellingcat!

 2. За да имаме този “Путинолюбски” имидж има една основна причина – ТРОЛОВЕТЕ. Те са обсебили всяка възможна група във ФБ и допълнително участват в различни форуми и дискусии. Плюят постоянно всяка разумна мисъл срещу другаря Путин или Матушка Россия. Застават на амбразурата и също като другаря Матросов бранят с гърдите си СЪВЕТСКИТЕ идеи.
  Всъщност за това им се плаща. ТРОЛОВЕТЕ получават ясни задачи, а нЕкой от ордата на Путин следи кой си върши работата и кой не. Има и шамари, ако не си направят нормата. Плаща се и на някои админи за да си затварят очите. А Руските казионни медии цитират тези ментеливи “читателски мнения” за да доказват колко сме смотани, малоумни и прочие и именно на базата на тези “коментари” се правят “великите умозаключения” какви големи РУСОФИЛИ сме като нация.
  Резултатите са видни с просто око – негативен образ на България. У нас никой не води информационна защита срещу ТРОЛОВЕТЕ и дори никой не ги контролира. Но ако има желание от страна на службите (т.е. на правителството) има много начини за противопоставяне на ТРОЛОВЕТЕ.

 3. Много ще се радвам да гледам интервю с Христо Грозев в подкаста на Джо Рогън https://www.joerogan.com/

  Вече им изпратих предложение за интервю…

 4. @Спартак

  Прав сте до болка! Няма сайт, няма фейсгрупа или място за оставяне на коментар в медиите, до най-миниатюрната, къде пропутинската хибридна пропаганда да не е пуснала отровни коренища!
  Единственият начин за протипостоене на тази отрова е създаване на група за отпор. Все съм си мислил,. толкова няма 30-40 компютъра (може и на старо!!!) и една свободна отоплена зала – и да наврем на кучето у **** тази сган?
  Поне в определени сайтове, поне по определени теми…За админите – около 50 % са “неутрални” в смисъл, пасуват си за мръсотията, която бълват хибридчиците, около 40% активно ги подкрепят, блокирайки и малкото смислени коментатори, които им дават отпор (тук включват админите на днес.бг, (блумбърг-бг.онеър – ех как мирише на ТИМ…?), блиц.РУ (те са ясни отдавна), марица.бг,…И има около 10% админи, които поставят на място хибридите, но само когато има основания и прекалят с вулгарностите. Иначе и те не смеят – явно начальниците са ги предупредили!
  Прочее, от няколко дни забелязах още един хибриден мурафет! В “Дневник.бг” не мога да гласувам в анкетите им! Просто анкетата се отваря, но някой ВЕЧЕ е гласувал вместо мен!!! Забелязах и друго, обикновено в анкетите им гласуват по около 7-900 души редовно, сега са три пъти по-малко!
  Ако и при вас се е получил подобен проблем – звъннете им на редакционния телефон, да потърсят КОЙ е създал проблема! Сигурен съм, че е умишлено, защото и от служебния комп е същата работа.
  —–

  Пак ще пиша, докато мога и докато дишам! Свободата, Санчо….

 5. “Ако някой няма време или трудно следи мисълта на Христо Грозев на руски език във видеото…” може да си пусне субтитри във Youtube. Като има и автоматичен превод на БГ, който не е перфектен, но се разбира за какво става дума.
  Поздрави и благодаря отново за чудесната статия!

 6. Каква е целта на руските подигравки за уж безкритичното “възхищение” на българите от Путин и Русия? Защо орките разпространяват толкова упорито подобна очевидна лъжа ? Със сигурност не само, за да унизят интелекта на българите като по- “фанатизирани” русофили дори от самите руснаци, (даже показват някакви измислени “социологически” изследвания и голословни твърдения за 85% дебили) а най-вече, за да компрометират имиджа на страната ни като равнопоставен и лоялен партньор, внушавайки на европейците, че България е “троянския кон на Русия”, допуснат погрешно в НАТО и ЕС. Умело използват това мнимо “русофилство” като аргумент държавата ни да бъде третирана по различен начин от останалите пълноправни членове на ЕС и нАТО, т.е тук да няма натовски войски, натовско въоръжение, натовски бази, само руски газопроводи, лодки и плажни чадъри за руски туристи. Точно това е ролята на посоль тов. Мутрофанова – да внушава на българите както вътре в страната, така и в международен план, че цяла България, всички български граждани са отчаяни, фанатизирани русофили, а НАТО и ЕС са само временно явление тук, защото всеки момент, само с едно “референдумче” българите могат да ги изгонят. А референдумите у нас, както се знае, много лесно се фалшифицират!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.